Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, janek25 napisał(a):

Krzysiak gry gry gry

Tu mi akurat o waciki chodziło a nie wynik cine ;) 

Choć fakt że cine dla mnie jest mało znaczący...w końcu mój poprzedni CPU (12600kf) robił wyższe wyniki czy to single czy multi niż 7800x3d :hihot: Gdyby to było wyznacznikiem nigdy bym nie poczynił takiej zamiany :E 

3 minuty temu, leven napisał(a):

Poprzeglądałem testy i nawet mnie nie ruszyła ochota na zmianę z 14600K na odświeżonego Intela. 

Bo jeśli Ci zależy na grach to nie ma sensu w ogóle zmieniać ;) 

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, leven napisał(a):

Poprzeglądałem testy i nawet mnie nie ruszyła ochota na zmianę z 14600K na odświeżonego Intela. 

Gdyby mi się chciało rozbierać platformę też bym miał 14600k ,tylko po co jak nie gram,a przynajmniej nie grywam.Tobie i tak nic nie pomoże. 4k 5060 ti rulles %-)

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Ale następne CPU na ten socket już na pewno będą super, prawda ? Prawda ?

:hihot:

W sumie to największy minus tej "generacji" :)

Arrow pierwotnie powinien być tym czym jest dziś, dziś powinien wymieść 9800x3d w grach, a nie być w ogólnym rozrachunku nadal za 7800x3d.

Czy za 14gen...

Opublikowano (edytowane)

1700 kończy się racjonalnie na 14600k, dalej to przepalanka.

1851, to katastrofa. 1954, nie mam pojęcia. 

Ale największym dnem Intela, to wycofanie Bartleta.

Edytowane przez leven
Opublikowano

Ja podsumuje to swoimi slowami, intel odrobil lekcje na tyle ile po prostu mogl bo ulomnosc L3 jest nadal taka sama ale teraz cpu bedzie w pewnych warunkach mozna smialo polecac. Mozna by napisac, ze takie cpu powinny byc na premiere ale ten kij ma dwa konce, gdyby one byly takie od razu to nie bylyby w takich cenach co jednoczesnie odebrałoby najwieksza atrakcyjnosc tych refreshy bo to nie wydajnosc robi robote tylko cena w stosunku do wydajnosci i intel wiedzial jak to ugrac. Jak ktos ma lga1700 to i tak mozna skipnac, jak ktos juz ma 1851 to mozna polecic, a pozostali niech czekaja na nowa podstawke. Sukcesu tych cpu tez zadnego nie bedzie bo grono odbiorcow bedzie bardzo ograniczone wiec zapewne szybko poleca tez z ceny, ale to dobrze dla "nas" ;)  A cieszenie sie z tej premiery to taki smiech przez łzy, intel wypuscil totalne :kupa:, ktore postanowil naprawic i ledwo dogonil +- swoj poprzedni gen 13th/14th. Pozostaje czekac na Nova lake, tutaj jak nie spartola to w grach najtanszy 6rdzeniowy  przedstawiciel pozostawi w tyle tego ułomnego refresha.

7 minut temu, leven napisał(a):

Ale największym dnem Intela, to wycofanie Bartleta.

Nie kłam, bo nikt nic nie wycofal ;) Nie da sie wycofac czegos co zapowiadalo sie tylko w waszych zmyslonych glowach.

• Upvote 4
Opublikowano

Nie pamiętam kiedy ostatnio można było kupić procesor o takiej, praktycznie topowej wydajności we wszystkich zastosowaniach w cenie średniej półki.

kosmiczne iGPU, które jest prawie na poziomie 8600g

freesync ultraplynnny

24 rdzenie, potężny zapas mocy

niesamowita podatność na uv (~200w w all core do zrobienia)
Fantastyczne wsparcie dla ram

Nietuzinkowe wsparcie dla podzespołów  wejścia i wyjścia dzięki nowoczesnym chipsetom

procek na lata, nie braknie mu pary, shadery będą kompilować się szybko

intel pokazał klasę, pierwsza generacja chipletowych procesorów, pozbawiona hipertredingu a biją się w czołówce 

Widzieliście co dzieje się np w warhammer?

IMG_5645.thumb.png.3d1b2f48e57cdc4caae1d517ec0360d4.png

mam nadzieję że cena spadnie do ~1150zl 

• Haha 3
Opublikowano

@wallec no niezły pogrom. Patrz, jaki wynik z Cinebenchu ten 270k wykręcił. Sam zacząłem sie zastanawiać nad przejściem na Intela. Bo ja w sumie, to więcej Firefoxa uzywam niż w gry gram.

A poważnie, to w grach nadal jest beznadziejnie. Nie mam tu na myśli bezsensownych testów 1080p z 5090, tylko w 4k. Nawet z 5070ti te procesory nadal będą miały w niektórych grach ogromne deficyty wydajności w porównaniu do Zen4. I piszę to zperspektywy osoby, która swoją kolejną platforme by chętnie widziała znowu na Intelu.

• Like 2
Opublikowano

Tonacy brzytwy sie trzyma wiec czyms intel musial ugrac (cena) po tak nieudanej premierze Arrow Lake, a nic tak do ludzi nie trafia jak niska cena.;)  

10 minut temu, Sidr napisał(a):

Sam zacząłem sie zastanawiać nad przejściem na Intela

A na czym Ty siedzisz??