Fenrir_14 1 166 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca @tomcug ale ja Tobie już pisałem. Testujecie sam procesor wg konkretnej metodologii która jest prawidłowa i ja nie mam z tym problemu. Dla mnie dzisiaj takie testy przy tylu zmiennych (rozdzielczość, silnik, upscalery, RT/PT itd) nie są specjalnie interesujące bo korzystam z konkretnej platformy a nie samego procesora, gdzie wiele razy widziałem jak procek który w 1080p wypada zdecydowanie lepiej, ma gorszy frametime i niski fps nawet w 1440p UW od tego którego objeżdzał w 1080p i w średnim i w niskim fps'ie. Zresztą sam o tym kiedyś pisałeś tu na forum , nie tak w sumie dawno chyba, że to własnie zależy od wielu zmiennych. Są zresztą tytuły o konkretnych preferencjach jak np Baldur's Gate 3 który po prostu uwielbia x3d i tutaj nie trzeba nic w zasadzie zrobić bo gierka jest świetnie zoptymalizowana. Także nie ma sensu drążyć teraz tego tematu przez 8 stron bo rozumiem o co chodzi.
Kadajo 8 946 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca Ale ameryke odkryłeś, nie da się sprawdzić każdego scenariusza. Może ci jeszcze powinni ZA DARMO testować każde możliwe partche w grach i jak one wpływają na te twoje frametime i inne. I koniecznie każdej możliwej konfiguracji Windows i jego wersjach I przy każdej nowej aktualizacji przeprowadzić wszystkie testy jeszcze raz, no bo coś się mogło przecież zmienić i trzeba to wiedzieć, na każdej konfiguracji. 1
Fenrir_14 1 166 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a): To jest kolejny głupi mit z tym testowaniem w 720p i 1080p dzisiaj. OK same procki tak najłatwiej porównać wydajnościowo ale korzystasz z całej platformy a nie z CPU y @Phoenix. nic nie odwracam do góry ogonem. Masz przecież wyraźnie napisane. W moim rozumieniu z tego względu dzisiaj ułomne że nie korzystasz w ten sposób z tych procków i tyle. Zresztą każdy ma tutaj prawo do własnego zdania nawet jeżeli wydaje Ci się ono głupie Podałem wcześniej argumenty dlaczego więc jeżeli ich nie rozumiesz no to trudno. Mnie będzie się z tym żyło tak samo heh. Także jeśli nie rozumiesz o co mi chodziło to trudno i nie ma co teraz tego wałkować bo się i tak nie zrozumiemy pewnie.
Kadajo 8 946 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca Bez urazy, ale mi to wygląda na typowe wyjebongo i szukanie tylko jednej tabelki. Nic dziwngo ze potem na forach technicznych albo grupach dyskusyjnych tyle glupot sie czyta.
Fenrir_14 1 166 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 6 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale ameryke odkryłeś, nie da się sprawdzić każdego scenariusza. Może ci jeszcze powinni ZA DARMO testować każde możliwe partche w grach i jak one wpływają na te twoje frametime i inne. I koniecznie każdej możliwej konfiguracji Windows i jego wersjach I przy każdej nowej aktualizacji przeprowadzić wszystkie testy jeszcze raz, no bo coś się mogło przecież zmienić i trzeba to wiedzieć, na każdej konfiguracji. No nie bo ja testuje zazwyczaj sobie sam Nie potrzebuję do tego całej rzeszy specjalistów skoro mogę sam sobie to wszystko sprawdzić przecież
janek25 302 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 38 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): @tomcug ale ja wiem że sam stricte procesor najlepiej testować na najniższych tylko wyraźnie napisałem że uważam to dzisiaj za głupotę Ty testujesz procesory a ja wole testy całej platformy, dlatego najlepiej mi odpowiadają testy tak jak robi to Konrad z Hardware Extreme. I tyle po prostu Nie ma co się spinać Jednego interesuje max i średni fps a kogo innego frametime i niski fps. zabierasz chleb Tomcugowi btw czy Konrad robi te testy czy jest frontmenem tego kanału ? 1
Kadajo 8 946 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 19 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): No nie bo ja testuje zazwyczaj sobie sam Nie potrzebuję do tego całej rzeszy specjalistów skoro mogę sam sobie to wszystko sprawdzić przecież No i super, ale nie wieszaj psów na metodologii tylko dlatego ze tobie jest niepotrzebna. Mnie bardziej chodzi o to ze wszytko co się sprawdza w takich testach to wiedza która warto sobie przyswajać, bo potem sam potrafisz wiele rzeczy wywnioskować nawet bez testów. Pomyśl sobie gdzie byś był, gdybyś całe swoje życie PCMR czytał tylko jedną tabelkę. No chyba ze nie jesteś entuzjasta, ale wtedy co robisz w tym wątku z nawet na tym forum jako jeden z aktywniejszych użytkowników. Przecież entuzjaści mają jednej wspólny cel, wiedza i doświadczenie. Bez tego jesteśmy tylko kolejnym typem który ma PC i nie ma znaczenia co w nim siedzi. Zobacz na @Phoenix. czasem z niego ktoś się podśmieje, że zmienia co chwile sprzęt. Ale on złoży platformę, przetestuje, i już zdobywa kolejne doświadczenie i wiedze. To jest prawdziwy top entuzjasta. I dzięki temu ma znacznie większą wiedzę niż my tutaj wszyscy razem wzięci. Szkoda ze coraz mniej jest takich osób. Z drugiej strony rynek nie rozpieszcza. 1
tomcug 3 557 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 35 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): wiele razy widziałem jak procek który w 1080p wypada zdecydowanie lepiej, ma gorszy frametime i niski fps nawet w 1440p UW od tego którego objeżdzał w 1080p i w średnim i w niskim fps'ie Błędy pomiarowe oraz ograniczenia programowego pomiaru frametime i tyle w temacie Poza tym w dalszym ciągu zero odniesienia do konkretów, które wyszczególniłem. 1
Fenrir_14 1 166 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 2 minuty temu, tomcug napisał(a): Błędy pomiarowe oraz ograniczenia programowego pomiaru frametime i tyle w temacie Poza tym w dalszym ciągu zero odniesienia do konkretów, które wyszczególniłem. Możliwe że jedt jak piszesz, masz zdecydowanie większe doświadczenie. A ja nie jestem też specjalistą w dziedzinie oprogramowania. Dlatego testuje sobie sam bo masz jeszcze coś takiego jak feeling i nie potrzebujesz specjalistycznego oprogramowania żeby stwierdzić czy rzecz X pasuje Ci bardziej niż rzecz Y 😀 @janek25 nikomu nic nie zabieram, ja robię to dla siebie przede wszystkim. Wkleję swoje wyniki i tyle, jeśli się komuś przyda to okej a jeśli nie to też okej 😀 Z tego co wiem To Konrad sam testuje.
Zachy 773 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca (edytowane) CP2077 - ustwienia takie same grafiki na obh konfigach. Dodatkowo obnizone taktowanie na 270k do pcore 5.4 ghz i ecore 4.6 ghz 9850: 270K: Takze co jest wolniejsze w 1080p moze byc wydajniejsze w 1440p Edytowane 29 Marca przez Zachy 2 1
janek25 302 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 12 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Z tego co wiem To Konrad sam testuje. i sam składa a ja pamietam jego pc z tytanem na maxwellu.No nie wiem ,albo go kosmici podmienili albo miał wylew 1
Fenrir_14 1 166 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca Przypomniałem sobie jak na PC labie wszyscy klepali że cep przy wyższych rozdziałach ma małe znaczenie bo robotę cała robi gpu. Miałem wtedy chwilowo 3700x, do tego rtx 3080 i oddysey g7 240hz 1440p. I też klepanie że po co zmieniać cepa, karta jest mocarna i gram w 1440p. Po zmianie na 10900k od razu w takim far cry 5 użycie gpu z 70% na 96-98%.
Phoenix. 6 093 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 7 minut temu, Zachy napisał(a): Takze co jest wolniejsze w 1080p moze byc wydajniejsze w 1440p HIT
janek25 302 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca (edytowane) Moze być o tyle jak dojdziesz do 100 cpu load ,beda dropy fps np zdarzyć sie tak moze na procesorze z małą liczbą rdzeni Edytowane 29 Marca przez janek25
Zachy 773 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 3 minuty temu, Phoenix. napisał(a): HIT Chodzi o to ze platformy maja takie same parametry :p dla ustawienia gry. Wiec cos sie zadzialo za 270k moze byc wydajniejszy odrobine i az tyle nadrobic? Testuje platformy! Nie cpu. Dla takich samych ustaw gra i gpu. 1
Fenrir_14 1 166 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 2 minuty temu, Zachy napisał(a): Wiec cos sie zadzialo za 270k moze byc wydajniejszy odrobine i az tyle nadrobic? Napiszą Ci zaraz że gra jest zła, wbudowany benchmark jest zły i operator maszyny też jest zły 😀
ju-rek 636 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 4 minuty temu, Zachy napisał(a): Wiec cos sie zadzialo za 270k moze byc wydajniejszy odrobine i az tyle nadrobic? Grafika stock?
Fenrir_14 1 166 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca @ju-rek Mora Full Water vs AiO i gpu z blowerem. To będzie intrygujące 🤣
Phoenix. 6 093 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 13 minut temu, Zachy napisał(a): Chodzi o to ze platformy maja takie same parametry :p dla ustawienia gry. Wiec cos sie zadzialo za 270k moze byc wydajniejszy odrobine i az tyle nadrobic? Testuje platformy! Nie cpu. Dla takich samych ustaw gra i gpu. Wspolczuje straconego czasu testowania na limicie gpu
ju-rek 636 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 4 minuty temu, Zachy napisał(a): Gpu: 2977mhz@925mv +2500 mem Ja na 2756@895mv mam więcej. Pewnie przez inny system. 2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): Mora Full Water vs AiO i gpu z blowerem. Wiem że Mo-ra dodaje +20% do fps, W końcu płacisz kasę, to chcesz wyników
Kadajo 8 946 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 28 minut temu, Phoenix. napisał(a): Wspolczuje straconego czasu testowania na limicie gpu To nawet nie o to chodzi. Oni nie rozumieją ze testowanie konkretnych konfiguracji jest kompletnie pozbawione sensu, bo nie ma żadnej wartości. Zafiksowali ze taki CPU plus taki GPU na takiej rozdzielczości musi być przetestowany "bo tak" albo "bo ja mam taki", a inne testy są bezsensu. Tak jakby nie rozumieli czym są testy sprzętu i po co się je robi w konkretny sposób. Zastanawiam się, czy to nie jest głównie problem tych którzy zamiast grać to patrzą tylko na OSD i cyferki. 2
tomcug 3 557 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a): Możliwe że jedt jak piszesz, masz zdecydowanie większe doświadczenie. Bo tak po prostu jest. Podam Ci jeden z przykładów ze swoich testów - Dying Light 2 z RT. Programowy pomiar frametime pokazywał wyraźnie niższy 1% low (ok. 15%) na Core 14. generacji niż na Ryzenach, Core 12. generacji oraz Core 13. generacji ze starszym BIOS-em. Wgranie nowego BIOS-u z nowym mikrokodem na 13. generacji powodowało taki sam spadek 1% low jak na 14. generacji. Ale czy płynność była gorsza na 14. generacji niż na pozostałych platformach? Absolutnie nie, wszędzie masełko, po prostu programowy pomiar zrobił pod siebie, pisząc wprost. Takich przykładów na duże niedokładności programowych pomiarów frametime przez lata obserwowałem na pęczki Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a): Dlatego testuje sobie sam bo masz jeszcze coś takiego jak feeling i nie potrzebujesz specjalistycznego oprogramowania żeby stwierdzić czy rzecz X pasuje Ci bardziej niż rzecz Y 😀 Z tym się trudno nie zgodzić. Sprawdzisz, pograsz i wiesz, z czym co się je. 40 minut temu, Zachy napisał(a): Wiec cos sie zadzialo za 270k moze byc wydajniejszy odrobine i az tyle nadrobic? Nic się nie zadziało. Po prostu przeszedłeś do pełnego bottlenecka GPU, kiedy wydajność procesora nie ma żadnego znaczenia, a liczy się charakterystyka platformy w zakresie sprawności podsystemu PCIe. A ta jest odrobinę lepsza na platformach Intela niż na AMD, ale to są różnice 1-2%, także bez żadnego praktycznego znaczenia. W takim teście i3-13100 by "objechał" 9850X3D o te 2%, tylko co z tego, jak w miejscu wymagającym mocy CPU ten i3 się wyłoży i klęknie. Tu masz Cyberpunka na 13900K i na 13100: FPS dokładnie taki sam, tylko inne użycie CPU, bo przy bottlenecku ze strony GPU liczy się wyłącznie charakterystyka platformy, a nie moc danego CPU w sensie stricte w grach. 3
janek25 302 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca ja wgrałem nowy bios tj z 2026 do nuc 13 pro z 2023 to mi spadł wynik cinebench r23 o jakieś 1000 pkt
Zachy 773 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca (edytowane) SOTR Te same ustawy gpu i gry 9850: 270k: 304 vs 278 fps Tu x3d dalej prowadzi o te 10% Jak dla mnie testujcie same cpu, ja wam tego nie bronie. Ale sa portale gdzie robia testy dla roznych rozdzielczosci i mozna sobie porownac cos najblizszego temu co sie samemu ma i uzywa. Edytowane 29 Marca przez Zachy 1 1
Rekomendowane odpowiedzi