Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, ju-rek napisał(a):

Porobiłeś jakieś testy, jak to "śmiga"? Bo coś cicho, tu o wynikach.

W 720p i 1080p gorzej od x3d :)

Na razie mam jakis problem

W nocy bootowal 8800cl38

Teraz nie moge ustabilizowac cos

A zostawilem testy na rano

Opublikowano (edytowane)

Hmmm... kto w 2026 roku gra w 1080p ?

Z drugiej strony minimum dla grafiki daje możliwość wydajności CPU. Wrzuć 1440p i pokaż różnicę w FPS.

Granice zaczynają się zacierać, a takie wymuszone 720p dla pokazania wydajności CPU w grach jest nie w czasie.

Edytowane przez leven
Opublikowano
2 minuty temu, leven napisał(a):

2026 roku gra w 1080p ?

ja na mobilkach,gdzie standard wzgledem pc jest przez 2.5 

a kto gra w 4K na 5060ti w 2026? 

Cpu zawsze testuje sie w niepelnym gpu load ,nie wazne czy 360p czy 8K

Opublikowano (edytowane)

Tak, CPU sprawdza się na bardzo zaniżonych ustawieniach dla GPU, żeby karta nie zaniżała wydajności CPU. 

ALE i tak pozostane przy swoim, ponieważ gram w 1440p + DLSS wydajność preset M i E dla RR. 

Jak trzeba FG. Alokacja Vram leci pod korek 16GB, za to nie rwie gry i GPU zapintala na 99-100% :) Biedna ta karta :E 

Edytowane przez leven
Opublikowano

Moze dla kogoś kto by szukał zestawu budzetowego to jest wazne bo wtedy sprowadza sie to do testu systemu lub gpu

Na forach to juz z 10 lat nie funkcjonuje

Jakoś akurat wtedy jak sie pojawiły realne problemy z bottelnekiem

Opublikowano

5060ti 16GB Vram jest średniakiem, ale pojemność Vram robi swoje. No i taki 14600k dla tej karty jest na wyrost. Sideband mnie wyśmiał, że do 5060ti mam 14600k :P 

Chętnie poczytam o 270K Plus. Wallec już tam skrobie bencze :E 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, leven napisał(a):

Tak, CPU sprawdza się na bardzo zaniżonych ustawieniach dla GPU, żeby karta nie zaniżała wydajności CPU. 

ALE i tak pozostane przy swoim, ponieważ gram w 1440p + DLSS wydajność preset M i E dla RR. 

Jak trzeba FG. Alokacja Vram leci pod korek 16GB, za to nie rwie gry i GPU zapintala na 99-100% :) Biedna ta karta :E 

To jest kolejny głupi mit z tym testowaniem w 720p i 1080p dzisiaj. OK same procki tak najłatwiej porównać wydajnościowo ale korzystasz z całej platformy a nie z CPU :) Chyba że ktoś gra w jakieś esporty milion fps i siedzi 30cm od monitora żeby zmniejszyć opóźnienie dla gałki ocznej LOL. To jak testowanie podczas jazdy próbnej samego silnika haha. 

Gdzie na to jak auto czujesz i jak je oceniasz ma wpływ jeszcze przeniesienie napędu (skrzynia), zawieszenie, hamulce itp. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
25 minut temu, leven napisał(a):

5060ti 16GB Vram jest średniakiem, ale pojemność Vram robi swoje. No i taki 14600k dla tej karty jest na wyrost. Sideband mnie wyśmiał, że do 5060ti mam 14600k :P 

Chętnie poczytam o 270K Plus. Wallec już tam skrobie bencze :E 

To zależy jak grasz w jakims ultra performance L to moze i ten procesor jest jak najbardziej ok. Jest też inna rzecz, do tej karty taki procek mozesz pieknie zundervoltować co tez jest dosc sporym atutem

Opublikowano (edytowane)

Pobawiłem sie dzis w OC, nie cisnałem ostatnich sokow bo to mialo byc OC do daily uzytku zachowujac przy tym "rozsadny" pobor. Poki co samo cpu, a kafelki D2D/NGU pobawie sie w tyg bo nie chce tracic zbyt duzo czasu tylko sobie pograc.

Pcore 5.6ghz 1.23v 

Ecore 5.0Ghz 1.23v 

Ring 40

Potestowane w syntetykach , Cyberku 2077 i bf2042 (jak ta gra pieknie lata i jak w t osie dobrze gra w porownaniu do :kupa: jakim jest bf6 xD).

Fajna sztuka sie trafila  :cool: Mysle ze z dobrym LC mozna by tu zrobic jakies rekordy w smarkach.

Czas toche pograc w koncu :boink:

obraz.thumb.png.dec8a30e4cf4d554c64e7179cbe2f109.png

250kf full OC cb23 56-50-40.png

obraz.thumb.png.0eb801640b9541fc92899be44c90999b.png

CB23 full oc.png

CB26 full oc.png

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

To jest kolejny głupi mit z tym testowaniem w 720p i 1080p dzisiaj.

Jedynym głupim mitem jest to, że testy w 4K mają jakikolwiek sens ;) Jedyny sposób testowania CPU, jaki jest zasadny, to bez limitu GPU. Oczywiście w 4K przy odpowiednio mocnym GPU i odpowiednich ustawieniach (DLSS, odpowiednie detale, itd.) uzyskanie braku ograniczenia przez GPU jest możliwe i tak naprawdę nie jest trudne. Ale taki test da dokładnie takie same wartości liczbowe jak w 720p/1080p. A większość testów w 4K jest na częściowym lub całkowitym bottlenecku GPU, co oznacza, że są wrażliwe na następujące czynniki:

• wykorzystane GPU (czyli jak w teście użyto np. RTX 5090, a czytający/oglądający ma/chce kupić RTX 5080, to z automatu wyniki są nic dla niego nie warte)
  • detali (chcesz grać przy innych detalach niż w teście -> wyniki są dla Ciebie bezużyteczne, bo detale zmieniają balans CPU/GPU)
  • miejsca testowego (każda lokalizacja ma inny balans CPU/GPU, przejdziesz się kawałek dalej na mapie i już inaczej będą wyglądać relacje między CPU)
  • czasem nawet pory dnia (np. w Dragon's Dogma 2 w nocy jest dużo mniejsze obciążenie GPU, więc mocne CPU bardziej się wtedy przydaje)

To wszystko sprawia, że testy w 4K na częściowym lub całkowitym bottlenecku GPU są tak ekstremalnie wąskim wycinkiem rzeczywistości, że ich praktyczna wartość jest równa 0.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie pisz o DLSS bo wiadomo, że to już nie natywne 2160p :E A detale potrafią wpływać na obciążenie CPU, a więc akurat to nie jest wskazane przy testach CPU ;)

Mija parę dekad, a ludzie nadal nie rozumieją, że czemu testuje się tak, a nie inaczej CPU w grach ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@tomcug ale ja wiem że sam stricte procesor najlepiej testować na najniższych tylko wyraźnie napisałem że uważam to dzisiaj za głupotę :) Ty testujesz procesory a ja wole testy całej platformy, dlatego najlepiej mi odpowiadają testy tak jak robi to Konrad z Hardware Extreme. I tyle po prostu :) Nie ma co się spinać :thumbup: Jednego interesuje max i średni fps a kogo innego frametime i niski fps.

Edytowane przez Fenrir_14
  • Haha 2
Opublikowano

Skoro wiesz ze tak należy to robić, ale uważasz to za głupotę to.... %-)

Już to pisałem parę razy, ale widzę ze znowu jest dobra okazja.

Skoro nie potrafisz z podstawowych testów wynieść najbardziej podstawowych wniosków to nie z testami jest coś nie tak, tylko twoim brakiem wiedzy na temat ;)

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Testy 4k tylko mają sens 🤣🤣🤣🤣

Dlatego jak grać to tylko w 1080p a najlepiej w 720p bo nie wykorzystujesz pełnego potencjału CPU :P:P:P

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

To jest kolejny głupi mit z tym testowaniem w 720p i 1080p dzisiaj. OK same procki tak najłatwiej porównać wydajnościowo ale korzystasz z całej platformy a nie z CPU :) Chyba że ktoś gra w jakieś esporty milion fps i siedzi 30cm od monitora żeby zmniejszyć opóźnienie dla gałki ocznej LOL. To jak testowanie podczas jazdy próbnej samego silnika haha. 

Gdzie na to jak auto czujesz i jak je oceniasz ma wpływ jeszcze przeniesienie napędu (skrzynia), zawieszenie, hamulce itp. 

@Kadajo przeczytaj jeszcze raz co napisałem wcześniej :) Testujcie sobie same procesory, ja przecież nie mam z tym żadnego problemu :thumbup:

Opublikowano
6 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

ale ja wiem że sam stricte procesor najlepiej testować na najniższych tylko wyraźnie napisałem że uważam to dzisiaj za głupotę :) Ty testujesz procesory a ja wole testy całej platformy, dlatego najlepiej mi odpowiadają testy tak jak robi to Konrad z Hardware Extreme. I tyle po prostu :) Nie ma co się spinać :thumbup: Jednego interesuje max i średni fps a kogo innego frametime i niski fps.

Ja Ci podałem dokładnie, dlaczego testy na bottlenecku GPU mają nikłą realną wartość użytkową. Ty tego nie skontrowałeś w żaden logiczny sposób, tylko piszesz, że ma tak być, bo ma być i koniec tematu xD

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, tomcug napisał(a):

Jakie nie natywne, przecież DLSS to "better than native" %-)

Proszę cię majstry już za czasu DLSS 1.x klepali te stwierdzenia :hihot:

Przy 2.x to już grubo weszło ciekawe co teraz twierdzą przy DLSS na transfomerze :E 

Pewnie stopniowanie się skończyło na skali :hihot:

Tak wracając do testowania i doboru komponentów to tak naprawdę ludzie, którzy mają ograniczony budżet i nie są do końca ogarnięci powinno dostać taki poradnik z listą różnorodnych gier gdzie jest możliwość odznaczenia danego tytułu, zmiany CPU/GPU oraz rozdzielczości by móc wybrać coś optymalnego dla siebie. Tutaj zawsze będzie zagwozdka do czego więcej dołożyć w danym momencie ;) Ale raczej mało kto jest zainteresowany by tworzyć takie cudo ;)

Człowiek, którego nie trzyma budżet to i tak kupi najlepsze co jest nie musi się nad tym zastanawiać.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Odpowiadam w sumie na to, co tu napisałeś. Jaki mit, to nie jest żaden mit, tylko realny scenariusz w którym się pokazuje jakie są różnice między procesorami.

Twoim tokiem rozumowania to kupowanie lepszego CPU nie ma większego sensu, bo przecież jak grasz w 4K i nie ma różnicy to po co przepłacać :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Dlatego jak grać to tylko w 1080p a najlepiej w 720p bo nie wykorzystujesz pełnego potencjału CPU :P:P:P

Normalnie myślący człowiek zaakceptuje fakt że tak testuje się procesory poprawnie zgodnie ze sztuką i ok wiemy że wolisz testy całej platformy i nikt tego nie neguje ale pisać że coś co jest wykonane ze sztuką jest „głupie” przez taką osobę jak Ty to się zastanawiam czy czasem nie pomyliły ci się fora ;)  Bo logiki sensownej w tym żadnej tak jak to co piszesz. A głupotki o 720p sobie darujmy 🤣

9 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo przeczytaj jeszcze raz co napisałem wcześniej :) Testujcie sobie same procesory, ja przecież nie mam z tym żadnego problemu :thumbup:

Już odwracasz kota ogonem 😆 Czekaj czekaj a kto pisze że poprawne testy cpu są głupie ? 😆

Edytowane przez Phoenix.