Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Masz jak to sprawdzić z tym 13100 albo nawet 13600 ?

Nie bardzo widzę sens takiego testu. Będzie srogi bottleneck ze strony tego i3 %-)

25 minut temu, Zachy napisał(a):

Ale sa portale gdzie robia testy dla roznych rozdzielczosci i mozna sobie porownac cos najblizszego temu co sie samemu ma i uzywa.

Tyle, że z tymi pomiarami są problemy, o których pisałem wcześniej, czyli to, że sprawdzają skrajnie wąski wycinek rzeczywistości, który nie ma przełożenia na ogół rozgrywki.

Opublikowano (edytowane)

Ale po co komplikować proste rzeczy i w ogóle debatować o metodyce.

1. Test CPU to banał - robić się wyłącznie na najniższych ustawieniach graficznych jak się da, ewentualny wyjątek dla pojedynczych opcji graficznych które mogą obciążać CPU.

2. Testy GPU to już inna historia wyniki mogą być zależne od wersji sterownika, ilości rdzeni na procesorze i innych pierdół, do tego różne rozdzielczości itp.

Ale kiedy wybierasz sprzęt dla siebie to po prostu porównujesz wyniki CPU który cię interesuje z wynikami GPU które cię interesuje -> bierzesz te wartości które są mniejsze -> Masz wynik procesora na swojej konfiguracji -> profit.

Po co testować procesory ograniczając je kartą graficzną?

Edytowane przez wahoo
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No właśnie to próbujemy kolegą wytłumaczyć, ale nie bardzo chcą słuchać %-)

Bo my testujemy platformy a nie stricte samo cpu. Przecież ja pisałem o tym, @Zachy pisał o tym, a Wy dalej się upieracie że mamy testować samo cpu 😀 

To że x3d jest najszybszym procesorem do gier wiadomo było tydzień po jego premierze i nic się nie zmieniło w tym temacie do dziś 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Bo my testujemy platformy a nie stricte samo cpu. Przecież ja pisałem o tym, @Zachy pisał o tym, a Wy dalej się upieracie że mamy testować samo cpu 😀 

Pewnie dlatego, że ludzie chcą zobaczyć porównanie wydajności samych CPU :D To że na limicie GPU wyniki się spłaszczą każdy z tu obecnych wie ;) 

Opublikowano

Po prostu odpowiedziałem, na Twojego posta ;) Jeśli wrzucasz jakieś wyniki na publiczne forum musisz się liczyć z tym, że ktoś je skrytykuje :) 

Ja rozumiem obie strony, sam ciągle siedzę na 7800x3d, bo wiem że wrzucenie 9800x3d w moim przypadku nic nie zmieni właśnie przez spłaszczenie wyników przez GPU :) 

Ale też lubię wiedzieć który CPU jest królem :cool:

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Zachy napisał(a):

CP2077 - ustwienia takie same grafiki na obh konfigach.

Dodatkowo obnizone taktowanie na 270k do pcore 5.4 ghz i ecore 4.6 ghz

9850:

Screenshot_2026-03-29-17-23-42-87_be80aec1db9a2b53c9d399db0c602181.thumb.jpg.3f76ec42261917638be6a090e33f6740.jpg

270K:

IMG-20260329-WA0028.thumb.jpeg.c9fad0039babc6c4190af3f63897f468.jpeg

Takze co jest wolniejsze w 1080p moze byc wydajniejsze w 1440p

ale ty testujesz w tym wypadku gpu , nie cpu 

5080@2770mhz:

obraz.thumb.png.ba5c38a05c701db5426f22047751e473.png

5080@3100mhz:

obraz.thumb.png.346eab7ca45fccd7da92b258f0d9d6e3.png

to nie ma nic wspólnego z testowaniem cpu 

• Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

1. Masz te same ustawienia gpu, to jak gpu testuje? Zmienia sie platforma - z 9850 vs z 270k

2. Ty zmieniasz ustawienia gpu i sobie rozne ustawienia testujesz na 1 gpu / platformie.

Test 1 nie jest jednoznaczny z testem 2

No ale Ty wiesz lepiej bo taki logiczny jesteś ponoc :D

Jesli to to samo to wg ciebie to nie mam więcej pytan.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Ma dwie platformy intel i amd i przepina tylko kartę graficzną, sprawdzając, która wypluje więcej fps na tych samych ustawieniach.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano
4 minuty temu, Zachy napisał(a):

1. Masz te same ustawienia gpu, to jak gpu testuje? Zmienia sie platforma - z 9850 vs z 270k

2. Ty zmieniasz ustawienia gpu i sobie rozne ustawienia testujesz na 1 gpu / platformie.

Test 1 nie jest jednoznaczny z testem 2

No ale Ty wiesz lepiej bo taki logiczny jesteś ponoc :D

Jesli to to samo to wg ciebie to nie mam więcej pytan.

Rozumiesz, że test, który wykonujesz nie ma nic wspólnego z cpu? Testowałeś dodatkowo na 2 różnych wersjach windows

według twojej "logiki" to poprawiłem wynik swojego 9800x3d podkręcając kartę graficzną :boink:

1 minutę temu, ju-rek napisał(a):

Ma dwie platformy intel i amd i przepina tylko kartę graficzną, sprawdzając, która wypluje więcej fps na tych samych ustawieniach.

Testuje w teście, który obciąża GPU, a nie CPU, testuje na 2 różnych kompilacjach Windows, stąd mimo tego samego GPU, ma różnice w granicach błędu pomiarowego 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Bo chodzi o "realny gaming", pamiętaj! :)

"realny gaming" i REALNE NIEZROZUMIENIE METOD TESTOWANIA

7 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@SylwesterI.już to przerabialiśmy gdy pentiak robiąc test gpu udowadniał na 9070xt, że nie ma różnicy między 14600k a 9800x3d :) 

Temat wraca jak bumerang :hihot:

Potem tacy "fachofcy" rozsiewają mity na forach jak płaskoziemcy 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

twojej "logiki" to poprawiłem wynik swojego 9800x3d podkręcając kartę graficzną :boink:

Jakiej mojej logiki?

Ja nie podkręcam gpu, to jest stala w testach! Zmieniaja sie platformy.

Tez na 270k moge wtedy gpu podkręcić i miec tak samo wyzszy wynik, czy moze nie moge bo to Intel i wtedy nie mozna??? :D

A moze wynik bedzie gorszy po podkreceniu na 270k, bo to Intel i w ogole do dupy setup? I ty tak chcesz...

Edytowane przez Zachy
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Zachy napisał(a):

Jakiej mojej logiki?

Ja nie podkręcam gpu, to jest stala w testach! Zmieniaja sie platformy.

Tez na 270k moge wtedy gpu podkręcić i miec tak samo wyzszy wynik, czy moze nie moge bo to Intel i wtedy nie mozna??? :D

A moze wynik bedzie gorszy po podkreceniu na 270k, bo to Intel i w ogole do dupy setup?

Takiej "logiki":  testując GPU twierdzisz, że testujesz CPU. GPU u ciebie to stała i wyniki masz stałe, a różnice, które otrzymałeś są w granicach błędu pomiarowego, bo testujesz na różnych kompilacjach systemu

możesz to bardzo prosto sprawdzić, podkręć o jeszcze 100-200mhz gpu na obydwu platformach i zobaczysz, że na obydwu platformach uzyskasz wyższy wynik

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Potem tacy "fachofcy" rozsiewają mity na forach jak płaskoziemcy 

Sam jesteś plaskoziemcs i fachfofiec bo nie potrafisz zrozumiec logiki ktora sie kloci z twoim punktem widzenia

Czyli testy w internecie w 3 różnych rozdzielczosciach to brednie i nie mozna sobie sprawdzic zachowania cpu, przy danym gpu, tez zmieniajac rozdzielczosc?

Co ciekawe w zaleznosci od tego jak działa platforma cala to wynik lepszy w nizszej rozdzielczosci nie gwarantuje, ze w wysokiej bedzie lepszy, moze byc taki sam, albo nawet gorszy.

To ile ten blad pomiarowy moze wynosic 5 - 10 - 15 - 20 % czasami?

Nawet jak wynik jest powtarzalny???

Ja tam nie widzę zebym zamieszczal ten sam test z rozrzutem wynikow co przebieg.

No zajebiste masz wnioski. Gratuluje bledu pomiarowego. :rotfl:

Edytowane przez Zachy
  • Haha 1
  • Sad 1
  • Upvote 1