leven 873 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) 44 minuty temu, tomcug napisał(a): Dla ludków od 9000 MHz to marne pocieszenie Twoja wypowiedź przypomina mi, że , jak się przekroczy pewien próg możliwości, to zaczyna się zakłamanie i tak na prawdę obniżanie wydajności. Gdzieś jest haczyk 8 minut temu, SylwesterI. napisał(a): A jak są kości 2x16gb dual rank, to się nie chcą kręcić nawet na 7000 nie wiem, czy nie dałoby rady na tej platformie intela, bo niby obsługuje CUDIMM A jak rozpoznać, czy moduły są dual/single rank ? Czy tuja to widać ? Jak z MT RAM przy nowych procach ? Ma to sens ? Edytowane 27 Marca przez leven
tomcug 3 557 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 2x16 są Single Rank, 2x32 na ogół Dual Rank.
SylwesterI. 1 192 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) 2x16gb tez sa dual rank, teraz mi sie tajfun nie odpala, ale w zen też to widać 16GB,DR dla single byłoby SR Edytowane 27 Marca przez SylwesterI.
leven 873 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 3 minuty temu, tomcug napisał(a): 2x16 są Single Rank, 2x32 na ogół Dual Rank. Dual jako podwójny, czyli "szybszy" a jednak nie. Ciekawe, jak dobierzecie RAM do ultra plus-a
Zachy 773 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca DR to moduły obsadzone obustronnie na PCB @leven Jak spojrzysz na kostki od dolu to mozesz tez to organoleptycznie sprawdzić.
Krzysiak 2 582 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) 23 minuty temu, leven napisał(a): Sensowne ? Takie ? Wspomniane przez @tomcugaresy choćby nawet Edytowane 27 Marca przez Krzysiak
Phoenix. 6 093 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Szybka zabawa w same corsy: Pcore 5.7ghz Ecore 5.2ghz 3 1
leven 873 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Czyli porządne DDR5 8000+ są w cale nie gorsze, niż Cuddim ? Mobo mocno ogranicza memeki. Kurde
Zachy 773 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Na cudimm łatwiej wysokie taktowania osiagnac przy nizszym Voltage
leven 873 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Czekam na wyniki OC RAM na nowych procach Jak to się ma do gier ? Nie interesują mnie programy, bo akurat Intel jest w nich TOP. GRY, jak to Walec widzi ? Kto się z Nim poważy powalczyć ?
tomcug 3 557 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 24 minuty temu, Zachy napisał(a): Na cudimm łatwiej wysokie taktowania osiagnac przy nizszym Voltage Tylko co z tego, jak to się nie przekłada na wydajność przez luźniejsze opóźnienia dalszych rzędów kostek 24 Gb 1
Zachy 773 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) Ja jestem przyzwyczajony do 2*24gb na codzien Choć od jakiegos czasu uzywam 2*32 6000MHz Jestem ciekawy na ile moglbym puscic 2*32 DR na AR-R Edytowane 27 Marca przez Zachy
tomcug 3 557 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a): 2x16gb tez sa dual rank Rzeczywiście zdarzają się na nowych kostkach Hynix 8 Gb. 16 minut temu, Zachy napisał(a): Jestem ciekawy na ile moglbym puscic 2*32 DR na AR-R Raczej nie 8000 Próbuj, zobaczymy.
SylwesterI. 1 192 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) 4 minuty temu, tomcug napisał(a): Rzeczywiście zdarzają się na nowych kostkach Hynix 8 Gb. odpaliłem tajfuna 2Rx8 Edytowane 27 Marca przez SylwesterI.
tomcug 3 557 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Tajfun, co tam pokazuje, to nie ma aż takiego znaczenia. Na pewno nie wykrywa poprawnie, jakie to są dokładnie kostki. W każdym razie nie wątpię w istnienie modułów 16 GB Dual Rank, sam mam takie od Patriota, tylko o tym zapomniałem
janek25 302 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca kostki mozna sprawdzić w cpuz,zakładka spd adaty 1
tomcug 3 557 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Samego producenta kostek podaje też HWiNFO64. SpecTek to tak na marginesie Micron.
janek25 302 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca porównanie moblilnego arrow lake do raptor lake No jest różnica,w przeciwieństwie do pecetowego raptor vs arrow vs lion cove x3
Zachy 773 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 56 minut temu, tomcug napisał(a): Raczej nie 8000 Próbuj, zobaczymy. ano zobacze z ciekawosci czystej widzialem magikow co na am5 2x32gb odpalili na 8000MT to na AR-R powinno byc nawet latwiej na razie ogarnalem sie po pracy i porobilem wszystko na weekend.... i dopadla mnie niemoc tworcza, choc pierwszego 270K juz odebralem zostalo z piwnicy wyszperac Evo XL i zlozyc zestaw do testow. Cele sa dwa - 8800-9133 MHz z CU-DIMM, zlaleznie jakie IMC sie trafilo i na ile plyta/bios pozwola (czytalem ze Apexy na nowszych biosach z AR slabiej wypadaja pod tym katem, cos namieszali inzynierowie) - 2x32 GB A-Die DR i proba puszczenia ile fabryka dala, jestem ciekaw ile ten lepszy IMC w AR potrafi udzwignac. Wszyscy tylkona 2x16 testuja bo troche lepsze osiagi, czasami ktos 2x24 czy 2x48 odpali Ja mam takie cudenka - 2x32 6600 CL 32 kupione jako 6400, a maja 6600 spd dodatkowo i nowsze radiatorki Corsaira, widac trzepia masowo czy to 6400 czy to 6600 i tylko part number robia rozny + stickery na ram pod model 1
wallec 1 555 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 17 minut temu, janek25 napisał(a): porównanie moblilnego arrow lake do raptor lake No jest różnica,w przeciwieństwie do pecetowego raptor vs arrow vs lion cove x3 Jaki Ty masz procesor i do jakich porównujesz bo nie czaje ocb. 100% wzrostu wydajności???
janek25 302 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) 100 to tam nie ma, raptor miał 108 a arrow 143, jakby pominać LPE pewnie kolo 150. Olbrzymi wzrost wydajnosci jest jak sie powyłacza skymont i LPE ale na 3 czy 4 rdzeniach w dzisiejsze gry nie pograsz bo dropy żaden procesor nie dobija do temperatury i PL 1340P vs 225H Główna różnica między procesorami Intel Alder Lake (12. generacja) a Raptor Lake (13. i 14. generacja) w kwestii pamięci cache polega na znacznym zwiększeniu jej pojemności (L2 i L3) w nowszej architekturze oraz poprawie prefetchera (mechanizmu przewidywania danych). Raptor Lake został zaprojektowany tak, aby zminimalizować opóźnienia przy większej ilości cache, co skutkuje wyższą wydajnością, szczególnie w grach. Oto szczegółowe porównanie: 1. Pamięć Cache L2 (Drugiego poziomu) - Największa zmiana Alder Lake (Golden Cove): Każdy rdzeń Performance (P-core) posiada dedykowane 1,25 MB pamięci L2. Raptor Lake (Raptor Cove): Każdy rdzeń P-core posiada 2 MB dedykowanej pamięci L2. To wzrost o około 60% na rdzeń. Klastry E-Core (Efficiency): W Alder Lake klaster czterech rdzeni E-core współdzielił 2 MB L2, natomiast w Raptor Lake podwojono tę wartość do 4 MB na klaster. swego czasu tez sie zastanawiałem czy intel w ciula nie przyciał na mobilkach.Niby gdzie tu róznica? Edytowane 27 Marca przez janek25 1
Pentium D 1 712 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 3 godziny temu, Phoenix. napisał(a): Ecore 5.2ghz Nice
Rekomendowane odpowiedzi