Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, wallec napisał(a):

Tomcug, na starym biosie u mnie nie działało iBOT i miałem 370(?)

jak zainstalowałem najnowszy, który zmienia firmware oraz ME to iBot sam się włączył i jest 400+

może to to ;)

Na pewno nie, to były wyniki z CP2077 ;)

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Dalej nie potrafisz, czytać ze zrozumieniem, nic się nie zmieniło

Jak nauczysz sie pytac poprawie, albo stawiac tezy mozesz do mnie napisac.

8000 na mdie sie ustawia, jesli jeszcze tego nie zatrybiles, a 6000 magicznie wyniku nie uratuje. Mdie sa wolniejsze, ale moga wyzej leciec i wtedy nadrabiaja swoja powlolnosc.

@wallec

Apo/binary do cp nic prawie nie daje, moze jakis promil wydajności, inaczej niz w sotr

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

jak zainstalowałem najnowszy, który zmienia firmware oraz ME to iBot sam się włączył i jest 400+

może to to ;)

U mnie przejście z testowego 9905 (bazujacego ba 1801) na testowy 9931 nie rozwiązało calego problemu wydajności.

Wrzucenie 3002, czyli najnowszego oficjalnego pogorszylo ocntsmu na apex, ale zwiekszylo wydajność calosciowo i z poczatkowych 224 fps avg w cp77 nagle zrobilo sie 298 avg po dopieszczeniu wszystkiego.

11 minut temu, wallec napisał(a):

jakie detale w tym cyberku i rozdziałka?

1080 na low, bez dlss, crowd na max, reszty nie ruszasz.

Edytowane przez Zachy
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Na pewno nie, to były wyniki z CP2077 ;)

W sotr wyniki na najnowszym biosie rosna bo apo/binary zaczyna tez dzialac

+Poprawki do oprawnej obslugi timingow.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Wszystko low, 1080p, ilość ludków na max , pole widzenia 80 albo 85 nie pamiętam, będzie widać na screenie czy jest odpowiednie

To ma czekać jakaś określoną ilość czasu aż przyjdzie jakoś najwięcej ludzi?

Opublikowano
Teraz, wallec napisał(a):

To ma czekać jakaś określoną ilość czasu aż przyjdzie jakoś najwięcej ludzi?

W dzien test zrob ofc to wazne, a w opcjach masz detale tlumu, na low domyslnie sa niskie, po prostu daj suwak w prawo na ustawienia maksymalne :)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Sugerowałeś 30% poprawę z tytułu tylko zmiany BIOS-u.

Tomcug co tu sie odwaniało.

1340P vs 225H vs 3 x raptor cove aka golden cove vs 3x lion cove

Czyżby rdzeń intela miał potencjał

108.jpg

143.jpg

1340pp.jpg

213.webp

Edytowane przez janek25
Opublikowano
12 minut temu, Zachy napisał(a):

Pimpek mnie uswiadomil :) jak to forum dziala.

Napisalem wyzej i niech wasz protegowany sobie to do mozgownicy swojej wbije 

A jeszcze raz bedzie cos insynuowal swoim stylem, to po prostu dostanie ignora, bo juz dawno na to zapracował.

Ani Ty, ani Twój kolega nigdy nie zrozumiecie, że wszelkie kary dostajecie nie za poglądy, tylko za to, w jaki sposób je wyrażacie. Ale Wasz wybór :)

8 minut temu, janek25 napisał(a):

Tomcug co tu sie odwaniało.

1340P vs 225H vs 3 x raptor cove aka golden cove vs 3x lion cove

Czyżby rdzeń intela miał potencjał

Nigdy nie badałem tych mobilnych wynalazków od strony wydajności CPU w grach, więc nie wiem.

Opublikowano (edytowane)

Jakos na OCN ani jeden user od amd nie wejdzie na forum intela uświadamiac posiadaczom arrow lake, ze kupili :kupa: jak to ten typek raczy tu robic.

Malo tego, sa osoby co maja to i to, tak jak ja obecnie i co? Staraja sie rzeczowo pisac o amd w dziale amd i o intelu w dziale intela, zero wycieczek personalnych.

Ale ten delikwent takich manier nie ma i co chwile to pokazuje.

Jeszcze jakies przytyki w moja strone jak nie moglem odpisac bo mialem :banana:

Edytowane przez Zachy
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem.

Full hd, preset low, tłum high, wyłączone upscalery

Stock 245KF, ram 8200:

Screenshot2026-04-03203136.thumb.png.94daef051f4fd7c0931e89d999bcd037.png

OC 245KF, ram 8200:

Screenshot2026-04-03202229.thumb.png.0452317e4e821d4bc82c4eb4fa5b5657.png

9800x3d - tutaj chyba jakoś mniej widać na ekranie niż u mnie???

image.thumb.png.1b3d83068fcb49d6785aecf489335805.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Nigdy nie badałem tych mobilnych wynalazków od strony wydajności CPU w grach, więc nie wiem.

Tego sie dowiedziałem ,ogólnie wszystko do kupy ale power limity to raczej nie chyba ze jakaś drobnica wpadła

średni w the last of us.Na pełnym cpu mam 143 fps ,po wyłaczeniu lpe 150 a zostawiajac 3x lion cove 213

Skok z 143 na 213 FPS (wzrost o blisko 50%) przy przejściu na same 3 rdzenie P (Lion Cove) w The Last of Us Part I to ekstremalny przykład, który obnaża specyficzne "wąskie gardła" architektury Arrow Lake-H i silnika gry Naughty Dog:

Eliminacja opóźnień między kafelkami (Inter-Tile Latency): W Arrow Lake-H rdzenie LP-E znajdują się na osobnym kafelku (SoC tile) niż rdzenie P (Compute tile). The Last of Us to gra skrajnie wielowątkowa, która potrafi obciążyć nawet 16 wątków naraz. Gdy system przesyła dane między rdzeniami P a LP-E, powstają ogromne opóźnienia komunikacyjne. Wyłączenie słabszych rdzeni zamyka całą krytyczną komunikację gry w obrębie jednego, najszybszego kawałka krzemu.

Optymalny "Sweet Spot" dla Ring Bus: Rdzenie Lion Cove dzielą wspólną szynę danych (Ring Bus) i 36 MB pamięci L3. Przy pełnym obciążeniu wszystkich rdzeni (P + E + LP-E), szyna jest przeciążona ruchem synchronizacyjnym. Ograniczenie się do 3 rdzeni P drastycznie odciąża szynę, pozwalając tym kilku rdzeniom na błyskawiczny dostęp do cache L3 bez czekania na wolniejsze jednostki.

Maksymalny Boost na 3 rdzeniach: W laptopach (seria H) limity mocy (TDP) są restrykcyjne. Rozkładając budżet energetyczny na wszystkie rdzenie, żaden nie może pracować na 100% możliwości. Gdy zostawiasz tylko 3 rdzenie P, procesor może wpompować w nie całą dostępną moc, pozwalając im utrzymać najwyższe możliwe taktowanie przez cały czas trwania rozgrywki.

Błąd Intel Thread Director w TLOU: Silnik The Last of Us agresywnie zarządza wątkami. Paradoksalnie, przy dużej liczbie dostępnych rdzeni, gra może próbować "upchać" ważne obliczenia (np. dekompresję shaderów lub fizykę) na rdzeniach E, myśląc, że odciąża rdzenie P. W rzeczywistości spowalnia to cały potok renderowania, bo szybkie rdzenie muszą czekać na dane od wolniejszych. [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8]

Podsumowując: Twoje wyniki potwierdzają, że w specyficznych, ciężkich procesorowo grach, architektura Arrow Lake-H działa najlepiej, gdy "nie przeszkadzają" jej wolniejsze rdzenie pomocnicze, a kluczowe wątki mają dla siebie całą przepustowość pamięci podręcznej i szyny danych.