Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sprzedaje mieszkanie na dzierżawionym gruncie to później trzeba grunt odkupić, jesli nie to wtedy mieszkanie nie jest właścicieli tylko posiadacza gruntu które je może wyburzyć bo chce ziemniaki posadzić :P czy jakoś tak ale to juz konkretna patologia i chyba promil krętactwa.

Opublikowano (edytowane)

Tak, wszystko uwzględniłem. Umowy, wpisy do ksiąg itp. Dlatego każda zmiana zepsuje mi wyliczenia. Cała nadzieja już chyba tylko w tym, że wk... się Chińczycy.

Edytowane przez Zas
Opublikowano
4 godziny temu, huudyy napisał(a):

a ja myślałem, że jak dałem 9k za narożnik, to przepłaciłem :E

Chryste Panie, kto to kupuje... Inna sprawa, że nie żałuję zakupu, dobór materiału zwłaszcza był świetny, bo moje koty w końcu nie są w stanie zaciągnąć oczek :E 

nie tylko Ty :E 

Wystarczy znać nazwę materiału i większość firm produkujących meble jest w stanie takim obić mebel

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.03.2026 o 07:12, Klakier1984 napisał(a):

Co do deweloperów w Polsce mamy aktualnie około 2 mln pustostanów

A ile realnie jest w miejscach gdzie ludzie (zwłaszcza młodzi) chcą mieszkać?

W dniu 18.03.2026 o 07:12, Klakier1984 napisał(a):

mieszkań nie brakuje są tylko chore oczekiwania sprzedających

Chore oczekiwania to niewątpliwie jeden z aspektów. W Poznaniu w powstającej inwestycji Kolejova 1 ceny niektórych mieszkań przekraczają koszt rzędu 22000/m2. Powodzenia życzę ze sprzedażą biorąc pod uwagę, że sprzedaż nawet o wiele tańszych mieszkań stoi.

Ciekawe ile by deweloperuchy teraz chciały za wybudowanie czegoś jak poniżej

?auto=webp&fit=bounds&format=pjgp&height

?auto=webp&fit=bounds&format=pjgp&height

A to tylko jedna z obecnie niepozornych (bo przed remontem) kamienic w mieście...

W dniu 18.03.2026 o 09:02, galakty napisał(a):

Stałe oprocentowanie w górę xD Co za banda mafijna, ludzie kochani. 

Nie dość, że mamy blisko 2x wyższe oprocentowanie kredytów hipotecznych niż w strefie Euro to teraz będzie jeszcze wyższe. Innymi słowy, ludzi, których nie było stać na własne M, teraz jeszcze mniej będzie stać. Uczciwemu zawsze wiatr w oczy...

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

Co do tych 2mln pustostanów, to też mieszkania na jakichś odludziach gdzie nikt nie chce mieszkać, w sporej części to leci wynajmowane na czarno, albo po rodzinie/znajomych. Część to mieszkania w trakcie remontów lub czekające na kupca i nie zamieszkane.

W Polsce dalej jest całkiem popularne najmowanie mieszkania bez meldunku w nim. Hipek z Koziej Wólki zameldowany tam u rodziców najmuje sobie mieszkanie w Wawie i oficjalnie mieszka w pustostanie bo nie jest tam zameldowany, nie było nikogo tam jak był robiony spis, a właściciel mieszkania deklaruje, że stoi puste :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
17 minut temu, Kris194 napisał(a):

Nie dość, że mamy blisko 2x wyższe oprocentowanie kredytów hipotecznych niż w strefie Euro to teraz będzie jeszcze wyższe. Innymi słowy, ludzi, których nie było stać na własne M, teraz jeszcze mniej będzie stać. Uczciwemu zawsze wiatr w oczy...

Z drugiej strony strach pomyśleć co by było, gdyby kredyty były 2x tańsze :E 

To już wgl by skupowali pod wynajem. 

Opublikowano
W dniu 18.03.2026 o 09:02, galakty napisał(a):

Stałe oprocentowanie w górę xD Co za banda mafijna, ludzie kochani. 

Jak czytam uzasadnienia tej decyzji to nie wiem czy śmiać się czy płakać "już podnoszą bo spodziewają się, że NBP też podniesie" Chyba stwierdzili, że skoro można ludzi ruchać na paliwie w ten sposób to czemu nie na kredytach?  Nie wiem czy gardzę bardziej jakąś "grupą zawodową"  jak tymi od finansów.

Opublikowano
4 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Jak czytam uzasadnienia tej decyzji to nie wiem czy śmiać się czy płakać "już podnoszą bo spodziewają się, że NBP też podniesie" Chyba stwierdzili, że skoro można ludzi ruchać na paliwie w ten sposób to czemu nie na kredytach?  Nie wiem czy gardzę bardziej jakąś "grupą zawodową"  jak tymi od finansów.

Branża medyczna, bankowa i deweloperska to chyba najgorsze szajki w Polsce. 

Jeszcze nic się nie wydarzyło, a Ci podnoszą bo pewnie stopy pójdą w górę. WTF. To powinno podążać za NBP, a nie go wyprzedzać. Nie dość że mamy prawie najdroższe kredyty w Europie, to jeszcze podnoszą xD 

Wszyscy się śmiali że brałem stałe stopy, ale chociaż wiem co zaakceptowałem. W tym kraju nigdy nic nie wiadomo. 

Opublikowano
16 godzin temu, lukadd napisał(a):

W Polsce dalej jest całkiem popularne najmowanie mieszkania bez meldunku w nim.

Dziwisz się? Wynajmij komuś mieszkanie i go tam zamelduj, nigdy się go nigdy nie pozbędziesz, bo mamy takie dziury w prawie. 

Ciężko czasem wykopać zwykłych najemców, a co dopiero jakby mieli meldunek. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

W sumie deweloperzy i bankowcy działają w komitywie-jedna szajka.

Zapomniałeś dopisać rząd i to każdy po kolei nie tylko aktualny. Fajnie ceny podskoczyły z marszu jak była ta akcja z kredytem 0% czy jakoś tak to się nazywało. Państwo dopłacało developerom i bankom bo błyskawicznie sobie te ceny podnieśli.

Opublikowano (edytowane)

Brałeś jakoś niedawno?

Pomyłka, podnieśli o 0,6 :E

No, RRSO wychodzi 6,99, samo oprocentowanie 6,40, jeszcze do wczoraj było 5,85 i RRSO 6,73. 

Nie ma tragedii, ale zdolność już poszła w dół. :/

Trochę lepsze warunki widzę u innych (Millenium czy ING), ale to różnica 0,2 pp, a więcej formalności i konieczność przenoszenia konta (promocje dla aktywnych itp.) 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Jeszcze nic się nie wydarzyło, a Ci podnoszą bo pewnie stopy pójdą w górę. WTF. To powinno podążać za NBP, a nie go wyprzedzać. Nie dość że mamy prawie najdroższe kredyty w Europie, to jeszcze podnoszą xD 

Jak chcesz, żeby oprocentowanie podążało za stopami referencyjnymi, to bierzesz zmienne.

Jeżeli wybierasz stałe, to umawiasz się z bankiem na wysokość oprocentowania i NBP w zasadzie nic do tego nie ma.

Jeżeli ryzyko wzrostu inflacji, stóp jest wysokie, to chyba logiczne, że banki się zabezpieczają przed stratą i podwyższają oprocentowanie. Zwłaszcza, że nie mają za bardzo możliwości zmian warunków w trakcie, a kredytobiorca przy spadku stóp ma możliwość spłacenia całości przez wzięcie kredytu na nowych warunkach (z niższym oprocentowaniem).

Opublikowano
5 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Dziwisz się? Wynajmij komuś mieszkanie i go tam zamelduj, nigdy się go nigdy nie pozbędziesz, bo mamy takie dziury w prawie. 

Ciężko czasem wykopać zwykłych najemców, a co dopiero jakby mieli meldunek. 

5 godzin temu, galakty napisał(a):

A to ktoś ma meldunek na wynajmie? Nigdy nie słyszałem. 

Nie dziwię się, wiem, że to jest w Polsce całkiem powszechne. Dla tego napisałem, że to generuje sporo pustostanów. Bo jeśli najemca nie jest zameldowany, dodatkowo uniknął spisu w najmowanym mieszkaniu, to sporo takich mieszań ląduję jako pustostany w statystyce, mimo, że ktoś tam prawie zawsze mieszka, lub mieszka z przerwami jak się zmieniają najemcy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bono_UG napisał(a):

Jak chcesz, żeby oprocentowanie podążało za stopami referencyjnymi, to bierzesz zmienne.

Jeżeli wybierasz stałe, to umawiasz się z bankiem na wysokość oprocentowania i NBP w zasadzie nic do tego nie ma.

Jeżeli ryzyko wzrostu inflacji, stóp jest wysokie, to chyba logiczne, że banki się zabezpieczają przed stratą i podwyższają oprocentowanie. Zwłaszcza, że nie mają za bardzo możliwości zmian warunków w trakcie, a kredytobiorca przy spadku stóp ma możliwość spłacenia całości przez wzięcie kredytu na nowych warunkach (z niższym oprocentowaniem).

Ale to tylko w Polsce, bo na zachodzie jakoś to tak nie działa. A niby dążymy żeby być jak oni... 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Ale to tylko w Polsce, bo na zachodzie jakoś to tak nie działa. A niby dążymy żeby być jak oni... 

Masz wgląd jak to działa u innych, czy to tylko pobożne życzenia?

Jeżeli faktycznie jest stabilniej, to jedną z przyczyn będzie strefa Euro, która po prostu gospodarczo jest stabilniejsza.

Inne czynniki to popyt, jeżeli u nas każdy chce kupić i traktuje jako lokatę kapitału, to jaki interes mają banki, żeby na tym nie zarabiać? Jak w innych krajach rynek jest stabilniejszy, to trzeba czymś konkurować.

Opublikowano (edytowane)

Ja zazwyczaj renegocuję stałe w banku, gdy sytuacja na rynku się poprawia. Gdy widzę, że inne banki mają 1 p.p. mniej, to dzwonię i mówię, że poproszę o aneks albo zrobię refinans do innego banku. Wtedy dostaję kontrofertę obniżenia oprocentowania o jakieś 0.7 p.p i podpisuję. W aplikacji mobilnej PKO BP wystarczy kliknąć generowanie zestawu dokumentów kredytowych i pop-up z nową ofertą wyskakuje sam. Nie trzeba nawet nigdzie dzwonić. Przy okazji resetuje się okres stałego oprocentowania na pięć lat. Jak jest zadyma i oprocentowanie idzie w górę, to nie proszę o aneks. xD 

Edytowane przez Karister