Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Dimazz napisał(a):

...i mógł jeździć za darmo i korzystać z taniego serwisowania?

Kilkuletni używany samochód spalinowy tańszy ale głupa lampa led do takiego peugota 5k zł

Gdybym zdecydował się kupić elektryka, to raczej takiego, który stojąc w garażu służyłby mi za magazyn energii do zasilania domu. Nie mam fotowoltaiki - korzystałbym z II taryfy G12w.

Opublikowano
9 minut temu, tgolik napisał(a):

Auto za 100 zł/miesiąc? Co to za cuda? możesz podać przykład? Chyba 10-20 razy więcej?

oczywiscie glownie dotyczy to teraz BEV, 

image.png.dc2054babbca6d6976789c591de148e7.png

najtansze spalinowe zaczynaja sie od 500zl /mies, wiec posiadanie nowego auta, to nie jest jakas "burzuazja" . kwestia analizy potrzeb i mozliwosci

Opublikowano
13 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale to jest to o czym pisałem, masz możliwość skonfigurowania auta jak chcesz i nie musisz płacić za coś czego nie potrzebujesz a było w pakiecie.

Naprawdę weź cenniki i porównaj, to może zrozumiesz na czym polega fenomen z Chińczykami. Chińczyk full opcja ma cenę taką, gdzie zachodni odpowiednik dopiero otwiera cennik z bieda silnikiem i manualem.

• Upvote 3
Opublikowano

@tgoliknie wiem na co byś zużył tyle energii bo ją trzeba zużyć ale przy obecnych cenach PV to nieopłacalna zabawa

tak pierwsze lepsze z allegro z samodzielnym montażem

https://allegro.pl/oferta/zestaw-instalacji-fotowoltaicznej-4kw-z-magazynem-lifepo4-5-12-kwh-6x-pv-15120267018?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YWI4MGY3MjMtZTQ5NS00MzVlLTljMDgtZmU1YzVkNWNmZjBkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1c04c7a5-9384-4992-81d2-a42b3459e4df

panele 4kW i magazyn 5kWh za 7k zł . Dla statystycznej rodziny wystarczy taki zestaw. Da się taniej jak poszukać. Naganiacze za to wołają 30k zł a jeszcze rok temu jak było darmowe pv z czyste powietrze  to sprzedawali same panele 3kW za 20k zł bo tyle dawali z programu i instalacja miała mieć 3kW.

Zestaw 10kW i magazyn 10kWh obecnie wyjdzie około 10-12k zł 

Opublikowano (edytowane)

@Dimazz

Ogródka tym bardziej nie udekorowałbym panelami.

Ale kompletny magazyn 5kW z falownikiem i co tam jeszcze potrzeba, żeby zasilać dom z II taryfy G12w to bym chętnie przytulił za, powiedzmy, 3 tys zł. Jeśli takie oferty są.

@SuLac0

Nie mam pojęcia skąd wytrzasnąłeś taką ofertę najmu długoterminowego.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Naprawdę weź cenniki i porównaj, to może zrozumiesz na czym polega fenomen z Chińczykami. Chińczyk full opcja ma cenę taką, gdzie zachodni odpowiednik dopiero otwiera cennik z bieda silnikiem i manualem.

Wyjaśniłem już powyżej i nie będę się powtarzał. Wrzuciłem też film powyżej, jak wygląda "przyjemność" jazdy tym chińskim samochodem. Grunt, że bajerów dajo i możesz z autem pogadać.

Oczywiście nie krytykuje wszystkich tak samo, robią świetne hybrydy, ciekawe, kogo skopiowali? No i elektryki, tu odjechali i europa musi gonić, przede wszystkim cenowo.

48 minut temu, SuLac0 napisał(a):

oczywiscie glownie dotyczy to teraz BEV, 

Tylko zapomniałeś  wspomnieć, że w tą niską cenę wliczona jest dopłata którą możesz wykorzystać tylko raz. Miną dwa lata i zostajesz bez auta za te 100zł miesięcznie, a sam wykup pewno już nie będzie taki opłacalny.

40 minut temu, Dimazz napisał(a):

teraz montuje się na stelażach. na ziemi. Wygodzniej i bezpiecznej i dużo łatwiejsze serwisowanie

Pod warunkiem, że masz dużo ziemi i możesz ją zmarnować pod panele. W miastach raczej ogródki nie są zbyt wielkie.

36 minut temu, tgolik napisał(a):

Nie mam pojęcia skąd wytrzasnąłeś taką ofertę najmu długoterminowego.

Bo nie wspomniał,  że wlicza się w to jednorazowa dopłata do elektryków.

Edytowane przez Cappucino
  • Like 1
Opublikowano

w przypadku BEV tak jest, ale w przypadku spalinowego za 500zl/mies juz nie. tutaj chodzilo o sam przyklad, ze mozna miec nowe auto tylko je wynjmujac, za w sumie nie jakies duze pieniadze. do kwestii "wlasnosci" kazdy sam musi podejsc. od wielu lat auto traktuje jako "usluge" , nie musze go miec na wlasnosc i zdecydowanie bardziej mi to odpowiada

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@SuLac0

Naprawdę nie ma żadnych dodatkowych kosztów poza tym 500 zł miesięcznie?

Przecież sama utrata wartości auta w  pierwszych dwóch latach to jest około 1000 zł miesięcznie.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, tgolik napisał(a):

@SuLac0

Przecież sama utrata wartości auta w  pierwszych dwóch latach to jest około 1000 zł miesięcznie.

Ubezpieczenie, koszty eksploatacyjne. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, tgolik napisał(a):

@SuLac0

Mini Coopera elektryk w Zielonej Górze można było “kupić” za 650 zł miesięcznie, z darmowym ładowaniem przez rok albo dwa lata na wybranych ładowarkach, z OC i AC, i z całą eksploatacją w cenie. Można było obniżyć do śmiesznych 500 zł na firmę. Powoli wchodzi to samo co na zachodzie, i instrumenty finansowe opłacają się bardziej niż posiadanie. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

w wiekszosci przypadkow wynajmu,  przewaznie splacasz tylko roznice pomiedzy wartoscia poczatkowa, a rezydualna (przewidywana na koniec jakiegos okresu) . jezeli firma leasingowa wrzuca w koszty amortyzacje, do tego dostaje auta w nizszej cenie niz normalny klient, albo nawet jest powiazana z samym producentem, a na koncu sprzedaja je w cenie wyzszej niz srednia rynkowa, to moze im wyjsc realnie 10k pln na 2lata przy aucie segmentu A/B. w duzym uproszczeniu, ale ogolnie tak to moze dzialac, wiec na pewno na tym nie traca ;)

Opublikowano
7 minut temu, TheMr. napisał(a):

Mini Coopera elektryk w Zielonej Górze można było “kupić” za 650 zł miesięcznie, z darmowym ładowaniem przez rok albo dwa lata na wybranych ładowarkach, z OC i AC, i z całą eksploatacją w cenie. Można było obniżyć do śmiesznych 500 zł na firmę. Powoli wchodzi to samo co na zachodzie, i instrumenty finansowe opłacają się bardziej niż posiadanie. 

Opłaca si.e tylko dlatego, że masz jednorazowa dopłatę na elektryka. Firma która udziela kredytu, leaingu to też nie caritas i musi zarobić. Więc nie sądzę, by nie licząc firm wychodziło taniej.

1 minutę temu, SuLac0 napisał(a):

w wiekszosci przypadkow wynajmu,  przewaznie splacasz tylko roznice pomiedzy wartoscia poczatkowa, a rezydualna (przewidywana na koniec jakiegos okresu) . jezeli firma leasingowa wrzuca w koszty amortyzacje, do tego dostaje auta w nizszej cenie niz normalny klient, albo nawet jest powiazana z samym producentem, a na koncu sprzedaja je w cenie wyzszej niz srednia rynkowa, to moze im wyjsc realnie 10k pln na 2lata przy aucie segmentu A/B. w duzym uproszczeniu, ale ogolnie tak to moze dzialac, wiec na pewno na tym nie traca ;)

Czy po za stellantis, który ma problemy ze sprzedażą i czepia się wszystkiego ktoś oferuje takie atrakcyjne najmy? W tym chińskim desancie, obstawiam, że właśnie Stellantis będzie pierwszą ofiarą.

Opublikowano (edytowane)

Generalnie jak firma ma kasę, to nie bawi się w leasingi czy inne raty.

Tak jak piszecie, leasing nie jest za darmo. Zawsze ktoś musi zarobić i sumarycznie auto zawsze będzie kosztować więcej.

Leasingi są tak popularne w firmach, bo jak firma potrzebuje 20 aut, to potrzebna gotówka byłaby już bardzo duża, a w ratach rozchodzi się po kościach.

Najważniejszy wniosek z badania EFL to dominacja leasingu jako źródła finansowania firmowych czterech kółek. Tę opcję wybierze aż 62% przedsiębiorców. Własne środki deklaruje 32% badanych, kredyt – 16%, wynajem – 11%, a pożyczkę – zaledwie 7%. Widać przy tym różnice między skalą działalności. Duże firmy aż w 73% przypadków sięgają po leasing, średnie w 66%. Mikroprzedsiębiorcy są bardziej ostrożni – tylko 53% z nich deklaruje leasing, a aż 42% płaci gotówką.

https://bezprawnik.pl/polscy-przedsiebiorcy-rzucaja-sie-na-wyprzedaz-rocznika

1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

przewaznie splacasz tylko roznice pomiedzy wartoscia poczatkowa, a rezydualna (przewidywana na koniec jakiegos okresu)

A na koniec cisną aby dopłacić, bo tu ryska, a tam wytarcie ;) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Camis napisał(a):

W tym filmie jest wszystko o czym dzisiaj była dyskusja, polecam!. 

Otóż dokładnie tak jak w jego podsumowaniu :) 

Dla odmiany polecam jako ciekawostkę co Xiaomi było w stanie stworzyć :) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Otóż dokładnie tak jak w jego podsumowaniu :) 

Wspomniał, że jest bardzo głośnie powyżej 100km/h ? Spalanie w okolicach 10L na setkę w takim aucie z takim silnikiem to jest bardzo dużo, europejskie spokojnie palą 3-4L mniej, nie hybrydy.

I daruj sobie te filmy od tego szarpaka nastawionego na robienie kasy. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Wspomniał, że jest bardzo głośnie powyżej 100km/h ?

Poszukaj na YT warsztatu zajmującego się profesjonalnym wyciszeniem aut i posłuchaj co mają do powiedzenia na temat chińczyków i zobacz na własne oczy jak wygląda wyciszenie, np. w nadkolach. Zobaczysz też jak wygląda wyciszenie w innych autach. W skrócie, chińczyki nie mają się czego wstydzić, niektóre są nieco lepiej wyciszone od nowych samochodów.

Analogicznie zobacz na kanałach u mechaników jak wygląda zawieszenie i konserwacja podwozia.

Oni ogółem twierdzą, że tych samochodów nikt nie będzie naprawiać w przypadku poważnych awarii, bo nowy silnik kosztuje 5k zł, parę godzin roboty i jak nowy.

Spalanie w okolicach 10L na setkę w takim aucie z takim silnikiem to jest bardzo dużo, europejskie spokojnie palą 3-4L mniej, nie hybrydy

W każdym materiale jaki oglądałem mówili o spalaniu 1l więcej niż zachodnie odpowiedniki. Może to wynikać z faktu, że te silniki w Chinach posiadają 200KM, a u nas 150KM z powodu regulacji unijnych (normy spalin itp.). Także bardzo możliwe, że niebawem powstaną mody na darmowe 50KM :) 

I daruj sobie te filmy od tego szarpaka nastawionego na robienie kasy. 

Masz bana na internet czy jak? Jak się nie podoba Zachar, to obejrzyj kogoś innego. Materiałów nie brakuje, w szczególności zagranicznych.

Podałem nagranie o Xiaomi jako ciekawostkę. Nie można ujmować tego co osiągnęli, ale nie, lepiej napisać, że materiał od jakiegoś szarpaka zamiast najpierw obejrzeć i odnieść się merytorycznie.

@Totek technicznie rzecz biorąc Zachar miał okazję nim jeździć jeszcze przed pierwszym właścicielem i nie musiał nigdzie biegać i prosić aby wsiąść, a tym bardziej odstawiać jakichś szopek co są na naszym YT :P 

Jeśli chińczyki takie złe, to czemu teraz zachodni producenci nie tylko obniżyli ostatnio ceny, ale też dają duże rabaty tak jak zwróciliście uwagę? Przecież dobre produkty zawsze bronią się jakością :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Poszukaj na YT warsztatu zajmującego się profesjonalnym wyciszeniem aut i posłuchaj co mają do powiedzenia na temat chińczyków i zobacz na własne oczy jak wygląda wyciszenie, np. w nadkolach. 

Po co ja mam latać po jakiś warsztatach skoro nawet na tym filmie słychać, jaki hałas jest powyżej 100km/h ? Takich filmów było więcej, bodaj także przy MG. Także, niby wyciszony a hałas jest, to wynika też z kształtu nadwozia.

Cytat

Analogicznie zobacz na kanałach u mechaników jak wygląda zawieszenie i konserwacja podwozia.

W nowych to każde ładnie wygląda, to trzeba ocenić po kilku latach. Ile aut na rynku jest ocynkowanych, a mimo to rdzewieją? Także...

Po za tym, ciągle podniecasz się jakąś konserwacją, mnie bardzie ciekawi trwałość napędu, skrzyni biegów ile to wytrzyma bez usterki. Elektroniki itp a nie pierdoły z blachą.

Cytat

W każdym materiale jaki oglądałem mówili o spalaniu 1l więcej niż zachodnie odpowiedniki. 

Może zmień kanały z tych sponsorowanych na wiarygodne? :E 10L a 7L to chyba więcej niż 1L ? Podobnej wielkości  VW Tiguan z 1,5 Tsi pali średnio ok. 7L a robiłem takim jakiś czas temu  trasę ponad 800km autostradami i ekspresówkami i wyszło 6,1L bez włączonej klimy bo taka pogoda się trafiła. Moc niemal ta sama. Jajco średnio ok. 10L...

Cytat

że te silniki w Chinach posiadają 200KM, a u nas 150KM

Tak, takie same konie jak w tych bazarowych wieżach stereo waty.:rotfl2:. Albo te sumowane pińcet kuni w hybrydach.;D

Cytat

Masz bana na internet czy jak? Jak się nie podoba Zachar, to obejrzyj kogoś innego

Owszem, oglądam, ale staram się szukać wiarygodnych a tych jest bardzo mało. YT to głownie reklamy.

Opublikowano
9 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Tak, takie same konie jak w tych bazarowych wieżach stereo waty.:rotfl2:.

Które?, przecież te Jaecoo i Omody były testowane w PL na hamowniach i tyle mają. 
Widzę nie wiem ale się wypowiem :rotfl2:

• Upvote 1