MaxaM 1 852 Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 (edytowane) Generalnie jak firma ma kasę, to nie bawi się w leasingi czy inne raty. Tak jak piszecie, leasing nie jest za darmo. Zawsze ktoś musi zarobić i sumarycznie auto zawsze będzie kosztować więcej. Leasingi są tak popularne w firmach, bo jak firma potrzebuje 20 aut, to potrzebna gotówka byłaby już bardzo duża, a w ratach rozchodzi się po kościach. Najważniejszy wniosek z badania EFL to dominacja leasingu jako źródła finansowania firmowych czterech kółek. Tę opcję wybierze aż 62% przedsiębiorców. Własne środki deklaruje 32% badanych, kredyt – 16%, wynajem – 11%, a pożyczkę – zaledwie 7%. Widać przy tym różnice między skalą działalności. Duże firmy aż w 73% przypadków sięgają po leasing, średnie w 66%. Mikroprzedsiębiorcy są bardziej ostrożni – tylko 53% z nich deklaruje leasing, a aż 42% płaci gotówką. https://bezprawnik.pl/polscy-przedsiebiorcy-rzucaja-sie-na-wyprzedaz-rocznika 1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a): przewaznie splacasz tylko roznice pomiedzy wartoscia poczatkowa, a rezydualna (przewidywana na koniec jakiegos okresu) A na koniec cisną aby dopłacić, bo tu ryska, a tam wytarcie Edytowane 3 Października 2025 przez MaxaM
tgolik Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 50 minut temu, Totek napisał(a): Zaszaleli Masakra
MaxaM Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 (edytowane) 14 godzin temu, Camis napisał(a): W tym filmie jest wszystko o czym dzisiaj była dyskusja, polecam!. Otóż dokładnie tak jak w jego podsumowaniu Dla odmiany polecam jako ciekawostkę co Xiaomi było w stanie stworzyć Edytowane 3 Października 2025 przez MaxaM
Cappucino Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, MaxaM napisał(a): Otóż dokładnie tak jak w jego podsumowaniu Wspomniał, że jest bardzo głośnie powyżej 100km/h ? Spalanie w okolicach 10L na setkę w takim aucie z takim silnikiem to jest bardzo dużo, europejskie spokojnie palą 3-4L mniej, nie hybrydy. I daruj sobie te filmy od tego szarpaka nastawionego na robienie kasy. Edytowane 3 Października 2025 przez Cappucino
Totek Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 To jest ta jedna sztuka w PL do której latają jutubery i chwalą tylko dlatego, że pozwolono im do niej wejść? Powinni wystrugać na słoneczniku teksty w stylu "Kickster już tu był".
MaxaM Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 (edytowane) 4 godziny temu, Cappucino napisał(a): Wspomniał, że jest bardzo głośnie powyżej 100km/h ? Poszukaj na YT warsztatu zajmującego się profesjonalnym wyciszeniem aut i posłuchaj co mają do powiedzenia na temat chińczyków i zobacz na własne oczy jak wygląda wyciszenie, np. w nadkolach. Zobaczysz też jak wygląda wyciszenie w innych autach. W skrócie, chińczyki nie mają się czego wstydzić, niektóre są nieco lepiej wyciszone od nowych samochodów. Analogicznie zobacz na kanałach u mechaników jak wygląda zawieszenie i konserwacja podwozia. Oni ogółem twierdzą, że tych samochodów nikt nie będzie naprawiać w przypadku poważnych awarii, bo nowy silnik kosztuje 5k zł, parę godzin roboty i jak nowy. 4 godziny temu, Cappucino napisał(a): Spalanie w okolicach 10L na setkę w takim aucie z takim silnikiem to jest bardzo dużo, europejskie spokojnie palą 3-4L mniej, nie hybrydy W każdym materiale jaki oglądałem mówili o spalaniu 1l więcej niż zachodnie odpowiedniki. Może to wynikać z faktu, że te silniki w Chinach posiadają 200KM, a u nas 150KM z powodu regulacji unijnych (normy spalin itp.). Także bardzo możliwe, że niebawem powstaną mody na darmowe 50KM 4 godziny temu, Cappucino napisał(a): I daruj sobie te filmy od tego szarpaka nastawionego na robienie kasy. Masz bana na internet czy jak? Jak się nie podoba Zachar, to obejrzyj kogoś innego. Materiałów nie brakuje, w szczególności zagranicznych. Podałem nagranie o Xiaomi jako ciekawostkę. Nie można ujmować tego co osiągnęli, ale nie, lepiej napisać, że materiał od jakiegoś szarpaka zamiast najpierw obejrzeć i odnieść się merytorycznie. @Totek technicznie rzecz biorąc Zachar miał okazję nim jeździć jeszcze przed pierwszym właścicielem i nie musiał nigdzie biegać i prosić aby wsiąść, a tym bardziej odstawiać jakichś szopek co są na naszym YT Jeśli chińczyki takie złe, to czemu teraz zachodni producenci nie tylko obniżyli ostatnio ceny, ale też dają duże rabaty tak jak zwróciliście uwagę? Przecież dobre produkty zawsze bronią się jakością Edytowane 3 Października 2025 przez MaxaM
Camis Opublikowano 3 Października 2025 Autor Opublikowano 3 Października 2025 4 godziny temu, Cappucino napisał(a): Wspomniał, że jest bardzo głośnie powyżej 100km/h ? Przy 120km/h nie jest a tyle jechałem, przy większej prędkości nie wiem.
Cappucino Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 (edytowane) 13 godzin temu, MaxaM napisał(a): Poszukaj na YT warsztatu zajmującego się profesjonalnym wyciszeniem aut i posłuchaj co mają do powiedzenia na temat chińczyków i zobacz na własne oczy jak wygląda wyciszenie, np. w nadkolach. Po co ja mam latać po jakiś warsztatach skoro nawet na tym filmie słychać, jaki hałas jest powyżej 100km/h ? Takich filmów było więcej, bodaj także przy MG. Także, niby wyciszony a hałas jest, to wynika też z kształtu nadwozia. Cytat Analogicznie zobacz na kanałach u mechaników jak wygląda zawieszenie i konserwacja podwozia. W nowych to każde ładnie wygląda, to trzeba ocenić po kilku latach. Ile aut na rynku jest ocynkowanych, a mimo to rdzewieją? Także... Po za tym, ciągle podniecasz się jakąś konserwacją, mnie bardzie ciekawi trwałość napędu, skrzyni biegów ile to wytrzyma bez usterki. Elektroniki itp a nie pierdoły z blachą. Cytat W każdym materiale jaki oglądałem mówili o spalaniu 1l więcej niż zachodnie odpowiedniki. Może zmień kanały z tych sponsorowanych na wiarygodne? 10L a 7L to chyba więcej niż 1L ? Podobnej wielkości VW Tiguan z 1,5 Tsi pali średnio ok. 7L a robiłem takim jakiś czas temu trasę ponad 800km autostradami i ekspresówkami i wyszło 6,1L bez włączonej klimy bo taka pogoda się trafiła. Moc niemal ta sama. Jajco średnio ok. 10L... Cytat że te silniki w Chinach posiadają 200KM, a u nas 150KM Tak, takie same konie jak w tych bazarowych wieżach stereo waty.. Albo te sumowane pińcet kuni w hybrydach. Cytat Masz bana na internet czy jak? Jak się nie podoba Zachar, to obejrzyj kogoś innego Owszem, oglądam, ale staram się szukać wiarygodnych a tych jest bardzo mało. YT to głownie reklamy. Edytowane 4 Października 2025 przez Cappucino
Camis Opublikowano 4 Października 2025 Autor Opublikowano 4 Października 2025 9 godzin temu, Cappucino napisał(a): Tak, takie same konie jak w tych bazarowych wieżach stereo waty.. Które?, przecież te Jaecoo i Omody były testowane w PL na hamowniach i tyle mają. Widzę nie wiem ale się wypowiem
Cappucino Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) 15 godzin temu, Camis napisał(a): Które?, przecież te Jaecoo i Omody były testowane w PL na hamowniach i tyle mają. Widzę nie wiem ale się wypowiem https://boop.pl/motoryzacja/omoda-9-zostala-wyslana-na-hamownie-zaskoczenie Tu akurat hybryda, ale gdzieś widziałem też jakąś benzynę i wyszło też mniej niż deklarował producent i nie chodziło mi akurat o te dwa auta. Tu ciekawy materiał o chińskich producentach i ryzyku bankructwa, dlatego jestem ostrożny z tymi chińskimi markami. https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/chinscy-producenci-samochodow-gonia-wlasny-ogon-i-coraz-bardziej-nie-moga-go-zlapac/bnlenvk Edytowane 5 Października 2025 przez Cappucino
MaxaM Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) @Cappucino Z Omodą 9, to chyba importer zawinił. U nas podaje moc taką jaką podają w Chinach - szczytową (czyli uderzenie hybrydy). A w UE należy podawać średnią w ciągu 2s. Co ciekawe w UK podają już moc taką jaka powinna być podawana w EU, 449KM. Czyli nawet mniej niż z Twojego linku. Zrobili zamieszanie z tymi 4 silnikami. Ile razy trzeba Tobie powtarzać? U nas są tylko renomowane firmy z rynku chińskiego. Naprawdę uważasz, że taki BYD może zniknąć? Ostatnio na nasz rynek wszedł Hongqi. Hongqi jest częścią FAW. Wiesz co FAW produkuje? FAW produkuje VW, Audi i Toyoty. Edytowane 5 Października 2025 przez MaxaM
Dimazz Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 mi się marzy jakiś tani elektryk zasilany głownie z PV żeby jak najbardziej zminimalizować koszta ale w tym roku mam remonty na głowie zobaczymy w następnym. Zobaczymy jak z tymi dopłatami bo podobno ciężko dostać maksymalne 40k. Czas leci. Jeszcze trochę i ćwierć wieku stuknie.
Cappucino Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) 2 godziny temu, MaxaM napisał(a): ile razy trzeba Tobie powtarzać? U nas są tylko renomowane firmy z rynku chińskiego. I te 5 lat temu słyszałeś o tym renomowanym producencie, prawda?. Chcesz, to kupuj, beta testerzy zawsze mile widziani. Ja mam prostą zasadę, kupuje to, co wiem, że w przyszłości bez problemu sprzedam i co jest popularne na rynku produktów używanych. Jak za te kilka lat okaże się, że to dobre i bezawaryjne auta nie wykluczam następnego chińczyka. 2 godziny temu, MaxaM napisał(a): @Cappucino Z Omodą 9, to chyba importer zawinił. U nas podaje moc taką jaką podają w Chinach - szczytową (czyli uderzenie hybrydy). Nie tylko łomoda tak podaje. Pertyn w jednym ze swoich odcinków też o tym wspominał i ładnie wyjaśnił. Tu Balkan o tym wspominał, od 4 min:https://www.youtube.com/watch?v=dT72tHc_bTM Edytowane 5 Października 2025 przez Cappucino
MaxaM Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) 5 godzin temu, Cappucino napisał(a): I te 5 lat temu słyszałeś o tym renomowanym producencie, prawda?. Co to za fikołki? Gdybym się interesował chińskimi samochodami, to bym słyszał. Ale nie interesowałem się, bo nie było takich u nas. Chyba nietrudno sprawdzić co to za firmy i czy są renomowane w Chinach. Naprawdę uważasz, że osoby kupujące chińskie auta nawet nie sprawdzą co to za firmy? Czy nie kupują firmy krzak? 5 godzin temu, Cappucino napisał(a): Chcesz, to kupuj, beta testerzy zawsze mile widziani. Ja mam prostą zasadę, kupuje to, co wiem, że w przyszłości bez problemu sprzedam i co jest popularne na rynku produktów używanych. Spoko, jak nie kupujesz, więc trzeba poszydzić z chińczyka i być wszystko na nie bez sprawdzenia 4 godziny temu, Camis napisał(a): Grubo. To się nazywa budzeniem się z ręką w nocniku. Tak czuli się pewnie A tymczasem na naszym rynku chińczyki łącznie we wrześniu osiągnęły 8.9% sprzedaży. Według mnie to powalający wynik zważając na fakt, że jeszcze rok temu mało kto o nich słyszał. Jeszcze ciekawsze są statystyki za pierwsze 9 miesięcy 2025 r. MG już przekroczyło próg ponad 10 tys. samochodów i wyprzedziło tak znane i cenione marki jak m.in. Cupra, Nissan, Peugeot, Opel, Citroen czy Suzuki. Pozostałe dwie marki na podium mają zaś przewagę nad takimi producentami jak m.in.: Honda, Tesla, Seat, Fiat czy Mitsubishi. https://moto.pl/MotoPL/7,88389,32299358,czy-chinskie-samochody-dobrze-sprzedaja-sie-w-polsce-oto-wyniki.html Tutaj od tego samego gościa co @Camis wrzucał pokazana na luzie Omoda 5. Edytowane 5 Października 2025 przez MaxaM
Camis Opublikowano 5 Października 2025 Autor Opublikowano 5 Października 2025 18 minut temu, MaxaM napisał(a): Tutaj od tego samego gościa co @Camis wrzucał pokazana na luzie Omoda 5. A autor ma tam jakieś pojęcie o markach, sam jeździ luksusowymi po 300-400k i nie mógł się nadziwić jakości wykonania Jaecoo.
MaxaM Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) 13 minut temu, Camis napisał(a): nadziwić jakości wykonania Jaecoo. A jednak po Omodzie woli Omodę Imho Omoda 5 będzie hitem. Taa, dobrze ciśnie na swojego merca za 400k Edytowane 5 Października 2025 przez MaxaM
GordonLameman Opublikowano 6 Października 2025 Opublikowano 6 Października 2025 W dniu 2.10.2025 o 10:36, MaxaM napisał(a): A po co komuś bieda Octavia z malutkim silnikiem, manualem i żałosnym wyposażeniem, jak za 120k można mieć mocniejszy silnik, automat, bardzo bogate wyposażenie, lepsze materiały i 7 letnią gwarancję? Skonfiguruj tę Octavie aby dorównywała Chińczykowi i wówczas porównaj cenę Tylko proszę nie pisz po co komuś lepszy silnik, automat i wyposażenie Chinczyki maja gowniane silniki. Mocno przestarzałe 1.5 palące dużo. Porownanie tego z 1.5 TSI z octavii to obraza nawet dla silników z pierwszej octavii.
KiloKush Opublikowano 6 Października 2025 Opublikowano 6 Października 2025 Wczoraj w TV widziałem reklamę na zasadzie "inni wzięli dotację na jachty, weź dotację na Pv i magazyn energii" jakie chamskie FOMO
galakty Opublikowano 6 Października 2025 Opublikowano 6 Października 2025 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Chinczyki maja gowniane silniki. Mocno przestarzałe 1.5 palące dużo. Porownanie tego z 1.5 TSI z octavii to obraza nawet dla silników z pierwszej octavii. Pomijając silnik to cały soft i sterowanie jest totalnie zwalone w Chińczykach... Rozumiem elektryka brać bo tu całkiem nieźle im idzie ale benzynę/hybrydę? Badziewie straszne, wolne automaty, palą bardzo dużo, ale wiadomo CENA. Tylko wolę używkę normalnej firmy i potem brak problemu z odsprzedażą, już widzę jak te chinole za 5 lat się sprzedają, aha
Cappucino Opublikowano 6 Października 2025 Opublikowano 6 Października 2025 (edytowane) 13 godzin temu, MaxaM napisał(a): Co to za fikołki? Gdybym się interesował chińskimi samochodami, to bym słyszał. Ale nie interesowałem się, bo nie było takich u nas. Chyba nietrudno sprawdzić co to za firmy i czy są renomowane w Chinach. Naprawdę uważasz, że osoby kupujące chińskie auta nawet nie sprawdzą co to za firmy? Czy nie kupują firmy krzak? Wyjaśniłem to w jednym z powyższych wpisów, nie zrozumiałeś czy nie doczytałeś? Cytat Spoko, jak nie kupujesz, więc trzeba poszydzić z chińczyka i być wszystko na nie bez sprawdzenia Czy ja szydzę? Zwracam jedynie uwagę, że się strasznie podniecasz. A na to trzeba spojrzeć chłodnym okiem a Ty jarasz się jak chłopek ze wsi podniecony kolorową chińską zabawką na bazarze. Trzeba też myśleć co będzie za kilka lat a nie żyć dniem dzisiejszym. 3 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Chinczyki maja gowniane silniki. Mocno przestarzałe 1.5 palące dużo. Porownanie tego z 1.5 TSI z octavii to obraza nawet dla silników z pierwszej octavii. On tego nie rozumie, , jara się za to konserwacją podwozia bo jakiś jutuber pokazał, że dobrze zabezpieczona, a nie zastanawia się nad trwałością układu napędowego czy elektroniki która już potrafi robić psikusy w tych chińskich autach. To nic, że głośnie i pali tyle co ruski czołg, ważne, że "wazelina" pod spodem i pewno nie tylko. A to, że nawalili sporo tej "konserwacji" nie oznacza wcale, że nie będzie rdzewieć. 13 godzin temu, MaxaM napisał(a): A jednak po Omodzie woli Omodę Imho Omoda 5 będzie hitem. Taa, dobrze ciśnie na swojego merca za 400k Tat, tak i wierzymy ślepo tym jutuberom... Edytowane 6 Października 2025 przez Cappucino
galakty Opublikowano 6 Października 2025 Opublikowano 6 Października 2025 Bym zapomniał, nie pamiętam który Chińczyk ale jakiś miał problem ze stabilnością w szybkich zakrętach... DailyDriver całkiem spoko omawia Chińczyki, łysego z M4K polecać to już trzeba mieć niezły odlot. Chłop X lat temu nie potrafił tarczy hamulcowej wymienić, a ludzie go za guru uważają.
Cappucino Opublikowano 6 Października 2025 Opublikowano 6 Października 2025 (edytowane) Cytat Według mnie to powalający Obyś wstał o własnych siłach po tym powaleniu. Edytowane 6 Października 2025 przez Cappucino
GordonLameman Opublikowano 6 Października 2025 Opublikowano 6 Października 2025 2 godziny temu, KiloKush napisał(a): Wczoraj w TV widziałem reklamę na zasadzie "inni wzięli dotację na jachty, weź dotację na Pv i magazyn energii" jakie chamskie FOMO Mnie się podoba
Rekomendowane odpowiedzi