Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mieszkam w bloku, większość moich znajomych tak mieszka, na Śląsku te podwyżki były najdrastyczniejsze. U mnie licząc % wyszło tego na szczęście raptem jakieś 10% 

Poczytaj sobie o takiej Rudzie śląskiej ;)

I może jako ciekawostka za zeszły rok dostałem rozliczenie za ogrzewanie. Wyszło tego w okolicach 3100 zł z czego moje zużycie to 600 zł, a pozostała kwota to różne "opłaty manipulacyjne" %-)

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Może po prostu w nich nie grzeją?? 😈 

No właśnie grzeją w opór bo lubią ciepło. Jak jestem u nich to się tam gotuje :E

W okresie grzewczym 2024/2025 za czynsz zimowy dla 48m2 wychodziło 730zł/msc. Na sezon 2025/2026 czynsz zimowy to 680zł/msc. 

Dla porównania w okresie 2021/2022 czynsz zimowy to 560zł/msc a już rok później przez blokadę węgla z Rosji, którą zafundował PIS czynsz zimowy na okres 2022/2023r wynosił 1050zł/msc.

Czynsz letni to na przestrzeni ostatnich 5 lat to  350-380zł a reszta to koszty ogrzewania. 

Obecnie 300zł/msc za ogrzewanie 48m2 czyli na rok 2100zł. Za 1000zł więcej ogrzewam 165m2 tylko u mnie 21-23C a u nich 24+

W przyszłości ceny za ogrzewanie mogą spaść bo w Żyrardowie trwają pracę na odwiertami geotermalnymi, które mają zasilać elektrociepłownie i ceny za ogrzewania mogą spaść do 60%. 

Woda z odwiertu ma 70.4C i wydajność 160m3/h. 

Odwiert Geotermalny

Edytowane przez DjXbeat
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 25.11.2025 o 18:03, LeBomB napisał(a):

może prościej...

ale po co mi przeklejasz metody politykow usprawiedliwiajace podwyzki oplat z roku na rok? znam je od dekad, jak jestes ich przedluzeniem to tracisz czas ze mna

z matematyka pomoze ci czat gpt

Opublikowano (edytowane)

@Badalaman

Rachunek za poprzedni sezon. Ja mam podzielniki i szczerze mówiąc oszczędzanie wydaje się totalnie bez sensu skoro grzejąc w opór miałbym może z 300 zł więcej. Inna sprawa, że ja nie należę do fanów chodzenia po domu w zimie w krótkich spodenkach ;)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
9 minut temu, kubikolos napisał(a):

ale po co mi przeklejasz metody politykow usprawiedliwiajace podwyzki oplat z roku na rok? znam je od dekad, jak jestes ich przedluzeniem to tracisz czas ze mna

z matematyka pomoze ci czat gpt

Pokazałeś piękny przejaw totalnej ignorancji...

Z matematyką może Tobie by pomógł chat gpt, skoro obliczenia które pokazałem są za trudne i dalej twierdzisz, że rachunek wzrośnie o 50%, a zwykłe przeliczenia to dla Ciebie polityczna propaganda. 

@Badalamann Też mieszkam w bloku, w ciągu ostatnich 5 lat podwyżki ogrzewania były regularnie i w zasadzie zdrożało o prawie 300% względem taryfy z 2020 roku. 

Opublikowano
4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Pokazałeś piękny przejaw totalnej ignorancji...

Z matematyką może Tobie by pomógł chat gpt, skoro obliczenia które pokazałem są za trudne i dalej twierdzisz, że rachunek wzrośnie o 50%, a zwykłe przeliczenia to dla Ciebie polityczna propaganda. 

pokazales piekny przyklad manipulacji i klamstw,

kolejny raz twierdzisz ze ja cos twierdze, za pierwszym razem moglem napisac ze jak nie wiesz co twierdze to przeczytaj, za kolejnymi juz wiem ze po prostu manipulujesz

wzorcowy przyklad dokrecania sruby, pomalutku, co roku, raz to, raz tamto ;) zabka ugotowana

Opublikowano (edytowane)

@kubikolos

Twierdzisz zatem że kłamię i manipuluję, a Ty nie napisałeś tego?

W dniu 25.11.2025 o 15:45, kubikolos napisał(a):

50% to jest gigantyczna podwyzka a nie ogon kota, taka jest rzeczywistosc i dotyczy to wszystkiego, nawet biletow, jedzenia czy smieci

Kombinuj dalej...

Udowadniając, że to jest niecałe 6% w skali roku (88 zł w skali rachunku rocznego około 1500 zł) dalej twierdziłeś że to gigantyczna podwyżka.

Wiem doskonale o co Ci chodzi, tylko robisz z tego taki sam dramat jak wspominany artykuł od którego się to zaczęło, gdy tak na prawdę są znacznie wyższe podwyżki którymi obecnie należy się przejmować, bo te o których piszesz wcale nie są takie "gigantyczne".

Sam dałeś się złapać na manipulację dziennikarską, a zarzucasz mi kłamstwa i manipulacje...

17 minut temu, Badalamann napisał(a):

@LeBomB Od 2020 owszem, choć u mnie znacznie mniej. Pisałem o obecnych podwyżkach, czyli ostatnim sezonie. Zobaczymy też co wyjdzie w tym.

Podwyżka w tym roku była, choć znacznie mniejsza niż w poprzednich, a na przyszły rok póki co zapowiadają, że nie wystąpili do URE o podwyżki tylko utrzymanie aktualnych cen. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Twierdzisz zatem że kłamię i manipuluję, a Ty nie napisałeś tego?

otoz to, teraz porownaj to co napisalem z tym co probujesz stworzyc ze ja twierdze (nieustannie, od wielu postow, jak rasowy troll polityczny probujesz skierowac dyskusje na nieistniejace twierdzenia)

22 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Sam dałeś się złapać na manipulację dziennikarską, a zarzucasz mi kłamstwa i manipulacje...

nie, jestes jedyna osoba ktora manipuluje i wprowadza manipulacje w tej sprawie (nie dales sie zlapac, ty ja kreujesz)

ja caly czas pisalem o rzeczywistosci, o podniesionych oplatach o 50%, ty cos tam sobie liczysz, tlumaczysz ze to nieistotne bo to tylko skladowa wiekszego woreczka, cos tam wymyslales o abonamentach itd.

innymi slowy wzorcowo bronisz dokrecania sruby

tu jedyne pytanie jakie sie nasuwa to po co? nie wiem ale sie domyslam

Edytowane przez kubikolos
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kubikolos napisał(a):

ja caly czas pisalem o rzeczywistosci, o podniesionych oplatach o 50%,

Czyli manipulowałeś bo prawidłowo zostały podniesione 3 składowe z rachunku łącznie o 50% a cały rachunek po tych podwyżkach w skali rocznej wzrośnie w zależności od zużycia energii o kilka %. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Czyli manipulowałeś bo prawidłowo zostały podniesione 3 składowe z rachunku łącznie o 50% a cały rachunek po tcyh podwyżkach wzrośnie w zależności od zużycia energii o kilka %. 

przeczytaj to co napisales i przemysl dokladnie nastepnym razem zamiast manipulowac ;)

Edytowane przez kubikolos
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, kubikolos napisał(a):

ja caly czas pisalem o rzeczywistosci, o podniesionych oplatach o 50%, ty cos tam sobie liczysz, tlumaczysz ze to nieistotne bo to tylko skladowa wiekszego woreczka, cos tam wymyslales o abonamentach itd.

Czyli olałeś to co pisałem uznając to od razu za atak i manipulację tak samo olewając prostą matematykę :E 

I nie tłumaczę że to nieistotne, bo to już Twoja projekcja, ja tylko zwracam uwagę na fakt, że ta podwyżka w skali rachunku nie wynosi 50% tak jak to sugeruje się w różnych mediach.