Camis 237 Opublikowano Wtorek o 17:24 Autor Opublikowano Wtorek o 17:24 Cytat Quantum Kinetics ogłosiła nowy rekord w dziedzinie syntezy termojądrowej EN Opatentowany reaktor modułowy utrzymywał temperaturę plazmy na poziomie 200 milionów stopni Celsjusza przez 24 godziny. Po drodze w trakcie eksperymentu rozdzielono izotopy U-234/235/238. Wcześniej uważano to za niemożliwe. https://www.yahoo.com/news/us-firm-sets-record-plasma-213547664.html 2
Bono_UG 6 Opublikowano Wtorek o 17:41 Opublikowano Wtorek o 17:41 W dniu 7.11.2024 o 21:34, Kris194 napisał(a): Wychodzi na to, że nawet gdyby pisiory nie zablokowały wiatraków na lądzie to w dniu takim jak dzisiaj bylibyśmy tam gdzie jesteśmy. Niekoniecznie, kwestia jak ten wiatr się rozkłada w całym kraju. Przypadki, że nigdzie nie wieje są raczej rzadkie, a tak zawsze jakaś część będzie produkować. Tanio nie będzie, bo w takiej sytuacji, żeby mieć gwarantowane powiedzmy 10GW, to pewnie trzeba nadmiarowo zainstalować około 30GW. 1
Camis 237 Opublikowano wczoraj o 19:22 Autor Opublikowano wczoraj o 19:22 Sporo jest takich wpisów, "przynieśli kazali podpisać my nie czytali a teraz trzeba płacić!!". https://www.facebook.com/groups/2769045509822096/posts/8823605261032727/ https://www.facebook.com/groups/2769045509822096/posts/witam-serdecznie-na-początku-chciałem-nadmienićże-jestem-właścicielem-fotowoltai/8826680587391861/
copyname 15 Opublikowano wczoraj o 19:35 Opublikowano wczoraj o 19:35 To niezłe te rachunki. Cieszę się póki mogę ogrzewaniem na gaz. Pewnie zła Unia zaraz mi zakaże tej formy ogrzewania bo nie eko, ale patrząc na rachunki to pierdzielę ekologię po całości.
Gret 58 Opublikowano wczoraj o 19:42 Opublikowano wczoraj o 19:42 że niby ogrzewanie gazem jest tańsze jak PC?
TheMr. 191 Opublikowano wczoraj o 19:45 Opublikowano wczoraj o 19:45 To są osoby które "przyoszczędziły" i nie zrobiły magazynu energii o którym porządne firmy trąbiły od roku, że zgodnie ze zmianą rozliczenia z foto trzeba magazyn stawiać, a obecnie na magazyny są dofinansowania. Do tego pompa pewnie 2x większa niż dom potrzebuje, gorszej jakości, byle jaki montaż i mamy tragedię - a jak z ratunkiem to do państwa które "oszukało".
copyname 15 Opublikowano wczoraj o 19:54 Opublikowano wczoraj o 19:54 9 minut temu, Gret napisał(a): że niby ogrzewanie gazem jest tańsze jak PC? Ja tam nie narzekam na rachunki tego typu co opisali powyżej. Oczywiście pewnie jest tak jak @TheMr. napisał - jakby ludzie doinwestowali do tego interesu to pewnie dałoby radę wszystko z głową zrobić. Przeciętny Kowalski jednak nie patrzy na to, aby porządnie zainwestować w dane rozwiązanie, więc są sytuacje jakie są. Dla mnie ogrzewanie gazowe jest optymalne. Wiadomo, są tańsze rozwiązania jak i droższe. W głównej mierze zależy od metrażu.
TheMr. 191 Opublikowano wczoraj o 20:35 Opublikowano wczoraj o 20:35 Na początku też była "fala" osób która mówiła że ogrzewanie podłogowe to psuje się, awarie, kosztowo się nie opłaca, rachunki wyższe itd. Z tym będzie tak samo. I dopóki mam 65% energii z węgla, to bycie "eko" to kolejna kwestia. To takie pół eko. Ja ogrzewam gazem i mam śmieszne rachunki - wydajny mało awaryjny piec Buderusa, 3 szybowe okna z średnio-wysokiej półki (kupione w 2016 roku, Uw = 0.75 bodajże ) i dobrze położona wełna.
Klakier1984 41 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 7 godzin temu, TheMr. napisał(a): Do tego pompa pewnie 2x większa niż dom potrzebuje, gorszej jakości, byle jaki montaż i mamy tragedię - a jak z ratunkiem to do państwa które "oszukało". Państwowy może nie oszukało ale pewnych rzeczy nie dopilnowało. Ostatnio czytałem, że jakieś firmy krzaki ściągały z Chin do PL pompy w wersji "OEM" i potem schodziły u nas jak swierze bułeczki. Jak to jest możliwe i kto to kontrolował?? Dofinansowanie do produktów co znaczka CE nie miały....
Kris194 135 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 5 godzin temu, Klakier1984 napisał(a): Dofinansowanie do produktów co znaczka CE nie miały.... Akurat znaczek CE mogły mieć - China Export 1
Cappucino 14 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 13 godzin temu, TheMr. napisał(a): To są osoby które "przyoszczędziły" i nie zrobiły magazynu energii o którym porządne firmy trąbiły od roku, że zgodnie ze zmianą rozliczenia z foto trzeba magazyn stawiać, a obecnie na magazyny są dofinansowania. Do tego pompa pewnie 2x większa niż dom potrzebuje, gorszej jakości, byle jaki montaż i mamy tragedię - a jak z ratunkiem to do państwa które "oszukało". A ile kosztuje taki zestaw pc z magazynami energii a ile kocioł gazowy?
DjXbeat 26 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 3 godziny temu, Cappucino napisał(a): A ile kosztuje taki zestaw pc z magazynami energii a ile kocioł gazowy? A po co magazyn energii do PC? W zimę produkcji ze słońca praktycznie nie ma a jak jest to minimalna i praktycznie w całości wchodzi w autokonsumpcje. W zimę magazyn można wykorzystywać do ładowania z sieci gdy energia jest tania i wykorzystywania zmagazynowanej energii gdy ta jest droga. tak czy siak nie zasili to pompy ciepła. Założenie PC do domu 150m2 zamyka się w kwocie 35tyś zł a kotła gazowego 25tyś. 1
Cappucino 14 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, DjXbeat napisał(a): kotła gazowego 25tyś. Ale co składa się na ta kwotę? Sam kocioł to kilka tys.zł. Jak masz już przyłącze gazowe to odpada koszt jego przyłączenia, grzejniki czy podłogówka to ten sam koszt bez względu na pc czy gaz. Edytowane 6 godzin temu przez Cappucino
DjXbeat 26 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Cappucino napisał(a): Ale co składa się na ta kwotę? Cała kwota budowy kotłowni pod pompę lub gaz z uwzględnieniem materiałów, całego osprzętu i robocizny. Jak masz przyłącze to wiadomo, że nie będziesz myślał o ogrzewaniu na prąd. Jak go nie masz to masz opcje do wyboru ale wtedy przyłącze wchodzi w cenę całej instalacji.
LeBomB 88 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu A ja bym się zapytał czy ci ludzie co mają takie rachunki: 1. posiadają pompę dobraną do swoich potrzeb i odpowiednią do wielkości budynku itd. 2. czy mają zarejestrowaną działalność na adres domowy? 3. z jakiej taryfy obecnie korzystają?
Kris194 135 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu W dniu 13.11.2024 o 20:42, Gret napisał(a): że niby ogrzewanie gazem jest tańsze jak PC? W przypadku wielu mieszkań właściwie nie ma ekonomicznej alternatywy dla gazu.
Rekomendowane odpowiedzi