sabaru128 172 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Przyszedł Tramp i kolejne głupoty pozmiatał pod dywan jak, np. sprzedaż spalinowych samochodów do 2035. 98% ludzi jest przeciwne tym głupotom ale oczywiście znalazła się garstka, która chce to w twardo wprowadzać. A ci co są przeciwni chętnie by ich pozamykali. https://zielona.interia.pl/wiadomosci/swiat/news-prezydent-trump-uniewaznil-zakaz-sprzedazy-to-sie-moze-skonc,nId,21842982 1
galakty 3 306 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Termin 2035 i tak był nierealny, ale wiadomo jeden rabin powie tak, drugi powie nie
LeBomB 2 052 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca @sabaru128 @galakty jeżeli przepisy zostały wprowadzone prawem stanowym, prezydent USA nie może zmienić tego prawa. Wydając rozporządzenie wykonawcze co najwyżej może dać możliwość zmiany przepisów z pominięciem np. konieczności przegłosowania przez kongres. Każde rozporządzenie wykonawcze jeżeli jego treść wykracza poza kompetencje prezydenta lub gdy jest niezgodne z konstytucją może być zaskarżone do ich sądu najwyższego i przez ten sąd oddalone. Także prócz sporu ekologicznego chodzi też o sam sposób wprowadzenia zmian przez Trumpa.
Cappucino 222 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Co do "ekologicznych" elektryków, prezes toyoty ma inne zdanie. https://www.otomoto.pl/news/prezes-toyoty-ponownie-krytykuje-elektryki-przyszlosc-motoryzacji-upatruje-w-hybrydach https://e-mobilni.pl/szef-toyoty-elektryki-zwiekszaja-emisje-co2-bardziej-niz-hybrydy/
kalderon 1 088 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Toyota produkuje dobre hybrydy i słabe elektryki, prezes po prostu dba o interes własnej firmy. 1 7
Totek 774 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Toyota produkuje też auta na wszystkie rynki i jest popularna na świecie jak VW w Polsce. Dla nich Europa jest tylko jakimś kawałkiem tortu więc specjalnie dla Europy nie będą się przeinwestowywać. Takim europejskim odpowiednikiem jest Mercedes. Jak jedziesz autem w świat, bierz Toyotę albo Merca, znajdziesz części i naprawisz to wszędzie 1
Cappucino 222 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca 2 godziny temu, kalderon napisał(a): Toyota produkuje dobre hybrydy i słabe elektryki, prezes po prostu dba o interes własnej firmy. I dlatego jest numerem 1 na świecie.. Produkują to, co kupują klienci. 1
sabaru128 172 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Czy ich już kompletnie z tymi śmieciami powaliło. Najpierw do worków zabronili wyrzucać między innym stare ubrania i trzeba je wywozić w odpowiednie miejsca. Nie długo wejdzie ustawa która zmusi ludzi do oddawania butelek do butelkomatów. Teraz ktoś wpadł na pomysł że oddawanie do worków śmieci też jest be i będzie trzeba je oddawać do kontenerów. I to jeszcze które będzie trzeba sprowadzać na własny koszt. Co prawda to ostatnio to na razie w niektórych miejscach ale zaraz ktoś pomysł podchwyci i się to rozszerzy. https://zielona.interia.pl/smieci-plastik/news-koniec-workow-na-smieci-zakazy-w-kolejnych-miastach-jest-pow,nId,22160730
LeBomB 2 052 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca @sabaru128 ty zacznij czytać to co wrzucasz... 5
Badalamann 981 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca @LeBomB Nie no, aż tyle to nie mozna od tego uzyszkodnika wymagać! Może jeszcze do tego miałby czytac to ze zrozumieniem?!
Yahoo86 335 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Skoro jesteśmy w temacie śmieci, mam dwa pytanka: 1. W Anglii było 6 czy 8 kolorów kubłów ma śmieci, +/- rok temu czytałem że mają być tylko dwa - metal/plastik/szkło/papier/karton do jednego, resztki jedzenia i bio do drugiego. Nie śledzę tematu, ale ktoś kto mieszka może powiedzieć jak jest obecnie. 2. Z naszego podwórka, PLASTIK i PAPIER - pytam się DLACZEGO. Dawno temu (+/- 30/35 lat) kiedy pojemniki były w tym samym kolorze spółdzielnia zmieniła nam pojemniki na PLASTIK/PAPIER/SZKŁO/BIO/METAL lub METAL (szczerze nie pamiętam MATALu, osiedle obok miało ten konkretny pojemnik w innym kolorze niż my - firma odbierająca odpady była z Sosnowca lub Katowic oraz fakt że te osiedle nie należało wtedy do naszej spółdzielni). Według mnie PLASTIK i PAPIER było poprawne (nie raz zdarzyło mi się prawie wrzucić butelki po mineralce do papieru).
GordonLameman 8 431 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca 9 godzin temu, LeBomB napisał(a): @sabaru128 ty zacznij czytać to co wrzucasz... Za dużo wymagasz.
DjXbeat 488 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Wy tu o śmieciach a ja rozważam wiatrak 3kW w ogrodzie postawić Napisałem do CPK w tej sprawie. Ciekawe czy udostępnią mi pomiary „wiatrów” jakie są w tym regionie bo ich maszt stoi 1.5km od mojego domu i pomiarów dokonują już 3 lata. Znajomy mi mówił że są spore wiatry ale wole mieć rzetelne dane przed wyłożeniem 10k.
trepek 1 345 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Też się zastanawiam nad jakimś wiatrakiem w ogrodzie ale musieliby mnie skusić jakimiś lepszymi dofinansowaniami
Camis 5 885 Opublikowano 1 Lipca Autor Opublikowano 1 Lipca (edytowane) Godzinę temu, DjXbeat napisał(a): rozważam wiatrak 3kW w ogrodzie postawić W Polsce takie prywatne wiatraki się nie "opłacają", dużo lepiej wychodzi PV. Edytowane 1 Lipca przez Camis 1
DjXbeat 488 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca 4 godziny temu, Camis napisał(a): W Polsce takie prywatne wiatraki się nie "opłacają", dużo lepiej wychodzi PV. Wiem, że PV jest bardziej opłacalne ale zaciekawił mnie ten temat. Generalnie koszt wiatraka wyszedł by mnie znacznie mniej niż przewidywałem bo falownik hybrydowy, który mam 11kW obsługuje maksymalnie 15kW i mogę do niego podłączyć wiatrak. Maszt + Wiatrak = 6tys zł. Do tego kable i sądzę że w kwocie 7tys bym się zmieścił na gotowo.
duniek 255 Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca (edytowane) pierwsze pół roku zuzycie 8458kWh (CAŁKOWITE) w tym 3170kWh ze słońca 37,5% ze słonca 20kWp bez magazynu Edytowane 2 Lipca przez duniek 1
Yahoo86 335 Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Jak to się mówi "Mądrego to aż miło posłuchać", Kolega z pracy polecił to obejrzałem - sporadycznie coś obejrzę, ale w tym przypadku jestem mile zaskoczony (może dlatego że myślę bardzo podobnie). 1
DjXbeat 488 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) 10 godzin temu, Karro napisał(a): Bedziecie dzadkami i babciami to te panele bedziecie pod jabłoną zakopywać w ramach ekologi Może warto byś się trochę do edukował bo panele fotowoltaiczne w 90% podlegają recyklingowi a pozyskane surowce w drodze recyklingu są ponownie wykorzystywane np. do budowy nowych paneli. Ciężko to zrozumieć? Wiem z cepa kosiarki nie da się zrobić ale może jednak zaskoczysz, wykażesz się odrobiną inteligencji i zaprzestaniesz powielania głupot, których sam nie rozumiesz. W Polsce jest kilka firm, które zajmują się recyklingiem paneli: 2loop Tech , Thornmann Recycling, MB Recycling, Lighthief. Edytowane 5 Lipca przez DjXbeat 3
DjXbeat 488 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) 16 minut temu, Karro napisał(a): Sam się wykaz inteligencja. Nie będzie was stać by to zezłomować @ITHardwareGPT uświadom nieuka ile kosztuje obecnie utylizacja paneli fotowoltaicznych? Przy okazji oświeć go w kwestii recyklingu paneli fotowoltaicznych. Edytowane 5 Lipca przez DjXbeat
ITHardwareGPT 788 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca No dobra @Karro i @DjXbeat, gotowi na porcję wiedzy? 😄 Obecne koszty utylizacji paneli fotowoltaicznych w Polsce wyglądają tak: - Stawka za recykling/utylizację paneli to średnio 1,5–2,0 zł za 1 kg modułów. - Przykłady kosztów (bez transportu): - Instalacja 4 kW (12 modułów, około 228 kg) ~ 300–400 zł. - Instalacja 10 kW ~ 800–850 zł. - Koszty transportu: około 2,5 zł/km plus ewentualna opłata za dojazd. - Od 9 października 2025 właściciele starszych instalacji (uruchomionych przed 1 stycznia 2016) dostaną dodatkowego "kopa" w postaci opłaty ryczałtowej na przyszły demontaż, około 150–200 zł. A recykling? Spokojnie, nie panikujemy – około 90–95% materiałów z paneli fotowoltaicznych może zostać odzyskanych i ponownie wykorzystanych. No więc dramatu nie ma, a świat się jeszcze nie kończy 😎. Dalej jakieś pytanka czy temat wyczerpany? 🍿gpt-4.5-preview-2025-02-27 1 2
Camis 5 885 Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca + do tego takie panele bez problemu żyją powyżej 20-30 lat. 3 minuty temu, DjXbeat napisał(a): Cep został oświecony. Dziękuję. I to nie pierwszy raz, ale ma za mały rozumek i znów będzie wymyślał albo wrzuci jakiś fejkowy film jak ostatnio. 5
GordonLameman 8 431 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca Może nadmiar azbestu w dachu ma? bo to dość nieprawdopodobne ile kłamstw i bzdur ten koleś wypisuje. 1
Rekomendowane odpowiedzi