Dimazz 565 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Lokalne PV powstawały ale chyba nie jest to dobry pomysł. Za dużo problemów i nie ta mentalność. Nie porównywałbym Australii i Polski to całkiem inne klimaty i poziom nasłonecznienia. Szczerze to ja jakoś nie wierzę w takie lokalne inicjatywy zbyt mocno jesteśmy jeszcze wchodem. Być może w następnym pokoleniu Samo PV wiele nie daje bo musisz wykorzystać energię kiedy jest produkowana. Potrzebne byłby wielkie magazyny. Wolałbym jednak żeby to nadzorowało państwo niż lokalny prywatny podmiot który sam wedle uznania będzie dyktował ceny i warunki
MaxaM 1 658 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia @Dimazz Niestety tak to wyglądałby. Najlepiej aby to państwo ogarniało, ale to dla państwa jest nieopłacalne...
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia to jest system bezobslugowy, nie licytujesz sie z sasiadem kto dzisiaj przenosi prad wiec to zwykle pierdolety z ta mentalnoscia a wczesniej takich systemow u nas nie bylo bo z ograniczeniami jest dostepne od miesiaca, wczesniej byl tylko wiekszy biznes i jego farmy
Dimazz 565 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia wiem jak wygląda rynek termodernizacji i zielonej energii jakie to jest bagno w Polsce. Ilu w tym siedzi szemranych typów i oszustów bo z tego są duże pieniądze. 3 minuty temu, kubikolos napisał(a): to jest system bezobslugowy, nie licytujesz sie z sasiadem kto dzisiaj przenosi prad wiec to zwykle pierdolety z ta mentalnoscia a wczesniej takich systemow u nas nie bylo bo z ograniczeniami jest dostepne od miesiaca, wczesniej byl tylko wiekszy biznes i jego farmy ktoś to musi zbudować, utrzymywać i serwisować. Kto będzie wybierał zarządców, ile trzeba płacić miesięcznie na utrzymanie, jakie kto ma udziały, ile kosztuje podłączenie i inne opłaty. Wolę jednak państwowe, jednoosobowe lub takie złożone przez kilku sąsiadów ale jak wiadomo z sąsiadami jest różnie
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia no i blad, panstwowe tez bedzie ktos musial utrzymywac a dodatkowo bedziesz utrzymywal kilku wujkow i szwagrow wybierajac prywatnie w wiekszej grupie sam wybierasz firme ktora za to odpowiada, nie musisz wybierac janusza ktory wczoraj zalozyl jdg bo jest dobry biznes na zakladaniu paneli, to jest ta roznica = masz wybor a udzialy i rozliczenia to jest wszystko jasne na podstawie tego ile kupisz
Yahoo86 335 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia @kubikolos Jeśli ktoś widzi próbę wyjaśnienia złożonych przepisów jako „fikolki” albo „propagandę”, to chyba naprawdę trudno będzie mu kiedyś ogarnąć ich praktyczne skutki, gdy pojawią się problemy na etapie odbioru budynku. Tak - artykuł jest uproszczony i właśnie dlatego warto go uzupełniać, a nie robić z siebie bohatera, że „przeciętny odbiorca nie musi wiedzieć”. To nie jest opowieść z TikToka, tylko rzeczywistość, którą za chwilę regulacje prawne wymuszą z kosztami, obowiązkami i odpowiedzialnością włącznie. @Bono_UG Celnie zauważyłeś i masz rację - to był skrót myślowy z mojej strony. Budynek zeroemisyjny wg EPBD nie musi koniecznie sam produkować energii. Chodzi o to, by jego operacyjne zużycie energii wiązało się z zerową emisją CO2 - co może być realizowane m.in. przez: lokalną produkcję (PV, solary, pompy ciepła), zakup energii z certyfikowanych źródeł zeroemisyjnych, wysoką efektywność energetyczną (konstrukcje pasywne, nZEB), integrację z systemem energetycznym, który sam staje się coraz bardziej "zielony". To oznacza, że nie zawsze musi być PV na dachu, ale w praktyce często jest to jedno z niewielu realnych rozwiązań, zwłaszcza w przypadku zabudowy jednorodzinnej lub małej wielorodzinnej. 1
MaxaM 1 658 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia @Dimazz Wydawałoby się, że to prosta sprawa. Z góry narzucone regulacje i jasne zasady, państwo robi przetarg i tyle. Ale wiadomo jak to u nas jest.
Dimazz 565 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 2 minuty temu, kubikolos napisał(a): no i blad, panstwowe tez bedzie ktos musial utrzymywac a dodatkowo bedziesz utrzymywal kilku wujkow i szwagrow wybierajac prywatnie w wiekszej grupie sam wybierasz firme ktora za to odpowiada, nie musisz wybierac janusza ktory wczoraj zalozyl jdg bo jest dobry biznes na zakladaniu paneli, to jest ta roznica = masz wybor a udzialy i rozliczenia to jest wszystko jasne na podstawie tego ile kupisz W lokalnej jest jeszcze gorzej bo to jakaś lokalna grupa wybiera pociotków do tego wszystkiego. Najczęściej najbardziej wpływowi w grupie w domu jednorodzinnym sam wybierasz i sam decydujesz to już wole takie rozwiązanie
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) 12 minut temu, Yahoo86 napisał(a): Jeśli ktoś widzi próbę wyjaśnienia złożonych przepisów jako „fikolki” albo „propagandę”, to chyba naprawdę trudno będzie mu kiedyś ogarnąć ich praktyczne skutki, gdy pojawią się problemy na etapie odbioru budynku. Tak - artykuł jest uproszczony i właśnie dlatego warto go uzupełniać, a nie robić z siebie bohatera, że „przeciętny odbiorca nie musi wiedzieć”. To nie jest opowieść z TikToka, tylko rzeczywistość, którą za chwilę regulacje prawne wymuszą z kosztami, obowiązkami i odpowiedzialnością włącznie. duzo pisania i glupot chyba na podstawie wlasnych wyobrazen bo nie wiem o czym ty do mnie piszesz? "przecietny odbiorca nie musi wiedziec"? wtf? porownaj lepiej co faktycznie napisalem z tym co ci sie wydaje ze napisalem "próbę wyjaśnienia złożonych przepisów"? szczekanie o straszeniu (kiedy artykul sugeruje ze koszty beda mniejsze niz rzeczywiscie beda) czy o "bzdurach" albo fatalnym zrodle to nie jest wlasnie wyjasneinei zlozonych przepisow tylko glupie fikolki w imie niczego wiecej czytania ze zrozumieniem zamiast tiktoka 8 minut temu, Dimazz napisał(a): W lokalnej jest jeszcze gorzej bo to jakaś lokalna grupa wybiera pociotków do tego wszystkiego. Najczęściej najbardziej wpływowi w grupie w domu jednorodzinnym sam wybierasz i sam decydujesz to już wole takie rozwiązanie na tym polega wybor ze wiecej osob ma wplyw ale wolnosc wyboru polega na tym ze masz wybor, przykladowo masz mieszkanie i nic sam nie wybierzesz ale mozesz postawic pv u rodzicow na wsi i podpiac sie jako prosument wirtualny lokalna grupa nie oznacza z automatu setke randomow z drugiej strony w wiekszych grupach bedzie sie z tego korzystac zwyczajnie jak z uslugi od profesjonalnych firm, ja bym tego od razu nie skreslal Edytowane 4 Sierpnia przez kubikolos 3 1
Bono_UG 322 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 5 minut temu, Yahoo86 napisał(a): To oznacza, że nie zawsze musi być PV na dachu, ale w praktyce często jest to jedno z niewielu realnych rozwiązań, zwłaszcza w przypadku zabudowy jednorodzinnej lub małej wielorodzinnej. Bo to obecnie najprostszy i najbardziej dostępny sposób, do tego rozreklamowany jako sposób na zarobienie, co niestety doprowadziło do przewymiarowania wielu instalacji i problemów z przesyłem. Ja bym bardziej szedł w system, który skupia się na autokonsumpcji, gdzie wyprodukowana energia, tam zużyta. Odpada wtedy problem sieci i przesyłu. Tylko tutaj też trzeba pchnąć zróżnicowanie źródeł, a nie wszystko na panelach. W tym przypadku liczę na rozwój małych wiatraków, które nie będą mocno hałasować, a zbilansują niedobory słońca. 2
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 1 minutę temu, Bono_UG napisał(a): Ja bym bardziej szedł w system, który skupia się na autokonsumpcji, gdzie wyprodukowana energia, tam zużyta. Odpada wtedy problem sieci i przesyłu przeciez od dawna do tego przeszlismy wraz z net-bilingiem XD przewymiarowane instalacje to byla domena net-metering ktory skonczyl sie kilka lat temu
Yahoo86 335 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 45 minut temu, kubikolos napisał(a): duzo pisania i glupot chyba na podstawie wlasnych wyobrazen bo nie wiem o czym ty do mnie piszesz? "przecietny odbiorca nie musi wiedziec"? wtf? porownaj lepiej co faktycznie napisalem z tym co ci sie wydaje ze napisalem "próbę wyjaśnienia złożonych przepisów"? szczekanie o straszeniu (kiedy artykul sugeruje ze koszty beda mniejsze niz rzeczywiscie beda) czy o "bzdurach" albo fatalnym zrodle to nie jest wlasnie wyjasneinei zlozonych przepisow tylko glupie fikolki w imie niczego wiecej czytania ze zrozumieniem zamiast tiktoka Skoro zarzucasz mi nadinterpretację, to OK - możemy się różnić w odbiorze tonu i treści. Natomiast moją intencją od początku było uzupełnienie uproszczonego przekazu artykułu o kontekst, który dla wielu inwestorów czy projektantów może być istotny - zwłaszcza że wymagania będą miały realne konsekwencje przy odbiorach czy planowaniu kosztów. Jeśli uważasz, że wszystko zostało tam trafnie opisane i nie ma czego dodawać - w porządku. Ja po prostu uważam, że warto nie mylić popularyzacji z pomijaniem ważnych rzeczy. Rozczaruję Cię, ale nigdy nie miałem konta w żadnych mediach społecznościowych - jak ktoś wrzuci linka, to czasem zajrzę, i tyle.
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 10 minut temu, Yahoo86 napisał(a): Skoro zarzucasz mi nadinterpretację, to OK - możemy się różnić w odbiorze tonu i treści. Natomiast moją intencją od początku było uzupełnienie uproszczonego przekazu artykułu o kontekst, który dla wielu inwestorów czy projektantów może być istotny - zwłaszcza że wymagania będą miały realne konsekwencje przy odbiorach czy planowaniu kosztów. Jeśli uważasz, że wszystko zostało tam trafnie opisane i nie ma czego dodawać - w porządku. dla jasnosci odnosnie ostatniego stwierdzenia - nigdzie tak nie stwierdzilem i rozczaruje Cie (bo widze ze chyba z tego to wynika) ale w ogole nie pisalem o Twoich postach ktore raczej byly wartosciowe w tym watku, odnosilem sie tylko do fikolkow kilku znanych asow ktorym jak tresc nie pasuje to wyskoczyli ze "straszeniem", "strasznych bzdurach", "stek bzdur" w zrodle, "zlapac na takie straszenie" itd. uzupelnianie informacji nie jest niczym zlym, to jest podstawowy pogladowy artykul a nie kopia dyrektywy, on z zalozenia nie bedzie wyjasnial kazdego mozliwego scenariusza 1
Yahoo86 335 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia @kubikolos Dzięki za doprecyzowanie - szczerze to doceniam, bo z kontekstu mogło rzeczywiście wybrzmieć inaczej, a ja odebrałem to jako wrzutkę w moją stronę. Zgadzam się - artykuł poglądowy nie musi być kompletny, ale warto mieć świadomość, że niektóre jego skróty mogą się rozjechać z rzeczywistością, jeśli ktoś potraktuje go zbyt dosłownie. I właśnie dlatego uzupełnienia, jak sam piszesz, mają sens. Fajnie że możemy to oddzielić od reszty tego hałasu w wątku. 1
DjXbeat 488 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 11 minut temu, Karro napisał(a): W Pomorskim jest operatorem Enea ,taurona nie ma i nie będzie bo by były straty dla spółek skarbu państwa Nie wiem czy wiesz Trollu kolorowy ale umowę na odbiór energii możesz podpisać z każdym dostawcą nawet z takim, którego nie ma w danym regionie i za to odpowiada Dystrybucja a nie lokalny sprzedawca. 4
Camis 5 885 Opublikowano 4 Sierpnia Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2 godziny temu, Bono_UG napisał(a): A tłuczecie się z trollem, który właśnie przyrównał budynek zeroemisyjny z takim o zerowym zapotrzebowaniu na energię. Nie ma sensu z tym "patryjotom" i tym drugim dyskutować, "wielcy Polacy" a piszą gorzej niż nie jeden Ukrainiec. Zdania z małej litery i masa błędów, nie da się tego ścieku czytać. 2
DjXbeat 488 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) 58 minut temu, Karro napisał(a): Podpisać lolku sobie mozesz jak chcsz by było drożej Podpisując umowę z Tauronem Dystrybucja w rejonie gdzie prąd sprzedaje Enea masz dokładnie takie same warunki jak każdy inny Polak korzystający z oferty Taurona bez żadnych, dodatkowych opłat. Ciągle udowadniasz że jesteś głąbem! Edytowane 4 Sierpnia przez DjXbeat 5
LeBomB 2 052 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, kubikolos napisał(a): i rozczaruje Cie (bo widze ze chyba z tego to wynika) ale w ogole nie pisalem o Twoich postach ktore raczej byly wartosciowe w tym watku, odnosilem sie tylko do fikolkow kilku znanych asow ktorym jak tresc nie pasuje to wyskoczyli ze "straszeniem", "strasznych bzdurach", "stek bzdur" w zrodle, "zlapac na takie straszenie" itd. Też cię rozczaruję, bo z tym co @Yahoo86 napisał ja się zgadzam i odniosłem się głównie do uproszczeń w artykule, które po prostu wprowadzają w błąd właśnie tym, że nie przedstawiają wszystkich istotnych informacji. No ale chciałeś się po prostu przypierniczyć dla zasady. Jak zwykle. 2 godziny temu, Yahoo86 napisał(a): Zgadzam się - artykuł poglądowy nie musi być kompletny, ale warto mieć świadomość, że niektóre jego skróty mogą się rozjechać z rzeczywistością, jeśli ktoś potraktuje go zbyt dosłownie. No i właśnie dlatego napisałem co napisałem, bo już nie raz niektórzy tutaj udowodnili, że biorą takie artykuły dosłownie, m.in. ten co go wrzucał, dlatego chciałem jedynie doprecyzować informacje, ale oczywiście jako ten, który często ma odmienne zdanie, zostałem potraktowany z góry wedle szufladki, w której niektórzy mnie już umieścili (nie mówię tu o Tobie) Edytowane 4 Sierpnia przez LeBomB 1
DjXbeat 488 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 27 minut temu, Karro napisał(a): Nie ma to znaczenia bo wtedy to zadna konkurencja jak operatorem pozostaje enea Ma. Płacisz według stawki Taurona a nie tego co chce Enea!
Kris194 4 714 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) Co do obowiązkowego PV w nowych budynkach od 2030 r. (tam gdzie to możliwe) https://energy.ec.europa.eu/solar-energy-buildings_en Na tej stronie to wszystko jest ładnie zaprezentowane w postaci osi czasu. Zamysł bardzo dobry, choćby dlatego, że w porównaniu do ceny budowy domu to żaden koszt. Edytowane 4 Sierpnia przez Kris194
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia akurat budynki w zeroemisyjnym "standardzie" sa zauwazalnie drozsze 3 godziny temu, Karro napisał(a): Niestety tak nie będzie bo nie ma konkurencji. W Pomorskim jest operatorem Enea ,taurona nie ma i nie będzie bo by były straty dla spółek skarbu państwa nie o to chodzi, jak bedziesz miał udziały w jakiejś duzej farmie jako prosument zbiorowy/wirtualny/whatever to jakas firma bedzie zarzadzac i obslugiwac ten fizyczny sprzet a sprzedawca/dystrybutor pradu to oddzielna i standardowa sprawa gdzie za duzego wyboru nie ma 1 godzinę temu, LeBomB napisał(a): Też cię rozczaruję ty to akurat mnie nie rozczarowales, niczego innego sie nie spodziewalem niz jakies banaly od ciebie czy to bedzie na dachu, czy w polu XD staram sie nawet nie czytac tylko scrollowac bo wiem ze sie tylko przyczepisz do pierdol i bedziesz tworzyl elaboraty
Kris194 4 714 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Godzinę temu, Karro napisał(a): Roznice w kieszeni był realne jakby mogły firmy wejsc z kablem bo wtedy byłaby to realna konkurencja, nie na papierze Gdzie te firmy by miały wejść z kolejnym kablem? Jak to sobie wyobrażasz? Mieli by kolejną sieć budować? Kto miałby tym zarządzać? Sieć elektroenergetyczna to nie telekomunikacja. 3
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Cytat Amerykanie chcą znieść normy dotyczące emisji gazów cieplarnianych. Departamentu Energii Stanów Zjednoczonych: ocieplenie klimatu spowodowane przez CO2 jest mniej szkodliwe dla gospodarki niż powszechnie się uważa https://biznesalert.pl/379608-2/ i jak my teraz uratujemy planete?
Kris194 4 714 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) 9 godzin temu, kubikolos napisał(a): https://biznesalert.pl/379608-2/ i jak my teraz uratujemy planete? To ten sam? "Republikanin był także członkiem koła parlamentarnego Climate Solutions Caucus, deklarującego walkę ze zmianami klimatu przy jednoczesnej ochronie dobrobytu gospodarczego USA, oraz jednym ze sponsorów ustawy Carbon Capture Improvement Act. Ustawa ta miała na celu promocję technologii wychwytywania dwutlenku węgla. Z drugiej strony był często krytykowany z powodu jego wsparcia dla przemysłu paliw kopalnych." https://www.euractiv.pl/section/energia-i-srodowisko/news/byly-kongresmen-na-czele-agencji-ochrony-srodowiska-usa-kim-jest-lee-zeldin/ Z niego taki szef agencji ochrony środowiska jak z prostytutki dziewica To chyba najlepsze podsumowanie bo na poważnie się nie da. Edytowane 5 Sierpnia przez Kris194 3
kubikolos 1 324 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia 2 godziny temu, Kris194 napisał(a): To ten sam? Z niego taki szef agencji ochrony środowiska jak z prostytutki dziewica w sensie co, jest neo-szefem i sie nie liczy? XD
Rekomendowane odpowiedzi