Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

To już bylo z rok temu, zrzucanie termitu z drona, mnie bardziej interesuje, na jakim poziomie wdrożenia jest Ukrainski laserowy system antydronowy, moga na tym polu uzyskac przewage jesli wprowadza to szybko i masowo. Co do Mirage 2000 to zależny z jakim uzbrojeniem dostana te samoloty, F 16 maja z okolo 50% mozliwosci bojowych w porownaniu z naszymi, wszystko z dalszym zasiegiem zostalo obciete, oby z Mirage bylo lepiej. 

W walkach samolot vs samolot, F-16 jest lepiej dozbrojony niż Mirage. Mirage może podwiesić SCALP/SS, czego nie może zrobić F-16. Również Mirage ma bomby HAMMER, wielozadaniowość Mirage prezentuje się lepiej. Laser podobno działa, i zestrzeliwuje już drony z sukcesem. Masowo? Raczej wątpię. Na razie Rosjanie panikują w Kurskim, bo Ukraińcy przeszli 8 km w jeden dzień.

Opublikowano
5 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Zakazali raczej dopiero po tym, jak ruskie ich napadły i zajęły Krym oraz część obwodów Ługańskiego i Donbasu. Wówczas zaczęła się wojna.

Tym nie mniej zakazywanie nauki jakiegokolwiek języka czy tępienie kultury to jak za czasów rozbiorowych u nas i dało paliwo rosji. Demokratyczny kraj aspirujący do NATO i UE jakim chce być Ukraina nie powinien tego robić... Nawet u nas w PRL nie zakazywano uczyć znienawidzonego przez władze jęz. angielskiego....

• Confused 1
Opublikowano

@hubio 

"Tym nie mniej zakazywanie nauki jakiegokolwiek języka czy tępienie kultury to jak za czasów rozbiorowych u nas i dało paliwo rosji."

Przecież napisał, że wprowadzili po tym jak ruskie napadły - myślisz, że to cokolwiek by zmieniło jak by nie zakazali?

Prawidłowo że zabronili.

Rząd sprawuje władze i narzuca, co jest urzędowe, a co nie w zależności od kierunku polityki, a co dopiero w czasie wojny!

Kiedyś w Polsce drugim obowiązkowym językiem w szkołach był rosyjski a teraz jest angielski, więc w czym widzisz problem?

"Nawet u nas w PRL nie zakazywano uczyć znienawidzonego przez władze jęz. angielskiego.... " - i tu mylisz okoliczności podejmowanych działań w trakcie pokoju i w trakcie wojny (rusyfikacji, asymilacji, okupacji).

1. W Polsce władza nie miała negatywnego stosunku do języka angielskiego i w rosji również się go uczyli żeby się dogadać ze światem. 

2. Przez naciski rosyjskie narzucono nam obowiązek uczenia się rosyjskiego żeby ograniczyć kontakt ze światem zachodnim.

3. W UA nikt nie zakazuje używanie ruskiego prywatnie w domu tylko chodzi o stosowanie języka publiczne i wyodrębnienie tożsamości narodowej. Obydwa języki są bardzo zbliżone w brzmieniu a w czasie wojny ma to znaczenie - jak myślisz po co stosują opaski z barwami, właśnie po to żeby rozpoznawać swoich. W październiku 1939 co byś zrobił jak byś usłyszał niemiecki na ulicy?

5 To co się dzieje w UA, to jest derusyfikacja.

6. Mówisz o aspiracjach do UE i tępienie kultury? jakiej? dlaczego w UA zrobili odłam od rosyjskiego kościoła prawosławnego? - właśnie przez ruską propagandę w nim szerzoną.

7 Czy w Polsce nie są dyskryminowane inne wiary niż wiara katolicka? Może oficjalnie nie ale przejdź w jarmułce w niedziele obok kościoła albo powiedz "allahu akbar" i czy chcą może na ten temat podyskutować :) albo że chętnie porozmawiasz Jahwe :D

Powiedziałbym, że jak na warunki wojenne to jest tam lajtowo. Jak by mi jakiś rusek zabił kogoś z rodziny to każdy posługujący się rosyjskim byłby potencjalnym trupem...  Tak to jest wojna a nie pogawędki o ideologii.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, hubio napisał(a):

Tym nie mniej zakazywanie nauki jakiegokolwiek języka czy tępienie kultury to jak za czasów rozbiorowych u nas i dało paliwo rosji. Demokratyczny kraj aspirujący do NATO i UE jakim chce być Ukraina nie powinien tego robić... Nawet u nas w PRL nie zakazywano uczyć znienawidzonego przez władze jęz. angielskiego....

Mylisz przekazywanie języka z ruską propagandą.
Rusyfikowanie Ukrainy było dobre ale wpajanie ukraińskich wartości na Ukrainie już nie.
Pokrętna logika.
Ukraina jest w stanie wojny z Rosją od 2014 roku.

Opublikowano

Ale już ukraińskie bidulki, jak przyjechały do Polszy to chcą u nas wszystko ustawiać pod siebie. To chyba też ta Panchenko mówiła, że ukraiński powinien być drugim oficjalnym językiem urzędowym w Polsce. Ukraińscy hipokryci.

Opublikowano (edytowane)

@Norrberrto język urzędowy jak najbardziej się zgadzam i kraj ma prawo ustanowić jaki chce choć np. w Kanadzie jest i francuski i angielski. Natomiast jak dobrze zrozumiałem władze zakazały nauki języka rosyjskiego w szkołach co dla mnie jest tępieniem kultury. Tak samo robił Łukaszenka wobec nauki języka polskiego w szkołach. Przecież prywatnie też można sobie mówić po polsku, ale nie o to chodzi... W 2014r. to nie była pełnoskalowa wojna tylko zajęcie obszarów gdzie nota bene ludność w 80% chciała sama przyłączenia do rosji (i to nie żadna propaganda czy sfałszowane wybory bo potwierdzają to niezależni eksperci). W związku z powyższym zakazywanie nauczania języka przez dzieci było głupotą i to zważywszy, że zadarli z wielkim mocarstwem z jakim graniczą. Od początku powtarzam, że Ukraina powinna się pilnować i wiedzieć z kim graniczy bo co innego piękne idee o suwerenności itp, a co innego życie jak się ma takiego sąsiada.

Oczywiście jednak nikt nie siedzi w głowie putlera i oczywiście też nie ma żadnej gwarancji czy jakby Ukraina była bardziej skora do ustępstw i rozmów byłoby inaczej? Tym nie mniej oni chyba (mam na myśli Ukrainę) od 2014 nawet nie nawiązali relacji dyplomatycznych z rosją i np. nie uzgodnili statusu Krymu. Przez 8 lat za to na świecie glosili jaka to rosja zła i toczyli glupią wojnę i przez 8 lat nic nie zdziałali... oprócz wyhodowania sobie wroga, który ich zaatakował...

Moim zdaniem zabrakło Ukrainie sprytu i dyplomacji... To trochę taka Polska gdzie my się o byle co obrażamy i "do krwi ostatniej..." itp.. No więc mają co mają...

Ale też mogę się mylić więc mnie poprawcie - bo może Zełenski od czasu wygrania wyborów chciał jednak jakiś rozmów z rosją? Bo nie śledziłem tego... A też jak piszę - sytuacja jest bardzo złożona - bo z jednej strony była strosząca piórka Ukraina, a z drugiej mocarstwo, które mogło klepnąć ją jak muchę... ale na szczęście dla Ukrainy rosja też głupia jak to wszystko zrobiła i Ukraina pięknie im się postawiła... Tylko, że oprócz wojowania trzeba też robić coś więcej...

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Ale już ukraińskie bidulki, jak przyjechały do Polszy to chcą u nas wszystko ustawiać pod siebie. To chyba też ta Panchenko mówiła, że ukraiński powinien być drugim oficjalnym językiem urzędowym w Polsce. Ukraińscy hipokryci.

Kto chce ustawiać wszystko pod siebie? Zawsze znajdzie się debil który wykrzykuje głupoty, ale Ukraińcy chcą móc pracować i normalnie żyć. Pracowałem z Ukraińcami, wynajmuję mieszkanie Ukraińcom, robili mi remont w domu i to są normalni ludzie. Najważniejsze, że dokładają się do naszego PKB, pracują w zawodach w których są braki pracowników (budowa, kurierzy, kierowcy, produkcja, blacharze, spawacze, cieśle itp) no i przyjeżdżają całe rodziny z dziećmi, robią dzieci u nas. My ich potrzebujemy a oni potrzebują nas. I mają dostawać 800 plus I inne benefity bo mają tu zostać. Wolę bliskich nam kulturowo Ukraińców niż arabów. 

Dużo osób pierniczy, że dostają wszystko za darmo. Gdzie? Dostają to samo co my a pożyczki na paszport i inne bzdury to jakiś mit. Najgłośniej krzyczą konforuskie trolle co nie zdają sobie sprawy z tego jak bardzo ich potrzebujemy. 

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano

Nie wypowiadaj się za wszystkich. Ty ich być może potrzebujesz. Niekoniecznie każdy.

Ich obecność tutaj ma skutki i pozytywne i negatywne. Moim skromnym zdaniem przeważają negatywne. Nikomu nie zabraniam myśleć inaczej.

Opublikowano
51 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Kto chce ustawiać wszystko pod siebie? Zawsze znajdzie się debil który wykrzykuje głupoty, ale Ukraińcy chcą móc pracować i normalnie żyć. Pracowałem z Ukraińcami, wynajmuję mieszkanie Ukraińcom, robili mi remont w domu i to są normalni ludzie. Najważniejsze, że dokładają się do naszego PKB, pracują w zawodach w których są braki pracowników (budowa, kurierzy, kierowcy, produkcja, blacharze, spawacze, cieśle itp) no i przyjeżdżają całe rodziny z dziećmi, robią dzieci u nas. My ich potrzebujemy a oni potrzebują nas. I mają dostawać 800 plus I inne benefity bo mają tu zostać. Wolę bliskich nam kulturowo Ukraińców niż arabów. 

Dużo osób pierniczy, że dostają wszystko za darmo. Gdzie? Dostają to samo co my a pożyczki na paszport i inne bzdury to jakiś mit. Najgłośniej krzyczą konforuskie trolle co nie zdają sobie sprawy z tego jak bardzo ich potrzebujemy. 

Da, da. Właśnie oglądam Gozdyrę na Polsat News. Temat o gangach ze Wschodu. Sytuacja wg gości zaczyna być krytyczna. Policja sobie nie radzi. Powtarzam, ukry to takie same bydlaki, jak ruscy.

Opublikowano
1 godzinę temu, adashi napisał(a):

Nie wypowiadaj się za wszystkich. Ty ich być może potrzebujesz. Niekoniecznie każdy.

Ich obecność tutaj ma skutki i pozytywne i negatywne. Moim skromnym zdaniem przeważają negatywne. Nikomu nie zabraniam myśleć inaczej.

Też ich potrzebujesz. Ukraińcy są potrzebni żeby system emerytalny się nie zawalił, to jest najważniejsze. Poza tym wypełniają łuki i łatają braki pracowników szczególnie w budowlance, w magazynach, wśród kierowców c+e, kurierów I w handlu. Kim byś chciał ich zastąpić? 

Hejtujcie ich dalej, niech wyjeżdżają to za jakiś czas obudzicie się jak będą to masowo sprowadzać arabów. Polskie społeczeństwo jest za stare żeby poradzić sobie bez imigrantów. To są fakty i nie ma o czym dyskutować. 

Wielu ludzi by chciało żeby w Polsce byli tylko Polacy,ale to już nie jest możliwe. Jak będzie dramatycznie brakować siły roboczej i firmy zaczną się zwijać to do wszystkiego dojdzie inflacja. Wy naprawdę macie elementarne braki w wiedzy. 

• Upvote 5
Opublikowano
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Też ich potrzebujesz. Ukraińcy są potrzebni żeby system emerytalny się nie zawalił, to jest najważniejsze. Poza tym wypełniają łuki i łatają braki pracowników szczególnie w budowlance, w magazynach, wśród kierowców c+e, kurierów I w handlu. Kim byś chciał ich zastąpić? 

Hejtujcie ich dalej, niech wyjeżdżają to za jakiś czas obudzicie się jak będą to masowo sprowadzać arabów. Polskie społeczeństwo jest za stare żeby poradzić sobie bez imigrantów. To są fakty i nie ma o czym dyskutować. 

Wielu ludzi by chciało żeby w Polsce byli tylko Polacy,ale to już nie jest możliwe. Jak będzie dramatycznie brakować siły roboczej i firmy zaczną się zwijać to do wszystkiego dojdzie inflacja. Wy naprawdę macie elementarne braki w wiedzy. 

Imigracja niczego nie rozwiązuje. Poza tym z czasem wiele zawodów wypadnie z rynku przez automatyzację i robotyzację. Zobaczymy wówczas, gdzie twoi bracia ze wschodu znajdą pracę.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2025 o 21:32, Winter napisał(a):

Da, da. Właśnie oglądam Gozdyrę na Polsat News. Temat o gangach ze Wschodu. Sytuacja wg gości zaczyna być krytyczna. Policja sobie nie radzi. Powtarzam, ukry to takie same bydlaki, jak ruscy.

Nie widzę tego kryzysu. Pewnie gdzieś jest, ale wolę to od nożowników z Isis. Ukraińcy nie da takimi samymi bydlakami. Oczywiście są wśród nich zakały ale nie widzę lepszej alternatywy dla imigrantów z Ukrainy. Ty w ogóle nie powinieneś ich krytykować - brakuje ci elementarnej wiedzy. Poza tym ty w ogóle mieszkasz w Polsce? Widziałeś te gangi? Czy to są gangi ukraińskie czy w większości przypadków gruzińskie? 

W dniu 7.02.2025 o 22:48, Winter napisał(a):

Imigracja niczego nie rozwiązuje. Poza tym z czasem wiele zawodów wypadnie z rynku przez automatyzację i robotyzację. Zobaczymy wówczas, gdzie twoi bracia ze wschodu znajdą pracę.

Nie rozwiązuje? Likwidacja luk w personelu jest rozwiązaniem problemu. Gdzie znajdą? W innych branżach w których Polacy nie chcą pracować. Bracia ze wschodu powiadasz? Twój tępy, nacjonalistyczny ton pokazuje twoje braki intelektualne tak wyraźnie, że nie mam wątpliwości, że jesteś wyborcą nazioli z konfederacji. Nie mamy o czym gadać, bo dyskutujesz z faktami. 

https://www.forbes.pl/zmiany-na-rynku-pracy-polska-juz-jest-krajem-imigrantow/8dpd5q3

W ogóle ich nie potrzebujemy. W wielu branżach wakat na wakacie, chętnych do pracy brak, przyrost naturalny leży i kwiczy ale nie, nie potrzebujemy imigrantów. Wywal jeszcze tych którzy już są panie nacjonalisto i zobacz co się stanie. Sam w ogóle mieszkasz w Polsce? 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 5
Opublikowano

Liczyłem na to, że padnie mantra o systemie emerytalnym. Może zatem Ty mi powiesz w skrócie jak by ten upadek bez przybyszów z Ukrainu wyglądał oraz w jaki sposób oni temu zapobiegną.

Bo że przyhamują NIEUCHRONNE przekształcenia gospodarki wynikające z braku przyrostu naturalnego to się zgadzam. O tyle będziemy do tyłu wobec reszty świata, o ile ukraińska imigracja chwilowo pozwoli na dalsze trwanie w urojeniach. O imporcie chłamu i przestępczości już napisano. Piszesz mi o elementarnych brakach w wiedzy. Przyznam się, że mnie rozbawiłeś.

I nie, nie musimy sprowadzać Arabów. Nikogo nie musimy sprowadzać. A kogo bym wolał zamiast posowieckich przybyszy z Ukrainu? Na wizy czasowe do pracy wszystko mi jedno. Na ewentualną stałą imigrację nikogo, a jak bym już musiał wybierać to pewnie Tajów, Wietnamczyków, Chińczyków itp. Wyższy poziom kultury.

Mocno liczę na te wyjaśnienia co do systemu emerytalnego, nie zawiedź mnie!

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie widzę tego kryzysu. Pewnie gdzieś jest, ale wolę to od nożowników z Isis. Ukraińcy nie da takimi samymi bydlakami. Oczywiście są wśród nich zakały ale nie widzę lepszej alternatywy dla imigrantów z Ukrainy. Ty w ogóle nie powinieneś ich krytykować - brakuje ci elementarnej wiedzy. Poza tym ty w ogóle mieszkasz w Polsce? Widziałeś te gangi? Czy to są gangi ukraińskie czy w większości przypadków gruzińskie? 

Nie rozwiązuje? Likwidacja luk w personelu jest rozwiązaniem problemu. Gdzie znajdą? W innych branżach w których Polacy nie chcą pracować. Bracia ze wschodu powiadasz? Twój tępy, nacjonalistyczny ton pokazuje twoje braki intelektualne tak wyraźnie, że nie mam wątpliwości, że jesteś wyborcą nazioli z konfederacji. Nie mamy o czym gadać, bo dyskutujesz z faktami. 

https://www.forbes.pl/zmiany-na-rynku-pracy-polska-juz-jest-krajem-imigrantow/8dpd5q3

W ogóle ich nie potrzebujemy. W wielu branżach wakat na wakacie, chętnych do pracy brak, przysiady 3 naturalny leży i kwiczy ale nie, nie potrzebujemy imigrantów. Wywal jeszcze tych którzy już są panie nacjonalisto i zobacz co się stanie. Sam w ogóle mieszkasz w Polsce? 

Ja nie jestem zasadniczo przeciw imigracji. Jestem przeciw imigracji ludzi z konkretnych krajów, które są problematyczne. Ukraińcy do nich należą. Od nich wolę milion razy bardziej Białorusinów z którymi nigdy nie było problemów.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Winter napisał(a):

Ja nie jestem zasadniczo przeciw imigracji. Jestem przeciw imigracji ludzi z konkretnych krajów, które są problematyczne. Ukraińcy do nich należą. Od nich wolę milion razy bardziej Białorusinów z którymi nigdy nie było problemów.

Wg statystyk Białorusini są zaangażowani w działalność gangsterską. Tak czy siak zbyt mało Białorusinów chce do nas przyjeżdżać. Oczywiście, że Ukraińcy nie są idealni ale oni po prostu są i nie mamy wyjścia, musimy łatać braki tym kto jest. Mamy kryzys demograficzny, obecnie rodzi się na poziomie około 420tys dzieci rocznie a za kilka lat liczba ta ma się ustabilizować około 270tys, więc będzie gorzej. Polska liczy nie tylko na pracowników z Ukrainy ale też na ukraińskie dzieci. Są dwie alternatywy, upadek gospodarki to jedna z nich. Druga - Polacy by musieli zacząć się rozmnażać na większą skalę a do tego nie są chętni. Innych opcji nie ma. Przy niedoborach pracowników na początku zmniejsza się bezrobocie a po niedługim czasie wzrasta. Tego nikt nie chce, więc jesteśmy skazani na imigrantów i przy okazji nie umiemy zachęcić nikogo z bardziej rozwiniętych krajów niż te na wschód od Polski. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Haha 1
Opublikowano

Ukraina i Polska to to samo pod względem genów. Słowianie. Różnica jest tylko w języku i kulturze. Istnieje szansa, że te dzieci rodzące się w Polsce, albo które przyszły zza granicy w wieku przedszkolnym, staną się w pełni Polakami.

• Upvote 3
Opublikowano
14 godzin temu, Winter napisał(a):

Zupełnie jak Polacy w Holandii! :) 

12 godzin temu, Winter napisał(a):

Czemu pominąłeś że o gangach ze wschodu mówi się w kontekście Gruzinów? :)

10 godzin temu, Winter napisał(a):

Imigracja nie rozwiązała twoich problemów? I holenderskich? :)

Winter imigrować dobrze.

inni imigrować źle.

smiesznie :)

10 godzin temu, Winter napisał(a):

Nigdy!!!!!

https://online-mafia.pl/wiktor-fiszman-rezydent-bialoruskiej-mafii-w-polsce/

• Upvote 6
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

*COŚ TAM GORDONA*

Polacy nie biorą udziału w holenderskich wyborach i nie widzę u nikogo entuzjazmu, żeby się w ogóle bawić w lokalną politykę u Polaków.

Ukraińcy są zaraz za Gruzinami mistrzu, wystarczy zobaczyć statystyki.

Ty dalej nie rozumiesz jednej rzeczy, jeśli emigrujsz do jakiegoś kraju to masz obowiązek się dostosować do lokalnego prawa i szanować lokalne obyczaje. Do tego samego powinni się stosować Polacy, jeśli stwarzają problemy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Polacy nie biorą udziału w holenderskich wyborach i nie widzę u nikogo entuzjazmu, żeby się w ogóle bawić w lokalną politykę u Polaków.

:E 

Przecież Polacy mogą głosować w Holandii. I poznałem takich co to robią/robili.

Ukraińcy są zaraz za Gruzinami mistrzu, wystarczy zobaczyć statystyki.

A za nimi.... Polacy!

Ty dalej nie rozumiesz jednej rzeczy, jeśli emigrujsz do jakiegoś kraju to masz obowiązek się dostosować do lokalnego prawa i szanować lokalne obyczaje. Do tego samego powinni się stosować Polacy, jeśli stwarzają problemy.

Jackowo się dostosowało?

Polacy w UK się dostosowali? Nie. Cały świat, każdy kraj przechodzi ciągłą zmianę kulturową, w szczególności w związku z migracjami.

Jedyną stałą na świecie jest zmiana.

Widać to po języku, obyczajach, mentalności. 

Chcesz zatrzymać Wisłę patykiem, a jednocześnie sam sprawiasz, że holenderskie rzeki się zmieniają. Bo przez kogo jeśli nie przez polskich imigrantów powstały - olaboga - polskie supermarkety w Holandii? :)

• Upvote 5
Opublikowano
54 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

:E 

Przecież Polacy mogą głosować w Holandii. I poznałem takich co to robią/robili.

A za nimi.... Polacy!

Jackowo się dostosowało?

Polacy w UK się dostosowali? Nie. Cały świat, każdy kraj przechodzi ciągłą zmianę kulturową, w szczególności w związku z migracjami.

Jedyną stałą na świecie jest zmiana.

Widać to po języku, obyczajach, mentalności. 

Chcesz zatrzymać Wisłę patykiem, a jednocześnie sam sprawiasz, że holenderskie rzeki się zmieniają. Bo przez kogo jeśli nie przez polskich imigrantów powstały - olaboga - polskie supermarkety w Holandii? :)

Nie mogą głosować. Mogą jedynie w samorządowych. Ty zabierasz głos w czymś o niczym nie masz pojęcia. Większość Polaków tutaj nawet nie ma zameldowania, więc z automatu nie ma prawa głosowania. Jak się doedukujesz to wróć do dyskusji.

Opublikowano
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Nie mogą głosować. Mogą jedynie w samorządowych. Ty zabierasz głos w czymś o niczym nie masz pojęcia. Większość Polaków tutaj nawet nie ma zameldowania, więc z automatu nie ma prawa głosowania. Jak się doedukujesz to wróć do dyskusji.

Dokładnie wybory samorządowe miałem na myśli. I chyba jeszcze do europarlamentu, ale nie chce mi się teraz sprawdzać.

Wielu Ukraińcew też nie ma zameldowania w Polsce :) 

To jest ta sama sytuacja, tylko ty usilnie nie chcesz tego przyznać.

Ale wiem, wiem. Polskie markety w Holandii - dobrze. Ukraińskie sklepy w Polsce - źle. Holandia dla Holendrów i Polaków. Polska dla Polaków :) 

• Upvote 4
Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Dokładnie wybory samorządowe miałem na myśli. I chyba jeszcze do europarlamentu, ale nie chce mi się teraz sprawdzać.

Wielu Ukraińcew też nie ma zameldowania w Polsce :) 

To jest ta sama sytuacja, tylko ty usilnie nie chcesz tego przyznać.

Ale wiem, wiem. Polskie markety w Holandii - dobrze. Ukraińskie sklepy w Polsce - źle. Holandia dla Holendrów i Polaków. Polska dla Polaków :) 

Ty zawsze wszystko lepiej wiesz, nawet lepiej niż 17-letni emigrant. Poznałeś tutaj tysiące lydzi przez lata.

idzie blok, bo szkoda już czasu.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Ty zawsze wszystko lepiej wiesz, nawet lepiej niż 17-letni emigrant. Poznałeś tutaj tysiące lydzi przez lata.

idzie blok, bo szkoda już czasu.

Nie wszystko.

Ale mieszkam w Polsce na stałe. Wiem jak tu jest. Ty tego o sobie nie możesz napisać, prawda?

A jednak ciągle beczysz nad tym jak jest w Polsce. Mimo, że nie wiesz jak jest. 

Sytuacja jest ta sama. Ciągła zmiana. nasza kultura i obyczaje się zmieniły w ciągu ostatnich 10 lat. Wsyatrczy spojrzeć na to jak mało osób je karpia w Polsce na świetą, jeszcze mniej go trzyma w wannie i samodzielnei zabija. 

No i oczywiście - jak popularny stał się kebab mimo, że nie ma nic wspólnego z polską kulturą :) 

Możesz sobie blokować ile chcesz, ale to prostu nie zmieni prawdy i tego, że uparcie nie chcesz się z nią zmierzyć. :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• A to dla tego u mnie na HDMI betoniarka działa jak należy, bo mam kabel UNITEK KABEL HDMI 2.1 8K, 4K120HZ UHD, 2M, C138W  Piszą, że jest dobry: https://www.komputronik.pl/informacje/jak-wybrac-hdmi/#Unitek-HDMI Z resztą nic dziwnego, jak się ma tak wypasiona kartę, jaką ja mam 
    • Nie mam jakiegoś sztywnego budżetu, ale szaleć też nie mam zamiaru. Monitor 4k nie kupiłem jakoś specjalnie pod granie, ale wiadomo, że jak już jest to czemu by nie pograć w 4k     Znając mnie prędzej zostawię 9800X3D i dołożę do 5080. Dzisiaj na na promocji BF upolowałem 9800X3D za 1699PLN. 7800X3D jest obecnie w x-kom za 1299 PLN. Nie warto dołożyć tych 400 PLN do 9800X3D, patrząc przyszłościowo może zostać na dłużej? Zamin 9800X3D będzie bottleneckiem, to pewnie jeszcze sporo generacji GPU wyjdzie i to prędzej samo GPU wymienię... o ile ceny nie beda kosmiczne. Jak pisałem wyżej, to trochę spontaniczny zakup, wiec nie doktoryzowałem się na temat sprzętu PC. Czasami z ciekawości pobieżnie poczytam artykuły oraz komentarze pod nimi poczytam i jakoś utarło mi się w głowie, że dopłata z 5070Ti do 5080 jest niewarta z powodu, że niewiele się zyskuje na wydajności oraz fakt oraz przy cenie 5080 mamy tylko 16GB, dlatego jeśli 5080 to czekać na SUPER, które wg plotek ma mieć 24 GB. Możecie polecić jakieś konkretne modele 5080, 5070TI, RX 9070 XT, które warto kupić, biorąc pod uwagę cena/jakość wykonania/kultura pracy? Sa jeszcze jacyś producenci GPU, którzy podwalają zdjąć chłodzenie bez utraty gwarancji? Ja zatrzymałem się na EVGA, które już niestety GPU nie produkuje. W obecnym PC mam CPU i GPU chłodzone customowym LC. Chłodzenie chce wykorzystać do nowego zestawu... CPU na pewno będzie miało custom LC i GPU też byłoby fajnie "zwodować", ale nie widzi mi sie tracić gwarancję, przy takich cenach GPU. Mobo mogę wziąć w sumie tańsze, ale jestem estetą, a obudowa to Lian Li O11D EVO RGB Black, wiec mobo też musiałby być czarne i ewentualnie jakieś kolorowe elementy, które mogę jakoś łatwo zakryć/zakleić  ... ta MSI PRO B850-P WIFI może od biedy też by mi estetycznie podpasowała.. do przemyślenia  
    • Gdyby tylko nie ten stutter  realnie za męczenie się mogę dać 20zł, ale do tego nie dojdzie. Na kluczykowniach taniej nie ma.
    • https://www.ceneo.pl/187410617 absolutne premium  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...