Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@GordonLameman Tutaj akurat Zełeński mówi to samo co wywiady państw NATO.

Scenariusz ataku na Państwa Bałtyckie i tam prowadzenia długotrwałej wojny na wyniszczenie, na ograniczonym odcinku frontu, uchodzi za jeden z najbardziej prawdopodobnych scenariuszy ataku Rosji na państwa NATO.

Do rozpoczęcia takiej operacji nie potrzeba też zbyt dużych sił, mogą więc zacząć wprost z większych manewrów, z dnia na dzień.

Kojarzę że dziś ktoś wrzucał, do tematu o konfliktach, art na onecie o tym mówiący. Sam artykół na pd informacji państwa NATO (Danii?).

To samo od ponad roku mówi WB i Niemcy.

Opublikowano

Podlasie oddałbym baćce. Tam i tak mówią dziwnie po polsku :E 

Opublikowano

Wiadomo bylo od dawna, ze tak to sie skonczy. Jak tam theMr i kilku podobnych, ktorzy kreslili zwycieski scenariusz dla Ukrainy? :E 

Opublikowano

Trump to błazen. Wspólna praca z osobą która wywołała największą wojnę w Europie od 1939. Pierd… kretyn. No z pewnością jakby był prezydentem to wojny by nie było, jaja mi się świecą z wrażenia od jego zapewnień. I jeszcze wspomnienie o walce razem podczas II wojny światowej, Trump miał inne książki od historii chyba tak jak cała prawica. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, hubio napisał(a):

To czego Biden & Duda & Macron i reszta nie potrafiła zrobić przez 3 lata Trumpowi zajęło niecałe... 3 miesiące :hihot:

https://wiadomosci.wp.pl/cnn-trump-rozmawial-z-putinem-7124497915222816a

Piszę niemal w czasie dokonanym bo jak już poszedł oficjalny komunikat to muszą być wszyscy dogadani razem z Załenskim... No, ale jeszcze zobaczymy...

Hola hola, Macron też z nim rozmawiał :) Też długo. Też rzekomo "produktywnie".

I to od początku wojny.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

Jestem ciekaw co lub kogo  Trump przehandlował w tej rozmowie z Putinem . O ile wiem a nie śledzę   wydarzeń wojennych od 2 miesiecy  to stroną konfliktu jest Ukraina  i Rosja  to z  jakiej paki o  o rozmowach pokojowych ma  rozmawiać  USA z ROsją   ,a Ukraina ma być  tylko poinformowana   o przebiegu  ,a może o końcowej decyzji .

Sądzę  ze z tych rozmów  pokojowych  i rozejmu to  najbardziej będą zadowolenie w USA i Rosji ... tu nie chodzi o nic innego jak o wznowienie   interesów z ruskimi  to główny cel Trumpa i Muska i obawiam się ze wiele poświęcą (w  europie)  a by  te interesy jak najszybciej wznowić

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Z drugiej strony, gdyby poszedł atak na Suwałki czy Litwę w stylu blietzkrieg i następnie wskazani, że jest tam parasol atomowy rossji to czy ktoś będzie się bił za Suwałki albo Litwę? :) 

Bilibyśmy się swoimi siłami ze wsparciem sprzętowym sojuszników. Oczywiście nic by to nie dało, bo już wiemy, że w tej części świata co rysek zajmie, to jego.

Nawiasem mówiąc, rosja jest mocarstwem, które swoje nuki użyje kiedy zechce. Natomiast USA, Francja i WB użyje swoich nuków tylko w jednym jedynym scenariuszu, kiedy ich terytorium zostanie BEZPOŚREDNIO zaatakowane. Nie wierzę w parasol dla innych członków NATO.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Hola hola, Macron też z nim rozmawiał :) Też długo. Też rzekomo "produktywnie".

I to od początku wojny.

Marcon jest nikim, jest pionkiem. Decydujacy glos w tej wojnie zawsze mialo USA, bo to oni rzadza NATO.

Opublikowano
9 minut temu, Winter napisał(a):

Wiadomo bylo od dawna, ze tak to sie skonczy. Jak tam theMr i kilku podobnych, ktorzy kreslili zwycieski scenariusz dla Ukrainy? :E 

Ja na samym początku mówiłem, że rosja nie przegra tej wojny, bo nie może.

Potem na chwilę o tym zapomniałem i sam uwierzyłem w skuteczna obronę, ale się obudziłem po nieudanej kontrofensywie. Od tamtego czasu rosja jest już zbyt mocna a będzie tylko mocniejsza.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ja na samym początku mówiłem, że rosja nie przegra tej wojny, bo nie może.

Potem na chwilę o tym zapomniałem i sam uwierzyłem w skuteczna obronę, ale się obudziłem po nieudanej kontrofensywie. Od tamtego czasu rosja jest już zbyt mocna a będzie tylko mocniejsza.

Szkoda, ze archiwum z Laba poszlo do piachu. Ale mialbym teraz polewke z naszych forumowych husarzy. Oni wieszczyli, ze Ukraina ta wojne wygra, wejdzie do NATO, UE i bedzie w przyszlosci kluczowym swiatowym graczem :rotfl2:

Edytowane przez Winter
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, hubio napisał(a):

To czego Biden & Duda & Macron i reszta nie potrafiła zrobić przez 3 lata Trumpowi zajęło niecałe... 3 miesiące :hihot:

Piszę niemal w czasie dokonanym bo jak już poszedł oficjalny komunikat to muszą być wszyscy dogadani razem z Załenskim... No, ale jeszcze zobaczymy...

Jest światło w tunelu, ciekawe jakie pójdą za tym działania. Myślę że jak do pół roku nic istotnego się nie wydarzy, to wojna przez rosję będzie przeciągana.

12 minut temu, raiders napisał(a):

Jestem ciekaw co lub kogo  Trump przehandlował w tej rozmowie z Putinem . O ile wiem a nie śledzę   wydarzeń wojennych od 2 miesiecy  to stroną konfliktu jest Ukraina  i Rosja  to z  jakiej paki o  o rozmowach pokojowych ma  rozmawiać  USA z ROsją   ,a Ukraina ma być  tylko poinformowana   o przebiegu  ,a może o końcowej decyzji .

Sądzę  ze z tych rozmów  pokojowych  i rozejmu to  najbardziej będą zadowolenie w USA i Rosji ... tu nie chodzi o nic innego jak o wznowienie   interesów z ruskimi  to główny cel Trumpa i Muska i obawiam się ze wiele poświęcą (w  europie)  a by  te interesy jak najszybciej wznowić

My nie bez powodu jesteśmy w T2 na odpowiedniej mapie.

9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja tylko wskazuję, że z samych rozmów nic jeszcze nie wynika.

A to też prawda. Od samej postawy Trumpa podrożał rubel. Myślę że to mizianie sie jeszcze go wzmocni. Putin sie wzmacnia samym faktem że ktoś z nim gada.

7 minut temu, Winter napisał(a):

Szkoda, ze archiwum z Laba poszlo do piachu. Ale mialbym teraz polewke z naszych forumowych husarzy. Oni wieszczyli, ze Ukraina ta wojne wygra, wejdzie do NATO, UE i bedzie w przyszlosci kluczowym swiatowym graczem :rotfl2:

Przesadzasz. Ale entuzjastów faktycznie było więcej. Większość sie wyprostowała. Został tylko TheMr. I MaxaM.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja tylko wskazuję, że z samych rozmów nic jeszcze nie wynika.

Piszesz nie na temat ;) 

Zadzwonił potem do Zełeńskiego. Już widać, że szykują się do rozmów.

Opublikowano
24 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Przesadzasz. Ale entuzjastów faktycznie było więcej. Większość sie wyprostowała. Został tylko TheMr. I MaxaM.

Jak dobrze przypominam, to u Was już jutro Ukraina przegra, tak w dzień w dzień... i tak już od dwóch lat. To kiedy będzie te jutro? ;) 

A tymczasem Rosja ma coraz większe problemy z kasą. Styczeń zamknęła z deficytem większym niż został przewidziany na cały rok.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, TheMr. napisał(a):

Trump to błazen. Wspólna praca z osobą która wywołała największą wojnę w Europie od 1939. Pierd… kretyn.

No tak, lepiej jakby wybuchła III wojna światowa... Już nie pamiętam z laba ale czy przypadkiem to nie w Twoim przypadku okazało się, że nie masz nie tylko przydzielonej karty mobilizacyjnej, ale nawet nie jesteś w rezerwie, a do tego od dawna na emigracji? :)    Bo był tam jeden taki co chciał mocno wojować z rosją, a okazało się, że to całe wojowanie to jedynie by mu wyszło zza klawiatury z dala od Polski...:rotfl: :)

Natomiast takie osoby jak ja, które mają przydział mobilizacyjny i są żołnierzami rezerwy po (pseudo) szkoleniu jednak nie chcą zostać przez Ukrainę wciągnięci do wojny...

Edytowane przez hubio
Opublikowano

@MaxaM Wymyśliłeś sobie to jutro na potrzeby chwili. Ale tak Ukraina przegrywa i przegra. Teraz już tylko "negocjowana" jest skala porażki. Jest światełko w tunelu na potencjalne rozmowy i zakończenie wojny. Ponieważ sytuacja Ukrainy bez tego i tak będzie się wyłącznie pogarszać, to dobrze.

53 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Trump to błazen. Wspólna praca z osobą która wywołała największą wojnę w Europie od 1939...

Posłuchałem sobie ostatnio trochę o okresie upadku związku radzieckiego. To nie putin jest problemem, to oni wszyscy - rosjanie. On jest tylko odzwierciedleniem ich oczekiwać.

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

może dlatego że ta trójka robiła dobrze dla NATO osłabiając ile się da Rosję kosztem Ukrainy.
Państwa Zachodnie poniosły niewielki koszt. Nie ma załamań gospodarek jak jakiś mądry ekonomista policzy to się okaże że USA wyjdą na tym nawet na plusie dzięki kontraktom wojskowym.
W trakcie przerwy i rozprężenia  przed następną rundą z Ukrainy zaczną masowo uciekać ludzie a Rosja będzie miała 1,5mln armię złożoną w części z superweteranów.
Póki Ukraina ich niszczy zachodnia flanka nato nie powinna zostać zaatakowana ale według tego co mówią polscy wojskowi do ataku na Państwa Bałtyckie nie potrzeba dużej armmii.

Opublikowano
6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Z drugiej strony, gdyby poszedł atak na Suwałki czy Litwę w stylu blietzkrieg i następnie wskazani, że jest tam parasol atomowy rossji to czy ktoś będzie się bił za Suwałki albo Litwę? :) 

Europie nie pozostaje nic innego jak ogłosić swój parasol atomowy ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, raiders napisał(a):

z  jakiej paki o  o rozmowach pokojowych ma  rozmawiać  USA z ROsją   ,a Ukraina ma być  tylko poinformowana   o przebiegu  ,a może o końcowej decyzji .

Uzasadnienie jest takie, że Ukraina nie jest zdolna do istnienia jako samodzielne państwo. Powinno się jej zapewnić jakiś pozorowany udział w tych rozmowach, ale to nie Ukraina będzie decydować o przyjętym wariancie. Może natomiast go

nie zaakceptować i wybrać ryzyko całkowitego unicestwienia siebie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...