Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żądania przy utracie 1 mln ludzi, pokiereszowanej gospodarki, utracie wpływów na Bliskim Wschodzie i Azji, stracie 70% zapasów sprzętu z ZSSR, i ogólne posunięcie się o 40-50 km z Donbasu w 3 lata? :E No chłop powinien do cyrku się zapisać. 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@lokiju Myślę, że jednak na nasze szczęście na to to nawet Trump się nie zgodzi bo nawet jego własny elektorat by go za to znienawidził. Mamy wciąż w USA dobrą prasę dzięki pomocy Ukrainie, Wałęsie i Papieżowi. Całą zimną wojnę Amerykanie mocno kibicowali Polsce. Nie sądzę aby oddali Polskę pod rosyjską strefę wpływów... No i nie wiem jak prawnie wyglądałoby niby usunięcie Polski z NATO bo chyba nie istnieje nawet taka procedura.

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, TheMr. napisał(a):

Żądania przy utracie 1 mln ludzi, pokiereszowanej gospodarki, utracie wpływów na Bliskim Wschodzie i Azji, stracie 70% zapasów sprzętu z ZSSR, i ogólne posunięcie się o 40-50 km z Donbasu w 3 lata? :E No chłop powinien do cyrku się zapisać. 

Jesli druga chce się coś odwdzięczyć to może to trafić na podatny grunt.

Opublikowano

@hubio USA nie ma jak "oddac nas pod rosyjską strefę wpływów". Może natomiast wycofać się z obrony Europy, także Polski. Wóczas sami będziemy się musieli obronić, bo prawie pewne jest że ruskie wóczas zatakują i spróbóją nas podbić i utrzymać okupację ;/

I to jest niestety realny scenariusz. Jeden z tych na które się przygotowujemy.

Nie zwiekszalibyśmy wydatków na obronność do takiego poziomu, w tak trudnej sytuacji gospodareczej, gdybyśmy byli pewni że w razie ataku ruskich będziemy walczyć z całym NATO, w tym USA, po swojej stronie.

Warto też odnotować jak szybko zmienia się sytuacja. Ledwie miesiąc od zaprzysiężenia Trumpa, oficjalny wysłannik USA obraża pństwa europejskie i otwarcie współpracuje z proruskim AfD.

Jak Trump w tym roku wycofa siły USA i gwarancje bezpieczeństwa to już zimą 2025, gdy ziemia zostanie zmrożona możemy musieć walczyć przeciwko ruskim na terenie Państw Bałtyckich a może także północno wschodniej Polski.

W obecnej sytuacji Macron okazuje się właściwym człowiekiem na czele europejskiego mocarstwa. Keir Starmer też wydaje się nie wymięka. W Niemczech musimy liczyć na zmianę kanclerza, obecnie jest neutralnie.

P.S. Żyjemy w ciekawych czasach ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Jak Trump w tym roku wycofa siły USA i gwarancje bezpieczeństwa to już zimą 2025, gdy ziemia zostanie zmrożona możemy musieć walczyć przeciwko ruskim na terenie Państw Bałtyckich a może także północno wschodniej Polski.

O ile zakład, że nie? :) Póki będzie Trump to rosja nie tknie Polski i myślę, że też państw bałtyckich. Zresztą nikogo w NATO bo to by oznaczało wojnę z NATO. Nawet jak USA wyjdą z NATO to wciąż ten sojusz będzie.

I generalnie uważam, że putin zajmie sobie tą część Ukrainy którą wynegocjuje i zacznie odbudowywać gospodarkę, a w przyszłości militarnie skieruje się w stronę Azji. Nie wiem skąd się biorą te ciągłe tezy lansowane przez Zełenskiego (zresztą logiczne, że tak straszył), że po zajęciu UKR ruszy na Polskę i resztę... On nawet Mołdawii jeszcze nie tknął... :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Ale oczywiście zbrojenia jak najbardziej tak bo jest olbrzymie zagrożenie. Piszę o o tym od 2 lat, żeby jeszcze zwiększyć. Bo to jest szaleniec, a do tego kieruje się emocjami. Jak pisałem, nie sądzę aby ruszył na Polskę, lecz zagrożenie oczywiście zawsze jest i jeszcze bardzo długo będzie.

Opublikowano
19 minut temu, hubio napisał(a):

I generalnie uważam, że putin zajmie sobie tą część Ukrainy którą wynegocjuje i zacznie odbudowywać gospodarkę, a w przyszłości militarnie skieruje się w stronę Azji. Nie wiem skąd się biorą te ciągłe tezy lansowane przez Zełenskiego (zresztą logiczne, że tak straszył), że po zajęciu UKR ruszy na Polskę i resztę...

Ja uważam podobnie. Może i miał takie plany w jednym z wariantów wcześniej, ale koszt przygody z Ukrainą raczej je zmienił. Gdybym miał obstawiać najbardziej prawdopodobny kierunek dalszej ekspansji to azjatycki. Choć ta Łotwa z wielką rosyjską mniejszością też mogłaby być izolowanym celem. Ale że trzy pribałtiki to bym już nie obstawił. Ani że Polska.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

USA i UE pokazały rosji taką czerwoną kartkę, że nawet nie śmią pomyśleć o Polsce przez najbliższe 100 lat :) I to przynajmniej zyskaliśmy przez tą wojnę + Finlandię w NATO i masowe dozbrajanie NATO... Kierunek azjatycki ma jak na tacy...

Widzicie - nie taki bardzo zły ten Trump:

- Możesz zatrzymać to, co masz, ale posuniesz się o jeszcze jeden cal, to zostaniesz uderzony tak mocno, jak gdyby Ukrainę obowiązywał Artykuł V, nawet jeśli Ukraina nie jest w NATO

https://wiadomosci.wp.pl/kulisy-rozmow-trumpa-z-putinem-sondland-ujawnia-szczegoly-7126302107409184a

Edytowane przez hubio
Opublikowano
29 minut temu, hubio napisał(a):

USA i UE pokazały rosji taką czerwoną kartkę, że nawet nie śmią pomyśleć o Polsce przez najbliższe 100 lat :) I to przynajmniej zyskaliśmy przez tą wojnę + Finlandię w NATO i masowe dozbrajanie NATO... Kierunek azjatycki ma jak na tacy...

- Możesz zatrzymać to, co masz, ale posuniesz się o jeszcze jeden cal, to zostaniesz uderzony tak mocno, jak gdyby Ukrainę obowiązywał Artykuł V, nawet jeśli Ukraina nie jest w NATO

https://wiadomosci.wp.pl/kulisy-rozmow-trumpa-z-putinem-sondland-ujawnia-szczegoly-7126302107409184a

Kolego, czytaj uważnie - zawiodła Cię wykłada logiczno-językowa :E 

To był „hipotetyczny” przebieg rozmowy :E 

Takie słowa nie padły :) 

IMG_2476.jpeg

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

No trudno, żeby PUBLICZNIE użył innego zwrotu niż "hipotetycznie" :rotfl:

A żeby wiedzieć czy takie słowa nie padły drogi Gordonie musiałbyś być:

- Bogiem :) lub

- putinem lub

- Trumpem lub

- tłumaczem jednej strony lub

- ewentualnie drugiej... lub

HIPOTETYCZNIE agentem podsłuchującym z jednej albo drugiej

Krąg takich przypadków jest na tyle wąski, że zakładam, że do żadnego się nie kwalifikujesz.... :) 

Edytowane przez hubio
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

No nieprawda... Przecież w zacytowanym artykule wyraźnie jest napisane, że albo putin bierze to co zdobył albo będzie miał przerąbane... I wszystko wskazuje na to, że ma dostać te tereny, które już zajął + gwarancję, że UKR nie wejdzie do NATO.... On prawdopodobnie po prostu się zgodził... Na ile jest prawdą czy rzeczywiście Trump go postraszył tym, że jak się nie zgodzi to potraktują atak na UKR jak naruszenie art. 5 NATO, tego się nigdy nie dowiemy chyba, że ktoś sypnie z tej krótkiej listy co podałem :) Ale wszystkie sygnały idące obecnie właśnie wskazują na to, że dostał na stół taką propozycję.

Nie wiem, ale jak jeszcze prowadziłem ze wspólnikami firmę to zawsze najgorsze było dla mnie konsultowanie niemal każdej pierdoły i głosowania nad wszystkim co prowadziło do ogromnych zatorów decyzyjnych jak w UE :) Od momentu, który trwa już 10 lat (i niebawem się skończy :) ) prowadzę sam to decyzje podejmuję błyskawicznie. I to co bardzo lubię w życiu to SKUTECZNOŚĆ, a nie debatowanie/omawianie/prognozowanie i to mi się podoba u Trumpa, ale i generalnie populistów... Robią często głupoty, ale działają... 500+ obiecane, dosłownie po paru miesiącach wprowadzone, usunięcie składki zdrowotnej obiecane - czekać przyjdzie 2 lata.. :) A rządy za czasów wcześniejszych słusznie są nazywane polityką ciepłej wody w kranie bo na gadaniu się kończyło i tylko korpo bogaciły...

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, TheMr. napisał(a):

W wojnie na wyczerpanie liczy się wynik końcowy. Putin już osiagnał to co planował. Ukraina nie weszla i nie wejdzie do nato. Po za tym sprawil ,że ukraina gospodarczo od 2014 roku nie może się rozwijać. Po 11 latach stala się ruiną. Putin realizuje powolny plan zniszczenia Ukrainy. Ludzie wyjedżają z ukrainy, wiec to się juz dzieje.Moim zdaniem zachód musiał by wyslac wojska na ukrainę, żeby ukraine ocalić.

• Upvote 1
Opublikowano

Jacy k. roześmiani... Nic nie ustalili... Spotkali się przy kawce pogadać na koszt podatników i tyle... Czasami to ta cała UE to już karykatura sprawczości i decyzyjności. To co pisałem wyżej odnośnie skuteczności Trumpa.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubio napisał(a):

Hipotetycznie tak powiedział, czyli optymistycznie wg zakochanych w prawicowej propagandzie którą TrumpoPutiny ofiarują. Póki co widzę same ustępstwa Trumpa wobec Putina jakby podawali sobie przyjacielskie ręce, a nie żeby on twardo do nich skakał jak skacze do Kanady, Grenlandii i tak dalej.

49 minut temu, hubio napisał(a):

Jacy k. roześmiani... Nic nie ustalili... Spotkali się przy kawce pogadać na koszt podatników i tyle... Czasami to ta cała UE to już karykatura sprawczości i decyzyjności. To co pisałem wyżej odnośnie skuteczności Trumpa.

Ale skuteczności czego? W czym Trump jest na dziś skuteczny? Na razie na graniu pod siebie że jest wybawcą. Hitler też tak robił. Na razie skutecznie zniechęca Europę do USA i skutecznie głaszczę się po pleckach z Putinem.

Edytowane przez Keller
  • Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano
3 godziny temu, hubio napisał(a):

W tej sprawie to trzeba zachować tak daleko idący umiar w wycieku danych, że samo słowo "hipotetycznie" może być prawdą.

dla mnie takie hipotetyczne newsy to są newsy ku pokrzepieniu serc, wg mnie bardziej prawdopodobny scenariusz poniżej :E
3PtkfmX.jpeg

• Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano
5 godzin temu, hubio napisał(a):

Zresztą nikogo w NATO bo to by oznaczało wojnę z NATO. Nawet jak USA wyjdą z NATO to wciąż ten sojusz będzie.

Sorry ale w ostatnim czasie jakoś zaczynam wątpić w jakiekolwiek sojusze i nawet NATO. 

Daily reminder:

GkAd3NwWoAA2Y8v?format=jpg&name=small

Opublikowano

Jeśli USA wyjdzie z NATO to sojusz może się rozsypać. Wystarczy zobaczyć jak zachowuje się Turcja, dla niej sojusz to taki wrzód na dupie. Najgorszy scenariusz dla nas to wyjście USA i wygrana AFD w Niemcowni, wtedy jesteśmy ugotowani.

• Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...