Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

@hubio

Póki co raczej nikt już nie bierze pod uwagę odbicia terenów okupowanych. Chodzi o to, by nie byli w stanie podbić i okupować reszty kraju. W tym celu potrzeba jeszcze ogromnych ilości broni i amunicji oraz pomocy finansowej.

Nie ma imho opcji aby Rosja zrezygnowała z obwodu zaporoskiego, a jeszcze go nawet dobrze nie napoczeła zdobywać. Być może na stole położą obwód chersoński oraz Odessę (rezygnację z nich), ale drogo za to zachód będzie musiał zapłacić. Np. tym wycofaniem wojsk z l-ł-e.

Ja osobiście uważam, że w ogóle nic nie będzie z tego porozumienia. Zależy na nim tylko Trumpowi. I Rosja i Ukraina go nie chcą. Więc niech tam sobie negocjują co chcą. Najgorsza opcja to realizacja ustaleń przez Trumpa, np. wycofanie wojsk oraz dalsze trwanie wojny. Opcja całkiem realna.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Gościu posądzony o gwałt i go wypuszczają. Takich sytuacje nie powinny mieć miejsca aż do wyjaśnienia. Ciekawe co zrobią jak znowu będzie próbował coś zrobić albo, np. zastraszać światka.

https://kryminalne.o2.pl/informacje/usilowal-zgwalcic-13-latke-zostal-zwolniony-z-aresztu-zlozono-zazalenie-7126901395684160a

Coś ci się chyba tematy pomyliły :) ale jako off: USIŁOWANIE a nie dokonanie... Czytaj ze zrozumieniem...

Odpowiedź strony Ukraińskiej:

https://wiadomosci.wp.pl/zyje-w-bance-zelenski-reaguje-na-slowa-trumpa-7126886226389824a

Edytowane przez hubio
Opublikowano

I co...trzy lata wojny tylko po to, by finalnie wypiąć tyłek przed zbrodniarzem i wrócić do relacji biznesowych? Geopolityka to nie moja bajka, wielu rzeczy mogę nie rozumieć, ale nawet w moim skromnym rozumku słowo "zdrada" rozbrzmiewa coraz głośniej. Być pod butem USA czy Rosji - fajny wybór i nie dziwię się, że UA odrzuca pomysł USA w obecnym zarysie. Naiwnie byłoby sądzić, że Trump będzie się cackał z UA, jednak nie spodziewałem się w najgorszych koszmarach, że pozwoli sobie na klękanie do szabli i brania w pysk po samek kukle Putina.

• Upvote 8
Opublikowano

@hubio O i kolejna klasyka z kacapskiej propagandy xD

Wcale nie chce wojny u nas. Wolałbym by udało się powstrzymać ruskich na terenie Ukrainy. W tym celu trzeba słać jak najwięcej broni i amunicji.

Nie mam pojęcia skąd wymyśliłeś sobie coś innego.

@adashi Trumpowi nie zależy na żadnym porozumieniu. Tylko na tym by przedstawić nierealizowalny plan, który odrzuci tak Ukraina jak Europa. Właśnie po to by uzasadnić odcięci pomocy z USA.

Myślę że liderzy polityczni w |Europie już wiedzą że to pewne.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, crush napisał(a):

A co to zmienia? Na pal tak czy inaczej.

No chyba wiele... Jak ktoś usiłuje cię okraść, ale jednak nie okrada to chyba lepiej... Tym nie mniej oczywiście zgodnie z prawem wszystkie formy sprawstwa zagrożone są dokładnie tą samą karą. Przy czym należy też pamiętać, że zarzut o usiłowanie czyli na podstawie zeznań tej ofiary gdzie nie było żadnych innych dowodów np. w postaci śladów biologicznych może mieć słabą moc dowodową... Innymi słowy - dziewczyna 13 w związku z 20 latkiem co obecnie się zdarza, albo chciała z nim być, chłopak się nie zgodził więc podarła na sobie ubranie i zadzwoniła na policję. Pamiętaj, że za gwałt i zabójstwo na 13 latce Komenda przesiedział 20 lat i przypłacił ciężką chorobą i zgonem to co mu zgotował wymiar sprawiedliwości. Koniec offa

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

Naiwnie byłoby sądzić, że Trump będzie się cackał z UA, jednak nie spodziewałem się w najgorszych koszmarach, że pozwoli sobie na klękanie do szabli i brania w pysk po samek kukle Putina.

Skąd wam się te brednie biorą?

Jak nie chcę wysyłać pomocy do Palestyny to oznacza, że klękam do miecza Izraela? Nie. Po prostu uważam , że Izrael może mi przynieść większe korzyści.

Czysta kalkulacja. A wy patrzycie przez pryzmat emocji.

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano

@Dimazz no przecież piszę, żeby przestać się ekscytować codziennie tymi doniesieniami medialnymi. Szkoda czasu, choć sam się udzielam. Ja osobiście kibicuję Trumpowi i uważam, że Ukraina powinna się zgodzić na wszystkie warunki bo są w głębokiej d. ale jeszcze ją mają. Jak już pisałem - jak odrzucą propozycje pokojowe - przegrają szybciej lub wolniej w zależności od tego jak długo Europa będzie im pomagać.

Opublikowano
2 minuty temu, crush napisał(a):

Jak nie chcę wysyłać pomocy do Palestyny to oznacza, że klękam do miecza Izraela? Nie. Po prostu uważam , że Izrael może mi przynieść większe korzyści.

ale sposób w jaki to robi wyraźnie wskazuje że chce tego loda putinowi robić :)

Opublikowano
21 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

Być pod butem USA czy Rosji - fajny wybór i nie dziwię się, że UA odrzuca pomysł USA w obecnym zarysie.

Niestety życie to nie jest bajka z filmów :) Silniejszy zawsze mógł więcej. Ukraina znalazła się pod butem rosji w momencie jak przespała 20 lat na wejście do NATO. Ma za sąsiada mocarstwo i to imperialistyczne. Nas też załatwili - najpierw w 1939 a potem po wojnie na Jałcie bo byliśmy w głębokiej d. Bez sojuszy granicząc z rosją jest się w zasadzie bezbronnym. Świat przez 3 lata bardzo pomógł Ukrainie. Znacznie więcej niż nam w 1939...

Opublikowano

@hubio 

"Ukraina powinna się zgodzić na wszystkie warunki bo są w głębokiej d. ale jeszcze ją mają"

Ty tak serio? bo już żenujące są twoje argumenty. Niby się o nich martwisz a zasadniczo życzysz im jak najgorzej.

Do ciebie nie dociera, że UA nie ma innej opcji niż uzyskać pokój na akceptowalnych dla siebie warunkach albo walczyć do ostatniego pocisku. Nie są w takiej sytuacji żeby już kapitulować.

Poddanie się na jakichkolwiek warunkach tylko dla tego, że ktoś tak sobie wymyślił to jest absurd i nie do przyjęcia dla każdego kto ma trochę rozumu.

Trampek tylko mieli ozorem żeby ugrać jak najwięcej dla USA kosztem innych. USA nie daje żadnych gwarancji.

@Klakier1984

Nie nie będą. Tchórze uciekną wcześniej, a później będą płakać, że w europie ich traktują jak w Polsce Ukraińców...

Nikt nie chce walczyć ale jak przyjdzie tak konieczność to jest duża część społeczeństwa, która nie będzie chciała zostać zrusyfikowana. 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, crush napisał(a):

Akurat Trumpowi a konkretnie USA to Europa przynosi więcej korzyści. 

Wymiana handlowa między USA i rosją jest niezbyt dużo warta a eksport towarów i usług do Europy to podstawa amerykańskiej gospodarki. 

Europa może zatopić USA i może zatopić dolara. W perspektywie kilku lat USA mogą być zdegradowane do takiego poziomu, że faktycznie będą na równi z Rosją. Trump tego nie rozumie. W handlu nie ma próżni, kraje, które będą pozbawione możliwości handlowania z USA przez bardzo wysokie cła na eksport będą szukać innych kontrahentów. Dlatego Trumpowi bardzo nie opłaca się obrażanie Europy. Po dużych inwestycjach Europa najpewniej zrezygnuje z zakupów zbrojeniowych w USA, inne spadki eksport-import będą podyktowane cłami a inne niestabilnością Trumpa. Piszesz o kalkulacji, ale tutaj tej kalkulacji nie ma. Trump podziwia Putina i chce grać z nim w jednej lidze, ale nie rozumie, że rujnuje w ten sposób swój kraj. To co on robi teraz będzie mieć swoje efekty jeszcze za dekadę. Nie musisz ufać jakiemuś ekonomiście z forum, poczytaj prognozy na amerykańskich portalach. Na początek będą to niewielkie konsekwencje jak inflacja rzędu 2-5% a w dłuższej perspektywie wzrost bezrobocia w USA, wyraźnie niższe wpływy do budżetu i dalsze wzrosty inflacji. Trump się bawi, ale nie za darmo i nie ma w tym żadnej kalkulacji, on nie ma pojęcia ile to będzie kosztować. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 3
Opublikowano

Dogadywanie się USA z rosją jest częściowo uzasadnione działaniem vs Chiny ale nie w taki sposób jak trampek to robi.

Nawet amerykańscy stratedzy mówią o tym, że trampek próbuje być nieprzewidywalny ale za bardzo gra kartami, których nie ma i tylko nieświadomi łykają tą narrację. W dodatku zraża do USA sojuszników i im grozi, co jest dla wszystkich nieakceptowalne i w dłuższej perspektywie odbije się na USA.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, VRman napisał(a):

Gdybanie?

A jak Trump mówi tak:

- Ukraina też jest winna wojny

- Putin chce pokoju

- to konflikt, nie wojna

- Zelensky nie ma poparcia więcej niż 5% Ukraińców

- referendum i wybory to dobry pomysł (takie jak na zajętych terenach, w pełni demokratyczne oczywiście. Oddział zabijający opozycjonistów nazwano Demokracja)

- Putin to mądry człowiek

- NATO nie ma sensu

do tego TONA kremlowskich agentów dziwnym trafem WSZĘDZIE w obecnej administracji. Musk mówiący językiem władz chin i fiutina. Pozwalanie na ruską propagandę na Twitter/X

Do tego kasa rusków dla kanałów typu Timcast, gdzie udający na maxa wk..ionego, Tim Pool krzyczy, że Ukraina powinna zapłacić za tą wojnę i zapłacić odszkodowanie. To jest gość, który robi wywiady z Trumpem, a Muskowi i Trumpowi wchodzi głęboko od lat.

Osoby (z otoczenia Trumpa, republikanie) umoczone w kontakty z Kremlem były za blokowaniem pomocy Ukrainie.

Trump sobie gada z Putinem jak z równym sobie kolegą, a na Zelenskiego ciągle leje, ośmiesza i oczernia. 

Jakbym miał lepszą pamięć i czas, to bym wypisał ze 50x więcej. Odpal chociaż ten filmik co wrzuciłem kilka podstron temu, kanał Kapitan Lisowski, Gawęda Dwóch Łysych Kopułek. Kontakty z ruskimi wyłażą dosłownie wszędzie. Przypadkiem dokładnie tak samo jak w przypadku Orbana czy afd w Niemczech teraz. 

Fiutin ma do dyspozycji największy apart wywierania wpływu na świecie, zaraz za Chinami. I z niego korzysta. A w Ameryce mieli tak dość tego co odpierdzielała administracja demokratów, z pseudoprezydentem, który nie pamięta gdzie jest, że ruscy musiliby być idiotami, żeby tego nie wykorzystać.

I nagle masz wykupienie Twittera, zaangażowanie się w wybory Muska, który... teraz jeździ na wiece afd i agituje aby wybrać proputinowskich szpionów do władz w Niemczech.

A Ty na serio masz jeszcze jakieś wątpliwości? Ja Ci zazdroszczę. Bardzo chcę też mieć. No ale nie da się.

Obaj są narcyzami, a narcyzom się lukruje. Putin taki i sraki, ale Putin zakończ wojnę. Dla amerykańskiego wyborcy to wystarczy, bo postulatem było zakończenie wojny, a z jakim wynikiem dla Ukrainy to już inna sprawa.

Przypomnij sobie, jak rozmawiał z Kimem za poprzedniej kadencji. W podobnym tonie, też go chwalił pod niebiosa.

Godzinę temu, crush napisał(a):

Oni tutaj myślą, że my walczymy o wartości. To ten sam poziom trywialności, co u tych z KODu i innych.

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Do ciebie nie dociera, że UA nie ma innej opcji niż uzyskać pokój na akceptowalnych dla siebie warunkach albo walczyć do ostatniego pocisku. Nie są w takiej sytuacji żeby już kapitulować.

No i tu jest zasadnicza różnica w naszych poglądach. Szanuję twoje podejście, ale ja mam odmienne. Ja wiem, że Polacy mają też podobnie jak Ukraińcy takie idee typu: walka do upadłego, nie ugniemy kolan itp. Jakże to podobne do nas... Co oni i my z tego mieliśmy? 200 lat rozbiorów, potem prawie 50 lat okupacji i szczycimy się ciągle powstaniami. To najlepsze co nam wychodzi.... :) Ja prd... Ukraina gnębiona dziesiątkami lat w ZSRR (słynny głód na Ukrainie) wcześniej za czasów carskich nie wiem, niech ktoś mnie sprostuje, ale pewno też pod butem ruskich... No i co zrobili od 1989 wiedząc kogo mają obok? Kłócili się? Jakże znów podobne do nas... Szkoda słów...

I wiesz jakby chodziło o obronę jedynie do ostatniego pocisku to bym się zgodził, ale chciałeś chyba napisać: do ostatniego życia ludzkiego... Ja im k. życzę źle czy ci co chcą przedłużać tą wojnę i skazywać ludność cywilną na mordowanie...? Wczoraj znów zginęło pod bombami jakieś dziecko i matka... Niech k. dadzą te złoża Amerykanom, tą część co i tak jej nie odbiją rosjanom ALE OSZCZĘDZĄ niewinną ludność cywilną!

I tak nie skreślajcie tego pokoju i roli Trumpa i putina...

Podczas rozmowy telefonicznej - i mogę to potwierdzić - że oczywiście Stany Zjednoczone zakładają, iż proces negocjacyjny odbędzie się zarówno z udziałem Rosji, jak i Ukrainy

https://wiadomosci.wp.pl/putin-zabral-glos-po-rozmowach-w-rijadzie-mowi-o-zaufaniu-7126945052060480a

Polskie wojowanie szabelką... Czytając te posty w tym temacie właściwie nie trzeba uczyć się historii w podstawówce, w liceum i na studiach kto tam miał... ZERO PRAGMATYZMU, ZERO WSPÓŁPRACY i CIĄGŁE KŁÓCENIE SIĘ. Dlatego to takie kraje jak Francja czy Holandia czy USA nie musiały mieć powstań i nikt nigdy nie zabrał im suwerenności a zarówno my jak i Ukraina setkami lat dostawaliśmy w d. ! 

Dziękuję Bogu, że trafiłem na to pokolenie, które umiało się dogadać i wypracować pokój zarówno z ZSRR jak i przy Okrągłym Stole u nas, ale następnym pokoleniom współczuję czytając ten i inne tematy na forach... Widać, że pewne cechy narodowe są wieczne i nikt nie uczy się na błędach...! K. walka do ostatniego... (pocisku) Ja prd....

Edytowane przez hubio
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, hubio napisał(a):

Polskie wojowanie szabelką... Czytając te posty w tym temacie właściwie nie trzeba uczyć się historii w podstawówce, w liceum i na studiach kto tam miał... ZERO PRAGMATYZMU, ZERO WSPÓŁPRACY i CIĄGŁE KŁÓCENIE SIĘ. Dlatego to takie kraje jak Francja czy Holandia czy USA nie musiały mieć powstać i nikt nigdy nie zabrał im suwerenności a zarówno my jak i Ukraina setkami lat dostawaliśmy w d. !

Ok, zatem:

1) przestań się kłócić - np. o słowa, których Trump nie wypowiedział, a co do których nie doczytałeś, że są hipotetyczne, czy też o to, co jest interesem Polski;

2) bądź pragmatyczny - rossja jest nam wroga i wykrwawianie jej rękami żołnierzy nie-polskich to zawsze plus; aneksja ukrainy i doprowadzenie jej do ruiny to większy problem dla Polski bo wielu Ukraińców po prostu ucieknie z kraju do nas, również żołnierze z PTSD; lepiej nie mieć kolejnego satelickiego kraju rossji przy naszej granicy;

3) zacznij współpracować.

Możesz to zrobić? :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)

Tylko widzisz @GordonLameman mówi się tak dużo o propagandzie rosyjskiej, a nie dostrzegasz tego, że narracja jakoby to rosja po zajęciu UKR miała zaatakować Polskę i NATO to narracja jedynie Załenskiego, która też może (podkreślam słowo: MOŻE) być ich linią obrony i propagandą? rosja w żadnej swojej doktrynie ani wypowiedziach nie zawierała ataku na Polskę i NATO i rozpętanie III wojny po zajęciu Ukrainy (chodzi o okres przed 2022). Może to oczywiście siedzieć w głowie putlera, ale równie dobrze mogą pójść na Azję... Ta narracja to żaden pewnik. I moim zdaniem ta narracja jest obecnie nieuprawniona.

Edytowane przez hubio
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, hubio napisał(a):

Tylko widzisz @GordonLameman mówi się tak dużo o propagandzie rosyjskiej, a nie dostrzegasz tego, że narracja jakoby to rosja po zajęciu UKR miała zaatakować Polskę i NATO to narracja jedynie Załenskiego, która też może (podkreślam słowo: MOŻE) być ich linią obrony i propagandą? rosja w żadnej swojej doktrynie ani wypowiedziach nie zawiera ataku na Polskę i NATO i rozpętanie III wojny po zajęciu Ukrainy. Może to oczywiście siedzieć w głowie putlera, ale równie dobrze mogą pójść na Azję... Ta narracja to żaden pewnik. I moim zdaniem ta narracja jest obecnie nieuprawniona.

Rosja też mówiła że nie zaatakuje Ukrainy. Wierz im dalej. Naprawdę masz ogromną miłość do tego kraju, bo ich idealizujesz,bardzo dziwne.

A i jeszcze jedno w nawiązaniu do tego co poprzednio pisałeś. Ukraina ma skapitulować, ok. Ale załóżmy że nas atakuje Rosja. Co robisz wtedy? Mówisz wszystkim wokół "poddajemy się, po co walczyć, zintegrujmy się z nimi?".

Edytowane przez Keller
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

Nie nie będą. Tchórze uciekną wcześniej, a później będą płakać, że w europie ich traktują jak w Polsce Ukraińców...

Nikt nie chce walczyć ale jak przyjdzie tak konieczność to jest duża część społeczeństwa, która nie będzie chciała zostać zrusyfikowana. 

Ciągnąc temat, tchórze to będą Ci którzy wyjechali w tym roku? W dniu wojny? Czy Ci którzy siedzą za granicą od lat nastu ?

Co do naszych zapałów do wojaczki można by tu zrobić ankietę. Obstawiam, że nawet zza klawiatury chętnych do siedzenia w okopie za dużo nie będzie. Poruszając z wieloma znajomymi te kwestię- ludzi, którzy żyją mottem "bóg honor ojczyzna" mogę na palcach jednej ręki policzyć. Cała reszta jednak życie stawia na pierwszy miejscu. Zakładam, że takie osoby w przypadku ewentualnego całkowitego upadku Ukrainy na drugi dzień będą spakowane i gotowe do podróży w przeciwnym kierunku. Na wezwanie z WKU czekać raczej nie będą...

Edytowane przez Klakier1984
  • Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Keller napisał(a):

Rosja też mówiła że nie zaatakuje Ukrainy. Wierz im dalej. Naprawdę masz ogromną miłość do tego kraju, bo ich idealizujesz,bardzo dziwne.

Absolutnie nie prawda! Od 2014r toczyły się nieregularne walki o Krym i było olbrzymie napięcie między oba krajami! Miłości nie mam żadnej, ale też na IIIWŚ nie jestem gotowy.

6 minut temu, Keller napisał(a):

Ale załóżmy że nas atakują. Co robisz wtedy? Mówisz wszystkim wokół "poddajemy się, po co walczyć, zintegrujmy się z nimi?".

Obyśmy nigdy nie musieli stanąć przed taką decyzją!

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, hubio napisał(a):

Tylko widzisz @GordonLameman mówi się tak dużo o propagandzie rosyjskiej, a nie dostrzegasz tego, że narracja jakoby to rosja po zajęciu UKR miała zaatakować Polskę i NATO to narracja jedynie Załenskiego, która też może (podkreślam słowo: MOŻE) być ich linią obrony i propagandą? rosja w żadnej swojej doktrynie ani wypowiedziach nie zawiera ataku na Polskę i NATO i rozpętanie III wojny po zajęciu Ukrainy. Może to oczywiście siedzieć w głowie putlera, ale równie dobrze mogą pójść na Azję... Ta narracja to żaden pewnik. I moim zdaniem ta narracja jest obecnie nieuprawniona.

Nie.

To są zdania wypowiadane przez osoby, które uczą się z historii.

Czy rossja w swojej doktrynie miała wprost atak na Ukrainę? W 2014? W 2022?

Czy Trump swoimi działaniami nie mówi wprost "USA na Bałtyku nie będzie, nikt z USA za jakieś gówno-kraiki nie będzie umierał".

Żadna "narracja" to nie jest pewnik, ale musielibysmy być głupcami, aby tę możliwość odrzucić. A przecież chcesz działać dla interesu Polski, prawda? W interesie Polski jest gnojenie rossji tak bardzo jak tylko się da i oddalenie jej wpływów od Polski. 

4 minuty temu, hubio napisał(a):

Absolutnie nie prawda! Od 2014r toczyły się nieregularne walki o Krym i było olbrzymie napięcie między oba krajami! Miłości nie mam żadnej, ale też na IIIWŚ nie jestem gotowy.

Obyśmy nigdy nie musieli stanąć przed taką decyzją!

A w 2013 co rossja mówiła? 

Co mówiła o konwoju, który wjechał na Krym? 

Ty się czytasz w ogóle? :) 

Pamiętasz co się wtedy działo? 

Edytowane przez GordonLameman
przez przypadek napisałem nazwę pewnego kraiku z wielkiej litery :)
  • Upvote 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...