adashi 1 638 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 2 godziny temu, Badalamann napisał(a): @hubio Póki co raczej nikt już nie bierze pod uwagę odbicia terenów okupowanych. Chodzi o to, by nie byli w stanie podbić i okupować reszty kraju. W tym celu potrzeba jeszcze ogromnych ilości broni i amunicji oraz pomocy finansowej. Nie ma imho opcji aby Rosja zrezygnowała z obwodu zaporoskiego, a jeszcze go nawet dobrze nie napoczeła zdobywać. Być może na stole położą obwód chersoński oraz Odessę (rezygnację z nich), ale drogo za to zachód będzie musiał zapłacić. Np. tym wycofaniem wojsk z l-ł-e. Ja osobiście uważam, że w ogóle nic nie będzie z tego porozumienia. Zależy na nim tylko Trumpowi. I Rosja i Ukraina go nie chcą. Więc niech tam sobie negocjują co chcą. Najgorsza opcja to realizacja ustaleń przez Trumpa, np. wycofanie wojsk oraz dalsze trwanie wojny. Opcja całkiem realna.
hubio 1 175 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 8 minut temu, sabaru128 napisał(a): Gościu posądzony o gwałt i go wypuszczają. Takich sytuacje nie powinny mieć miejsca aż do wyjaśnienia. Ciekawe co zrobią jak znowu będzie próbował coś zrobić albo, np. zastraszać światka. https://kryminalne.o2.pl/informacje/usilowal-zgwalcic-13-latke-zostal-zwolniony-z-aresztu-zlozono-zazalenie-7126901395684160a Coś ci się chyba tematy pomyliły ale jako off: USIŁOWANIE a nie dokonanie... Czytaj ze zrozumieniem... Odpowiedź strony Ukraińskiej: https://wiadomosci.wp.pl/zyje-w-bance-zelenski-reaguje-na-slowa-trumpa-7126886226389824a Edytowane 19 Lutego przez hubio
crush 3 575 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 2 minuty temu, hubio napisał(a): USIŁOWANIE a nie dokonanie... A co to zmienia? Na pal tak czy inaczej. 1
Kaczkofan 261 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego I co...trzy lata wojny tylko po to, by finalnie wypiąć tyłek przed zbrodniarzem i wrócić do relacji biznesowych? Geopolityka to nie moja bajka, wielu rzeczy mogę nie rozumieć, ale nawet w moim skromnym rozumku słowo "zdrada" rozbrzmiewa coraz głośniej. Być pod butem USA czy Rosji - fajny wybór i nie dziwię się, że UA odrzuca pomysł USA w obecnym zarysie. Naiwnie byłoby sądzić, że Trump będzie się cackał z UA, jednak nie spodziewałem się w najgorszych koszmarach, że pozwoli sobie na klękanie do szabli i brania w pysk po samek kukle Putina. 8
Badalamann 988 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego @hubio O i kolejna klasyka z kacapskiej propagandy Wcale nie chce wojny u nas. Wolałbym by udało się powstrzymać ruskich na terenie Ukrainy. W tym celu trzeba słać jak najwięcej broni i amunicji. Nie mam pojęcia skąd wymyśliłeś sobie coś innego. @adashi Trumpowi nie zależy na żadnym porozumieniu. Tylko na tym by przedstawić nierealizowalny plan, który odrzuci tak Ukraina jak Europa. Właśnie po to by uzasadnić odcięci pomocy z USA. Myślę że liderzy polityczni w |Europie już wiedzą że to pewne. 1 2
hubio 1 175 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 13 minut temu, crush napisał(a): A co to zmienia? Na pal tak czy inaczej. No chyba wiele... Jak ktoś usiłuje cię okraść, ale jednak nie okrada to chyba lepiej... Tym nie mniej oczywiście zgodnie z prawem wszystkie formy sprawstwa zagrożone są dokładnie tą samą karą. Przy czym należy też pamiętać, że zarzut o usiłowanie czyli na podstawie zeznań tej ofiary gdzie nie było żadnych innych dowodów np. w postaci śladów biologicznych może mieć słabą moc dowodową... Innymi słowy - dziewczyna 13 w związku z 20 latkiem co obecnie się zdarza, albo chciała z nim być, chłopak się nie zgodził więc podarła na sobie ubranie i zadzwoniła na policję. Pamiętaj, że za gwałt i zabójstwo na 13 latce Komenda przesiedział 20 lat i przypłacił ciężką chorobą i zgonem to co mu zgotował wymiar sprawiedliwości. Koniec offa
Dimazz 569 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego Może Trump gra w jakąś grę o której nie chce jeszcze powiedzieć. Nie możliwe żeby był aż tak głupi.
crush 3 575 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 17 minut temu, Kaczkofan napisał(a): Naiwnie byłoby sądzić, że Trump będzie się cackał z UA, jednak nie spodziewałem się w najgorszych koszmarach, że pozwoli sobie na klękanie do szabli i brania w pysk po samek kukle Putina. Skąd wam się te brednie biorą? Jak nie chcę wysyłać pomocy do Palestyny to oznacza, że klękam do miecza Izraela? Nie. Po prostu uważam , że Izrael może mi przynieść większe korzyści. Czysta kalkulacja. A wy patrzycie przez pryzmat emocji. Edytowane 19 Lutego przez crush 1
kalderon 1 092 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 1 minutę temu, Dimazz napisał(a): Nie możliwe żeby był aż tak głupi. Jest, on jest aż tak głupi. 1
hubio 1 175 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego @Dimazz no przecież piszę, żeby przestać się ekscytować codziennie tymi doniesieniami medialnymi. Szkoda czasu, choć sam się udzielam. Ja osobiście kibicuję Trumpowi i uważam, że Ukraina powinna się zgodzić na wszystkie warunki bo są w głębokiej d. ale jeszcze ją mają. Jak już pisałem - jak odrzucą propozycje pokojowe - przegrają szybciej lub wolniej w zależności od tego jak długo Europa będzie im pomagać.
Paarthurnax 412 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 2 minuty temu, crush napisał(a): Skąd wam się te brednie biorą? Jak nie chcę wysyłać pomocy do Palestyny to oznacza, że klękam do miecza Izraela? Nie. Po prostu uważam , że Izrael może mi przynieść większe korzyści. Czysta kalkulacja. A wy patrzycie przez pryzmat emocji. ale sposób w jaki to robi wyraźnie wskazuje że chce tego loda putinowi robić
hubio 1 175 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 21 minut temu, Kaczkofan napisał(a): Być pod butem USA czy Rosji - fajny wybór i nie dziwię się, że UA odrzuca pomysł USA w obecnym zarysie. Niestety życie to nie jest bajka z filmów Silniejszy zawsze mógł więcej. Ukraina znalazła się pod butem rosji w momencie jak przespała 20 lat na wejście do NATO. Ma za sąsiada mocarstwo i to imperialistyczne. Nas też załatwili - najpierw w 1939 a potem po wojnie na Jałcie bo byliśmy w głębokiej d. Bez sojuszy granicząc z rosją jest się w zasadzie bezbronnym. Świat przez 3 lata bardzo pomógł Ukrainie. Znacznie więcej niż nam w 1939...
Klakier1984 727 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego Coś czuję, że w wypadku mobilizacji więzienia będą pełne https://finanse.wp.pl/jesli-wybuchnie-wojna-tak-wezwa-cie-do-wojska-kartka-na-drzwiach-7126817583860512a 2
Paarthurnax 412 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego @hubio "Ukraina powinna się zgodzić na wszystkie warunki bo są w głębokiej d. ale jeszcze ją mają" Ty tak serio? bo już żenujące są twoje argumenty. Niby się o nich martwisz a zasadniczo życzysz im jak najgorzej. Do ciebie nie dociera, że UA nie ma innej opcji niż uzyskać pokój na akceptowalnych dla siebie warunkach albo walczyć do ostatniego pocisku. Nie są w takiej sytuacji żeby już kapitulować. Poddanie się na jakichkolwiek warunkach tylko dla tego, że ktoś tak sobie wymyślił to jest absurd i nie do przyjęcia dla każdego kto ma trochę rozumu. Trampek tylko mieli ozorem żeby ugrać jak najwięcej dla USA kosztem innych. USA nie daje żadnych gwarancji. @Klakier1984 Nie nie będą. Tchórze uciekną wcześniej, a później będą płakać, że w europie ich traktują jak w Polsce Ukraińców... Nikt nie chce walczyć ale jak przyjdzie tak konieczność to jest duża część społeczeństwa, która nie będzie chciała zostać zrusyfikowana.
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 35 minut temu, crush napisał(a): Skąd wam się te brednie biorą? Jak nie chcę wysyłać pomocy do Palestyny to oznacza, że klękam do miecza Izraela? Nie. Po prostu uważam , że Izrael może mi przynieść większe korzyści. Czysta kalkulacja. A wy patrzycie przez pryzmat emocji. Akurat Trumpowi a konkretnie USA to Europa przynosi więcej korzyści. Wymiana handlowa między USA i rosją jest niezbyt dużo warta a eksport towarów i usług do Europy to podstawa amerykańskiej gospodarki. Europa może zatopić USA i może zatopić dolara. W perspektywie kilku lat USA mogą być zdegradowane do takiego poziomu, że faktycznie będą na równi z Rosją. Trump tego nie rozumie. W handlu nie ma próżni, kraje, które będą pozbawione możliwości handlowania z USA przez bardzo wysokie cła na eksport będą szukać innych kontrahentów. Dlatego Trumpowi bardzo nie opłaca się obrażanie Europy. Po dużych inwestycjach Europa najpewniej zrezygnuje z zakupów zbrojeniowych w USA, inne spadki eksport-import będą podyktowane cłami a inne niestabilnością Trumpa. Piszesz o kalkulacji, ale tutaj tej kalkulacji nie ma. Trump podziwia Putina i chce grać z nim w jednej lidze, ale nie rozumie, że rujnuje w ten sposób swój kraj. To co on robi teraz będzie mieć swoje efekty jeszcze za dekadę. Nie musisz ufać jakiemuś ekonomiście z forum, poczytaj prognozy na amerykańskich portalach. Na początek będą to niewielkie konsekwencje jak inflacja rzędu 2-5% a w dłuższej perspektywie wzrost bezrobocia w USA, wyraźnie niższe wpływy do budżetu i dalsze wzrosty inflacji. Trump się bawi, ale nie za darmo i nie ma w tym żadnej kalkulacji, on nie ma pojęcia ile to będzie kosztować. Edytowane 19 Lutego przez Henryk Nowak 3
Paarthurnax 412 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego Dogadywanie się USA z rosją jest częściowo uzasadnione działaniem vs Chiny ale nie w taki sposób jak trampek to robi. Nawet amerykańscy stratedzy mówią o tym, że trampek próbuje być nieprzewidywalny ale za bardzo gra kartami, których nie ma i tylko nieświadomi łykają tą narrację. W dodatku zraża do USA sojuszników i im grozi, co jest dla wszystkich nieakceptowalne i w dłuższej perspektywie odbije się na USA. 1
adashi 1 638 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego Tylko się za bardzo nie rozpedzajcie. Słabo byłoby po dwóch latach czytania o upadku Rosji, przez kolejne dwa czytać o upadku USA. Demistery tylko czekają na co by się tu przerzucić.
Gość Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 3 godziny temu, VRman napisał(a): Gdybanie? A jak Trump mówi tak: - Ukraina też jest winna wojny - Putin chce pokoju - to konflikt, nie wojna - Zelensky nie ma poparcia więcej niż 5% Ukraińców - referendum i wybory to dobry pomysł (takie jak na zajętych terenach, w pełni demokratyczne oczywiście. Oddział zabijający opozycjonistów nazwano Demokracja) - Putin to mądry człowiek - NATO nie ma sensu do tego TONA kremlowskich agentów dziwnym trafem WSZĘDZIE w obecnej administracji. Musk mówiący językiem władz chin i fiutina. Pozwalanie na ruską propagandę na Twitter/X Do tego kasa rusków dla kanałów typu Timcast, gdzie udający na maxa wk..ionego, Tim Pool krzyczy, że Ukraina powinna zapłacić za tą wojnę i zapłacić odszkodowanie. To jest gość, który robi wywiady z Trumpem, a Muskowi i Trumpowi wchodzi głęboko od lat. Osoby (z otoczenia Trumpa, republikanie) umoczone w kontakty z Kremlem były za blokowaniem pomocy Ukrainie. Trump sobie gada z Putinem jak z równym sobie kolegą, a na Zelenskiego ciągle leje, ośmiesza i oczernia. Jakbym miał lepszą pamięć i czas, to bym wypisał ze 50x więcej. Odpal chociaż ten filmik co wrzuciłem kilka podstron temu, kanał Kapitan Lisowski, Gawęda Dwóch Łysych Kopułek. Kontakty z ruskimi wyłażą dosłownie wszędzie. Przypadkiem dokładnie tak samo jak w przypadku Orbana czy afd w Niemczech teraz. Fiutin ma do dyspozycji największy apart wywierania wpływu na świecie, zaraz za Chinami. I z niego korzysta. A w Ameryce mieli tak dość tego co odpierdzielała administracja demokratów, z pseudoprezydentem, który nie pamięta gdzie jest, że ruscy musiliby być idiotami, żeby tego nie wykorzystać. I nagle masz wykupienie Twittera, zaangażowanie się w wybory Muska, który... teraz jeździ na wiece afd i agituje aby wybrać proputinowskich szpionów do władz w Niemczech. A Ty na serio masz jeszcze jakieś wątpliwości? Ja Ci zazdroszczę. Bardzo chcę też mieć. No ale nie da się. Obaj są narcyzami, a narcyzom się lukruje. Putin taki i sraki, ale Putin zakończ wojnę. Dla amerykańskiego wyborcy to wystarczy, bo postulatem było zakończenie wojny, a z jakim wynikiem dla Ukrainy to już inna sprawa. Przypomnij sobie, jak rozmawiał z Kimem za poprzedniej kadencji. W podobnym tonie, też go chwalił pod niebiosa. Godzinę temu, crush napisał(a): Skąd wam się te brednie biorą? Jak nie chcę wysyłać pomocy do Palestyny to oznacza, że klękam do miecza Izraela? Nie. Po prostu uważam , że Izrael może mi przynieść większe korzyści. Czysta kalkulacja. A wy patrzycie przez pryzmat emocji. Oni tutaj myślą, że my walczymy o wartości. To ten sam poziom trywialności, co u tych z KODu i innych.
hubio 1 175 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 59 minut temu, Norrberrto napisał(a): Do ciebie nie dociera, że UA nie ma innej opcji niż uzyskać pokój na akceptowalnych dla siebie warunkach albo walczyć do ostatniego pocisku. Nie są w takiej sytuacji żeby już kapitulować. No i tu jest zasadnicza różnica w naszych poglądach. Szanuję twoje podejście, ale ja mam odmienne. Ja wiem, że Polacy mają też podobnie jak Ukraińcy takie idee typu: walka do upadłego, nie ugniemy kolan itp. Jakże to podobne do nas... Co oni i my z tego mieliśmy? 200 lat rozbiorów, potem prawie 50 lat okupacji i szczycimy się ciągle powstaniami. To najlepsze co nam wychodzi.... Ja prd... Ukraina gnębiona dziesiątkami lat w ZSRR (słynny głód na Ukrainie) wcześniej za czasów carskich nie wiem, niech ktoś mnie sprostuje, ale pewno też pod butem ruskich... No i co zrobili od 1989 wiedząc kogo mają obok? Kłócili się? Jakże znów podobne do nas... Szkoda słów... I wiesz jakby chodziło o obronę jedynie do ostatniego pocisku to bym się zgodził, ale chciałeś chyba napisać: do ostatniego życia ludzkiego... Ja im k. życzę źle czy ci co chcą przedłużać tą wojnę i skazywać ludność cywilną na mordowanie...? Wczoraj znów zginęło pod bombami jakieś dziecko i matka... Niech k. dadzą te złoża Amerykanom, tą część co i tak jej nie odbiją rosjanom ALE OSZCZĘDZĄ niewinną ludność cywilną! I tak nie skreślajcie tego pokoju i roli Trumpa i putina... Podczas rozmowy telefonicznej - i mogę to potwierdzić - że oczywiście Stany Zjednoczone zakładają, iż proces negocjacyjny odbędzie się zarówno z udziałem Rosji, jak i Ukrainy https://wiadomosci.wp.pl/putin-zabral-glos-po-rozmowach-w-rijadzie-mowi-o-zaufaniu-7126945052060480a Polskie wojowanie szabelką... Czytając te posty w tym temacie właściwie nie trzeba uczyć się historii w podstawówce, w liceum i na studiach kto tam miał... ZERO PRAGMATYZMU, ZERO WSPÓŁPRACY i CIĄGŁE KŁÓCENIE SIĘ. Dlatego to takie kraje jak Francja czy Holandia czy USA nie musiały mieć powstań i nikt nigdy nie zabrał im suwerenności a zarówno my jak i Ukraina setkami lat dostawaliśmy w d. ! Dziękuję Bogu, że trafiłem na to pokolenie, które umiało się dogadać i wypracować pokój zarówno z ZSRR jak i przy Okrągłym Stole u nas, ale następnym pokoleniom współczuję czytając ten i inne tematy na forach... Widać, że pewne cechy narodowe są wieczne i nikt nie uczy się na błędach...! K. walka do ostatniego... (pocisku) Ja prd.... Edytowane 19 Lutego przez hubio 2 1
GordonLameman 8 476 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 9 minut temu, hubio napisał(a): Polskie wojowanie szabelką... Czytając te posty w tym temacie właściwie nie trzeba uczyć się historii w podstawówce, w liceum i na studiach kto tam miał... ZERO PRAGMATYZMU, ZERO WSPÓŁPRACY i CIĄGŁE KŁÓCENIE SIĘ. Dlatego to takie kraje jak Francja czy Holandia czy USA nie musiały mieć powstać i nikt nigdy nie zabrał im suwerenności a zarówno my jak i Ukraina setkami lat dostawaliśmy w d. ! Ok, zatem: 1) przestań się kłócić - np. o słowa, których Trump nie wypowiedział, a co do których nie doczytałeś, że są hipotetyczne, czy też o to, co jest interesem Polski; 2) bądź pragmatyczny - rossja jest nam wroga i wykrwawianie jej rękami żołnierzy nie-polskich to zawsze plus; aneksja ukrainy i doprowadzenie jej do ruiny to większy problem dla Polski bo wielu Ukraińców po prostu ucieknie z kraju do nas, również żołnierze z PTSD; lepiej nie mieć kolejnego satelickiego kraju rossji przy naszej granicy; 3) zacznij współpracować. Możesz to zrobić? Edytowane 19 Lutego przez GordonLameman
hubio 1 175 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego (edytowane) Tylko widzisz @GordonLameman mówi się tak dużo o propagandzie rosyjskiej, a nie dostrzegasz tego, że narracja jakoby to rosja po zajęciu UKR miała zaatakować Polskę i NATO to narracja jedynie Załenskiego, która też może (podkreślam słowo: MOŻE) być ich linią obrony i propagandą? rosja w żadnej swojej doktrynie ani wypowiedziach nie zawierała ataku na Polskę i NATO i rozpętanie III wojny po zajęciu Ukrainy (chodzi o okres przed 2022). Może to oczywiście siedzieć w głowie putlera, ale równie dobrze mogą pójść na Azję... Ta narracja to żaden pewnik. I moim zdaniem ta narracja jest obecnie nieuprawniona. Edytowane 19 Lutego przez hubio 2
Keller 728 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 21 minut temu, hubio napisał(a): Tylko widzisz @GordonLameman mówi się tak dużo o propagandzie rosyjskiej, a nie dostrzegasz tego, że narracja jakoby to rosja po zajęciu UKR miała zaatakować Polskę i NATO to narracja jedynie Załenskiego, która też może (podkreślam słowo: MOŻE) być ich linią obrony i propagandą? rosja w żadnej swojej doktrynie ani wypowiedziach nie zawiera ataku na Polskę i NATO i rozpętanie III wojny po zajęciu Ukrainy. Może to oczywiście siedzieć w głowie putlera, ale równie dobrze mogą pójść na Azję... Ta narracja to żaden pewnik. I moim zdaniem ta narracja jest obecnie nieuprawniona. Rosja też mówiła że nie zaatakuje Ukrainy. Wierz im dalej. Naprawdę masz ogromną miłość do tego kraju, bo ich idealizujesz,bardzo dziwne. A i jeszcze jedno w nawiązaniu do tego co poprzednio pisałeś. Ukraina ma skapitulować, ok. Ale załóżmy że nas atakuje Rosja. Co robisz wtedy? Mówisz wszystkim wokół "poddajemy się, po co walczyć, zintegrujmy się z nimi?". Edytowane 19 Lutego przez Keller 4
Klakier1984 727 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego (edytowane) Godzinę temu, Norrberrto napisał(a): Nie nie będą. Tchórze uciekną wcześniej, a później będą płakać, że w europie ich traktują jak w Polsce Ukraińców... Nikt nie chce walczyć ale jak przyjdzie tak konieczność to jest duża część społeczeństwa, która nie będzie chciała zostać zrusyfikowana. Ciągnąc temat, tchórze to będą Ci którzy wyjechali w tym roku? W dniu wojny? Czy Ci którzy siedzą za granicą od lat nastu ? Co do naszych zapałów do wojaczki można by tu zrobić ankietę. Obstawiam, że nawet zza klawiatury chętnych do siedzenia w okopie za dużo nie będzie. Poruszając z wieloma znajomymi te kwestię- ludzi, którzy żyją mottem "bóg honor ojczyzna" mogę na palcach jednej ręki policzyć. Cała reszta jednak życie stawia na pierwszy miejscu. Zakładam, że takie osoby w przypadku ewentualnego całkowitego upadku Ukrainy na drugi dzień będą spakowane i gotowe do podróży w przeciwnym kierunku. Na wezwanie z WKU czekać raczej nie będą... Edytowane 19 Lutego przez Klakier1984 2
hubio 1 175 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 6 minut temu, Keller napisał(a): Rosja też mówiła że nie zaatakuje Ukrainy. Wierz im dalej. Naprawdę masz ogromną miłość do tego kraju, bo ich idealizujesz,bardzo dziwne. Absolutnie nie prawda! Od 2014r toczyły się nieregularne walki o Krym i było olbrzymie napięcie między oba krajami! Miłości nie mam żadnej, ale też na IIIWŚ nie jestem gotowy. 6 minut temu, Keller napisał(a): Ale załóżmy że nas atakują. Co robisz wtedy? Mówisz wszystkim wokół "poddajemy się, po co walczyć, zintegrujmy się z nimi?". Obyśmy nigdy nie musieli stanąć przed taką decyzją! 3
GordonLameman 8 476 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 20 minut temu, hubio napisał(a): Tylko widzisz @GordonLameman mówi się tak dużo o propagandzie rosyjskiej, a nie dostrzegasz tego, że narracja jakoby to rosja po zajęciu UKR miała zaatakować Polskę i NATO to narracja jedynie Załenskiego, która też może (podkreślam słowo: MOŻE) być ich linią obrony i propagandą? rosja w żadnej swojej doktrynie ani wypowiedziach nie zawiera ataku na Polskę i NATO i rozpętanie III wojny po zajęciu Ukrainy. Może to oczywiście siedzieć w głowie putlera, ale równie dobrze mogą pójść na Azję... Ta narracja to żaden pewnik. I moim zdaniem ta narracja jest obecnie nieuprawniona. Nie. To są zdania wypowiadane przez osoby, które uczą się z historii. Czy rossja w swojej doktrynie miała wprost atak na Ukrainę? W 2014? W 2022? Czy Trump swoimi działaniami nie mówi wprost "USA na Bałtyku nie będzie, nikt z USA za jakieś gówno-kraiki nie będzie umierał". Żadna "narracja" to nie jest pewnik, ale musielibysmy być głupcami, aby tę możliwość odrzucić. A przecież chcesz działać dla interesu Polski, prawda? W interesie Polski jest gnojenie rossji tak bardzo jak tylko się da i oddalenie jej wpływów od Polski. 4 minuty temu, hubio napisał(a): Absolutnie nie prawda! Od 2014r toczyły się nieregularne walki o Krym i było olbrzymie napięcie między oba krajami! Miłości nie mam żadnej, ale też na IIIWŚ nie jestem gotowy. Obyśmy nigdy nie musieli stanąć przed taką decyzją! A w 2013 co rossja mówiła? Co mówiła o konwoju, który wjechał na Krym? Ty się czytasz w ogóle? Pamiętasz co się wtedy działo? Edytowane 19 Lutego przez GordonLameman przez przypadek napisałem nazwę pewnego kraiku z wielkiej litery :) 6
Rekomendowane odpowiedzi