Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Keller napisał(a):

A to nie możesz być ochotnikiem już teraz? Przecież możesz. Silni, odważni, zdrowi do przodu.

No wlasnie ktos musi aby ktos mogl sie za niego schowac.

Ktos kiedys musial aby ktos mogl dzisiaj pisac na forum komputeriwym.

Tu nie chodzi musi nie musi. Tu chodzi, ze z ruskimi trzeba twardo inaczej sie nie zatrzymaja.

Jesli jego onuce w raportach beda pisali, ze polakow to tylko najechac bo tam same pizdy, to to zrobia. Jesli w raportach bedzie, ze Polacy beda sie bili, to nie przyjda, bo przegraja. Jak polacy zwarci to ruskim prawie zawsze oklep robili. Byle nie dac sie podzielic i niech duch bojowy w narodzie bedzie.

Ruscy w wojowanie umiejo srednio. Nigdy niczym nie imponowali niz stratami.

Opublikowano
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

A co z młodymi byczkami z Ukrainy, którzy tak dobrze bawią się na polskich dyskotekach? Wy w kamasze, a oni impreza? 

Jestem pewien, że moralnie będą nas wspierać z całego serca.

Opublikowano (edytowane)

Jak komicznie a jednocześnie przerażająco by to nie brzmiało, tak zapewne będzie to wyglądać. 

Was będą trzepać na WKU, będziecie musieli udowadniać że wiek, stan zdrowia, jedyny żywiciel rodziny itd. a oni będą sobie w knajpach przesiadywać i rozróby robić.

To jest komedia, że wszyscy inni mają walczyć za Ukrainę, kiedy oni sami mają to w dupie. Wiem z pierwszej ręki, od mojej mamy, co się dzieje w 40-tysięcznej miejscowości z której pochodzę. Moja mama powiedziała że nie dziwne że w Ukrainie brakuje żołnierzy, skoro potencjalni rekruci siedzą na moim osiedlu i się panoszą.

Czasy się zmieniły. 20-25 lat temu, kiedy u mnie w mieście porządku pilnowały "karki", taka sytuacja byłaby nie do pomyślenia, żeby pijane nastolatki z Ukrainy wrzeszczały na starsze osoby u mnie na osiedlu, dostaliby taki wpier... że grzecznie by starszym osobom drzwi na klatkach otwierali, i jeszcze ładnie dzień dobry mówili. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Dlatego uważam, że sporo rzeczy powinno zostać uwzględnionych przy tworzeniu takiego "planu" powołań na ćwiczenia.

Nie da się uwzględnić wszystkich skomplikowanych sytuacji. Wystarczy aby szkolenia nie były przymusowe, a były wyborem z kilku alternatywnych rzeczy czyli czegoś w rodzaju służby zastępczej. Szkolenie nie musi też przecież oznaczać poligonu w błocie. Gdyby ktoś na taki poligon nieświadomie trafił, powinien mieć możliwość stwierdzenia: sorry to jednak nie dla mnie. Poza tym gdyby to było długie szkolenie, typu 2+ miesięcy to raczej nie jednym ciągiem. Ale nie wiem czy nie lepsze byłoby krótsze, typu 1 miesiąc. Takie bardziej w typie rozbudowanej obrony cywilnej.

Jeżeli zrobią to nadmiernie hardkorowe będzie dużo dezercji i tyle.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Keller napisał(a):

Źródło?

@hubio :) 

Możesz nieoficjalnie np. u neurologa wojskowego pokazać papiery, ale oficjalnie tego nie włączy do swojej oceny. A bardzo często powie ci, że go to nie obchodzi.

Zmiana kategorii odbywa się na tych samych zasadach co kandydaci to zawodowej służby wojskowej, być może kandydaci do WOT (tego ostatniego nie wiem)

Edytowane przez hubio
Opublikowano
4 godziny temu, Roman_PCMR napisał(a):

No. Nareszczie dobra wiadomosc. Gordon bedzie wniebowziety ze musi zapitalac po poligonie :E :E :E

giphy.gif

Dla mnie to nie problem. 
A ty, pączusiu, co? Nie będziesz bronił swojego kraju? A, zapomniałem - Ty już uciekłeś. Czemu nie idziesz na jakieś forum UK sadzić te Twoje głupoty?

Opublikowano
Cytat

Rząd Stanów Zjednoczonych poinformował, że wstrzymał Ukrainie dostęp do tajnych zdjęć satelitarnych, które były wykorzystywane przez nią w wojnie obronnej z Rosją.

To nie pierwsza decyzja USA odnośnie odcinania Ukrainy od amerykańskiego wsparcia. Wcześniej Waszyngton zawiesił pomoc wojskową i wywiadowczą dla Kijowa.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lokiju napisał(a):

A czemu oni mają tak długo tworzyć model tych szkoleń? Czyżby nie chcieli odkryć wszystkich kart przed wyborami? Myślę, że już sama zapowiedź wystarczyła. Chyba, że to miało głośno wybrzmieć i teraz czekamy aż każdy zapomni a pomysł się porzuci. 

Może budowa infrastruktury i kadr pod duże szkolenia trwa długo w czasie pokoju i nie dałoby się tego ukryć bez przecieków do opinii publicznej.

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
10 minut temu, lokiju napisał(a):

A czemu oni mają tak długo tworzyć model tych szkoleń? Czyżby nie chcieli odkryć wszystkich kart przed wyborami? Myślę, że już sama zapowiedź wystarczyła. Chyba, że to miało głośno wybrzmieć i teraz czekamy aż każdy zapomni a pomysł się porzuci. 

Tak.

chodzi o to, żeby „coś się działo”, ale żeby nie miało wpływu na wynik wyborów. Tzn. Nie ma kategorycznej decyzji kto idzie, ani kiedy. :) 

Opublikowano
32 minuty temu, hubio napisał(a):

@hubio :) 

Możesz nieoficjalnie np. u neurologa wojskowego pokazać papiery, ale oficjalnie tego nie włączy do swojej oceny. A bardzo często powie ci, że go to nie obchodzi.

Zmiana kategorii odbywa się na tych samych zasadach co kandydaci to zawodowej służby wojskowej, być może kandydaci do WOT (tego ostatniego nie wiem)

To jak oni mają to zrobić, jak ma się sto chorób różnego typu? Przecież to jest pobyt na wielu oddziałach.

Opublikowano

Widze sa ludzie co nie chca isc na poligon i cwiczyc, powiem tak:

Jestescie Polakami więc macie obowiązki wobec polskich deweloperów i fliperów, inwestycji trzeba bronić, zyski się same nie zrealizują.

Ale nie przejmujcie się, jak będziecie gineli bez nogi pod lublinem to oskar, którego ojciec miał 50% marży na mieszkaniach wraz z jego dziewczyną julią wrzucą flagę polski na instagrama w 2 rocznicę wybuchu wojny. oczywiście z wysp kanaryjskich

(zaebane z wykopu :E

Opublikowano
4 minuty temu, lokiju napisał(a):

Według Żukowskiej wystarczy zostać gejem i już nie trzeba bronić ojczyzny. Takie to proste. 

Rusko-chińsko-islamsko myślenie. Geje są tępieni znacznie bardziej od hetero mężczyzn od wieków, więc jeśli nie traktuje się ich jak ludzi, to nie można oczekiwać by walczyli. Tak, wiem, niepopularna opinia bo dziś konfederaci płaczą, że biały hetero ma najgorzej na świecie i jest homoterror. No ale wbrew temu co prawaki mówią i gej i hetero to mężczyźni, łącznie traktowani dość źle, ale geje gorzej. A traktowani źle, w tym jak niewolnicy - nie muszą chcieć za taki kraj walczyć ani za ludzi.

Z drugiej jak ktoś chce mieć kogoś słabego i płaczącego w wojsku, to niech nadal dają każdemu kategorię A.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Keller napisał(a):

To jak oni mają to zrobić, jak ma się sto chorób różnego typu? Przecież to jest pobyt na wielu oddziałach.

Sto chorób to raczej nikt nie ma... Masz mniej więcej podobne badania/wizyty do kandydata do służby zawodowej czyli: kardiolog i echo serca, okulista, neurolog itp. Napisałem wcześniej, że dokumentacja medyczna z cywila jest niepotrzebna, ale popełniłem błąd bo np.. w przypadku choroby nowotworowej należy dostarczyć i to z miejsca dostajesz kat.  E. Nawiasem mówiąc kolejna głupota w WP bo mogłeś mieć 30 lat wcześniej, a teraz jesteś zdrowym bykiem i nie zmienisz nigdy E. Mam w rodzinie chłopaka zafascynowanego wojskiem, marzącego o służbie, w pełni zdrowego, wygląda jak model. Codziennie biega i ćwiczy, ale że miał w wieku 16 lat raka (dawno wyleczony) to w wojsku do usr. śmierci ma mieć E bez możliwości zmiany. Za to otyły 58 latek z wadą serca (poza wykazem z rozp.), otyłością IIst i problemami z kręgosłupem ma A. Nawet rwy kulszowe i skolioza kręgosłupa nie zmieni ci A. Musi być coś na grubo...

Witamy w Wojsku Polskim.... :) Dlatego setki razy pisałem w tym temacie, że polskie rezerwy są na papierze.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Nikt nie wprowadzi obowiązkowych ćwiczeń wojskowych, to polityczne samobójstwo, podobnie jak zabranie 800+ czy bonusowych emerytur. Pewnie Tusk chce zmontować coś na kształt WOT (tylko pod szyldem KO). Jeśli wydatki na zbrojenia mają nie obciążać długu, to pewnie wydadzą kasę na ochotników. Z przymusowych nie da się stworzyć niczego konkretnego. Zawsze mogą dać jakieś bonusy za  odbycie szkolenia np. preferencyjny kredyt na mieszkanie :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Ja sobie wczoraj umyłem autka, myjka z Lidla, wiadro wody, trochę szamponu i woda ze studni. Szkoda że nie mam deszczówki jeszcze bo nie trzeba po myciu polerować niczego, ale grunt że umyte za darmo 
    • Omoda 5:   Matt Szlezak eSdootnrsp82ff3t1l1ug78uo7cdl9mz7f.g02c4408 0562ch17g0c3ut6a  · Czy ktoś spotkał się już z taką "awarią"? Samochód garażowany, odpalony rano a tu taka ikonka wyskoczyła?   Mariusz Pustelnik Najbardziej zasłużony współautor Zobacz przełącznik poduszki. Chyba przez przypadek wyłączyłeś poduszkę pasażera   Tomasz Sośniak Mariusz Pustelnik trzeba się o to nieźle postarać swoją drogą… Mi też to nagle wyskoczyło, a na następny dzień błąd zniknął.   Marian Kuś Najbardziej zasłużony współautor Próbowałeś zresetować system? ***************   BYDLE:   Marcin Olejnik rtsnoepdSom17lzgl1c 311gdt6ll.lh976if09i3coi64ha3cltu5g078ic  · Od jakiegoś czasu muzyka która słucham z karty SD, uruchamia się za każdym razem od początku listy gdy uruchamiam samochód. Ma ktoś sposobów na przypadek. Wcześniej było normalnie po ponownym uruchomieniu samochodu muzyka startowała z ostatnie pozycji listy po zgaszeniu samochodu.   ExhilaratingGiraffe3813 Przed chwilą zrobiłem zgłoszenie na czacie. Kiedyś może poprawią.   Sławomir Roman Jezu ,mam to po ostatniej aktualizacji ,pendrive ,horror wiecznie Anna zaczyna lub inne na A koszmar ,pomocy   ******************   Jajco Jaecoo 7:     Daniel Gaweł-Karwatka sdoSnreoptu7lm5mthfc49tcuah0fiicm0lif8flm4844252iici17nl t06  · Jestem po aktualizacji. W poprzedniej wersji, pod trybem oszczędzania energii były trzy możliwości (patrz link do poprzedniej dyskusji) I gdy włączało wymuszanie to można było za pomocą przełącznika mieć zapamiętany tryb energii np. Inteligentny. Teraz jest Poczatkowy/inteligentny oraz /Mudah keluar masuk kursi Co w języku indonezyjskim znaczy łatwe wsiadanie i wysiadanie z krzesła!!! Pomijając ewidentny babol tłumaczenia zniknął przycisk, gdzie można było wymusić zapamiętanie trybu inteligentnego przy odpalaniu auta. Czy ktoś już może go znalazł w innym miejscu, czy został zlikwidowany i znów trzeba bawić się w ustawieniach?     Tomek Kin No z tego co wcześniej użytkownicy pisali ta aktualizacja całkowicie zlikwidowała możliwość zapamiętania ustawienia   Kate Yk Tomek Kin dokładnie, za każdym razem trzeb ponawiać ustawienia   Kate Yk Też tak mam   Olga Gryglewicz Najbardziej zasłużony współautor Też trochę walczyłem z tym zapamiętaniem trybu,ale nic nie wymyśliłem   Przemek Budzynsk Gwiazda grupy Przypomniała mi się piosenka Kultu „Keszitsen kepet unmagarol” co podobno po węgiersku znaczy „zrób sobie sam zdjęcie”Kazik to wcisnął bo potrzebował rymu do „hol” a ciekawe co kierowało Chińczykami   Tomek Mrozik Czy jest wreszcie pamięć fotela dla przynajmniej 2 kierowców?   ************************ Grzegorz Hoppe eoSpntdsorou280g5mm7u7c8g69a02.l3a l6m5ud9u7c4z2mig1a9hf172l  · Witam, czy miał ktoś problem zawieszającego się termometru?   Piotr Pokorowski Zauważyłem coś takiego u siebie dwa dni temu.   ***********   BAIC 7:   Łukasz Krause pesnroSodt9416ham8161.ummuc17a05zu f41cg1t5m0010628f7948ld8o  · Czy ktoś może miał taką sytuacje?     Michał Żak Obiecujący współautor Chyba czy ktoś nie miał przechodzi samo i (chyba) nie wraca   Łukasz Krause Autor Michał Żak czyli co przejdzie samo?   Michał Żak Obiecujący współautor Łukasz Krause Tak. Ja tak miałem przy przebiegu ok 10tys. Jakieś 50-100km później samo zniknęło i nie wróciło.   Tomasz Szczypior miałem przez miesiać a jeździełem co dzień w serwisie naprawili   Rafał Bernacki Miałem naprawili i gitara   Krzysztof Górski Ja mialwm jedz na serwis i to wylacza w ramach gwarancji     **************** Lepmotor:   Andrzej B O Cian oSsnretpdo2cu0.m08mmotc59hu8ccz h25hafh14mtg8g21gtcmh7d5ah4f  · C10 Czy ktoś z was miał sytuację że samochód stracił komunikację GSM i lokalizacji ? Na monitorze ikonka o braku zasięgu , nie można zarządzać samochodem z aplikacji . Jedynie otwieranie i zamykanie. Poza tym pokazuje dziwną godzinę - w moim przypadku o 4 godziny późniejszą.   Adam Staszczak Ja tak mam. I mam auto do serwisu zawieźć na wymianę "TBOX". Aplikacja też szwankuje przez tą usterkę ( połączenie auto aplikacja). Pozdrawiam   Grzesztof Królewski Miałem taki przypadek. Zegar nie chciał się ładować, brak komunikacji z przednim ekranem. Brak GPS. Na aplikacji nie pokazywał lokalizacji samochodów Wyłączyłem samochód - odczekałem Godzinę - połączyłem przez aplikację z telefonem- klucz Bluetooth i zaczęło działać z powrotem   Michał Mucha Obiecujący współautor Raz tak miałem i restart ekranu pomógł.   **************   Zygmunt Kamiński srpteSnodo0jh89fa56u0c4f51l8W:c4il zmoai4i8im7m 13t0a63uo0r9  · C10. Czy faktycznie trzeba otwierać kartą pojazd i przykładać do lusterka? Nie wystarczy że fizycznie na się kartę przy sobie? Rozważam ten pojazd ale te wymagania są dla mnie absolutnie nie do przyjęcia. /??????? Serio ?????????/   Grzesiu Kryszk Obiecujący współautor Masz apkę w telefonie, ustawiasz automatyczne otwieranie/zamykanie, podchodzisz do auta i dzieją się cuda   Zygmunt Kamiński Autor Super. A kartę przy odpaleniu muszę dać na półkę czy może spokojnie leżeć w torebce( auto dla żony).   Mateusz Piestrzyński Zygmunt Kamiński możesz odpalać za pomocą pinu, akarta może leżeć w domu.   Michał Ozga Najbardziej zasłużony współautor Zygmunt Kamiński trzeba położyć na czas „odpalenia” , albo wpisać pin   Maksymilian Gasztych Możesz zostawić kartę na czytniku cały czas i otwierać telefonem. Tylko akceptujesz ryzyko że ktoś się włamie wybijając szybę i odpali auto kartą.   Przemysław Ła Podsumowując 1. Kartą do lusterka , wsiadasz kartę kładziesz na dedykowanym miejscu i auto odpala Opcja 2 Telefon -aplikacja , podchodzisz do auta które otwiera się w zależności od odległości ( ta możesz skorygować daleko /blisko ) Wciskają pedału hamulca nakazuje podania kodu Pin , auto odpala , wysiadasz z auta to każdorazowo trzeba podać pin.   Borys Pachomow Dodam tylko, że ta aplikacja nie działa tak płynnie jak keyless, jakoś nikt się tu do tego nie przyznaje, ale taka jest prawda. Jak jesteś cierplikwy to ok,, bo czasem trzeba poczekać kilka sekund przy drzwiach aż załapie, bo to jednak BT i nie zawsze łączy się momentalnie. Czasem trzeba wybudzić telefon, żeby mu pomóc, czasem jak podejdę do bagażnika to już myśli, że odszedłeś i blokuje, a ja chce tylko wyjąć zakupy Można ustawić, żeby odległość blokowania była dalsza i wtedy ten problem z bagażnikiem znika, ale w moim przypadku dochodzi inny, jak mam dalszą odległość to wykrywa mnie często przy oknie w kuchni domu i otwiera auto Także ogólnie działa to dobrze, ale nie polecam dla osób, które oczekują działania bez zajęknięcia, jak to jest w keyless. Odpalanie na kod, to też czekanie aż system się załaduje, co niekiedy trwa 45 sekund. Teraz nimby coś zmienili, ale to działa na zasadzie uśpienia i ponoć zżera baterie w nocy, pewnie nie dużo, ale jednak, a przyśpiesza czas odpalenia do jakiś 30sekund.   ***************  
    • @VRman Ale nawet wśród zapowiedzianych monitorów 4k na rok 2026 nie ma nic z odświeżaniem wyższym niż 240Hz (nie licząc dual modów)   https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1767877243
    • Imponująco to wygląda...przepływomierz się wpisał sensownie...nie malujesz go białym plastidip  i tak zostawiasz?
    • Przegoniłem dziś lagunę, fajne auto. Coś tam skrzypnie coś tam szarpnie ale jedzie bezustannie
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...