Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Ukraińcy zbyt mało mielą żeby im ludzi nie starczyło. Bazując na przewidywaniach, to 25-30k ludzi miesięcznie mają, a tracą 35-40k, jest to minus, ale żeby Ukraina wytworzyła przewagę osobową to bez szans. 
Rosjanie w marcu zdobyli najmniej terenu od 2023 roku - 192 km2. A straty rekordowe bądź blisko rekordów. 

Tak jak większość już przestała analizować i rozpisywać się o przyszłości, tak można wyciągnąć wniosek że wojna dużo pokaże na przestrzeni lata-jesieni. Pokój to mrzonki, o której mówi tylko Trump w stylu - nie obchodzi mnie kto zaczął, podajcie sobie ręce. 

Trzeba przyjąć wszystkich imigrantów z Afryki przywieźć ich na granice z Ukraina , tam Żeleński przyzna wszystkim obywatelstwo ukraińskie i przewiezie na pierwsza linie frontu , sytuacja win-win

Opublikowano
2 godziny temu, voltq napisał(a):

Trzeba przyjąć wszystkich imigrantów z Afryki przywieźć ich na granice z Ukraina , tam Żeleński przyzna wszystkim obywatelstwo ukraińskie i przewiezie na pierwsza linie frontu , sytuacja win-win

Pisałem o tym jakieś pół roku temu, żeby w Europie, a może potem w Afryce zrobił centra rekrutacyjne i sporo płacił i tak uzupełnił braki kadrowe. Skoro putler sięga po Koreańczyków to dlaczego Ukraina ma nie sięgać po imigrantów? Być może zachodni sojusznicy się nie zgodzili, być może Ukraińcy nie wpadli na taki pomysł, a być może są święcie przekonani, że Ukraińcy sami będą bronić kraju do ostatniego żywego mężczyzny, kobiety i dziecka... Czasami słuchając ostatnie 1,5 roku Załenskiego można odnieść takie wrażenie, że to ostatnie...

putin ma obecnie za dużą przewagę żeby się zgodził na jakikolwiek rozejm. Obecnie pewno chce zająć już całą Ukrainę. Spełni się więc "sen" osób z tego wątku o dalszym wsparciu Ukrainy i zobaczymy jak długo Ukraina się będzie broniła. Daj Boże jak najdłużej, ale to tylko moim zdaniem kwestia właśnie modlitwy, a nie realnej siły. Ale już zganiać nie będzie można na Trumpa, że cofnął pomoc i dlatego przegrali.

Żadnego pokoju niestety nie będzie. O rok, 2 lata za późno...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Może by i to zadziałało, ale za bardzo doby żołd, a później obywatelstwo... no przecież nie Ukrainy, tylko kraju UE w którym chcieliby się osiedlić. Po za tym są takie problemy jak bariera językowa i tak dalej. To musiałyby być całe oddziały składające się z przedstawicieli jednej narodowości czy języka z dowódcą umiejącym porozumiewać się z Ukraińcami. Poza tym, gdyby Afrykańczycy mieli ducha walki nie byliby aż tak zacofanym kontynentem. Oni się leją do nas, ale do wygodnego życia i chilloutu którego są nauczeni, a nie do ryzykowania życiem na wojnie, nawet za dobre pieniądze.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Poza tym, gdyby Afrykańczycy mieli ducha walki nie byliby aż tak zacofanym kontynentem.

No, ale z kim niby mieliby walczyć? Walczą niestety sami ze sobą, ale też sporadycznie. Akurat kolonizatorów wypędzili. Zacofanie raczej wynika z innych przyczyn.

Opublikowano

Wszyscy wiemy z czego wynika zacofanie murzynów. A ich słaba przydatność do walki w tej wojnie wynika oprócz tego pierwszego, także i z tego, że są tam nieadekwatne dla nich warunki pogodowe przez większość czasu.

Opublikowano (edytowane)

A tymczasem na Ukrainie po staremu :rotfl: :

Ukraińskie Ministerstwo Obrony zostało uwikłane w skandal korupcyjny związany z zakupami żywności dla wojska. Wykryte nieprawidłowości opiewają na ponad 733 mln hrywien.

https://wiadomosci.wp.pl/tak-rozkradali-miliony-hrywien-afera-w-ukrainskim-mon-7141825375226848a

To co dostaje się do mediów i to w czasie wojny to myślę, że wierzchołek góry lodowej :) A reszta zamiatana pod dywan :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Chyba nikt się nie spodziewał, że Trump aż tak grubo poleci z cłami. Pierwsza w historii recesja światowa na życzenie. Swoją drogą większej manipulacji w niebieskiej kolumnie już chyba nie mogli zrobić. Dla Unii średnia wynosi 1% i jest to wartość obustronna.

I teraz najważniejsze pytanie. Czemu na tej liście nie ma Rosji? Za to jest Ukraina.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, MaxaM napisał(a):

I teraz najważniejsze pytanie. Czemu na tej liście nie ma Rosji?

... ponieważ nie można obłożyć cłami towarów które są objęte zakazem? :) Bo po prostu nie wolno ich sprowadzać z rosji. A co do gazu to Trump już mówił, ze jak rosja nie zawrze pokoju to będzie miała takie cła jakich jeszcze nigdy nie miała :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
8 godzin temu, hubio napisał(a):

... ponieważ nie można obłożyć cłami towarów które są objęte zakazem? :) Bo po prostu nie wolno ich sprowadzać z rosji.

Import USA z Rosji wyniósł w ubiegłym roku 3 miliardy USD.  Coś tam jeszcze na obronę pomarańczowego szympansa?

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

To są dobre jaja jak cła zostały wyliczone :E

Bardziej zmanipulować dane chyba się nie dało. A pewnie MAGA łyka te procenty jako pewniak i poklepuje się po plecach.

Obawiam się, że teraz całe towary będą iść do Rosji i Białorusi. Tam będzie przybita tabliczka made in ZSRR, wezmą profit i sru wysyłka do USA.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

@MaxaM Taryfy to chyba kwestia polityczna, a nie związana stricte z Ukrainą. Wszystkie dane są już wrzucone do politycznego, a tutaj będzie z tego offtop. 

źródło to duma.gov.ru, także powodzenia. Jest tak dobrze jak za ZSSR. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 1
Opublikowano
26 minut temu, bergercs napisał(a):

Najbardziej ciekawi mnie, w jaki sposób i.pl wrzuciło 1 kwietnia artykuł, podając za źródło bell, skoro tenże zapodał go 2 kwietnia:

bell 02.04

Na pewno sie wymieniaja jakimis informacjami 'co bedzie wrzucane'. Musi byc jakas jedna narracja w koncu ;) 

Co do samego meritum artykulu, to troche mojego-blizniaczego zespolu siedzi w Moskwie (tyle ile z niego zostalo, po redukcjach) - potwierdzaja, ze faktycznie poziom zycia dla ludzi w duzych miastach wzrosl, 'zyje sie lepiej'. Jak bardzo to kontrastuje z jakimis wiochami w polu - ciezko mi powiedziec, ale po samej Moskwie ponoc widac ze kraj prze do przodu. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, offensive napisał(a):

ale po samej Moskwie ponoc widac ze kraj prze do przodu

Nie kraj. Od dawna się mówi żartobliwie, że Moskwa jest państwem w państwie. Dwa inne światy. Oni naprawdę są bardzo zbliżeni do Zachodu. :)

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano
18 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Wolski mówił że Rosja ma dwie armie zachomikowane to jest około 250k ludzi.
One mają służyć do prawdopodobnych ofensyw.

Rosja prowadzi ofensywę niemalże przez cały czas.

Opublikowano (edytowane)

Ojoj... zupełnie jakby Kremliny pozwalały, aby uroki prowadzenia wojny nie dotknęły Moskwy, bo tam żyją ich rodziny.

Przecież od 3 lat się mówi, że nawet pobory omijają jakimś magicznym sposobem Moskwę. Magia zapewne opiera się na prostym zaklęciu Pocihus Lapuvkus!

Edytowane przez VRman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Przy tak skromnym budżecie lepiej szukać jakich używek, bo z nówek to ciezko bedzie cos sklepac, szczegolnie teraz gdy ceny RAM-u odleciały w kosmos.
    • Zrobisz UV, będzie ciszej i dalej wydajniej od RTX 5070 Ti. 
    • Naprawdę bawi Cię oranie Twoich poglądów wynikających z samotności i nienawiści do kobiet? A za kim jesteś, mogę wiedzieć? Ukraina może, a może Francja, a może USA demokraci? Jak siebie spozycjonujesz na skali? A może bliżej Ci do islamu bo patriarchat kochasz, a tam gdzie napisałem go nie ma? Bzdurki pleciesz, nie ma takiego powiązania. Jest znacznie szersze, jak choćby patriarchat, surowsze kultury niż nasz zgniły zachód pedalski z wsparciem psychologicznym. Cmok cmok. W rosji go nie, a w islamie też nie. W chinach w sumie też nie, pedały same chcą wsparcia. Spoko, ale nie udowodniłeś tego dążeniem do tego samego co oni. Ty raczej brzydzisz się całym światem, lewactwo na zachodzie złe, dalej też źle. Wszystko złe. Ty dobry. Sobie tak myśl. Powtórzę, w dawnych czasach miałeś dużo mniejszą populację, zerowy rozwój technologii medycyny więc musiałeś się rozwijać np masowym dziecioróbstwem a często podbojem militarnym. Dziś osiągneliśmy szczyt i musimy zaliczyć spadek. to normalne. A kto nie wymiera, podpowiesz? I czy chcesz tam zamieszkać czy kisisz dupę tutaj bo jednak jest lepiej? Rosja i jej demografia, hiv i tak dalej pokazują najbardziej jak oni cieszą się z ich kultury. Przecież powtórzę, 80% facetów jest w związkach. System naprawdę tak Cię karze czy Ty sam siebie swoją niekompetencją? I dzisiaj nie możesz tego, rozumiem. Nieprawda. Patriarchat to ciągłe wojowanie akurat i wmawianie że tylko silni są męscy. Patriarchat przyszedł w międzyczasie łowiecko-zbierackim. Najpierw uprawiało się pole i było spokojnie, a potem przyszły inne problemy i trzeba było kopa w dupę dać tym co niszczą nasze plemię. Rzesza - 10%, rozumiem. Kiedyś na pewno tak nie było. Nie masz na to dowodów. Każdy debil, brzydal i baran był sam i jak klaun w społeczeństwie. Nie rób bredni, nigdy nie było że 100% facetów miała małżeństwa. Nie masz dowodów! A nawet jak było ich więcej to powtórzę, populacja była dużo niższa np 2 miliony vs 40. Ty póki co niczego nie rozumiesz poza swoimi preferencjami i chcesz je przenieść na całość ludzkości. Geopolityki nie znam, czyli co? Rosję jednak trzeba chwalić, a nie jak ja - ganić? A ja chcę by wymarły najbardziej prymitywne plemiona. To nie zachód. Kochasz islam panie hipokryto, to twój patriarchat i twoja wizja. Tylko nie biała, a taka śniada. Nigdy nie podałem coś takiego jak "ja ok, oni źle". Weź to skonkretyzuj i wtedy można się odnieść. Jeszcze raz powiem. Ich łatki są kulą w płot, a moje trafne. Oni są tacy jak mówię i oni to popierają. Patriarchat nie jest na zachodzie. A ja z kolei nie jestem skrajnym lewakiem popierającym drag queen jak chcą sądzić. Proste jak wodorosty.
    • 9800X3D jest u progu "chrupania". Coś dziwnego dzieje się z silnikiem w tej grze bo jak tylko dropnie poniżej 80 to zaczyna się stuttering. Co oznacza że 5700X3D chrupie non stop więc dlatego z niego uciekłem  Jesteśmy o jeden update od śmierci 9800X3D jestem tego pewien     Btw: u mnie jak włączyłem visibility na 3000 czyli na maxa, to co 5 minut crash gry i nawet bluescreen poleciał. Wróciłem do 2000 i jest spokój. 
    • To najlepiej wróć jak będą już te raty 0% dostepne (choć w X-Kom to raczej nie jest częsta promka), bo na dziś nie ma sensu nic proponować skoro kupisz to np. za pół roku dopiero. Teraz są ogromne wahania cen i dostępności podzespołów.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...