Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Suchy211 napisał(a):

USA zrobiło się za małe, za słabe i zbyt niewiarygodne aby udzielić takich gwarancji. Tych gwarantów musiałby być więcej. Co najmniej 4 państwa, USA, Turcja i dwa inne posiadające zaawansowane systemy uzbrojenia. Dodatkowo te gwarancje musiałby być doprecyzowane czego miałyby dotyczyć. Na przykład wsparcia bronią dalekiego zasięgu (nawet pociski klasy ICBM, ale z głowicami konwencjonalnymi), pełnego wsparcia przeciwlotniczego, pełnego wsparcia wywiadowczego itd. itp. Ukraińcy oczywiście musieli by dalej jednak walczyć sami.  Wszystko zapisane na papierze i podane do publicznej wiadomości.

Udzielenie gwarancji to jak wejście na pole minowe bo rosja od czasu do czasu sobie zrobi prowokacje i będzie testowała zachód. Może i USA jest słabe ale Trump jako tako dogaduje się z putinem więc być może to by jakoś zadziałało. Wszyscy bardzo współczujemy Ukrainie jak każdemu słabszemu, napadniętemu państwu przez dyktatora, ale pamiętajmy, że stronami tego konfliktu jest wyłącznie Ukraina i rosja i tak naprawdę oprócz względów humanitarnych i strategicznych nikt absolutnie nigdy nie był zobowiązany do pomocy Ukrainie bowiem nie miała ona zawartych ani militarnych sojuszy dwustronnych ani sojuszu strategicznego jak NATO. Załenski ostatnie 2 lata zachowywał się niemal tak jakby takie sojusze istniały... Nawet Trump powiedział w końcu, że ani USA nie zaczęło tej wojny ani nie jest jej stroną.

Mówiąc bardzo brutalnie to Ukraina zawsze mogła liczyć wyłącznie na dobroć innych krajów i ją otrzymała. Póki rosja nie zaatakuje państwa natowskiego nie jest w żadnym wypadku formalnym wrogiem ani Polski ani NATO. Danie gwarancji to proszenie się o kłopoty. I znów napiszę brutalnie, ale z moją obecną wiedzą ja bym w to nie wchodził, ale liczę tu na mądrość krajów europejskich i USA, że zrobią tak abyśmy byli bezpieczni. Wywiady i władze krajów NATO mają zdecydowanie większą wiedzę niż takie randomy z netu jak ja :) Myślę sobie, że może lepszymi gwarancjami byłoby danie rosji marchewki w postaci nie tylko odblokowania sankcji ale jeszcze np dania jakiś ulg celnych, czyli takiego uzależnienia gospodarki rosyjskiej żeby nigdy więcej im do głowy nie przyszło zaatakować innego państwa. Ale oczywiście to pod warunkiem fajnego i w miarę korzystnego pokoju dla Ukrainy np Krym + tylko jakiś jeden okupowany region, a nie wszystkie.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

@hubio

No i właśnie wtedy trzeba nie wymięknąć tylko zbombardować jakąś fabrykę właśnie bronią dalekiego zasięgu. Trzeba po prostu zdać test.

Co do reszty praktycznie się zgadzam, z tym że wypracowany pokój nie może oznaczać kapitulacji Ukrainy, a co za tym idzie jej zniknięcie albo stanie się tworem i tak całkowicie zależnym od rosji. Bezpieczeństwa nie buduje się oddając pole. Sprawiasz w ten sposób że masz po prostu mniej miejsc w które można się wycofać i miej miejsc z których można pozyskać zasoby. Ukraina ze swoim spichlerzem i zasobami to bardzo cenne terytorium i lepiej dla naszego dobra aby grało z nami. Z kolei rosja Ukrainy tak naprawdę nie potrzebuje, ale przez jej posiadanie przede wszystkim nie tyle wzmacnia siebie, co osłabia innych.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, hubio napisał(a):

dania jakiś ulg celnych, czyli takiego uzależnienia gospodarki rosyjskiej żeby nigdy więcej im do głowy nie przyszło zaatakować innego państwa. 

Nie istnieje realna opcja uzależnienia rosyjskiej gospodarki.

1. Zbyt duże zasoby własne.

2. Zbyt inteligentni i zdeterminowani ludzie u władzy.

3. Zbyt niskie oczekiwania rosyjskiego społeczeństwa, aby dało się je rozgrywać tak jak społeczeństwa zachodnie.

Te wszystkie żarliwe deklaracje o wasalizacji przez Chiny to w większości projekcje marzeń.

Edytowane przez adashi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, hubio napisał(a):

Nawet wiem, które... :rotfl:Nie kompromituj się... Te wygrane nic nie zmieniły bo tak się akurat składa, że zaborcy przegrali IWŚ lub jak w rosji mieli rewolucję i ustanowiono po IWŚ nowy porządek świata. Gdyby nie to to te powstania można by sobie o kant d. potłuc... Albo udajesz albo rzeczywiście nie rozumiesz o jakich pisałem....

Narracja onucy nie znającej kontekstu, gdyby babcia miała wąsy. Gdyby nie tototototototo i to to wtedy totototototototo. Litości. Gdybym wczoraj nie zjadł kebsa to bym dzisiaj sraki nie miał. Zrobiłeś już dzisiaj wyrzyg wysrywów na onetach, rolkach yt i innych gazetach? W sumie nieważne xD

Edytowane przez Tankietka
  • Confused 1
Opublikowano

Dokładnie. Europejczykowi wystarczy obniżyć standard życia, żeby z Ukraińców przeszedł na upierdliwców. rusek posmaruje chleb smalcem z uchowanej w stodole świnki, przełoży to wszystko dumą z zrzucenia kolejnej bomby na jakieś miasto i tak może żyć całymi latami. Właściwie to do końca życia. O tym że to wcale tak nie wygląda i tam też po prostu trochę obniża się tylko standard życia nie wspomnę. rosji udało się stworzyć wiernopoddańcze i dumne z dokonań wielkiego brata społeczeństwo. Oni szczerze kochają wielkiego brata, tak samo jak Winston Smith ostatecznie pokochał.

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Suchy211 napisał(a):

wypracowany pokój nie może oznaczać kapitulacji Ukrainy, a co za tym idzie jej zniknięcie albo stanie się tworem i tak całkowicie zależnym od rosji.

Jeśliby tak to by miało wyglądać to wtedy Ukraina powinna walczyć do ostatniego pocisku lub po prostu się poddać i ocalić życia obywateli. Jakaby jednak decyzja nie była, byłaby tragiczna i powinien ją podjąć wyłącznie Naród Ukraiński i jaka by nie była zachód powinien w tym wspierać Ukrainę. Oczywiście znając Ukraińców to walczyliby do samego końca. I w takim wypadku świat powinien im pomagać. I właśnie takie warunki jak piszesz to niedopuszczalna całkowita kapitulacja, a nie jak piszą tu w tym wątku, że oddanie tych 4 regionów to całkowita kapitulacja. Otóż właśnie nie.

30 minut temu, adashi napisał(a):

Nie istnieje realna opcja uzależnienia rosyjskiej gospodarki.

1. Zbyt duże zasoby własne.

2. Zbyt inteligentni i zdeterminowani ludzie u władzy.

3. Zbyt niskie oczekiwania rosyjskiego społeczeństwa, aby dało się je rozgrywać tak jak społeczeństwa zachodnie.

Ze wszystkim się zgadzam i takie uzależnienie byłoby niezwykle trudne, ale wierzę, że możliwe... Np. dać takie zachęty gospodarcze żeby oligarchom bardzo opłacały się kontakty z zachodem to wtedy sami by obecnego czy przyszłego putlera powstrzymali bo by za dużo stracili. Mam tu na myśli np. jakiś brak ceł i coś co byłoby niezwykle korzystniejsze niż inne kraje. Gwarancja pieniądza w XXIw może być dużo silniejsza niż karabinu. Pewnie, że jak w pkt3 ruscy to i chleb z wódką są w stanie zjeść dlatego trzeba by uzależnić oligarchów.

Opublikowano

Rosji nie satysfakcjonują te cztery obwody. To jest wariant w ramach rozgrywania administracji amerykańskiej.

Opcja z oligarchami chyba istniała w pierwszym roku wojny. Nie użyto jej. Teraz już nie istnieje. Oligarchowie przeciwni wojnie zostali zmarginalizowani, jeden nawet został zlikwidowany. Reszta świetnie się odnalazła w warunkach wojny.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Co do samego tekstu, koszt Shaheda obecnego to 80k-100k dolców więc nie jest aż taki tani jakby się mogło wydawać. 

@voltq Tak się znasz, że 1000 lat temu byłbyś moim niewolnikiem co najwyżej, także ciesz się, że możesz pisać bzdury na forum komputerowym. #Usuń konto. 

Widzę wychodzi twoja postawa komunistyczna i totalitarna, popierasz niewolnictwo , nie mam takich uprawnień żeby usunąć ci konto zresztą jest to bezcelowe bo założysz kolejne ,  na labie miałeś kilka multikont 

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

Jeden wybrany kierunek frontu. A pod Toreckiem zasadzka Rosjan na wóz Ukraińców którzy również chcieli zebrać ciała poległych. Ponad 300 razy został pogwałcony "rozejm", o rozejmie mówić nawet nie można w takiej sytuacji. 

@voltq Nie miałem kilka multikont, także znowu pudło mój specjalny inaczej misiu. Usuń konto. Jeśli z mojego zdania wyciągnąłeś co popieram i za czym jestem, chociaż moja adnotacja była tylko pokazaniem gdzie byś się w świecie znajdował gdyby nie XXI w. i prawa człowieka, pokazuje, że masz mniej niż 60IQ i skończyłeś edukację na szkole podstawowej co w dalszym ciągu przyczynowo skutkowym sugeruje, że niewiele wiesz, niewiele możesz wnieść do społeczeństwa, i niewiele znaczysz. Usuń konto, i zbieraj te szparagi - bo przynajmniej przyczynisz się do popierania tezy którą kolportujesz - Polacy do szparagów. 

Edytowane przez TheMr.
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

A on nie miał gotowego planu w 2024? :D

Mogliby równie dobrze przestać go cytować, pokazywać etc. 

Trump nic nie wnosi, nic nie potrafi i nic nie może... biedna ta ameryka mają gorszego prezydenta niż my :D

• Upvote 1
Opublikowano

Gówno prawda, że nie ma kart. Ma, tylko że te karty wyrzuca, bo mu się nie podobają

- dołączenie do reszty zachodu i ciśnięcie Rosji na poważnie, sankcje, uszczelnienia, poważne podejście

- wsparcie Ukrainy tak jak w tym śmiesznym tekście który puszczał w 2024 (że niby jak ruski dadzą dupy z negocjacjami i to będzie ich wina, to wesprze Ukrainę tak, że ruscy pękną natychmiast i Ukraina się pozbędzie najeźdźców) - nikt rozsądny wtedy w to nie wierzył, mnie wyzywali za to że nie wierzę. Mówili, że to dowód na to, że Trump wcale nie jest proruski. Minęło pół roku i... "no taaa.."

Jego plan polegał na tym, żeby pogadać z Zelenskim, wytłumaczyć mu, że najlepiej to niech się podda, przycisknąć go, oddać Ukrainę ruskom, a swoim w Ameryca wciskać kity o byciu gołąbkiem pokoju który zakończył rozlew krwii.

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 7
Opublikowano
19 minut temu, VRman napisał(a):

Gówno prawda, że nie ma kart. Ma, tylko że te karty wyrzuca, bo mu się nie podobają

- dołączenie do reszty zachodu i ciśnięcie Rosji na poważnie, sankcje, uszczelnienia, poważne podejście

- wsparcie Ukrainy tak jak w tym śmiesznym tekście który puszczał w 2024 (że niby jak ruski dadzą dupy z negocjacjami i to będzie ich wina, to wesprze Ukrainę tak, że ruscy pękną natychmiast i Ukraina się pozbędzie najeźdźców) - nikt rozsądny wtedy w to nie wierzył, mnie wyzywali za to że nie wierzę. Mówili, że to dowód na to, że Trump wcale nie jest proruski. Minęło pół roku i... "no taaa.."

Eee tam - zapomniałeś chyba o najmocniejszej karcie czyli wypowiedzeniu przez USA wojny rosji i przekonaniu NATO do włączenia się do IIIWŚ... :D

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

a swoim w Ameryca wciskać kity o byciu gołąbkiem pokoju który zakończył rozlew krwii.

Swoi w Ameryce nie są zainteresowani rozlewem krwi, tylko nie wydawaniem środków na obce wojny. Dotyczy to Ukrainy, Izraela i innych konfliktów. 

Również patologii z USAID.

Ja nie wiem. Małpa by już to zrozumiała po takim czasie.

Opublikowano

@VRman

Tak jak nie przepadam za opiniami crush-a, to tym razem muszę przyznać mu rację.

USA nie mają obecnie interesu w tym żeby wspierać UA, a wręcz przeciwnie. 

Jakie Trump ma karty i co może zrobić? Nawet jak by chciał cokolwiek zrobić (a nie chce) i miał środki (a nie ma) to pozostaje konflikt interesów i opinia społeczna. Nie będzie ryzykował zabawy 1 vs 2. Amerykanie jeszcze mają skuteczne formy nacisku na rząd a ich wewnętrzna narracja od dawna jest taka, że ich główny wróg to Chiny, więc nie będzie "marnował" środków, które USA może będzie potrzebować jeszcze w tym roku...

Trump zagrał blefem i najpierw Zełenski powiedział sprawdzam, a teraz robi to putin. 

Ostatecznie może tylko pogrozić putinowi palcem (ale znów nie chce) i na tym się to skończy. 

Jakby na to nie patrzeć ruskie są amerykanom potrzebne (zarządzanie strachem, dźwignia surowcowa itd.)

USA szykuje się do ewentualnego konfliktu z Chinami i to jest dla USA priorytet, a reszta to są tylko środki do celu.

Możesz się z tym nie zgadzać, ja również chciałbym żeby trump był tylko ruską onucą ale prawda jest dla nas bardziej bolesna.

Przyszły czasy kiedy USA, FE, czy Chiny są takimi samymi uzurpatorami i tylko musimy wybrać, który obecnie lepiej dostrzeże i zrealizuje również nasze interesy, ponosząc przy tym akceptowalne koszty. Obecnie chyba tylko Chiny mają w tym jakąś korzyść.

To co piszesz miałoby prawo zaistnieć może jeszcze kilka lat temu, zanim USA zaczęło rozwalać system globalny. 

Po ruchach Trumpa USA spaliło mosty i nie ma już powrotu do poprzedniego systemu rynkowego, wartości i ideologii - to już nie funkcjonuje.

Opublikowano (edytowane)

Oni jednak są nieźle poje.....ni.... Kraje które w ustawodawstwie mają kary nawet za czytanie Mein Kampf i dominują mocno lewicowe i antynarodowe partie to te ruskie debile mówią o odradzaniu nazizmu... :rotfl:

Kogo wy k... wyzwoliliście w 1945 r.? Pół Europy zagarnęliście i na zakrwawione po wojnie Narody wprowadziliście terror miejscami nie mniejszy niż hitlerowcy. Niemcy oddali ludziom, którzy byli w obozach pracy przymusowej i koncentracyjnych oraz nawet spadkobiercom tych więźniów godziwe zadośćuczynienia a wy ruskie świnie nic nikomu nie oddaliście! Zamordowaliście w Polsce wielu patriotów, tysiące ludzi z elit. Zarówno w 1939 jak i potem w czasie okupacji Polski. Podobnie było w innych krajach. Jak macie czelność świętować jakiś dzień zwycięstwa? Byliście dokładnie takim samym bandziorem jak Hitler i się 2 bandziorów pokłóciło o łupy, a ten ruski się od 50 lat niestety skutecznie wybiela kogo on to nie ocalił. A ruscy obywatele (nie wierzę, że z niewiedzy bo mają różne źródła) uważają nas za niewdzięcznych bo niby nas "wyzwolili"... :) 

https://www.o2.pl/informacje/agresywna-retoryka-rosji-lawrow-o-odrodzeniu-europejskiego-nazizmu-7148755688966688a

Edytowane przez hubio
Opublikowano

To rosyjska narracja przygotowująca spoleczeństwo do wojny z Europa. I jest u nich silna od lat.

Polska jest w ich propagandzie wciąż wymieniana jako główny, opanowany/skolonizowany przez Anglosasów, niewdzięczny za wyzwolenie od nazistów kraj. Który trzeba znowu wyzwolić.

• Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...