Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, adashi napisał(a):

Jak widzimy Rosja jest w stanie poświęcić cywilną gospodarkę dla celów militarnych,

Przestawienie gospodarki pod militaria spowodowało rozpad ZSRR i znaczące zacofanie technologiczne względem zachodu. To samo stanie się z obecną Rosją. Może rozpadu nie będzie ale gospodarka znowu zwolni na kilkadziesiąt lat zostając ponownie w tyle za zachodem, którego nigdy nie dogoniła i nie dogoni. 

2 godziny temu, adashi napisał(a):

W obliczeniach uwzględniono wartość naszego eksportu na Ukrainu, za który dostaniemy djengi jak będą je mieli? :)

Cały czas mamy płacone bo pokrywają to środki z UE przeznaczone na pomoc dla Ukrainy. Zwyczajnie rośnie im kredyt jaki Ukraina będzie miała do spłaty po wojnie. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ach, czyli to oni nam dają! UE ma własne, państwowe pieniądze i ci dobrodzieje przekazują je nam. Dzięki, czuję się uspokojony.

To co robi Rosja to spychanie części społeczeństwa nie partycypującej w tych transferach prowojennych w ubóstwo na skutek zjawisk inflacyjnych. To alternatywa wobec przymusowej mobilizacji. Imo strategia mocno ryzykowna. Zobaczymy jak się sprawdzi. Na razie idzie to lepiej niż Ukrainu (patrz skala dezercji), no ale degradacja gospodarki cywilnej będzie postępować. Na pewno na Kremlu wiedzą więcej o Rosji niż my tutaj.

Edytowane przez adashi
Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Przestawienie gospodarki pod militaria spowodowało rozpad ZSRR i znaczące zacofanie technologiczne względem zachodu. To samo stanie się z obecną Rosją. Może rozpadu nie będzie

Rozpad zdaniem wielu ekspertów raczej będzie a moim zdaniem wojna jedynie przyspieszyła to co nieuniknione. Rosja to kolos, który nie rozumie obecnego świata i jak każde imperium jest skazane na upadek.

Opublikowano
1 godzinę temu, adashi napisał(a):

Na razie idzie to lepiej niż Ukrainu (patrz skala dezercji)

Stopień dezercji nie jest żadnym wyznacznikiem porównawczym jak po jednej stronie dostajesz kulkę w łeb, a po drugiej przyjmują z powrotem do armii bez konsekwencji.

Opublikowano (edytowane)

@Mar_s

Może temu, że co jakiś czas twitty całkowicie się nie wczytują i nie widać co kto wrzucił?

Nawet nie widziałem, że to było zamieszczone :)

image.thumb.png.33975a40c4ce32835d146c7c8ea8d7c0.png

Edytowane przez MaxaM
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

"Rosja ma niewyobrażalne możliwości rekrutacyjne, i nigdy nie skończą im się żołnierze"

To teraz mamy Houthi, Koreańczyków, a zaraz pewnie Irańczyków. Amunicja z Iranu i Korei, bo własna produkcja to dno. Ciężki sprzęt i rakiety z Korei również. Potężna druga armia świata przegrywa z państwem które nie ma panowania w powietrzu, ani własnej floty morskiej, przy związanych rękach i restrykcjach co do użycia broni. A łączna pomoc to 2% GDP USA - czyli śmieszne drobne. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

@Mar_s

Może temu, że co jakiś czas twitty całkowicie się nie wczytują i nie widać co kto wrzucił?

Nawet nie widziałem, że to było zamieszczone :)

A to akurat prawda, u siebie mam to samo. Nie wiem jedynie czy to dotyczy wyłącznie tego forum czy problem jest bardziej rozległy.

16 minut temu, TheMr. napisał(a):

"Rosja ma niewyobrażalne możliwości rekrutacyjne, i nigdy nie skończą im się żołnierze"

Z potęgą Rosji jest mniej więcej tak jak z patriotyzmem PiS - tępa propaganda dla betonu.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 4
Opublikowano
6 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Teraz to mnie zaciekawiłeś. Rozwiń.

Ja jeszcze dodatkowo bym dodał, że kraj śpiący na surowcach powinien być bardzo bogaty. Ludzie powinni żyć w dostatku. A co mamy w Rosji? Ogółem ubóstwo i garstkę ludzi śpiących na kasie. Także tak, Rosja nie potrafi wykorzystywać surowców :)

Opublikowano
2 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Ja jeszcze dodatkowo bym dodał, że kraj śpiący na surowcach powinien być bardzo bogaty. Ludzie powinni żyć w dostatku. A co mamy w Rosji? Ogółem ubóstwo i garstkę ludzi śpiących na kasie. Także tak, Rosja nie potrafi wykorzystywać surowców :)

Też to zauwazylem, wielki kraj z potencjałem a nie licząc wiekszych skupisk ludzkich to tam psy dupami szczekają, w wielu rejonach to prawie jak w MAD MAX-ie

Opublikowano
6 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ogółem ubóstwo i garstkę ludzi śpiących na kasie.

No i tu trafiłeś w sedno, kto ma być bogaty ten jest ;) Przy takiej skali korupcji jak tam nawet nie może być mowy o dobrobycie.

Opublikowano

@Oldman

Dodając jeszcze jaką byli potęgą technologiczną i naukową za czasów ZSRR. Nawet po dzień dzisiejszy ich urządzania potrafią działać. A później zatrzymali się w czasie. Zmarnowali niesamowicie ostatnie dekady.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, bbandi napisał(a):

Bo tam wolą rakietę pokazać raz do roku na paradzie zamiast wyżywić 5 wiosek w cenie tej rakiety, a ci z wiosek cieszą się z parady jedząc gruz - taka mentalność.

Putin zrobił to samo co u nas Kaczyński tyle, że dużo wcześniej - wziął miernoty i sprawił, że poczuły się jak elity. Co to jest za społeczeństwo to było widać przy próbie wprowadzenia kapitalizmu.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

Potęga technologiczna która nie liczyła się z życiem ludzkim. Swoich najlepszych astronautów zabijali tak o, nie projektowali zabezpieczeń, często nic nie działało. T-34 jako "najlepszy" czołg II wojny światowej miał limit 300 km bo później silnik przestał działać, biegów nie można było wrzucać chyba że w dwie osoby, od strzałów z armaty było tak duszno że dużo osób umierało od samych oparów. I tym podobne rzeczy. Technologię później kradli od USA, trochę modyfikowali. Czarnobyl był pokazem gdzie Rosjanie mają "bezpieczeństwo".

Po dzień dzisiejszy wiele urządzeń działa z innych państw, ZSRR nie ma tutaj wyłączności. 

Edytowane przez TheMr.