Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Dlatego uważam, że sporo rzeczy powinno zostać uwzględnionych przy tworzeniu takiego "planu" powołań na ćwiczenia.

Nie da się uwzględnić wszystkich skomplikowanych sytuacji. Wystarczy aby szkolenia nie były przymusowe, a były wyborem z kilku alternatywnych rzeczy czyli czegoś w rodzaju służby zastępczej. Szkolenie nie musi też przecież oznaczać poligonu w błocie. Gdyby ktoś na taki poligon nieświadomie trafił, powinien mieć możliwość stwierdzenia: sorry to jednak nie dla mnie. Poza tym gdyby to było długie szkolenie, typu 2+ miesięcy to raczej nie jednym ciągiem. Ale nie wiem czy nie lepsze byłoby krótsze, typu 1 miesiąc. Takie bardziej w typie rozbudowanej obrony cywilnej.

Jeżeli zrobią to nadmiernie hardkorowe będzie dużo dezercji i tyle.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Keller napisał(a):

Źródło?

@hubio :) 

Możesz nieoficjalnie np. u neurologa wojskowego pokazać papiery, ale oficjalnie tego nie włączy do swojej oceny. A bardzo często powie ci, że go to nie obchodzi.

Zmiana kategorii odbywa się na tych samych zasadach co kandydaci to zawodowej służby wojskowej, być może kandydaci do WOT (tego ostatniego nie wiem)

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Roman_PCMR napisał(a):

No. Nareszczie dobra wiadomosc. Gordon bedzie wniebowziety ze musi zapitalac po poligonie :E :E :E

giphy.gif

Dla mnie to nie problem. 
A ty, pączusiu, co? Nie będziesz bronił swojego kraju? A, zapomniałem - Ty już uciekłeś. Czemu nie idziesz na jakieś forum UK sadzić te Twoje głupoty?

• Upvote 3
Opublikowano

A czemu oni mają tak długo tworzyć model tych szkoleń? Czyżby nie chcieli odkryć wszystkich kart przed wyborami? Myślę, że już sama zapowiedź wystarczyła. Chyba, że to miało głośno wybrzmieć i teraz czekamy aż każdy zapomni a pomysł się porzuci. 

• Like 1
Opublikowano
Cytat

Rząd Stanów Zjednoczonych poinformował, że wstrzymał Ukrainie dostęp do tajnych zdjęć satelitarnych, które były wykorzystywane przez nią w wojnie obronnej z Rosją.

To nie pierwsza decyzja USA odnośnie odcinania Ukrainy od amerykańskiego wsparcia. Wcześniej Waszyngton zawiesił pomoc wojskową i wywiadowczą dla Kijowa.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

To nie jest powrót do zasadniczej obowiązkowej służby wojskowej. To jest możliwość, ale również bardzo wymierna zachęta do przeszkolenia zarówno dla kobiet jak i mężczyzn, oczywiście mężczyzn w polskiej armii jest więcej i więcej pewnie skorzysta z tej oferty, ale dla każdego, kto jest sprawny, zdolny do takiego przeszkolenia będzie to możliwe. Nie będzie to uniemożliwiało mu, nie będzie utrudniało realizacji ambicji zawodowych czy rodzinnych. Musi być za odpowiednią rekompensatą poświęconego czasu na przeszkolenie. To jest zachęta, której potrzebujemy, bo zmiany demograficzne nie są dla nas korzystne. [...] Demografia nam nie służy, dlatego trzeba zachęcać, im więcej osób przeszkolimy, tym bardziej bęziemy bezpieczniejsi.

Kosiniak-Kamysz w sejmie

Wygląda trochę jak damage control.

Edytowane przez lokiju
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lokiju napisał(a):

A czemu oni mają tak długo tworzyć model tych szkoleń? Czyżby nie chcieli odkryć wszystkich kart przed wyborami? Myślę, że już sama zapowiedź wystarczyła. Chyba, że to miało głośno wybrzmieć i teraz czekamy aż każdy zapomni a pomysł się porzuci. 

Może budowa infrastruktury i kadr pod duże szkolenia trwa długo w czasie pokoju i nie dałoby się tego ukryć bez przecieków do opinii publicznej.

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
10 minut temu, lokiju napisał(a):

Tak.

chodzi o to, żeby „coś się działo”, ale żeby nie miało wpływu na wynik wyborów. Tzn. Nie ma kategorycznej decyzji kto idzie, ani kiedy. :) 

Opublikowano (edytowane)

Na to wychodzi, wskazuję na to wypowiedź Kosiniaka-Kamysza z, której można wywnioskować, że to tylko dla chętnych więc nie ma tematu. A tu cyk po wyborach jednak obowiązkowe dla wszystkich %-)

Edytowane przez lokiju
  • Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, hubio napisał(a):

@hubio :) 

Możesz nieoficjalnie np. u neurologa wojskowego pokazać papiery, ale oficjalnie tego nie włączy do swojej oceny. A bardzo często powie ci, że go to nie obchodzi.

Zmiana kategorii odbywa się na tych samych zasadach co kandydaci to zawodowej służby wojskowej, być może kandydaci do WOT (tego ostatniego nie wiem)

To jak oni mają to zrobić, jak ma się sto chorób różnego typu? Przecież to jest pobyt na wielu oddziałach.

Opublikowano

Widze sa ludzie co nie chca isc na poligon i cwiczyc, powiem tak:

Jestescie Polakami więc macie obowiązki wobec polskich deweloperów i fliperów, inwestycji trzeba bronić, zyski się same nie zrealizują.

Ale nie przejmujcie się, jak będziecie gineli bez nogi pod lublinem to oskar, którego ojciec miał 50% marży na mieszkaniach wraz z jego dziewczyną julią wrzucą flagę polski na instagrama w 2 rocznicę wybuchu wojny. oczywiście z wysp kanaryjskich

(zaebane z wykopu :E

Opublikowano
4 minuty temu, lokiju napisał(a):

Według Żukowskiej wystarczy zostać gejem i już nie trzeba bronić ojczyzny. Takie to proste. 

Rusko-chińsko-islamsko myślenie. Geje są tępieni znacznie bardziej od hetero mężczyzn od wieków, więc jeśli nie traktuje się ich jak ludzi, to nie można oczekiwać by walczyli. Tak, wiem, niepopularna opinia bo dziś konfederaci płaczą, że biały hetero ma najgorzej na świecie i jest homoterror. No ale wbrew temu co prawaki mówią i gej i hetero to mężczyźni, łącznie traktowani dość źle, ale geje gorzej. A traktowani źle, w tym jak niewolnicy - nie muszą chcieć za taki kraj walczyć ani za ludzi.

Z drugiej jak ktoś chce mieć kogoś słabego i płaczącego w wojsku, to niech nadal dają każdemu kategorię A.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Keller napisał(a):

To jak oni mają to zrobić, jak ma się sto chorób różnego typu? Przecież to jest pobyt na wielu oddziałach.

Sto chorób to raczej nikt nie ma... Masz mniej więcej podobne badania/wizyty do kandydata do służby zawodowej czyli: kardiolog i echo serca, okulista, neurolog itp. Napisałem wcześniej, że dokumentacja medyczna z cywila jest niepotrzebna, ale popełniłem błąd bo np.. w przypadku choroby nowotworowej należy dostarczyć i to z miejsca dostajesz kat.  E. Nawiasem mówiąc kolejna głupota w WP bo mogłeś mieć 30 lat wcześniej, a teraz jesteś zdrowym bykiem i nie zmienisz nigdy E. Mam w rodzinie chłopaka zafascynowanego wojskiem, marzącego o służbie, w pełni zdrowego, wygląda jak model. Codziennie biega i ćwiczy, ale że miał w wieku 16 lat raka (dawno wyleczony) to w wojsku do usr. śmierci ma mieć E bez możliwości zmiany. Za to otyły 58 latek z wadą serca (poza wykazem z rozp.), otyłością IIst i problemami z kręgosłupem ma A. Nawet rwy kulszowe i skolioza kręgosłupa nie zmieni ci A. Musi być coś na grubo...

Witamy w Wojsku Polskim.... :) Dlatego setki razy pisałem w tym temacie, że polskie rezerwy są na papierze.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano

Nikt nie wprowadzi obowiązkowych ćwiczeń wojskowych, to polityczne samobójstwo, podobnie jak zabranie 800+ czy bonusowych emerytur. Pewnie Tusk chce zmontować coś na kształt WOT (tylko pod szyldem KO). Jeśli wydatki na zbrojenia mają nie obciążać długu, to pewnie wydadzą kasę na ochotników. Z przymusowych nie da się stworzyć niczego konkretnego. Zawsze mogą dać jakieś bonusy za  odbycie szkolenia np. preferencyjny kredyt na mieszkanie :D

• Upvote 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...