Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja też bym jednak radził wstrzemięźliwość. Oprócz działań rządów gospodarka kieruje się własnymi torami i cyklami koniunktury, gdyby nie to nasze rządy brunatnych okazałyby się dla nas kataklizmem. A tak, z wyjątkiem ostatnich lat, przeszliśmy suchą stopą i możemy czuć tylko gorycz zmarnowanych szans.

Ostatnio ktoś wklejał jak to bilans handlowy się pogorszył USA. No przecież nic w tym dziwnego, idą cła więc każdy tam importuje ile wlezie towarów, części, surowców, podzespołów itp. Kiedy magazyny się zapchają, a cła wejdą w życie import bardzo gwałtownie opadnie. Prawdziwą sytuację poznamy dopiero za kilka lat, kiedy te zawirowania się skończą. Możemy się co najwyżej dziwić dlaczego taki zwiększony import nie idzie w drugą stronę. Nie wiem, może USA mało takich towarów eksportują, a może biznes jakoś nie wierzy w cła odwetowe.

Edytowane przez nemar
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, huudyy napisał(a):

Oho, zaczyna się fikołkowanie. Czy nie potrafisz wypośrodkować odpowiedzi? Czy istnieją tylko w Twojej głowie stany zero-jedynkowe?

Rosja w żaden sposób nie jest drugą armią świata, ale tak samo nie można jej lekceważyć - jakby nie patrzeć to jest (byłe) mocarstwo (atomowe) z potężnymi nakładami finansowymi na militaria.

Chiny to faktycznie kolos na nogach z chininium, ale nie zapominaj, że ich jest ponad miliard - więcej jak UE i USA razem wzięte, więc w żaden sposób nie można i tak ich lekceważyć. Ich gospodarka jest podstawą funkcjonowania całego świata jaki znamy, więc nabijanie się z nich jest śmieszno-straszne.

Ale to nie ja pisałem te posty ignorujące ich. PCL był ich pełen. A @TheMr. wieszczył rychły koniec ruskich średnio co tydzień.

6 godzin temu, huudyy napisał(a):

Już CoVID właśnie pokazał, jak bardzo jesteśmy uzależnieni od nich.

Czy mam przypomnieć wpisy lokalnego prawniczaka o samowystarczalności Europy w przypadku kryzysu, gdy krytykowałem nasze spychanie wszystkiego na zewnątrz?

Opublikowano
8 godzin temu, huudyy napisał(a):

Oho, zaczyna się fikołkowanie. Czy nie potrafisz wypośrodkować odpowiedzi? Czy istnieją tylko w Twojej głowie stany zero-jedynkowe?

Rosja w żaden sposób nie jest drugą armią świata, ale tak samo nie można jej lekceważyć - jakby nie patrzeć to jest (byłe) mocarstwo (atomowe) z potężnymi nakładami finansowymi na militaria.

Chiny to faktycznie kolos na nogach z chininium, ale nie zapominaj, że ich jest ponad miliard - więcej jak UE i USA razem wzięte, więc w żaden sposób nie można i tak ich lekceważyć. Ich gospodarka jest podstawą funkcjonowania całego świata jaki znamy, więc nabijanie się z nich jest śmieszno-straszne. Już CoVID właśnie pokazał, jak bardzo jesteśmy uzależnieni od nich.

śmiała argumentacja jak na wyborcę konfy :E 

No tutaj pan nie trafił bo ostatnio głosowałem na kandydatkę startująca z ramienia KO

4 godziny temu, Camis napisał(a):

BREDNIE.

Skoro to brednie to chodzisz dalej w masce ?

Opublikowano

Rosja nie zamierza iść na kompromis w sprawie Ukrainy. Jak informuje agencja Bloomberga, powołując się na przedstawicieli zachodnich służb bezpieczeństwa, prezydent Rosji Władimir Putin stawia jasne warunki w sprawie terytorium, misji pokojowej oraz przyszłego statusu Ukrainy.

Władimir Putin celowo wysunął maksymalistyczne żądania przed rozmowami o zakończeniu wojny, mając świadomość, że najprawdopodobniej nie zostaną one zaakceptowane ani przez Ukraińców, ani przez pozostałe kraje Europy — przekazały źródła.

Według nich rosyjski przywódca jest gotowy do kontynuowania walk, jeśli nie osiągnie swoich celów.

Rosja żąda od dawna, by Ukraina była krajem neutralnym, a społeczność międzynarodowa uznała rosyjskie roszczenia względem anektowanych ukraińskich terytoriów. Moskwa opowiada się też przeciwko europejskim siłom pokojowym w Ukrainie.

Plan Putina każe wątpić w to, czy Kreml poważnie podchodzi do wynegocjowania prawdziwego i długotrwałego pokoju z Ukrainą — napisał Bloomberg. Zamiary przywódcy Rosji są też sprzeczne z wypowiedzią prezydenta USA Donalda Trumpa, który wyraził przekonanie, że Putin chce pokoju.

Rzecznik Kremla Dmitrij Pieskow powiedział, że opisana przez zachodnich przedstawicieli służb bezpieczeństwa pozycja Rosji "nie jest prawdziwa". Oświadczył, że Ukraina powinna podjąć kroki, by można było rozpocząć negocjacje, i zapewnił, że Moskwa jest gotowa do działań na rzecz pokoju. 

Według doniesień zachodnich mediów specjalny wysłannik prezydenta USA Steve Witkoff planuje w tym tygodniu wizytę w Moskwie, gdzie ma się spotkać z Putinem.

źródło

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ponoć amerykanie godzą się na punkty, które oznaczają w zasadzie lekko rozwleczone w czasie wchłonięcie Ukrainy do nowego ruskiego ZSSRu. 

Ma być piorąca mózg telewizja i wykorzystywane przez kreml anbona czy co tam ma prawosławie moskiewskie.

Czyli ma być furtka do przejęcia władzy. Wojskiem czy wyborami w ciągu kilku lat, nieważne. 

Zorganizowanie wyborów po przekupieniu opozycji, żeby wbiła Zelenskiemu szpilę - to w nadziei, że w końcu da się wprowadzić do władz ruskie pacynki i tak przejąć Ukrainę.

Do tego zakaz wysyłania broni na Ukrainę przez USA albo i cały zachód po zawarciu "pokoju". 

Ogólnie to taka pudrowana kompletna kapitulacja. 

Nie mogę znaleźć artykułu teraz, ale widziałem go rano.

Zamiast tego dam to:

https://wiadomosci.radiozet.pl/swiat/tak-zakonczy-sie-wojna-w-ukrainie-chodzi-o-3-punkty-putin-sie-wscieknie

Cytat

image.png

edit:

https://wykop.pl/link/7666985/rosyjska-dezinformacja-w-hiszpanii

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Aż dziwne, że nikt nie wrzuca a tu takie ładne zdjęcia krążą po sieci z nocy

GlvIVGMWkAAmERg?format=jpg&name=medium

Ponoć Moskwa

30 minut temu, VRman napisał(a):

Do tego zakaz wysyłania broni na Ukrainę przez USA albo i cały zachód po zawarciu "pokoju". 

Niech USA spada na drzewo, jak w interesie naszego bezpieczeństwa będzie wysyłać broń na Ukrainę to będziemy to robić.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Czy mi się wydaje czy właśnie Ukraińcy w niczym nie przestali się różnić od ruskich i też zaatakowali cele cywilne?

Ofiary śmiertelne to m.in. ochroniarz pracujący w firmie na lotnisku Domodiedowo, a także 38-letni mężczyzna stojący na parkingu przed zakładem mięsnym

Nie wydaje się aby to byli żołnierze.

https://wiadomosci.wp.pl/najwiekszy-atak-dronow-na-moskwe-pozoga-gniew-propagandysci-nawoluja-do-zemsty-7133984442800672a

Edytowane przez hubio
Opublikowano
10 minut temu, hubio napisał(a):

Czy mi się wydaje czy właśnie Ukraińcy w niczym nie przestali się różnić od ruskich i też zaatakowali cele cywilne?

Już dawno powinni to zrobić. 

• Like 2
  • Upvote 5
Opublikowano
19 minut temu, hubio napisał(a):

hubio

Przyklej się do ulicy w ramach protestu

Crush

nikt nie cieszył się ze zmiany wladzy w Syrii, bo wiadomo było że to zmiana kiły na rzeżączkę, tylko że ruscy stracili swoje bazy i porty, chyba też nie wszystkie, oraz że ruskie srtaciły/spadły im tam wpływy, aż dziw że trzeba to jeszcze raz tłumaczyć

• Upvote 6
Opublikowano
33 minuty temu, hubio napisał(a):

To jest pokłosie rosyjskiej obrony. Widziałeś zdjęcia wbitych w ziemię pomiędzy samochodami boosterów rosyjskich rakiet po dzisiejszym dronowym ataku UA?

Idąc Twoim tokiem rozumowania, to Rosja zaatakowała cele cywilne w Moskwie własnymi rakietami ;)

GlxkSClXsAACgU6?format=jpg&name=small

GlxIg-LXsAArUY6?format=jpg&name=small

Glxk3ffXcAAfwnT?format=jpg&name=small

https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1899503408073085277

https://x.com/MattLech23/status/1899473379666620640

https://x.com/rzep8/status/1899504052393705872

Panie @Musku, napraw nam twittera, bo ciężko na Pana narzekać :witojcie2:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

image.png.79f6839b82839a528c2c54ef6b6c32b0.png

Przez taką hipokryzję nie mogę zrozumieć wyznawców różnych polityków.

Nikomu tam z tych z nie tylko czapeczką MAGA na głowie, ale i portetem Trumpa na tyle samochodu, nie przyjdzie do głowy, że ten cymbał właśnie się samo-zaorał?

Przecież Trump dokładnie tak się zachował - upadł tak nisko, że dla jakichś własnych celów sprowadził śmierć na setki albo i tysiące ludzi na Ukrainie, odcinając pomoc wywiadowczą i dostawy broni do obrony przed ruskimi rakietami i dronami na przykład. 

Poza tym aż się nie chce wierzyć, żeby on wymyslił napisanie tak debilnego tweeta. 

Czy jest aż tak durny, czy to taktyka nastawiona na "niee, on nie był zdrajcą na pasku Rosji, on tylko chciał dobrze, ale był za głupi i czegoś nie zrozumiał".

Bo jeśli ktoś chciał mieć przykład na to, jak Trump wykazuje się niespotykanym na skalę światową debilizmem i  koncertowo spierdziela jakąś sprawę w tematach kontaktów z innymi państwami, to poza kwestiami Ukrainy, to będzie chyba najlepszy przykład w jego nowej kadencji. Póki co.

Grożenie Kanadzie za to, że odpowiedziała na jego wcześniejsze grożenie. :boink:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
4 godziny temu, crush napisał(a):

Ale to nie ja pisałem te posty ignorujące ich. PCL był ich pełen. A @TheMr. wieszczył rychły koniec ruskich średnio co tydzień.

ten ekspert najgorzej sie zestarzal xDxD

tyle koncow wszystkiego, tyle sukcesow i ofensyw a tu nadal sie spotykamy w 2025

48 minut temu, hubio napisał(a):

Dopiero w 2025 to zauwazyles? Nawet linkowany tu wczesniej raport ONZ wspomina tez o zbrodniach wojennych po stronie ukrainskiej. Oczywiscie przy przewazajacej ilosci tych zbrodni po stronie rosyjskiej.

Nie ma w tym niczego dziwnego, tak sie walczy z szumowinami.

Godzinę temu, VRman napisał(a):

Czyli ma być furtka do przejęcia władzy. Wojskiem czy wyborami w ciągu kilku lat,

Przeciez sami ukraincy do wczoraj w wiekszosci przypadkow wybierali sobie ruskie wladze, 17% tego kraju to kacapy.

Nie da sie ich obronic przed mozliwoscia przejecia wladzy w wyborach, chyba ze dyktatura.

Opublikowano (edytowane)

🇮🇷🚫🇺🇸 "I will not negotiate with you even under threats, do what you want," — President of Iran to Trump

👀 Earlier, Trump said that "something will happen to Iran very soon, and you will hear about it."

https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1899513190725107951

6 minut temu, crush napisał(a):

Zaraz. Jak Polska zestrzeli ruską czy ukraińską rakietę i ta spadnie na obiekt cywilny to będzie nasza wina?

Oczywiście, że nie. Ale tutaj hubio sugeruje, że UA specjalnie wali po cywilach. Taki urok wojny. Cywile zawsze dostają rykoszetem.

Według najnowszych doniesień Kijów godzi się na 30 dniowy rozejm, USA w zamian przywraca dostawy broni i informacje wywiadowcze. Czekamy na reakcję Rosji.

https://x.com/FilippDM/status/1899523785763532854

Edytowane przez MaxaM
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Z kacapami nie da się inaczej negocjować niż z pozycji siły. Jak okażesz słabość to cię zjedzą. 

Być może... Tylko teraz rosjanie mogą się usprawiedliwiać w ONZ, że obie strony robią to samo i rozmydlać własne zbrodnie. Jakie moralne prawo będzie miał Załenski krzycząc, że rakiety rosyjskie zabijają Ukraińską ludność cywilną jak zrobił to samo... I czy to w ogóle ma sens? Tysiące lub dziesiątki tyś zamordowanych Ukraińców vs 3 rosyjskich (słownie: trzech), ale przecież każde życie jest tak samo cenne więc z moralnego punktu widzenia to jest to samo.

Rozumiem, że taktyka taka ma pokazać zdolności bojowe Ukraińców w trakcie negocjacji tylko przypadkiem czy to nie jest taktyka prowokowania niedźwiedzia przez muchę? Moim zdaniem kolejna bezsensowna decyzja władz Ukraińskich, a teraz Trump o Załenskim być może nie powie już "dyktator" ale i "zbrodniarz", a z punktu widzenia prawnego Załenskim powinien zająć się MTK...

Tymczasem breaking news!

Ukraina zgodziła się na propozycję USA dotyczącą natychmiastowego 30-dniowego zawieszenia broni, pod warunkiem zastosowania się Rosji. Stany Zjednoczone natychmiast znoszą przerwę w wymianie informacji wywiadowczych i przywracają pomoc w zakresie bezpieczeństwa dla Ukrainy.

https://wiadomosci.wp.pl/ukraina-zgodzila-sie-na-czasowe-zawieszenie-broni-stawia-warunek-7134070538619488a

Edytowane przez hubio
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, hubio napisał(a):

prowokowania niedźwiedzia przez muchę?

Że co? Ten niedźwiedź nie może rozjechać muchy od 3 lat. Jakie prowokowanie, do czego? Bo niedźwiedź wypowie wojnę? :D

Czy Ty naprawdę masz założony filtr przepuszczający tylko kacapskie farmazony? Ukraina od roku regularnie co parę dni atakuje Rosję dronami. Drony pod Moskwą są co jakiś czas. Dolatują też pod sam Ural czy Petersburg. 

Edytowane przez MaxaM
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 7
Opublikowano

Czyli Ukraina zmuszona dać Rosji miesiąc na wzmacnianie swojej armii, w zamian za... nic, bo te wstrzymanie dostaw info i uzbrojenia było wstrzymane bez powodu.

Fajny ten "negocjator". Ciekawe co Rosja ma zrobić w zamian.

przewidujemy?

mój bet:

Spoiler

nic

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...