Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://cdaction.pl/newsy/branza-gier-jest-w-kryzysie-ale-szef-ea-tego-nie-odczuwa-andrew-wilson-zarobil-prawie-40-milionow-dolarow/

Cytat

W minionym roku podatkowym Wilson zainkasował aż 38,6 milionów dolarów

Cytat

Tymczasem od lat w Electronic Arts trwa wielka redukcja. Codemasters musiało wcisnąć mocno hamulec, następnie znacząco uszczuplono BioWare, potem skasowano kolejnego Titanfalla i od 300 do 400 pracowników Respawn Entertainment wylądowało na bruku, wyrzucono też część twórców Skate’a, a na początku tego roku przeprowadzono czystki w studiach odpowiedzialnych za Battlefielda 6.

dog-smile-haha.gif

swoją drogą korpo to jakaś czwarta gęstość. Dlaczego masowe zwolnienia są przeważnie skorelowane z masowymi podwyżkami dla zarządu? x D

• Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak trafiłem na Tubie. Protest zwolnionych pracowników Bethesdy. Są tu wszystkie postacie z nowoczesnego gamedewu o których krążą w ostatnich latach memy. Czy są naprawdę odklejeni od rzeczywistości? No jacha ...

Opublikowano
W dniu 3.08.2026 o 10:40, Ryszawy napisał(a):

Tak trafiłem na Tubie. Protest zwolnionych pracowników Bethesdy. Są tu wszystkie postacie z nowoczesnego gamedewu o których krążą w ostatnich latach memy. Czy są naprawdę odklejeni od rzeczywistości? No jacha ...

Przydadzą się w BioWare, markę Dragon Age zabiły tego typu "devsi", więc czas na ostateczny koniec Mass Effect ;)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.08.2026 o 13:31, Pawelek6 napisał(a):

PS7 to może już być chmura z jakimś absurdalnie drogim abonamentem czy inną subskrypcją, tak by klient nie miał już nic fizycznie na własność :hihot:

Tylko z tego nie ma co się śmiać, tak po prostu będzie jeśli gracze nie zaciągną hamulca i nie wrzucą "biegu wstecznego".

Smycz się wielu spodobała bo "wygoda", zobaczymy czy łańcuch tak samo polubicie. Jeśli kiedyś to forum jeszcze będzie istniało i wrócicie do naszych wspólnych rozmów to pamiętajcie, byliście ostrzegani od wielu lat i to nie przez jakieś "elity" a osoby z waszego środowiska.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano

Tutaj nawet nie chodzi o to, że ktoś kogoś ostrzegał. Ludzie o tym doskonale wiedzą, po prostu rośnie odsetek tych, którzy zwyczajnie mają to w dupie. Dyskusje o dalekosiężnych skutkach skupiają się głównie na forach, gdzie można sobie pogadać o branży, ustawieniach, plusach i minusach, wszystkim co dotyczy tych kwestii. Przeciętny gracz nie zaprząta sobie tym głowy. Jak mu puszczą grę prosto z TV przez streaming i będzie chodzić dobrze, czego więcej potrzeba? Nie płacisz za nową konsolę, nie płacisz za niedobór komponentów, łapiesz pada i grasz. Wszelkiej maści abonamenty istnieją od dawna, ludzie są od lat urabiani, przyzwyczajani do tego, że kupujesz nie grę, a tylko do niej dostęp. Czy o się komuś podoba czy nie, tak wygląda przyszłość. Przejście PC na digital było mocno rozciągnięte w czasie, ale pomijając uzasadnione dyskusje o DRM, klienci przyjęli wydania cyfrowe bez większego sprzeciwu. Konsole broniły się znacznie dłużej, ze względu na odmienne warunki, nic jednak nie trwa wiecznie. 

Opublikowano

Nie jestem do końca przekonany, że "ludzie o tym doskonale wiedzą".

Myślę, że ludzie są już tak ogłupieni, że zorientują się, że są w dupie dopiero, jak im tlen odetnie.

Ta branża w tym momencie zasługuje już na upadek i mam nadzieję, że on nastąpi.

• Upvote 1
Opublikowano

Śmieję się, bo daję 90% szans prawdopodobieństwa, że tak się stanie. Gracze od lat pokazują jak dają się co raz bardziej doić. Patrz teraz GTA. Co z tego, że parę osób pomarudzi w necie, skoro zdecydowana większość preordera zamówiła dawno temu. Zresztą nie tylko gracze, rynek drożejących podzespołów PC to samo. Wszędzie wszyscy, że drogo, a kolejnego dnia ci sami wszyscy chwalą się zakupem. Osobiście nie wierzę, że ceny ramu wrócą do normy. To już trwa od października, ludzie przyzwyczajają się i mają krótką pamięć. Każda dziedzina tak funkcjonuje, zobacz co się dzieje na świecie, w polityce. Na "górze" nikogo nie obchodzi abyś coś miał. Co z tego, że znajdzie się może 20% inteligentnych ludzi, kiedy mają przeciwko sobie 80% idiotów. Wszelkie problemy naszego małego growego świata albo takie konkretne duże gdzie chodzi o ludzkie życie, spokojnie dałoby się w większości bardzo szybko wyeliminować. Tylko do górnych sfer najczęściej dostają się ludzie rządni władzy i pieniędzy, a którzy to akurat mają najlepsze predyspozycje aby się szybko piąć do góry po szczeblach kariery. Kiedyś psycholog mi to tłumaczyła. Ci inteligentni i co posiadają jakieś wartości, nie chcą się użerać nieznanym kosztem z "tamtymi" przejeżdżającymi po nich jak czołg. Gdyby ludzie myśleli i chcieli, to by wszystko dało się odkręcić i wyprostować, a przynajmniej w większości, ale nasz gatunek jest jaki jest niestety.

Czasem sobie pomarudzę, czasem pośmieję się, a ogólnie to już od kilku lat godzę się z uwaleniem rynku growego. Szczególnie po tym, jak wyparto interesujące mnie gatunki. Z biegiem czasu da się znaleźć inne zajęcia. Moja najnowsza gra jest z 2021 r. Nadal czasem coś kupię, ale to głównie jakieś zaległości, których cena mocno spada po latach.

• Like 1
Opublikowano

Nie zapominaj, że jesteśmy dziś bardzo mocno manipulowani.

Skad pewnac ze swiat o ktrym piszesz faktycznie taki jest.

Skąd pewność, że ludzie faktycznie to wszystko kupują?

Od korporacji ?

Przecież one mówią to, co im pasuje, a nie to, co jest prawdą.

Może korpo tylko taki obraz właśnie rysuje, żebyś ty faktycznie jako konsument pomyślał… no skoro wszyscy, to po co czekać.

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie jestem do końca przekonany, że "ludzie o tym doskonale wiedzą".

Myślę, że ludzie są już tak ogłupieni, że zorientują się, że są w dupie dopiero, jak im tlen odetnie.

Nie mam złudzeń, patrząc na sieczkę jaka często ma miejsce podczas premier poszczególnych tytułów. Ogłupianie swoją drogą, ale jeśli przeciętny nabywca sam nic nie sprawdza, nie robi żadnego researchu, tylko bierze preorder w ciemno, często kilka miesięcy przed premierą, kogo tutaj winić? Na co liczyć? Wszystko dzieje się w większości przypadków na własne życzenie. Nie ma obowiązku kupowania gier na premierę, nie ma obowiązku płacenia za abonamenty, wydawania hajsu na walutę w grze. Z tych powodów nie przekonuje mnie argument "ja nie wiedzioł". 

• Like 1