Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, samsung70 napisał(a):

najgorętszy obecnie temat na forum... co w tej grze jest takiego, że tak się w nią zagrywacie? 

Rozumiem, że tylko 40+ z nostalgii i sentymentu... 

Ktoś tam pod Tobą wstawił dziewczynę, podniecającą się grą, która jest starsza od niej, więc to nie tylko 40 latkowie. Mi się najbardziej podobał w tej grze otwartość i rozwój postaci. Masz dostęp do każdego zakątka ale dopiero z czasem jak poćwiczyć możesz się zapuszczać głębiej i próbować sił z nowymi potworkami. Nie ma durnego skalowania poziomów... Czuć że punkty nauki, nowe broni, pancerze robią robotę i widać efekt. Do tego bardzo ciekawy świat. Dobrze pokazane jest zróżnicowanie obozów, każdy obóz ma własny cel, jednym przyświeca wolność innym bogacenie się a jeszcze innym wiara. 

PS. Idealny wzór jak powinny wyglądać remaki. 

Edytowane przez matakujce
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Reddzik napisał(a):

Jak takie masz podejście, to po co kupować, na serio. Nikt tu nie będzie bić za to, że ktoś ma odmienne zdanie. 

edit
Z Wiedźminem jest taki "problem", że podoba mi się książkowe słownictwo, wiele staropolskich zwrotów itp to też tworzy unikalny odbiór. 

Gothic jest zbudowany inaczej ale też ma świetny dubbing i dobry klimat, pasuje do tego, tak jak w oryginale jedynki i dwójki, zrobienie Remake bez dubbingu, to jak chędożenie bez baby.:wariat:

nie mam takiego podejścia.. ale od jakiegoś czasu nie mogę się wkręcić w gry tak na prawdę... ostatnim razem udało się z Krymzonem do 130h... a później jak kamień w wodę... 

chcę dobrej fabuły tym razem i może za te piniondze się skuszę.. 

Opublikowano
4 godziny temu, samsung70 napisał(a):

najgorętszy obecnie temat na forum... co w tej grze jest takiego, że tak się w nią zagrywacie? 

Rozumiem, że tylko 40+ z nostalgii i sentymentu... 

Nic. Nie ma żadnej innej:E

Opublikowano (edytowane)

Gothic ma fabułę i wybory czego nie miał Crimson, Crimson może być dla kogoś mniej "drewniany" o ile tak to można nazwać, bo ja osobiście nie mam takiego odczucia. Na początku i tak postać będzie ułomnie machać mieczem, dopiero potem będzie lepiej. 
Do tego mamy wybór 3 obozów do jakich możemy dołączyć, co już było powiedziane. 

Zaraz odpalam, bo czeka mnie zadanie ze Stonem, przerobienie pancerza i potem finał.  

Co do Gomeza, bo miał jakieś fixy, to cóż easy, dostał za swoje. Padł chyba na 3 razy Pięści Trolla. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
29 minut temu, samsung70 napisał(a):

wracam do chałupy, biere za 25GBP na loaded, ściągam w trymiga, pogram 30 minut, stwierdzę mehh,  odpalę Netflixa. 

tak to będzie wyglądać...

To sobie odpuść i tyle. To nie jest gra dla ludzi wychowanych na achievementach za wejście po schodach i bieganiu od punktu A do punktu B po kolorowym szlaczku. To oldschoolowe rpg z krwi i kości w nowoczesnym wydaniu. Nikt nie będzie cię tutaj prowadził za rączkę. Musisz słuchać dialogów, czytać opisy i trochę się zaangażować, żeby wiedzieć, co, gdzie i jak.

Opublikowano
19 minut temu, DITMD napisał(a):

To sobie odpuść i tyle. To nie jest gra dla ludzi wychowanych na achievementach za wejście po schodach i bieganiu od punktu A do punktu B po kolorowym szlaczku. To oldschoolowe rpg z krwi i kości w nowoczesnym wydaniu. Nikt nie będzie cię tutaj prowadził za rączkę. Musisz słuchać dialogów, czytać opisy i trochę się zaangażować, żeby wiedzieć, co, gdzie i jak.

nigdy nie grałem w żadną grę dla osiągnieć :D 

Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Przez 2h nie liźnie gry, a jedynie może się zniechęcić bo początek jest najgorszy. 

no właśnie u kilku osób oglądałe,m ten początek i miałem takie wtf, zaczynasz niewidomo gdzie, niewiadomo jak.. 

Opublikowano
1 minutę temu, azgan napisał(a):

Jak Gothic wychodził to CDPR piraty na giełdzie opylał 🤭

Nie, wtedy już CDPR miało sklep w bloku na Grzybowskiej. Pamiętam jak kupowałem tam na premierę Baldurs Gate, a Gothic wyszedł jakieś trzy lata później. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Keleris napisał(a):

CD projekt przecież robił polską wersję gothica jak pamięć mnie nie myli.

Zgadza się, oni już wtedy byli legit, zajmowali się lokalizacją, dystrybucją gier. 

7daa5d1c9b72c31c9e56.jpg

Edytowane przez DITMD
  • Like 2
Opublikowano

Zobaczcie, cena 99,90 zł w 2002 roku. 

Po uwzględnieniu inflacji wychodzi, że oryginalny Gothic był droższy od remake dziś, choć remake stoi za 209 zł na Steamie. 

51 minut temu, galakty napisał(a):

Przez 2h nie liźnie gry, a jedynie może się zniechęcić bo początek jest najgorszy. 

Jeżeli kompletnie odetniesz się od internetu i uruchomisz Steama w trybie offline to nie będzie się liczył czas gry :czapeczka: A co tą wiedzą zrobi sam zainteresowany, to już jego sprawa. 

Opublikowano

Ja w oryginal nie gralem ale slyszalem o nim nie jedno. 

To co z ta ekcpolracja? Lepiej nie biagac za daleko tylko slupiac sie na zadaniach zeby nie ubijac czegos co potem blokuje questy? Ja trafilem do jakiegos typa co jezdzi na tych scierwojadach ale mam mu przyniesc jakies glony czy tam alg z jeziora tylko gdzie to jezioro jest? :P

Opublikowano (edytowane)

@Radio Tirana Steam w trybie offline liczy czas gry ale tylko na konkretnym urządzeniu, nie mógłby się połączyć do internetu tym urządzeniem bo by się zaktualizowało, czyli jedno urządzenie musi być cały czas w trybie offline po pobraniu gry żeby nie pokazało z tego urządzenia czasu grania.

Edytowane przez Keleris
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Ja w oryginal nie gralem ale slyszalem o nim nie jedno. 

To co z ta ekcpolracja? Lepiej nie biagac za daleko tylko slupiac sie na zadaniach zeby nie ubijac czegos co potem blokuje questy? Ja trafilem do jakiegos typa co jezdzi na tych scierwojadach ale mam mu przyniesc jakies glony czy tam alg z jeziora tylko gdzie to jezioro jest? :P

Mapa jest mała na pewno szybko znajdziesz:E

• Haha 1
Opublikowano

dobra, pograłem 40 minut, nie wiem gdzie iść, co robić, co jest ważne a co nie jest. Dotarłem do Thorusa. dostałem wpierdol bo chciałem być śmieszkiem. poszedłem dalej, dołączył do mnie Wrzód więc teraz będzie już z górki. :hihot:

Jakieś cenne rady od Was w kwestii jak się w tym świecie nie pogubić? :D pozdro 

Opublikowano

Biegac, węszyć, kombinować ...

Jestem w 3 akcie, chciałem zostać magiem wody i zostałem.

Trzeba znaleźć swiątynie Addanosa ktora jest przy rzece a rzeka płynie przez całą mape xD

Smieszki.