Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie 14h, 8lvl i ciagle pierwszys rozdzial 🤣

Ale juz bede powoli zapinal wstapienie do starego obozu bo wszystkie inne q porobione.

Co dziwne Lee twierdzi ze jeszcze za malo zrobilem zeby do nowego wstapic. Ale juz nic nowego nie mam tam.

Opublikowano

Nowy obóz zaczynamy od Laresa, do Lee w trzecim rozdziale. Jeżeli jest jak w oryginale, to trzeba przynieść do Laresa listę zamówień ze starej kopalni (zadanie test zaufania w starym obozie).

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, Keleris napisał(a):

Nowy obóz zaczynamy od Laresa, do Lee w trzecim rozdziale. Jeżeli jest jak w oryginale, to trzeba przynieść do Laresa listę zamówień ze starej kopalni (zadanie test zaufania w starym obozie).

Sorki, pokrecilem imiona, o Laresa chodzi.

To chyba tej listy brakuje w takim razie bo nie wzialem q od Diega jeszcze.

Opublikowano

Byłem w Szczecinie w jednej dużej galerii w media expert, Empiku i euro RTV Gothic wyprzedany... Przechodziłem obok pracowników sklepu i podsłuchałem jak gadali o Gothicu i jeden z nich bardzo jarał się nowym obozem 🤣

• Like 3
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Aktualnie gra się dla mnie skończyła. Nie będę grać wiedząc, że mam buga, mogę robić inne zadania. Nie mogę się dostać do Saturasa, nie chcą mnie przepuścić. Gdy wbiję na siłę to mnie nawet magowie wody zabijają. 
Czytam, że nie jestem sam z tym tzw softlockiem. Czas porzucić z przyczyn problemów. Wczytanie zapisu zanim dobiegłem do obozu nic nie daje. Cofanie się dalej też nic nie da, bezsensu. Pewnie wina tego, że ja tam byłem przed dołączeniem, i gadałem z nimi. Możliwe, że gra się zbugowała. 

• Sad 2
Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie skończyłem. Zadowolony jestem, ale drugiego podejścia raczej nie zrobię póki co i poczekam na kilka łatek by zobaczyć w którą to stronę pójdzie. Natomiast wydaje mi się, że Gothic 2 Remake jest pewniakiem, ale bardziej interesuje mnie czy potem Gothic 3 Remake, który wydaje się znacznie bardziej ryzykownym projektem, czy jednak dostaną szansę na zrobienie zupełnie nowej odsłony.

Kolega rzucił dzisiaj, że może zrobią prequel który opowie historię Diego : )

Edytowane przez MroczneWidmo
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Najchętniej to zaraz po skończeniu Remake 1 zabrałbym się za Remake 2 :glodny:

Oby to nie było kolejne 7 lat czekania bo studio ma raptem 30 osób 

1781051122948.png

Edytowane przez azgan
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie skończyłem!

Na razie nie chce mi się jakoś szeroko rozpisywać, tym bardziej że większość osób nie jest nawet blisko końca gry, więc dyskusje o szczegółach nie będą miały sensu. Rozpiszę tylko plusy i minusy póki mam to w głowie ;) 

Grałem pod broń jednoręczną a potem dwuręczną. Trochę postrzelałem z łuków i kusz, ale mało. Magii używałem głównie ze zwojów i to bardzo okazjonalnie, więc się o niej jakoś szeroko nie wypowiem.

+ Bardzo wierne odwzorowanie oryginału. Czasem aż zbyt wierne, ale o tym napiszę w poszczególnych minusach. Naprawdę niesamowite jak udało im się oddać Górniczą Dolinę pod względem jej konstrukcji. Wszystko jest prawie tak samo jak w oryginale. Niektóre lokacje są jedynie mocniej rozbudowane, szczególnie te z 3 rozdziału.

+ Całkiem przyjemny gameplay, który nie jest spłycony naleciałościami z nowych gier robionych dla ludzi którzy tak naprawdę nie lubią grać w gry. Naprawdę czuć że gra się w Gothica, bo mechaniki są identyczne.

+ Dodano więcej możliwości do eksploracji: wspinaczka (w wyznaczonych miejscach), nurkowanie (to umiemy od początku, ale zwiększamy limit czasu jaki możemy spędzić pod wodą), a nawet... jazda na oswojonym ścierwojadzie :E - bardzo ułatwia backtracking, bo ten niestety po czasie może być uciążliwy i był też w oryginale. Niestety G1 ma mało teleportów, a te z run dostajemy dość późno.

+ Rozszerzono kwestie dialogowe w niektórych wątkach. Niektóre wątki pozmieniano tak, że mają więcej sensu. Niektóre wydarzenia w świecie gry mają teraz swoje uzasadnienie.

+ Dubbing w większości przypadków jest świetny.

+ Optymalizacja. Jak na UE5 gra chodzi znakomicie. Oczywiście nie warto dawać suwaków na eksperymentalne, a ten preset przed. Na 4080 S mogłem grać bardzo płynnie bez FG, z DLSS Q. A i nawet DLAA dałby radę. Stutter typowy dla UE5 jest tu minimalny, więc moim zdaniem dobra robota.

+ Dodali trochę pobocznych zadań. Ale to nie jest od razu tak że będziemy nimi zasypani. W dalszej części gry nadal miałem wrażenie chodzenia jak po sznurku, jak w oryginalnym G1. Ale może nie aż tak mocno, bo jednak jakieś pojedyncze zadanka wpadały w każdym rozdziale.

+ Szczegółowość i architektura lokacji. Jest przepięknie. A ostatnią lokację, każdy kto grał w Gothica wie jaką ;), to wręcz podziwiałem, co rzadko mi się zdarza w grach.

- Balans gry mimo że poprawiony, to moim zdaniem nadal leży. Niepotrzebnie zbyt wierni odwzorowali to co było w G1. Nawet ilość PN jaką trzeba wydać na naukę broni dwuręcznej to 70 (30 + 40). Tak samo jak w oryginale. To aż 7 leveli. Czyli tutaj broń dwuręczna też jest naturalnym upgrade po broni jednoręcznej, zamiast osobną kategorią w którą można pójść. Przez to też sporo broni traci na wartości, bo jak tylko nauczymy się walczyć dwuręczną, to wszystkie jednoręczne robią się już bezużyteczne z powodu niższych obrażeń. Dodatkowo przy walce w zwarciu, gra była dla mnie zbyt łatwa w 3 i 4 rozdziale. Nawet mimo tego że nie władowałem siły na max. na chama, jak to można było zrobić w oryginale, to i tak miałem jej dość sporo, a rozwijałem wiele innych umiejek przy okazji. W rezultacie nie miałem już problemu z większością stworzeń, poza cieniostworami. Bo te potrafiły sprawiać problem nawet do końca gry.

- Nawet nie pomyśleli żeby naprawić ten głupi problem, który był już rozwiązany w wielu modyfikacjach do Gothiców np. w Archolos, gdzie bonusowe statystyki (z pierścieni, amuletów i eliksirów) mają osobny licznik. Przez co nadal, tak jak oryginale, należy odkładać picie eliksirów trwale zwiększających siłę, zręczność i manę, do samego końca gry. A jak dobijamy do limitu nauki, to trzeba też specjalnie zdejmować pierścienie i amulety, bo one się zaliczają do limitu :E

- Czasem jednak czuć to niedoszlifowanie, ale tragedii nie ma. Czasem niektóre kwestie są nieprzetłumaczone, czasem tekst jest zupełnie inny niż dubbing. Najgorsze jest to że znam osoby, które trafiły na takie bugi, które uniemożliwiają dalszą progresję, a przynajmniej do czasu wydania odpowiedniej łatki. Bugi te są częstsze w dalszym etapie gry (od 3 rozdziału), więc była ona prawdopodobnie gorzej przetestowana. Sam natrafiałem na bugi, ale na szczęście głównie w pobocznych questach. A do większości znalazłem jakieś obejście. Najgorszy bug uniemożliwiał mi zostanie strażnikiem. To też rozwiązałem, ale gdybym nie tworzył dość często ręcznych save to byłbym w du... :) 

- Tak jak mi się podoba wiele zabiegów fabularnych z 4 podpunktu w plusach, tak niektóre zmiany zrobili dla mnie zupełnie niepotrzebnie. Tyczy się to głównie lore Śniącego. Miałbym do tego konkretne uwagi, ale nie chcę spoilerować na ten moment.

- Czasem nowe dialogi brzmią sztucznie. Bezi w nich też trochę stracił swój dawny pazur. W dodatku przewija się ciągle do znudzenia kwestia 'To długa historia...'. Kilka razy byłoby śmieszne, ale mam wrażenie że twórcy tak pokochali ten żart iż zaczęli go nadużywać.

- Jak już o dialogach mowa, to niestety ale gra aktorska pana Mikołajczaka w wykonaniu Beziego była tragiczna. Przez całą grę większość kwestii wypowiadał w bardzo sztuczny sposób. Zastanawiam się z czego to wynika, bo chodzą słuchy że w niemieckiej i angielskiej wersji też był problem z dubbingiem Beziego.

- To już czepialstwo, ale dlaczego w dialogach nazwali Beziego 'Bohater' zamiast 'Bezimienny'? Raczej każdy zna go już pod tą drugą nazwą i bohater brzmi dla mnie trochę dziwnie.

Niech was nie zmyli ilość minusów. Gra mi się bardzo mocno podobała. Dawno się tak nie wciągnąłem, żebym grał od rana do nocy. A przyznam że mimo niskich oczekiwań i obaw, wziąłem sobie urlop na Gothica. :E I nie żałuję :) Nawet w moim najlepszym scenariuszu nie sądziłem że ten remake wyjdzie im aż tak dobrze. Liczę że dostaną zielone światło na remake G2 i G3. Czasem miałem wrażenie że wręcz sobie szykują grunt pod nie.
obraz.png.754b685303b4453f29567dd547ee5255.pngobraz.png.688e4f17f30e75508c498a0adc4562c0.png

Edytowane przez Isharoth
  • Like 8
Opublikowano
6 godzin temu, MroczneWidmo napisał(a):

Ja myślę, że teraz będzie szybciej. Mają już bazę, wiedzą co i jak, wiedzą czego gracze oczekują (fani) i nie będą pewnie eksperymentować tak jak to robili przy jedynce.

Mają też hajs :) 

Ja wczoraj ubiłem królową pełzaczy. Nie poszło łatwo, ale znalazłem sposób na tą krowę i w sumie dość szybko się uporałem z nią. Dziś rano z kolei przez przypadek zawędrowałem na terytorium orków i musiałem uciekać stamtąd, w dodatku się zgubiłem i musiałem skakać z gór na dół - klasyczny Gothic :) 

Jest tak jak miało być. Cieszy mnie to, że jest mało „unowocześnień”. Może to nostalgia, ale faktycznie czuję się jak 14 latek znowu. I tylko kurde do roboty trzeba iść :( 

• Like 1
Opublikowano

To zbroja strażnika. 
Gry nie skończę, zabugowany 3 akt. Nie można dostać się do magów w Nowym Obozie. Innych zadań nie ruszam, bo nie wiem czy to nie strata czasu, muszę wysłać do nich raport, nie wiem czy to coś da. Na steamie i reddit sporo tego z tym problemem. 

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Zauważyłem że jest problem przy wczytywaniu w trakcie okradania skrzyń, najlepiej robić zapis przed budynkiem, bo jak zrobisz przed samą skrzynią i później wczytasz to różne jaja robią się z innymi postaciami, w szczególności jak okradasz w nocy i śpią. Miałem nieodparte wrażenie że nie raz po wczytaniu postacie jakby spadały z nieba i zamiast być w łóżku to były na dachu, najgorzej było jak skubnęłeś jakąś zupkę ze stołu i po wczytaniu zapisu przy skrzyni postać oczywiście nie spała i od razu atakowała, przez co później mogły być takie jaja że cały obóz się na ciebie rzucał.

Edytowane przez Keleris
  • Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, Keleris napisał(a):

najlepiej robić zapis przed budynkiem, bo jak zrobisz przed samą skrzynią i później wczytasz to różne jaja robią się z innymi postaciami, w szczególności jak okradasz w nocy i śpią

Też to zaobserwowałem. Gdy robisz zapis, to wszyscy śpią i nie ma żadnego problemu. Ale spróbuj wczytać, to od razu jełop wstanie na nogi, momentalnie. Dodatkowo NPC przestaje dawać ostrzeżenie, aby się wynosić - od razu wpada w szał. 

Opublikowano

Jest też beta patch na steamie, sprawdziłem ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Ponoć to patch na crashe ale kto wie może by pomógł. Zostaje liczyć na cud, że gra za kilka dni będzie grywalna. Przypomina mi się Dragons Dogma 2, gdzie przez tydzień czasu nie mogłem gry skończyć, bo złapałem buga blokujący główny wątek i skończyłem grę alternatywnym zakończeniem- takim szybkim. Do dziś nie skończyłem głównej fabuły w DD2, bo mnie wkurzyli. Wychodzi dodatek, i dojdą patche to może tam sprawdzę i może dam radę go skończyć.

No nic zabieram się za wysłanie raportu z błędem w Gothicu

Opublikowano
13 minut temu, Reddzik napisał(a):

Jest też beta patch na steamie, sprawdziłem ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Ponoć to patch na crashe ale kto wie może by pomógł. Zostaje liczyć na cud, że gra za kilka dni będzie grywalna. Przypomina mi się Dragons Dogma 2, gdzie przez tydzień czasu nie mogłem gry skończyć, bo złapałem buga blokujący główny wątek i skończyłem grę alternatywnym zakończeniem- takim szybkim. Do dziś nie skończyłem głównej fabuły w DD2, bo mnie wkurzyli. Wychodzi dodatek, i dojdą patche to może tam sprawdzę i może dam radę go skończyć.

No nic zabieram się za wysłanie raportu z błędem w Gothicu

Szybciej będzie zagrać od nowa