Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Z kolei brak rozmycia + oled, to nawet 60 fps widocznie szarpie. Trzeba tak z 90-100 fps do odczuwania płynności :E

Dokładnie tak to widzę. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, ODIN85 napisał(a):

15 lat  temu było 60fps na konsolach?

Może przesadziłem z tymu 15 latami, bo zaczynałem od PS3, ale też tylko ex'y ogrywałem, tak jak i teraz, ale od 2016 roku, jak przeszedłem na PS4 Pro to już na 30fps patrzeć nie mogłem, ale 30fps nigdy nie było niczym przyjemnym dla mnie. 

Wstyd, że gra w 2026 roku nie oferuje trybu 60fps na konsolach - kiepskie doświadczenia minionej epoki.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Realnie to Gothic Remake jest poza zasięgiem możliwości PS5 oraz XSX i należy to traktować jak tytuł który powinien pojawić się dopiero na PS6 oraz nowym X klocku

Unreal Engine 5 z wszystkimi dostępnymi wodotryskami ma kosmiczne wymagania 

Opublikowano
47 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Może przesadziłem z tymu 15 latami, bo zaczynałem od PS3, ale też tylko ex'y ogrywałem, tak jak i teraz, ale od 2016 roku, jak przeszedłem na PS4 Pro to już na 30fps patrzeć nie mogłem, ale 30fps nigdy nie było niczym przyjemnym dla mnie. 

Wstyd, że gra w 2026 roku nie oferuje trybu 60fps na konsolach - kiepskie doświadczenia minionej epoki.

Ja nie mam problemu z granie w exa 30 a potem 120 na pc w byle co.

• Upvote 2
Opublikowano

Oglądałem streama i gość na czacie pisał, że u niego śmiga na GTX 1660:D także ten, różne ludzie mają wymagania. Ja ustawienia mam dobrane tak, że najczęściej działa w oknie 120-150 FPS (z włączonym generatorem 2x)

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Sprzedawanie u npców wygląda dość dziwnie, że sprzedanie kilku rzeczy tego samego typu jest okraszone spadkiem ceny po pewnej ilości, np kilka futer po 4 rudy, by potem obniża cenę po 2-3 itd.  Tak samo te morgenszterny z ceny 45 za sztukę spada do 35/38 i potem jeszcze bardziej.

Nie pamiętam jak było w oryginalnym G1, ale nie można ominąć tego problemu sprzedając różnym handlarzom? Czy u wszystkich cena spada? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Reddzik napisał(a):

U wszystkich cena spada gdy sprzedajemy kilka sztuk nawet jeśli zrobimy to pojedynczo, a nie hurtem. 

To lipa. Zastanawiające jest w takim razie inwestowanie w skórowanie zwierząt, bo czytałem, że koszt to aż 250 bryłek rudy.

Zmieniając temat, to przeczytałem cały wątek, bo od piątku z 40 stron natworzyliście i czuję się jak za młodziaka czytałem o zostaniu czeladnikiem kowala, a potem strażnikiem, żeby się dostać do górnego miasta i na końcu zasłużyć na miano paladyna. Tak, tak, to byłą premiera Gothica 2, gdzie po kilkudziesięciu takich recenzjach zakupiłem własną sztukę, którą notabene będę chciał opchnąć(pozbywam się bigboxów :cool:).

Mam jeszcze zaległego Bonda, ale jak tak dalej pójdzie, to i ja wsiąknę w świat Górniczej Doliny i Kolonii. 

Edytowane przez Gordek
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja remake' G2 już nie mogę się doczekać. 

Narzekania na amnezję głównego bohatera mam gdzieś. Dla mnie to było fantastyczne - od gościa zbierającego rzepę po seryjnego mordercę orków. Od przekradania się na zamek, aż po wymordowanie wszystkich orków oblegających zamek :) 

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Aktualnie robię zadanie dla Jana w kopalni, szukam zamiennika i czyszczę boczne odnogi z pełzaczy, które nie są wyzwaniem. Nadal to 2 akt. 

Co do sprzedaży to trzeba ganiać między nowym a starym obozem, sprzedawać na zmianę. Ja mam wyuczone pozyskiwanie futer itp. Zawsze to się spłaci po x sztukach. 

Opublikowano (edytowane)

Myślałem że pogram na wyjeździe bo mój bieda laptop działa na niskich z dlss w 30/40 fps dopóki nie rozpocznę dialogu bo wtedy robi się koszmar 5-10fps.

Edycja: 

Ewidentnie widać że spada użycie gpu podczas dialogu, ustawiłem najwyższa wydajność w planie zasilania i zrobiła się poprawa i jest już prawie 20fps.

Gdyby nie dialogi to na RTX2050 dało by się pograć - przelot bez dialogów od mostu z domkiem (powrót z obozu na bagnach) przez stary obóz do nowego obozu - Lares. Pomiar zrobiony msi afterburner.

Ustawienia:

DLSS - zrównoważony.

Jakość odległości widzenia - wysokie.

Jakość cieni - średnie.

Jakość tekstur - wysokie.

Jakość roślinności - średnie.

Jakość krajobrazu - średnie.

Reszta niskie.

09-06-2026, 17:32:09 G1R-Win64-Shipping.exe benchmark completed, 17464 frames rendered in 423.250 s
                     Average framerate  :   41.2 FPS
                     Minimum framerate  :   29.8 FPS
                     Maximum framerate  :   54.9 FPS
                     1% low framerate   :   24.4 FPS
                     0.1% low framerate :   11.1 FPS

laptopgr(1).thumb.jpg.aa00232b49326f61831e841feeddb857.jpg

dialog(1).thumb.jpg.7c8c3fed8236413358fbbeb0897e5262.jpg

dialog(2).thumb.jpg.c9d1f4f1019f9a7a177a3c2453345495.jpg

Edytowane przez Keleris
  • Sad 2
Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ja remake' G2 już nie mogę się doczekać. 

Narzekania na amnezję głównego bohatera mam gdzieś. Dla mnie to było fantastyczne - od gościa zbierającego rzepę po seryjnego mordercę orków. Od przekradania się na zamek, aż po wymordowanie wszystkich orków oblegających zamek :) 

Jeszcze nie ograłem Remake 1 ale też już czekam na Remake 2 :yuppie:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, RaViV napisał(a):

Tym modem możecie sobie poprawić trochę wydajność. Ludzie napisali, że zyskali do kilkunastu fps'ów. Sam jeszcze nie testowałem, bo jestem poza krajem, ale jak wrócę na pewno to zrobię. ;)

https://www.nexusmods.com/gothic1remake/mods/15

Porównam oryginalny i ten jego plik *.ini i zobaczę co tam zmienił lub dodał

//edit

Jednak to dodatkowy plik z jego ustawieniami, zaraz sprawdzę jak to w grze wygląda :hmm:

//edit2
No widać, że jest płynniej i mogę nawet pozbyć się FG :thumbup:

Edytowane przez PaVLo
  • Upvote 1