Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Screenshot-20260609-094034-Samsung-Brows

"Trafiłem już na kilka tytułów - czy to recenzowanych, czy ogrywanych na luzie, w wolnym czasie - co do których werdykt z różnych względów był problematyczny. W tej kategorii Gothic Remake wydaje się jednak bić na głowę wszystko, co ogrywałem na przestrzeni ponad 25 lat mojego doświadczenia (przynajmniej na tyle, na ile sięgam pamięcią)".

https://www.purepc.pl/gothic-remake-recenzja-opinia?page=0,4

maxresdefault.jpg

https://www.nexusmods.com/games/gothic1remake/mods

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, TmK napisał(a):

Też bym to chciał kiedyś zrozumieć jakim cudem ktoś nie widzi różnicy między niepełnymi 30 a stabilnymi 60 :E

Też nie mam pojęcia jak można nie widzieć różnicy. 30fps (a w przypadku Gothica to nawet niestabline na PS5) vs 60 fps to jest przepaść!

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Pamiętam jak była beta pierwszego Nioh. O ile pamięć mnie nie myli, był tryb 30 i 60. Pokazałem koledze którego ostatnią konsolą była x360 na kineskopie. Odpaliłem tryby jeden, za drugim i zapytałem, czy widzi różnice. Odparł, że ten w 30 jest jakby ładniejszy. Na pytanie czy widzi różnice w ruchu, odpowiedział, że nie. 

• Upvote 2
Opublikowano
38 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Też nie mam pojęcia jak można nie widzieć różnicy. 30fps (a w przypadku Gothica to nawet niestabline na PS5) vs 60 fps to jest przepaść!

Można skupić się na grze i fabule, a nie na pierdołowatym performance :) 

Serio, ten rpoblem 30 fsp vs 60 dla mnie jest śmieszny. RDR2 działa w 30 fps i to świetna gra a brak 60 fps w niczym nie przeszkadza. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Ja przy 30 fps nie jestem w stanie skupić się na grze, bo mnie oczy bolą. W stabilnym trybie 40fps+ jest już znacznie lepiej.

Sam siedzę równolegle na konsolach od 15 lat i nigdy nie grałem w trybie 30fps, zawsze wybieram tryb performance 60fps, od biedy tryb 40fps, ale to zależy od gry. W Gothicu nie masz wyboru i pewnie stąd taka różnica w ocenach na metarctic pc vs konsole.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Można skupić się na grze i fabule, a nie na pierdołowatym performance :) 

Serio, ten rpoblem 30 fsp vs 60 dla mnie jest śmieszny. RDR2 działa w 30 fps i to świetna gra a brak 60 fps w niczym nie przeszkadza. 

Problem może nie jest śmieszny w momencie kiedy grasz cały czas w 30 FPS. Ale jak odpalisz coś w 60 FPS,  później zrobisz "przeskok" na 30 FPS to tego odwidzieć już nie idzie.

Przeżyłem to w W3 i jak zobaczyłem grę na PS4 to sobie myślę gdzie się bullet time wyłącza 🙂

• Upvote 1
Opublikowano

Dałem wszystkie 25 pkt w siłę, mam jej 56, założyłem miecz dwuręczny strażnika 71 obrażeń( w kopalni zaciekawiło mnie co tam jest za strażnikiem, a tam zgraja pełzaczy i po strażniku zostało pozbierać loot- nie zrobiłem tego specjalnie, za duże aggro, mimo, że mnie już tam nie było). 
Sprawdziłem jak się tym macha, jest wolniej, nie mam mistrzostwa we władaniu mieczem ale topielce padają na strzała, to się odkuję farmiąc okolice i wtedy wbiję następny poziom władania orężem. 

Te Gobliny to są skurczybyki tym rzucaniem kamieniem, czasem mają takiego cela, że doleci i trafi nawet nie widząc naszego bohatera. Dropią morgenszterny, a to drogie i łatwy zarobek. Sprzedawanie u npców wygląda dość dziwnie, że sprzedanie kilku rzeczy tego samego typu jest okraszone spadkiem ceny po pewnej ilości, np kilka futer po 4 rudy, by potem obniża cenę po 2-3 itd.  Tak samo te morgenszterny z ceny 45 za sztukę spada do 35/38 i potem jeszcze bardziej.

Opublikowano
Godzinę temu, j4z napisał(a):

Pamiętam jak była beta pierwszego Nioh. O ile pamięć mnie nie myli, był tryb 30 i 60. Pokazałem koledze którego ostatnią konsolą była x360 na kineskopie. Odpaliłem tryby jeden, za drugim i zapytałem, czy widzi różnice. Odparł, że ten w 30 jest jakby ładniejszy. Na pytanie czy widzi różnice w ruchu, odpowiedział, że nie. 

Zwróć uwagę na krawędzie aut i latarnie. Serio nie widzisz jak w 30 fps obraz "szatkuje" i są mini skoki (które może nie są aż tak uciążliwe jak już się oko przyzwyczai, ale jak sobie potem przełączasz na tryb wydajności i 60 fps to różnica nagle staje się kolosalna), gdzie przy 60 obraz jest płynny jak po maśle? Na tym filmie to tak nie razi, bo to nie jest generowania grafika, tu masz stabilne jak skała 30 fps. Ale w takich Goticzkach to są notoryczne spadki do np. 25, 27 itd klatek. To robi różnicę. Nie wiem, może niektórzy mają inną percepcje i serio nie widzą różnicy, ale ona jest cholernie zauważalna :E trochę jak dyskusja sprzed lat "czy ta sukienka jest niebiesko czarna, czy złoto biała" :E

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Sprzedawanie u npców wygląda dość dziwnie, że sprzedanie kilku rzeczy tego samego typu jest okraszone spadkiem ceny po pewnej ilości, np kilka futer po 4 rudy, by potem obniża cenę po 2-3 itd.  Tak samo te morgenszterny z ceny 45 za sztukę spada do 35/38 i potem jeszcze bardziej.

Z elementem nadmiernej podaży radzę sobie upłynniając towar różnym kupcom. Jak kupowałem zielsko na handel to też im więcej kupowałem to cena wzrastała aż w sumie już mi się nie opłacało bo za 1 bryłkę rudy nie będę robić flipów:hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
@azgan krótko: jak na AA / duże AA — start jest bardzo mocny. Jak na pełne AAA-blockbustery? Nie ta liga co BG3/Starfield/KCD2, ale wynik jest spokojnie na poziomie, który część dużych marek brałaby w ciemno.

Najważniejsze liczby na teraz:

- peak Steam: ok. 77 731 graczy jednocześnie — bardzo duży wynik dla niszowego/cult RPG (SteamDB).
- recenzje Steam: okolice 12 tys. opinii, status Very Positive, mniej więcej 85% pozytywnych według aktualnego podglądu Steam (Steam).
- bestsellery: w pierwszych dniach gra była #2 globalnie na Steamie, a realnie #1 wśród płatnych gier, bo wyżej był darmowy CS2; w Polsce też topka/top 1 (GRYOnline).
- wishlisty przed premierą: raportowano ponad milion wishlist na Steamie, więc zainteresowanie było duże jeszcze przed startem (GamesMarkt).

Szacunkowo, bo oficjalnej sprzedaży nie ma: przy typowym przeliczniku 20–55 sprzedanych kopii na 1 recenzję Steam, te ~12 tys. recenzji sugeruje mniej więcej 240–660 tys. kopii na Steamie, z sensownym środkiem gdzieś koło 350–450 tys.. Do tego dochodzi GOG i konsole, ale tam nie ma twardych danych.

Porównanie peaków Steam:

GraPeak SteamWniosek
Gothic 1 Remake~77,7kBardzo mocny AA launch
Avowed~19,2kGothic dużo wyżej
Dragon Age: The Veilguard~89kGothic blisko dużego AAA BioWare
Dragon’s Dogma 2~228kAAA dużo wyżej
Kingdom Come: Deliverance II~256kduży RPG/AA+ poza zasięgiem
Baldur’s Gate 3~875kinna galaktyka, Śniący by uklęknął

Czyli: Gothic Remake nie jest megahitem AAA, ale jako produkcja AA z dość specyficzną, europejską marką robi świetny wynik. To nie jest „nostalgiczna ciekawostka dla pięciu brodaczy z Khorinis”, tylko realny, duży launch na Steamie.

Największe pytanie: czy utrzyma ogon sprzedaży po patchach. Bo start jest mocny, ale jeśli technikalia będą gryźć jak premierowe dziki z Gothic 3, to część nowych graczy może odbić się od bariery szybciej niż magowie od własnego zaklęcia 😅

gpt-5.5-2026-04-23

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

@GordonLameman

Ja przy 30 fps nie jestem w stanie skupić się na grze, bo mnie oczy bolą. W stabilnym trybie 40fps+ jest już znacznie lepiej.

Sam siedzę równolegle na konsolach od 15 lat i nigdy nie grałem w trybie 30fps, zawsze wybieram tryb performance 60fps, od biedy tryb 40fps, ale to zależy od gry. W Gothicu nie masz wyboru i pewnie stąd taka różnica w ocenach na metarctic pc vs konsole.

15 lat  temu było 60fps na konsolach?

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, TmK napisał(a):

Serio nie widzisz

A Ty czytać umiesz? Jeśli chodzi o mnie to 120, minimum 90. 

4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

15 lat  temu było 60fps na konsolach?

W multi było. Np cod 

Opublikowano (edytowane)

Jak jest ustawione duże rozmycie obrazu w ruchu, to nawet 30 fps jest dość płynne, w szczególności na LCD. Typowa praktyka na konsolach.

Tylko co z tego jak taki obraz to jedna wielka plama :E

Z kolei brak rozmycia + oled, to nawet 60 fps widocznie szarpie. Trzeba tak z 90-100 fps do odczuwania płynności :E

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, j4z napisał(a):

W multi było. Np cod

Jedynie nieliczne gry miały 60fps, zdecydowana większość to było 30, albo i czasami cinematic 24 :E Czyli 30 z dropami :hihot:

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1