Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A przeczytaliście chociaż coś poniżej nagłówka?

"Cieszę się ze podaje Pani źródło informacji, szkoda tylko, że trochę 'wybiórczo'... Bo przeciez w załączonym w kolejnym Pani wpisie tekście KE wspomina, że redukcja (nawet do zera) zobowiązań solidarnościowych Polski jest jak najbardziej możliwa, a Polska byc moze nie będzie musiała przyjmować zadnych migrantów ani płacić. Ale decyzja zapadnie dopiero pod koniec 2025 roku, bo mechanizm solidarnościowy zaczyna działać od 2026. Więc może jeszcze raz załączę ten tekst i wytłumaczę Pani co KE na prawdę odpowiedziała: http://europarl.europa.eu/doceo/document… Na pytanie posła Sypniewskiego: "Czy przygotowywane są rozwiązania mające na celu zwolnienie Polski z zapisów paktu i w jakim zakresie?"nie mogła paść inna odpowiedź jak ta przekazana przez komisarza Brunnera, czyli: "Zgodnie z prawem UE nie ma prawnych możliwości zwolnienia Polski z wdrażania jakichkolwiek części paktu." Formalnie bowiem Polska będzie związana wszystkimi postanowieniami Paktu, i nie będzie zwolniona z jego zapisów, ale nie oznacza ze Polska będzie musiała przyjąć migrantów. Dlaczego? Dlatego że w samym Pakcie jest zaszyty mechanizm dzięki któremu państwom członkowskim znajdującym się pod presją migracyjną można obniżyć wkład solidarnościowy nawet do zera. Czyli nie na podstawie zwolnienia z postanowień Paktu, a poprzez jego zapisy Komisja może postanowić ze niektóre państwa nie będa musiały ani przyjmować migrantów ani dawać żadnego innego wkładu. I tu, zgodnie z zapisami Paktu pierwsza ocena Komisji nastąpi dopiero w październiku 2025 i dopiero na jej podstawie zostanie podjęta decyzja co do wkładu solidarnościowego w roku 2026, co mozna przeczytać na końcu odpowiedzi komisarza Brunnera"

GiuIVFeX0AAPrHe?format=jpg&name=large

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Jak zwykle - Konfederacja kłamie. 

widzę, że @bergercs już wyjaśnił.

ale jak zwykle - inteligentne inaczej jednostki już się na to złapią, bo nawet nie padnie im do glowy, aby weryfikować informacje. 

5 minut temu, Winter napisał(a):

„Mnie w Europie nikt nie ogra”. :rotfl2:

Zweryfikuj najpierw informacje, potem komentuj. Bo znowu się ośmieszasz :) 

Opublikowano
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Jak zwykle - Konfederacja kłamie. 

widzę, że @bergercs już wyjaśnił.

ale jak zwykle - inteligentne inaczej jednostki już się na to złapią, bo nawet nie padnie im do glowy, aby weryfikować informacje. 

Zweryfikuj najpierw informacje, potem komentuj. Bo znowu się ośmieszasz :) 

Taa, Konfa kłamie. Chodzę po Rzeszowie i widzę mnóstwo kolorowych. Ale Gordon i jego źródła lepiej wiedzą.

Opublikowano (edytowane)

5 minut temu, Winter napisał(a):

Taa, Konfa kłamie. Chodzę po Rzeszowie i widzę mnóstwo kolorowych. Ale Gordon i jego źródła lepiej wiedzą.

"Naiwność" w SJP (Słownik Jełopów PIsowskich) - trzymanie się wcześniej ustalonych zasad i przepisów zamiast pluć na "nie-polaków" a i jednocześnie opi..ić ponad 350 000 wiz po 10 000 euro za sztuk.

A "kolorowych" masz stąd. Powinieneś sobie podyskutować z pittem a nie Gordonem.

Edytowane przez bergercs
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
1 minutę temu, bergercs napisał(a):

"Naiwność" w SJP (Słownik Jełopów PIsowskich) - trzymanie się wcześniej ustalonych zasad i przepisów zamiast pluć na "nie-polaków" a i jednocześnie opi..ić ponad 350 000 wiz po 10 000 euro za sztuk.

Kolejny geniusz. Ja o Konfie, ten o PiSie.  Przypominam, że Tusk krytykował budowę muru na granicy.

Opublikowano
9 minut temu, Winter napisał(a):

Jedno nie ma z drugim nic wspólnego.

Przeciez PiS nawpuszczal setki tysięcy migrantów..

Winter - ogarnij się. 

Opublikowano
17 minut temu, Winter napisał(a):

Znowu bawimy się w wielkie liczenie murzynów? XD 

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/tragiczny-atak-w-holandii-11-latka-zginela-od-ciosow-nozem-7120795865746208a

6 godzin temu, Winter napisał(a):

Statystycznie w Polsce imigranci z innych kręgów kulturowych - Afryka, Azja, Bliski Wschód stanowią poniżej 2% (piszę z pamięci, sorry może być coś koło tego, ale to minimalny procent). My akurat mamy coraz poważniejsze problemy z Gruzinami czy z tych byłych republik ZSRR więc na kolor skóry nie ma co patrzeć. Nie słyszałem o żadnym przypadku aby ktoś o innym kolorze skóry niż biały, popełnił w Polsce jakieś poważne przestępstwo.

Opublikowano

Np o Simonie Molu nie słyszałeś? To interesujące.

Zgoda, że z Gruzinami i Ukraińcami problemy mamy większe, a będą jeszcze większe po wojnie, jak ta wesoła czeredka z karabinami i ptsd przybędzie tutaj w poszukiwaniu ukraińskich dziewczyn.

Opublikowano

Ja myślę, że przyjmowania, albo/i/lub płacenia w związku z tym paktem nie unikniemy. Dlatego trzeba być na to gotowym. Szczególnie na to, aby do nas nie trafiły przesiane przez każde możliwe sito obywatel możliwie najniższej jakości.

Opublikowano

Dużo zależy od tego jak się potoczy trumpowa walka z imigracją, czy to coś da czy będzie nieskuteczne. Jak to się okaże skuteczne to ten pakt może w praktyce odejść w niebyt. To jednak jeszcze rok czasu.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, adashi napisał(a):

Np o Simonie Molu nie słyszałeś? To interesujące.

Nie słyszałem... :) Poczytałem teraz. Ale to poeta i bojownik :rotfl:I jednak nie żaden imigrant tylko osoba obracająca się dawniej, pewno na tych samych imprezach co Wojewódzki ;D Tak czy inaczej jeden przypadek na wiele lat co potwierdza moją tezę. No i dziewczyny - myślcie co robicie :) Narastającym problemem będą w Polsce Gruzini, Azerowie itp.

https://wiadomosci.wp.pl/gangi-ze-wschodu-rosnie-zagrozenie-w-polsce-7120969802996512a

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

No dobrze. A jak po 2026 wyjedzie duża liczba Ukraińców? Czy to na zachód, czy z powodu zakończenia wojny? To wtedy co? Witamy dzicz?

Ja w jakimś tam stopniu wierzę, że Tusk się będzie zapierał przed tym z czysto egoistycznych pobudek. On doskonale sobie zdaje sprawę, że to dla niego i ludzi z nim związanych byłby koniec definitywny.

Chyba żadna inna sprawa w tym kraju nie ma takiego poparcia jak kwestia nie wpuszczania tego za wszelką cenę.

Na wszelki wypadek porobiłem tu sobie kilka zrzutów ekranu. Jakby jednak okazało się inaczej, a wiadome jednostki zaczęły swoje zwyczajowe pierdololo - "wicie, rozumicie... podpisaliśmy umowy", "a za PiSu to było...", "XX tysięcy to nie jest tak dużo", "potrzeba nam rąk do (:rotfl2:) "pracy", etc.

Oby nie. Ale jakby jednak, to będę wklejał pod każdym takowym bełkotem.

Edytowane przez crush
Opublikowano

Oi, oi. Biedni „uchodźcy” nie chcą wracać? Wolą się wysadzać nadal w Niemczech?