Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Camis napisał(a):

Nie będzie żadnej większej akcji USA ochłoń. 

Nie wiem czy będzie czy nie. Przygotowania trwają.

I co ważne rusza tam dodatkowa silna grupa bojowa marynarki, oparta o najnowszy z lotniskowców.

Mimo że reżim irański już jest zastraszony i chce wstrzymania walk.

Równocześnie trwa jakaś dziwna rozgrywka lub tyko pokazówka medialna między Izraelem a USA.

Izrael twierdzi ze został dziś zaatakowany i zapowiedział odwetowe bombardowania Teheranu. 

Trump z kolei pisze by "zawrócili myśliwce i nie zrzucali bomb".

Zobaczymy w ciągu kilku godzin, może doby co z tego wyniknie.

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

bzdura, wpuscila bardzo duzo ale obowiazuje cenzura wojskowa, analitycy znajduja jednak duzo nagran od ludzi

Jeśli jesteś uprzedzony do Izraela, to chociaż nie wymyślaj teorii spiskowych.

Naprawdę cenzura w dobie swobodnego internetu? To nie Chiny. Wszystkie trafione obiekty cywilne od razu latały po twitterze.

Obrona Izraela wykazała się ogromną skutecznością. Przepuściła jedynie pojedyncze balistyki na setki wystrzelonych.

To, że na zdjęciach wyglądało to tragicznie, to jak miało inaczej wyglądać po uderzeniu jednej rakiety balistycznej? 

Teraz trwa jakaś dziwna gra przez Iran jak zakończyć wojnę wychodząc z twarzą i nie podpisując totalnej kapitulacji.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
3 godziny temu, michaelius33 napisał(a):

Pytanie czy trafili w coś  konkretnego czy strzelali jak Rosjanie w przypadkowe bloki mieszkalne

Nie i nie. Celowali głównie w cele wojskowe, wywiad i gospodarcze, ale ich rakiety nie mają takiej celności jak by chcieli, więc dostało się i blokom i szpitalowi.

2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Nie zdziwiłbym się jakby "zawieszenie broni" były ściemą na maks kilka tygodni, w celu zebrania sił.

O ile oczywiście dogrywka nie zacznie się nawet szybciej.

No właśnie miałem ci sugerować kolejna rundę szachów 5D, ale nie zdążyłem :D

4 godziny temu, raiders napisał(a):

Ba nawet nie mają żadnym możliwości aby taką  bombę atomowa  w jaki kolwiek sposób przenieść /wystrzelić .

No akurat możliwości przenoszenia mają, przecierz te balistyki to jak ulał pod atomówki. Używanie ich ze zwykłymi ładunkami jest mało ekonomiczne, ze względu na stosunek kosztów do wielkości "bum". A i przy atomówce celność nie taka kluczowa, czy 100 m w jedna poleci czy w drugą.

Co do skuteczności żelaznej kopuły - przed atakami padały szacunki, że Iran mógłby puścić nawet kilka tysięcy rakiet w ciągu doby i wtedy dopiero mogła by się wyłożyć z przeladowania. Ciekawe czy e szacunki były od początku przeszacowane, czy jednak uderzenie Izraela zniszczyło/sparaliżowało tak wiele wyrzutni zanim mogli zrobić z nich użytek

Opublikowano

18 godzin temu, VRman napisał(a):

Nie no, wcale nie uczą. Gdzie tam. 

I nie naginaj do "wszyscy" tylko po to, aby technicznie mieć rację. Bo jak na każdy milion, jeden nie będzie, to masz rację. :E

To była satyra. Ta religia jest tak durna, że gdy tylko mogę to będą ją wyśmiewał. A czym faktycznie ich indoktrynują, mnie mało interesuje. Jedyne co się liczy to efekt - wyrośnięcie na terrorystę nienawidzącego świata zachodniego i niewiernych. 

Nie pisałem, że każdy. Poza tym chodziło mi bardziej o tych w Gazie, ale ogólnie o tych sympatyzujących z brodaczami nawołującymi do zabijania niewiernych.

Nawet jakby to był tylko 0,1%, to policz sobie ile to będzie zamachowców, morderców i gwałcicieli z 5 miliona.

:E

Może ktoś się na to nabierze, ale ja nie. I na "normalnych muzułmaninów" też. 

A potem masz raport, że z EUROPY było np. 50 000 like'ów pod postami informującymi o krwawych atakach ISIS. No ale to na pewno był przypadek, albo akurat sporo ich odwiedzało tych nienormalnych, z innych krajów. Na pewno to zresztą nieprawda, bo by w CNN/BBC/TVN o tym pisali, prawda? 

Prawda?

:D

No i super. Część bzdur nie jest w książce z bzdurami, tylko w innej książce z bzdurami. OK, to wszystko zmienia. 

forum się zglitchowało, tu dopiero czytam i piszę, zaraz skończę edita, to się odniosę:

Tak, tylko jak taki "normalny" muzułmanin nasłucha się radykała, to może się nagle zmienić w tego nienormalnego. A takich radykałów kłądących bzdury do głów jest sporo. W tym całkiem sporo było np. w Anglii. Powiedziałbyś mi o tym 20 lat temu to też bym nie uwierzył. A jednak tak się stało i na pewno stanie jeszcze nie raz, bo politycy się wolą przymilać islamistom. 

Co do każdej religii to nie skomentuję, bo szkoda mojego czasu. O tym już powstało tyle wypowiedzi i nawet memów, że nie sądzę, abyś kogokolwiek poza sobą takimi bzdurami przekonał. 

Weź zajrzyj no w statystyki i zobacz jak wygląda reprezentacja. Kto teraz kogo morduje. Z historią i realiami z roku np. 1500 to mi nie wyskakuj nawet.

Poza tym każda religia jest moim zdaniem szkodliwa, może poza jakimiś niszowymi, gdzie nie chodzi o władzę dla kapłanów. Jestem bardzo anty-religijny, więc tu mnie nie musisz przekonywać, że nie tylko islam ma wyznawców z odklejką. Tyle że to jest stosunek jak 1 do 10000 i to, że się jakiś chrześcijanin przejdzie po markecie z karabinem raz na kilka lat, jest nieporównywalne z atakami islamistów których są setki albo i tysiące każdego roku. 

To długi konflikt. Jest akcja, jest reakcja. Nie pochwalam, ale wcale mnie to nie dziwi, że w drugą stronę też indoktrynują. Nie ma jednak sensu próba przedstawienia obu stron jako równych sobie. Nie pamiętam, żebym słyszał że w "świętej" książce Żydów było coś o tym, że należy wymordować wszystkich nie-Żydów jeśli nie zechcą "dobrowolnie" przyjąć ich wiary.

Słuchaj i oglądaj więcej filmików "made by Hamas" to na pewno będziesz miał mądre opinie :E

Izrael wali w wojskowe cele, a pisanie o biednych cywilach śmierdzi ruską propagandą na kilometr. W Izraelu też zginęli cywile, jakbyś nie wiedział. 

Dodajmy "i prawie-religijnych" jak grupy antifa, BLMy, skrajna lewica i ultraskrajna prawica" i się w końcu w czymś zgodzimy. 

"nie daj się omotać byś zaczął zabijać. Żadna idea nie jest warta życia".

śpiewał Kazik 30 lat temu

Jak mowa o dowodach to żadnych nie przedstawiasz. Tylko bo tak, bo słyszałem itd.  Ok to nie wszyscy ale to ty generalizujesz, podaj jedno źródło wskazujące, że Irańczycy uczą dzieci, że należy mordować żydów i że dostaną za to dziewice, bo taki był twój przekaz.

Wyśmiewasz religię, której nie znasz i nie znasz ludzi, którzy są wyznawcami tej religii generalizujesz na podstawie przekazu osób trzecich lub incydentów fanatyków, tylko czemu ma to służyć?

Prawie każdy potrzebuje w coś wierzyć i jeżeli nie jest to jakieś wyznanie to sobie szuka czegoś w czym ulokuje swoją wiarę. Ty znalazłeś sobie wiarę we wszechobecną ruską propagandę i doszukujesz się jej wszędzie, a w szczególności w każdej wypowiedzi osób o odmiennym niż ty poglądzie. Wtrącanie tekstów o ruskiej propagandzie prawie w każdym poście nie jest normalne.

Piszesz, że nie pamiętasz żebyś słyszał że w "świętej" książce żydów było coś o tym, że należy wymordować wszystkich nie-żydów ale to ty sobie dopowiedziałeś ponieważ ja nie napisałem, że tam są takie zapisy, tylko że takich zapisów w ogóle nie ma w tych tzw. świętych księgach, to jest ludzka nadinterpretacja w celu manipulacji jednostek i opinii społecznej.   Widzisz jesteś przeciw ruskiej propagandzie ale żydowskiej już ulegasz i ją powielasz.

Są natomiast wypowiedzi dotyczące eksterminacji po jednej i drugiej stronie, które są powielane w przekazie medialnym i internecie ale żadna z tych religii nie ma doktryny zabijania innowierców. Od tysięcy lat ludzie powołują się na wolę boską lub zabijają w imię boga ale żadna z religii tego nie nakazuje. To wyłącznie ludzka potrzeba przeprogramowania mózgu aby wytłumaczyć sobie wykonanie czynu, który uważany jest powszechnie za zły i niedopuszczalny.

Żydzi zostali umiejscowieni w miejscu gdzie od setek lat mieszkały już inne nacje i po jakimś czasie sukcesywnie zaczęli eksterminację tych nacji w celu pozyskania własnych stref. Najpierw przesiedlenia, ograniczanie praw itd. a jak już ludność zaczęła się burzyć to działania militarne. Trudno się dziwić, że wśród ludności, która mieszkała tam od lat utworzyły się bojówki i działały odwetowo. 

Izrael może ma bardziej precyzyjną broń ale w ogóle nie zwraca uwagi na ludność cywilną, co widać już było po Gazie. Przekaz i tak jest już odpowiednio modyfikowany przez Izrael, który mimo wszystko chce wyglądać dobrze w opinie innych państw, a USA ładnie mu w tym pomaga. Z drugiej strony wiadomo, że również w Iranie jest odpowiednia narracja na własne potrzeby więc te dane należy wypośrodkować. Izrael atakując Iran musiał kalkulować, że będzie odwet i ucierpi ludność cywilna więc atakując Iran musiał się liczyć z wszystkimi możliwymi konsekwencjami. Dlatego uważam, że Izrael jest takim samym agresorem jak rosja tylko trochę inne metody działania.

Patrząc na konflikty w tym rejonie w dłuższym okresie czasu i weryfikując preteksty pod jakimi USA interweniowało w różnych państwach w tym rejonie można łatwo wywnioskować, że w tym konflikcie nie chodzi o żadną broń atomową tylko wszystko sprowadza się do interesów USA i dominacji Izraela w rejonie.

Pomarańczowy już odtrąbił sukces pomimo że oficjalnie wiadomo, że Iran wywiózł wzbogacany materiał 2 dni przed atakiem.

Faktem jest, że USA i Izrael mogą coś tam poniszczyć ale nie mają żadnych realnych szans na konwencjonalne zwycięstwo z Iranem ponieważ ukształtowanie geograficzne i liczebność armii robi z Iranu twierdzę.

Jeżeli Iran otrzyma wsparcie ze strony Pakistanu, czy Chin to mogą ostrzeliwać Izrael latami.

Jeżeli natomiast jakimś cudem udało by się obalić reżim w Iranie to za chwilę zbyt silny Izrael będzie problemem również dla Turcji, która już okazuje "zaniepokojenie".   

Opublikowano
1 minutę temu, Norrberrto napisał(a):

incydentów fanatyków

No to jak poradzą sobie z fanatykami, to wtedy będzie można o nich mówić dobrze.

Do tego czasu ani ja, ani moi bliscy nie mają zamiaru być papierkiem lakmusowym do testowania czy przyjechał cywilizowany, czy akurat kolejny dzikus islamistyczny.

A między sobą to niech się oni wyrzynają do woli. Robią to od setek lat, więc...

5 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Od tysięcy lat ludzie powołują się na wolę boską lub zabijają w imię boga ale żadna z religii tego nie nakazuje

A wyznawcy której religii zabijają najwięcej innowierców od ostatnich 200 lat?

• Upvote 1
Opublikowano

Zawsze Iran mógł wydać komunikat, że w szpitalu przebywa np. przestępca ścigany przez Międzynarodowy Trybunał Karny w Hadze. W sumie tak to robił izrael od początku wojny w gazie. Łącznie ostrzelał i wyłączył z użytku 34 szpitale.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

Jak mowa o dowodach to żadnych nie przedstawiasz. Tylko bo tak, bo słyszałem itd.  Ok to nie wszyscy ale to ty generalizujesz, podaj jedno źródło wskazujące, że Irańczycy uczą dzieci, że należy mordować żydów

Pisałem o ekstremistach islamskich. Napisałem też, że bardziej chodziło mi o tych z Gazy, nie z Iranu. To jest temat, który chatboty zachodnie bardzo cenzurują, a nawet chatgpt potrafi napisać o programowym pchaniu radykalizmu i nienawiści do szkół przez Hamas. Ja widziałem jakimś cudem nie jeden artykuł i nie jeden filmik z nastoletnimi wyznawcami, wymachującymi kałachami i krzyczącymi "śmierć niewiernym". Ale ty wszystko przegapiłeś?

Szybkie google, nie wiem czy trafiam w dobre źródło czy nie, bo nie znam tych stron. Tego co widziałem ci nie podam, bo nie notowałem i nie pamiętam gdzie to było. 

GPT mówi, że strona jest wiarygodna, dalej mi się nie chce robić dochodzenia:

https://forward.com/opinion/566841/hamas-schools-indoctrination-antisemitic-textbooks-gaza/

Poza tym bywają wywiady uliczne. Tak samo przeraża mnie uczenie izraelczyków nienawiści do Polski i zakłamywanie historii co to co mówią na ulicach "cywilizowancyh" krajów jak Turcja czy Egipt. Podchodzi gość z mikrofonem, pyta o wiarę, a chwilę później mamy odpowiedź od nastolatka na pytanie "a co jak ktoś nie chce przyjąć islamu"

- obciąć takim podludziom głowy

Ale to tylko przypadek. Oni na pewno wszyscy są spoko, tylko nagle pewnego dnia dostają takie poglądy.

W Anglii też nie było kilku skandali po tym jak się wydało, że w meczetach leją do głów "tych normalnych muzułmanów" propagandę ISIS, prze którą sporo osób pojechało zostać męczennikiem i zarobić na te 40 (czy ile tam) dziewic w niebie. 

Wiesz jak ciężko się wyrwać z religijnej indoktrynacji? Ja się wyrywałem długie lata z zaledwie chrześcijaństwa. Sam się w tą wiarę wkręciłem jak mi w dzieciństwie zmarł ojciec. Nie masz pojęcia co to robi z mózgiem jak nie doświadczyłeś tego osobiście, albo jak nie znasz osób, które były lub nadal pozostają ofiarami jakiejś religijnej indoktrynacji. Ja mam takich znajomych. Na szczęście są to tylko chrześcijanie i jedynymi ofiarami ich wypranych mózgów są oni sami (osoby, które wiecznie będą w depresji, w nienawiści do siebie, w poczuciu bycia złą osobą, bo zawodzącą wymagania jakie "pan buk" im stawia, osoby które same mając ciężką depresję spędzają całe dnie w hospicjach i torturujące się cierpieniami i nieszczęściami innych, osoby które brzydzą się jakikolwiek szczęściem, bo wszystko co daje radość do grzech i tak dalej. 

Nie znam za to nikogo komu by wyprano mózg jak już był dorosły.

Połącz kropki.

Przełóż wnioski na islamistów. 

i że dostaną za to dziewice, bo taki był twój przekaz.

Piszę z człowiekiem czy znowu z informatykiem co się bawi AI?

Trzeci raz nie będę prostował i wyjaśniał. Zmień model albo co, powiększ kontekst, dodaj automatycznie zapisywanie do "memories" i "chat summary" może ;)

Wyśmiewasz religię, której nie znasz i nie znasz ludzi, którzy są wyznawcami tej religii generalizujesz na podstawie przekazu osób trzecich lub incydentów fanatyków, tylko czemu ma to służyć?

A słoniem z trąbą też jestem w twojej wyobraźni? Bo jak robić projekcje to co się szczypać. :E

Gdybym nie znał tej religii, to bym nie był jej takim zdecydowanym przeciwnikiem. To właśnie odwrotnie. Osoby nie znające islamu wierzą w te bujdy. A tego gościa widziałeś?

image.png.238cf5cc3328a949561a69f5df31e4ca.png

On zdaje się był imamem albo nadal jest. To mówisz, że te kilka godzin gadania i tekstów z jakimi się zapoznałem to gość nie wie o czym mówi, bo nie zna dobrze tej religii, tak?

Zainteresował mnie temat. To brzmiało tak źle że aż niewiarygodnie. Chciałem się uspokoić więc posłuchałem i poczytałem więcej. I wtedy, kilkanaście lat temu, przeraziłem się jeszcze bardziej. Nie dlatego, że jakaś islamofobia. Strażacy nie mają ogniofobii, ale się boją ognia, bo może ich zabić albo okaleczyć. To samo z tą religią. Jest cholernie niebezpieczna.

A, mam pewnie więcej znajomych muzułmanów niż ty, ale projekcje zawsze smaczne i zdrowe :D

Prawie każdy potrzebuje w coś wierzyć i jeżeli nie jest to jakieś wyznanie to sobie szuka czegoś w czym ulokuje swoją wiarę.

No tak, ale gdy znajdują się osoby, która gadają ludziom kompletne bzdury, aby uzyskać nad nimi władzę, gdy te gadanie prowadzi do gwałtów i mordów, to ja mam z tym problem.

Jak ktoś jest religijny w sensie, że wierzy że ma być dobry dla ludzi i natury, to nie będę miał z tym problemu. 

Ty znalazłeś sobie wiarę we wszechobecną ruską propagandę i doszukujesz się jej wszędzie

Aha. Po pierwsze opinia zgodna z opinią większości ekspertów (znających mentalność i z sposób działania ruskich służb i kremla) na ten temat to opinia a nie religia. Po drugie twoja projekcja o tym, że to wiara jest bardzo zabawna. Po trzecie nie bardzo ma to związek z tematem w którym się spieramy obecnie.

Wtrącanie tekstów o ruskiej propagandzie prawie w każdym poście nie jest normalne.

Jeszcze o tym? Strasznie cię to widzę boli. :D

Piszesz, że nie pamiętasz żebyś słyszał że w "świętej" książce żydów było coś o tym, że należy wymordować wszystkich nie-żydów ale to ty sobie dopowiedziałeś ponieważ ja nie napisałem, że tam są takie zapisy, tylko że takich zapisów w ogóle nie ma w tych tzw. świętych księgach, to jest ludzka nadinterpretacja w celu manipulacji jednostek i opinii społecznej.  

Jednak nie. AI by tak głupio nie napisało. Napisałem to jako po-rów-na-nie. 

A co do tego czy są takie zapisy to te bzdury obalili ludzie znający temat naście lat temu.

Niestety jest moda na krzyczenie "islamofobiaaaa!!!" więc filmik z YT wyparował. 

Zostały "tylko" wypowiedzi ex-islamistów, ludzi którzy się w tej kulturze wychowali.

To jakbyś gadał z kimś o Hitlerze i 

- to Hitler napisał w Mein Kampf

- wcale nie! Nie ma tego w Mein Kampf!

- a, faktycznie, napisał to w innej ksią..

- widzisz! nie masz racji! Kłamiesz! KŁAMIESZ!

i taka rozmowa o tych ich świętych księgach. 

Historia zresztą też przypadkiem potwierdza te "sugestie" jak np. okłamywanie gospodarzy, przejmowanie władzy nad np. miastem, krzyczenie o niesprawiedliwości i domaganie się "szacunku" dla odmiennej wiary od wiary gospodarzy, a potem wymordowanie wszystkich gdy tylko grupa islamistów urosła odpowiednio w siłę. To rozumiem według ciebie się nie zdarzało? Nie ma związku z zapisami o tym, że jak dla ich boga to można i kłamać, i zabijać i oszukiwać i wszystko robić, bo cel uświęca środki a najważniejsze to żeby każdy człowiek wierzył w tego ich wujka w chmurach, a nie w innego?

Widzisz jesteś przeciw ruskiej propagandzie ale żydowskiej już ulegasz i ją powielasz.

Jak żydowska propaganda mi będzie mówić "nie pchaj nogi w ognisko" to się z nią zgodzę. 

A poza tym to jeszcze na labie mnie wyzywali za to, że ostrzegałem przed propagandą mainstreamowych mediów. No to jak? Według was to każdy onet czy tvn to żydowskie media, a ja przed nimi ostrzegałem. I co teraz? Zwarcie na stykach pewnie :D

Za stary jestem, żeby wierzyć w rzetelne dziennikarstwo. Oczywiście, że czasem się nabiorę na jakąś propagandę. Ale ostrzeganie przed ruską propagandą jako dowód na to, że ulegam innej to wyższy stopień Akrobatyki Fikołkowej.

Są natomiast wypowiedzi dotyczące eksterminacji po jednej i drugiej stronie, które są powielane w przekazie medialnym i internecie ale żadna z tych religii nie ma doktryny zabijania innowierców.

hehehe, dobre, dobre. Weź to spisz i idź rób stand-up.

Od tysięcy lat ludzie powołują się na wolę boską lub zabijają w imię boga ale żadna z religii tego nie nakazuje.

Ale nie za dużo z tego żartu, bo żart powtarzany 3x nie śmieszy. Co do tysięcy lat - w dupie mam co było 500 lat temu, stary. Głęboko. OBECNIE to nie chrześcijaństwo ani nie buddyści wykonują plan podbicia świata przez mnożenie się jak króliki, indoktrynację i terror (opuścisz islam = kara śmierci)

Ja opuściłem Chrześcijaństwo ponad ćwierć wieku temu. A jakoś żyję. Nikt mi nie wylał kwasu na twarz na ulicy, nikt mi nie chciał zrobić operacji gardła maczetą gdy szedłem sobie po miejskim parku. Jest tu taka subtelna różnica, chciałbym zauważyć.

To wyłącznie ludzka potrzeba przeprogramowania mózgu aby wytłumaczyć sobie wykonanie czynu, który uważany jest powszechnie za zły i niedopuszczalny.

Ale ja nie przeczę, że ludzie w Izralu mogli zdziczeć, że nie dopuszczają się bestialstwa na swoich wrogach. Natomiast nie popieram narracji typu, że

- dryblas w szkole połamał ręce kujonowi, pół roku później wybił mu oko, a rok później uderzał mocno głową ofiary o betonową podłogę aż ta utraciła przytomność

- na co kujon wynajął innego dryblasa i zapłacił aby ten tamtemu opracy uciął palce siekierą

- więc płaczemy nad losem obu stron.

Izrael jest niczym kot wokół którego stoi stado wilków. Jak Ty oczekujesz, że należy uważać, aby wilkowi nie wydłubać oka, to fajnie, możesz się poczuć bardziej ludzki, bardziej humanitarny. Ale kot jak się tak poczuje to zmniejszy szansę na przetrwanie. 

Obie strony są złe, ale tylko jedna opiera się na średniowiecznej, brutalnej, nieludzkiej mentalności. I nie muszę łykać żadnej żydowskiej propagandy aby sobie zdawać sprawę z tego jaka jest sytuacja i że jakby jedna strona grała jak chce, a druga "czysto" to ta druga nie ma szans. To jakbyś powiedział, że miny przeciwpiechotne to zło i Ukraina nie powinna ich używać. I potem jeszcze jakbyś dajmy na to pisał, że można rusków zrównać z Ukraińcami bo obie strony używają takich min. Ale pominąłbyś fakt, że ruscy dokonują inwazji na niepodległy kraj, a Ukraińcy pamiętają swoich którym ruskie miny urwały nogi albo zabiły.

To normalne, że wojna odczłowiecza. Nie muszę tego pochwalać, żeby zauważyć, że tak się po prostu zawsze dzieje na wojnach. To nie jest książka czy film z happy endem, gdzie jest miejsce na czystych moralnie krystalicznie dobrych vs. złych. Tu i tu są ludzie. 

Żydzi zostali umiejscowieni w miejscu gdzie od setek lat mieszkały już inne nacje i po jakimś czasie sukcesywnie zaczęli eksterminację tych nacji w celu pozyskania własnych stref. Najpierw przesiedlenia, ograniczanie praw itd. a jak już ludność zaczęła się burzyć to działania militarne. Trudno się dziwić, że wśród ludności, która mieszkała tam od lat utworzyły się bojówki i działały odwetowo. 

Jezus marian. Po co ja marnuję czas na odpowiedź 

Masz, bo mi szkoda czasu, GPT:

image.png.2ca73569d6f25936eed434e111a97adf.png

Izrael może ma bardziej precyzyjną broń ale w ogóle nie zwraca uwagi na ludność cywilną, co widać już było po Gazie.

No a powinni zwracać uwagę. Hamas zawsze robi sobie z cywili ludzkie tarcze. Niech sobie powstawiają wyrzutnie rakiet na dachy szpitali i walą tak w Izrael bez końca. A Izrael niech idzie i poprosi, żeby przestali, tak?

I kto tu łyka propagandę? Jeszcze ruską to pół biedy, ale żeby hamasową...

no bez jaj

Dlatego uważam, że Izrael jest takim samym agresorem jak rosja tylko trochę inne metody działania.

Nie ma w słowniku ludzi kulturalnych słów dostatecznie krytycznych aby określić tą opinię.

Patrząc na konflikty w tym rejonie w dłuższym okresie czasu i weryfikując preteksty pod jakimi USA interweniowało w różnych państwach w tym rejonie można łatwo wywnioskować, że w tym konflikcie nie chodzi o żadną broń atomową tylko wszystko sprowadza się do interesów USA i dominacji Izraela w rejonie.

Bardzo możliwe że w jakimś stopniu tak jest. Może poza fragmentem o "dominacji Izraela".

Pomarańczowy już odtrąbił sukces pomimo że oficjalnie wiadomo, że Iran wywiózł wzbogacany materiał 2 dni przed atakiem.

Pomarańczowy to tęgi dekiel. Nawet chciałem wstawić wczoraj screenshota z tym jego tweetem o końcu wojny z dopiskiem "to się źle zestarzeje" ale wyłączyli mi prąd.

Faktem jest, że USA i Izrael mogą coś tam poniszczyć ale nie mają żadnych realnych szans na konwencjonalne zwycięstwo z Iranem ponieważ ukształtowanie geograficzne i liczebność armii robi z Iranu twierdzę.

Nie wiem, nie interesuję się Iranem, możesz tu mieć rację. 

Jeżeli Iran otrzyma wsparcie ze strony Pakistanu, czy Chin to mogą ostrzeliwać Izrael latami.

Jeżeli natomiast jakimś cudem udało by się obalić reżim w Iranie to za chwilę zbyt silny Izrael będzie problemem również dla Turcji, która już okazuje "zaniepokojenie".   

Oj biedna Turcja która chce zagłady Kurdów i blokowała akcesję nowych państw do NATO z tego powodu. Biedna Turcja, co to szantażuje Europę napuszczeniem imigracji. Biedna Turcja, której chyba 3/4 młodych obywateli żyje sobie wygodnie w Niemczech (i nie, nie propaganda, mam w znajomych na steamie z 10 takich Turków, nawet ich lubię, ale wolę nie gadać z nimi o polityce i religii)

Biedna Turcja co popiera islamskich odklejeńców.

No jak strasznie mi przykro że się zdenerwowali, że jakiś turbanowiec grzebiący przy atomówkach dostał w turban. Bidulki...

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, matakujce napisał(a):

Zawsze Iran mógł wydać komunikat

obok tego szpitala byly obiekty wojskowe a sam szpital nie oberwal nawet bezposrednio ;)

iran nie ma kart zeby grac tak ostro, zostalby natychmiastowo zmiazdzony gdyby sobie bez sensu strzelali po cywilach

Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Naprawdę cenzura w dobie swobodnego internetu? To nie Chiny. Wszystkie trafione obiekty cywilne od razu latały po twitterze.

:boink:

to nie jest teoria spiskowa tylko fakty i robi to kazdy kraj w czasie wojny wzgledem swoich strat a nie izrael i chiny, nie wiem co do tego ma twitter, swobodny dostep do internetu zostal wylaczony w iranie a nie izraelu, nie sadze zebys byl tak glupi wiec pewnie cos zle zrozumiales

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, matakujce napisał(a):

W sumie tak to robił izrael od początku wojny w gazie. Łącznie ostrzelał i wyłączył z użytku 34 szpitale.

I w gruzach prawie wszystkich tych szpitali znaleziono broń i amunicję.

Ale wiadomo. Ciężko uwierzyć, żeby grupy które wysyłają małe dzieci żeby się detonowały, mogły się chować w szpitalach. Prawda?

Edytowane przez crush
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, crush napisał(a):

I w gruzach prawie wszystkich tych szpitali znaleziono broń i amunicję.

Ale wiadomo. Ciężko uwierzyć, żeby grupy które wysyłają małe dzieci żeby się detonowały, mogły się chować w szpitalach. Prawda?

Wyobraź sobie, że w izrealu ludzie noszą broń na ulicach. Wojskowi, policjanci, ogólnie cała ich mundurówka może w cywilu nosić broń, nawet długą, automatyczną itp. Jak myślisz, w izraelskim szpitalu nie byłoby broni? Czy to jest pretekst do zniszczenia i zabicia 100 osób, bo ktoś może mieć broń?

Opublikowano
30 minut temu, huudyy napisał(a):

Donald jak matka, co nie panuje nad niesfornym dzieckiem. Kabaret

Ja bym powiedział, że to Donald jest dzieckiem w tym układzie a może tylko tyle na ile Putin albo Netanjahu mu pozwolą.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, matakujce napisał(a):

Wyobraź sobie, że w izrealu ludzie noszą broń na ulicach. Wojskowi, policjanci, ogólnie cała ich mundurówka może w cywilu nosić broń, nawet długą, automatyczną itp. Jak myślisz, w izraelskim szpitalu nie byłoby broni? Czy to jest pretekst do zniszczenia i zabicia 100 osób, bo ktoś może mieć broń?

Mówimy o granatach, moździerzach, wyrzutniach ręcznych, skrzyniach z amunicją.

Jakbyś się schował za dzieckiem i celował w moje dziecko, to zdmuchnąłbym was obu. Przykro mi.

Edytowane przez crush
Opublikowano
58 minut temu, crush napisał(a):

Mówimy o granatach, moździerzach, wyrzutniach ręcznych, skrzyniach z amunicją.

Jakbyś się schował za dzieckiem i celował w moje dziecko, to zdmuchnąłbym was obu. Przykro mi.

Jakiś fikołek logiczny, oni są u siebie, mogą się chować za kim chcą,

Jeśli mam podejrzenie, że masz w domu groźnego psa to nie zabijam ci rodziny i sąsiadów w promilu 300 metrów, bo jesteś potencjalnie groźny dla otoczenia

Opublikowano
3 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Naprawdę cenzura w dobie swobodnego internetu? 

Oficjalnie podawano to w kanałach informacyjnych TVP, TVN i nawet Polsat więc to nie jest żadne upośledzenie.
Izrael będzie surowo karał osoby za nagrywanie i upublicznianie nalotów i miejsc które zostały trafione przez Irańskie ataki.

Tak - to jest cenzura.

3-4 dni temu było pełno nagrań z różnych części Izraela, które zostały mocno trafione. Dzisiaj już tych nagrań nie ma lub nie da się ich odtworzyć.

• Upvote 4
Opublikowano
26 minut temu, TheKaczyłeb napisał(a):

Jakiś fikołek logiczny, oni są u siebie, mogą się chować za kim chcą,

Jeśli mam podejrzenie, że masz w domu groźnego psa to nie zabijam ci rodziny i sąsiadów w promilu 300 metrów, bo jesteś potencjalnie groźny dla otoczenia

Jeśli Twój pies najpierw zagryzłby mi dziecko i nic byś z tym nie zrobił, a nawet ukrywał psa w domu? Pa pa Twojemu domowi i komukolwiek kto tam jest.

Opublikowano
3 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Oficjalnie podawano to w kanałach informacyjnych TVP, TVN i nawet Polsat więc to nie jest żadne upośledzenie.
Izrael będzie surowo karał osoby za nagrywanie i upublicznianie nalotów i miejsc które zostały trafione przez Irańskie ataki.

Tak - to jest cenzura.

3-4 dni temu było pełno nagrań z różnych części Izraela, które zostały mocno trafione. Dzisiaj już tych nagrań nie ma lub nie da się ich odtworzyć.

Żelazna kopuła ma być dalej niezniszczalna :)

• Upvote 1
Opublikowano

terrorysci musieli sobie ulzyc:

Cytat

Izrael ostrzelał okolice centrum pomocy w Strefie Gazy. Są liczne ofiary śmierte

Izraelski ostrzał w Strefie Gazy spowodował śmierć co najmniej 25 osób przy centrum dystrybucji pomocy humanitarnej. Według organizacji pomocowych rannych zostało około 150 osób.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Izrael-znow-strzela-do-ludzi-czekajacych-w-kolejce-po-zywnosc-8965637.html

Opublikowano
W dniu 23.06.2025 o 16:31, lokiju napisał(a):

Tak bezwzględne profilowanie już w samych Chinach wymagałoby ogromnej mocy obliczeniowej a tych z niskim wskaźnikiem byłyby miliony przy tak dużej populacji. Pomijam już zbieranie danych na temat ludzi sporza Chin, które to korzystają z ich elektroniki.

Zgłoś się do ithardware na pozycję newsmana bo się nie znają. Patrz jakie fejki rozpowszechcniają!

https://ithardware.pl/aktualnosci/chiny_identyfikator_internetowy_koniec_anonimowosc-42828.html

:Up_to_s: