Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam chyba jakiś dzień dziecka, z kolejną gwiazdą na forum się dziś zgadzam w pełni :E

8 minut temu, kubikolos napisał(a):

Tutaj jest dla mnie drugi, ciekawszy wątek - Trump chce odwołać pewną panią z Microsoftu, która w przeszłości utrudniała mu życie. 

https://wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198013,32282995,trump-zada-zwolnienia-pracowniczki-technologicznego-giganta.html

Ciekawe na ile to jest powiązane z tym, że to żałosny, mały człowieczek, a na ile z tym co wyżej Kubik wstawił 

10 minut temu, kubikolos napisał(a):

swiat moze sie tylko przygladac, ten maly kraj ma tak potezne wplywy ze moze prowadzic kilka wojen na raz, dokonywac ludobojstwa i grozic europejskim potegom bez zadnych konsekwencji

Bo zawsze mieli i będą mieć oparcie w wujku Samie, gdzie rząd jest praktycznie przesycony ludźmi z wyznania mojżeszowego. 

• Upvote 1
  • Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jak Wam przeszkadza wpływ grupy o jednej religii wpływającej na rządy wielu państw, to poczekajcie trochę aż się islam rozkręci, to dopiero się zacznie.

Te ostre postawy wobec Izraela w niektórych państwach Europy to myślicie, że z dobrego serca i troski?

Wcale nie z powodu tego jak wiele muzułmanów w tych krajach żyje i jaką demografię wśród wyborców oczekują tam za 5 czy 10 lat?

Samo grożenie statkom humanitarnym wcale mi nie wygląda czarno-biało. Nie są idiotami. Przecież musieli wiedzieć jak fatalne PRowo będzie takie ostrzeżenie. Może więc wiedzą więcej na temat co to dokładnie płynie, od kogo i w jakim celu.

Opublikowano (edytowane)

ladna propaganda, wszystko po to zeby umniejszyc oporowi przeciwko zbrodniom mimo ze w zasadzie nie wiesz o czym piszesz ale z automatu probujesz bronic zbrodniarzy, ile rubli za wpis? ;)

tam sa przedstawiciele okolo 40 krajow, kilkadziesiat lodzi, europoslowie, nawet trafil sie jeden posel KO ale VRman wierzy ze dopiero izrael moze powie nam prawde co tam jest XDDDDDDDDD

Hiszpania i Wlochy wysylaja okrety bo izrael juz 2 razy zaatakowal dronami te jednostki i dalej grozi calkowitym powstrzymaniem flotylli, przynajmniej jednej nie da sie szybko naprawic i zostala przeladowana na inne, po naprawach wyruszyli juz dalej

co ciekawe jedna z trafionych jednostek to nasza XDDDDDDDD

oczywiscie taki kraj jak my jest za slaby zeby sie postawic panom z izraela wiec nawet nie mam pretensji do Sikorskiego bo bylyby daremne i naiwne

Cytat

Włoska rzeczniczka flotylli przekazała, że przez bezzałogowce trafione zostały jednostki: włoska, angielska i polska.

komunikat MSZ: https://www.gov.pl/web/dyplomacja/komunikat-msz-ws-incydentu-wokol-flotylli-plynacej-do-strefy-gazy

posel KO na pokladzie potwierdzil ze plyna dalej

Cytat

Global Sumud Flotilla po przerwie ponownie zmierza do Strefy Gazy - poinformowali w nocy z soboty na niedzielę organizatorzy akcji humanitarnej. Przebywający na pokładzie poseł KO Franciszek Sterczewski potwierdził tę informację i przekazał, że flotylla znajduje się na wodach międzynarodowych.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Global-Sumud-Flotilla-kontynuuje-podroz-do-Strefy-Gazy-Sterczewski-znajdujemy-sie-na-wodach-miedzynarodowych-9016059.html

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, VRman napisał(a):

Jak Wam przeszkadza wpływ grupy o jednej religii wpływającej na rządy wielu państw, to poczekajcie trochę aż się islam rozkręci, to dopiero się zacznie.

Co jeśli ci powiem, że ani jedna, ani druga strona mi nie leży, tyle, że naprawdę uwiera mnie Holocaust w 2025 roku wywoływany przez ludzi, których przodkowie sami tego doświadczyli niecały wiek temu? 

Z islamem powinniśmy walczyć, ale odwracanie wzroku od bestialstwa robionego przez IDF jest zwyczajnym tchórzostwem.

Izrael pozamiatał Gaze i Hamas dawno temu, teraz to już jest pastwienie się nad kimś kto ledwo oddycha. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, kubikolos napisał(a):

ladna propaganda, wszystko po to zeby umniejszyc oporowi przeciwko zbrodniom mimo ze w zasadzie nie wiesz o czym piszesz ale z automatu probujesz bronic zbrodniarzy, ile rubli za wpis? ;)

Nie interesuję się, nie mam gdzie nasiąknąć propagandą. I jakich rubli. Szekli chyba.

Nie bronię. Po prostu uważam, że ignorowania realiów, widoków na przyszłość i tego jak wyglądała historia, niczemu nie służy, a społeczności muzułmańskie są dla polityków i mediów ważne, więc będą się im podlizywać.

Pisałem to pięć razy w tym wątku, że nie jestem pro-izraelski, ale po prostu mocno anty-hamasowski. Tyle. 

Więcej. Mam nawet kolegę, który stamtąd pochodzi. O tym jaki Izrael zły i jakie to nieszczęście wiem od niego, nie z mediów. Mimo to uważam, że Izrael nie mógł sobie pozwolić aby Hamas tam robił wylęgarnię terrorystów. I jak jedni widzą biednego dzieciaczka, którego zabiły wstrętne nieludzkie siły Izraela, tam ja widzę nastolatka, który już obecnie krzyczy "śmierć Izraelowi. Śmierć Ameryce!" unosząc entuzjastycznie kałacha nad głową. A za kilka lat będzie już pełnoprawnym terrorystą chętnym aby się gdzieś wysadzić w imię swojego boga.

Nie interesuję się tematem teraz, ale jakieś 8 lat temu oglądałem sobie co mówił pewien starszy Brytyjczyk, który jest zadeklarowanym ateistą i nie lubi żadnej religii. Mówił też o Izraelu i jego historii obrony przez agresją ze strony muzułmanów. I z tej wiedzy rodzi się moja opinia, która brzmi: obu stron nie lubię, ale tylko z jednej strony mogą przyjść ludzie którzy się wysadzą w supermarkecie u mnie w mieście za ileś lat, więc tym nie kibicuję bardziej".

16 minut temu, kubikolos napisał(a):

tam sa przedstawiciele okolo 40 krajow, kilkadziesiat lodzi, europoslowie, nawet trafil sie jeden posel KO ale VRman wierzy ze dopiero izrael moze powie nam prawde co tam jest XDDDDDDDDD

Jak to? To nie było tak w tym co już ostrzelali? Myślałem, że chodzi o coś nowego, co dopiero wypływa albo ma płynąć? 

Tym bardziej niezbyt logiczne jest takie zachowanie Izraela. To nic im nie da poza czarnym PRem, dlatego mnie to zastanawia. A Europosłowie to jak nasi w 2010 polecą/popłyną wszędzie dla poklasku, więc sama ich obecność nie wyklucza np. tego, że z organizacją takiej pomocy może wcześniej było coś nie tak, przez co Izreal się wkur(zy)ł i stąd teraz te spięcie.

Ja tylko apeluję o chłodną głowę. Nie pisałem, że wiem że tam jest drugi pokład, a w środku czołgi i amunicja ;)

7 minut temu, huudyy napisał(a):

Co jeśli ci powiem, że ani jedna, ani druga strona mi nie leży, tyle, że naprawdę uwiera mnie Holocaust w 2025 roku wywoływany przez ludzi, których przodkowie sami tego doświadczyli niecały wiek temu? 

Z islamem powinniśmy walczyć, ale odwracanie wzroku od bestialstwa robionego przez IDF jest zwyczajnym tchórzostwem.

Izrael pozamiatał Gaze i Hamas dawno temu, teraz to już jest pastwienie się nad kimś kto ledwo oddycha. 

Jak pisałem. Nie interesuję się tematem. Nie wiem czy jest jak piszesz. Niczego też nie negowałem. Po prostu nie wierzę mediom, bo mają często skrzywienia, tak pro-izraelskie jak i pro-islamskie, a płacze o biednych zabijanych cywilach to były od samego początku, a potem się okazywało, że ci biedni cywile to cywilnie ubrani bojownicy, a zamiast pacjenta w szpitalu znaleziono kałachy i RPG.

Hamas od początku mocno grał teatrzykiem dla PRu. Nie to, że Izrael mówi prawdę. Ale no nie. Nie jestem przekonany do tej narracji ala klasyk: image.png.d507da860aa923f9c7adaa6ec0356df9.png

Edytowane przez VRman
  • Confused 3
Opublikowano

Fajne projekcje, ale tylko projekcje. Być może jak Ukraina zaatakuje Flamingami to by coś się zmieniło, ale ogólnie przy obecnej sprzedaży i cenie za baryłkę to Rosja może sobie finansować wojnę jeszcze długie lata. Zwiększają za to podatki, dwukrotnie w niektórych przypadkach, i VAT o 2 p.p. Najpierw kasa z ludzi, a ta może być ściągana dłuuuugie lata. Zapaść gospodarcza Rosji to mrzonki. Rosję trzeba pokonać na polu bitwy. Dopiero kumulacja strat na froncie terenu i słabej gospodarki zmusi Rosję do negocjacji. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, VRman napisał(a):

Te ostre postawy wobec Izraela w niektórych państwach Europy to myślicie, że z dobrego serca i troski?

Wcale nie z powodu tego jak wiele muzułmanów w tych krajach żyje i jaką demografię wśród wyborców oczekują tam za 5 czy 10 lat?

Samo grożenie statkom humanitarnym wcale mi nie wygląda czarno-biało. Nie są idiotami. Przecież musieli wiedzieć jak fatalne PRowo będzie takie ostrzeżenie. Może więc wiedzą więcej na temat co to dokładnie płynie, od kogo i w jakim celu.

Ja osobiście o wiele bardziej sympatyzuję z Izraelem niż Palestyną czy Gazą czy generalnie Arabami. Akurat w Europie Zach. Żydzi są bardzo mocni w elitach i jakby było tylko to to by ogarnęli gniew ulicy islamskiej. Żydzi mają ogromne wpływy zarówno w mediach, bankach jak i rządach. Więc mają wywalone na islamskie "bunty".

Ale... po prostu tam w tej chwili naprawdę jest strasznie. Po prostu niewinne dzieci, kobiety, osoby starsze giną od bomb albo głodu. Ok - zasada, że potem dzieci wyrosną na bojowników. Ale naprawdę? Przecież to hitler mówił o asymilacji całego narodu aby się nie odrodził. Nie wolno patrzeć w takich kategoriach jak nawet to prawda. Na oczach świata umiera milion osób. 

Nie chcę jakoś porównywać zbrodniarza putina, ale chyba dotąd w całej wojnie Ukraińskiej nie zginęło tyle ludności cywilnej (Ukraińskiej) ile w Strefie Gazy. W tym materiale co podlinkowałem to było napisane, że połowa tej ludności nawet przemieściła się (zgodnie z żądaniem armii izraelskiej) do strefy humanitarnej, ale tam było jeszcze gorzej! Była tak samo ostrzeliwana z odcięciem wody i żywności. Rysuje się taki obraz, że armia izraelska po prostu morduje ludność cywilną. Jak tam już jacyś naczelni generałowie sił izraelskich odmówili tego co jest teraz i zostali zdymisjonowani to jest naprawdę na grubo. To jest niepojęte i straszne. Milion ludzi zostało skazane na zagładę, a delegacje izraelskie są normalnie goszczone międzynarodowo. Nie mają nawet 1/20 tego oburzenia co putler. Zero sankcji. Są traktowani jakby tam się nic nie działo.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, hubio napisał(a):

Żydzi mają ogromne wpływy zarówno w mediach, bankach jak i rządach. Więc mają wywalone na islamskie "bunty".

Po pierwsze to nie sądzę, żeby było jak to widzisz w temacie elit itp. ale co do "buntów". Nie, nie o bunty mi chodziło. O głosy w wyborach. Zobacz na anglię. Tam już się zaczęło, tu burmistrz w turbanie, tam minister w hadżibie. 

Oni się rozmnażają jak króliki. Ich będzie więcej z czasem, a niemuzułmanów mniej. Politycy chcący być przy korycie teraz i przez następne 20 lat zrobią wszystko, aby dostać taką możliwość, czyli głosy na siebie.

Trzy razy próbowałem o czymś jeszcze napisać odnośnie tego tematu, ale nic z tego co chciałem nie nadaje się, aby to dodać. Albo wywołałoby ogromne oburzenie, bo dotyczy norm społecznych, których nawet analizę niektórzy odbiorą jako zamach na ich system wartości, albo zostało przekręcone. 

Napiszę tylko to, co zostało: Za mało wiemy, nie mamy żadnych niezależnych źródeł. Nie mamy żadnych szans na zobaczenie "całego obrazu" sytuacji. Kij wie co tam się tak naprawdę dzieje, tak w sensie "w Gazie" jak i w sensie "w głowach władz Izreala".

Skoro tyle jest misinformacji i domniemań, to nawet nie śledzę tematu bo na 90% byłby to czas zmarnowany.

Zakładając, że to co piszecie o zbrodniach to prawda, to oczywiście że za to należy potępić i oczywiście, że nie zamierzałbym nikogo wybielać.

Natomiast nie podzielam tego wielkiego lamętu i robienia z tego niewiadomo czego. Moim zdaniem ci odpowiedzialni za covid i całą tą awanturę ze wszystko co z tego wynikło, są odpowiedzialni za śmierć milionów ludzi na świecie. A może i dziesiątek licząc tych, którzy zmarli/umrą znacznie wcześniej.
I gdzie to oburzenie świata? 

Dlaczego cywil się liczy podwójnie w porównaniu do np. żołnierza na Ukrainie, który musi bronić swojego kraju przed agresją, a który wcale nie chciał być żołnierzem i strzelać do innych ludzi?

I dlaczego wiek czy płeć ma być czymś, co wyróżnia?
Dlaczego jedno ogromne nieszczęście ma być ważniejsze od innych, statystycznie podobnych?

Dobra, bo miałem nie wchodzić w te tematy. EOT z mojej strony.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano

Naprawdę porównujesz szczepionki na Covid do asymilacji 1mln ludzi? Ja akurat dzięki szczepionce, prawdopodobnie żyję. Ile mln ludzi zginęło bo uwierzyło zamiast nauce, szarlatanom z YT? Ale żeby tu się nie rozpętało piekło w sprawie covida to napiszę tylko, że w przypadku covid każdy mógł wziąść lub nie szczepionkę, a kilkuletnie dziecko ze strefy gazy, które straciło rodziców i samotnie błąka się tam teraz po tych ruinach przeżywa ból i strach jakiemu nikomu nie życzę. Mam nadzieję, że świat kiedyś rozliczy Nataniachu za to co robi. A i doniesień medialnych, liveów wprost na żywo i wszystkiego jest za dużo, żeby uważać to za jakiś fake news.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Covid. Chodziło o Covid. Szczepionki też zaszkodziły wielu i być może zaszkodzą jeszcze. Ale głównie Covid. Nikt nie miał wyboru czy chce Covida czy nie chce. 

Resztę twojej wypowiedzi zostawię, bo moim zdaniem emocje to zły doradca, a w tym poście widać ich dużo.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano

No trudno o brak emocji jak się widzi te dzieci i kobiety, które tam są mordowane. Izrael tym postępowaniem wypisuje się z grona cywilizowanych krajów świata. Może chcą zrównać z ziemią sąsiada i raz na zawsze pozbyć się problemu, ale cena za to jest za wysoka.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, hubio napisał(a):

Mam nadzieję, że świat kiedyś rozliczy Nataniachu za to co robi. 

Szanse takie same jak na rozliczenie Putina- niestety.

Przez ten holokaust, który się aktualnie w Palestynie odstawia, hasło "antysemityzm" zaczyna nabierać zupełnie nowego wydźwięku.

Edytowane przez Klakier1984
  • Haha 1
Opublikowano

Bardziej nagrodzony niż rozliczony. Za skuteczne wytępienie terrorystów z hamasu. Bo wszystko wskazuje że uda się siłom izraelskim wybić hamasowców w obecnej formie organizacji.

Dodatkowo sporo uderzają w huti w Jemenie. 

Osłabienie reżimu irańskiego też ma znaczenie. A myślę że tam jeszcze będą akcje.

Opublikowano (edytowane)

Tak samo jak ci z mobilizacji z 2023 roku nie byli słani :E To jest ich jesienna tura poboru ale nie łudźmy się że nie będą wysłani na Ukrainę. Rekordzista od poboru do śmierci miał tydzień :) 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

I kolejna mięsna przewaga na froncie. Koreańczycy się chyba skończyli. 

Bohaterowie za ten wielki jak to u nich piniądz się skończyli... zaraz i z przywilejów zaczną schodzić jak już wrzucają pobór właściwy.

I będzie powoli uchodziło powietrze z balonika...

• Haha 1