Camis 6 332 Opublikowano 9 Stycznia Autor Opublikowano 9 Stycznia IMHO chodzi o kwestie obronne USA, tzn zestrzeliwanie pocisków balistycznych nad Grenlandią.
kalderon Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 1 godzinę temu, Camis napisał(a): IMHO chodzi o kwestie obronne USA, tzn zestrzeliwanie pocisków balistycznych nad Grenlandią. Po IIWW USA miało 17 baz na Grenlandii. Sami opuścili 16 z nich. Nikt nie robi problemów żeby otworzyli kolejne. Ta cała śpiewka nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem USA.
Suchy211 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Do Amerykanów dotarło, że za wiele kontroli nad surowcami oddali przede wszystkim Chinom. Teraz będą dążyć odbudowania swojej pozycji. Czy Europa powinna robić to samo? Powiem tak. Fabrykę przerabiającą lit na baterie można postawić. Natomiast lit po prostu trzeba po prostu mieć, prosta sprawa. Albo trzeba go mieć gdzie kupić, to trudniejsza sprawa bo jak wejdziesz w konflikt z kontrahentem, to albo ci go nie sprzeda, albo twoja marża z wyrobu przerobionego będzie śmieszna w stosunku z jego marży z surowca. Tak było na przykład przed wojną. Gaz 600% w górę, a nawozy później trzeba było sp[sprzedawać poniżej kosztów produkcji/zakupu. No i Chiny trzymają za mordę USA teraz właśnie rzadkimi surowcami i zdolnościami ich przetwórstwa.
8V32 PcLab Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Lit nie jest pierwiastkiem rzadkim, ani chiny nie mają go dużo, mają natomiast dobrze rozwiniętą rafinację litu, według różnych źródeł około 70% światowego. Takie fabryki można zrobić wszędzie tylko to kosztuje i trwa do 10 lat
KiloKush Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 37 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a): Lit nie jest pierwiastkiem rzadkim, ani chiny nie mają go dużo, mają natomiast dobrze rozwiniętą rafinację litu, według różnych źródeł około 70% światowego. Takie fabryki można zrobić wszędzie tylko to kosztuje i trwa do 10 lat Niestety Europa przespała to jak i wiele innych rzeczy skupiając się na zaimkach, papierowych slomkach i pomocy inżynierom z Afryki
8V32 PcLab Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 58 minut temu, KiloKush napisał(a): Niestety Europa przespała to jak i wiele innych rzeczy skupiając się na zaimkach, papierowych slomkach i pomocy inżynierom z Afryki Myślę że powody były inne, nikt w europie nie chciał by takich rafinerii pod miastem, oraz jako EU nie mamy taniej energii. Możliwe też że za bardzo zafiksowaliśmy się na fuzji jądrowej, ale to tylko gdybanie, co by było, gdyby...
hubio Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Giorgia Meloni, premier Włoch, powiedziała, że Europa powinna otworzyć się na dialog z Rosją. https://www.o2.pl/informacje/slowa-meloni-ida-w-swiat-mowi-o-rozmowach-z-putinem-7241619178945504a A ja się pytam: jak się skończył "dialog" z hitlerem przed 1939 r i ze stalinem po 1945r. No, ale w końcu Pani Meloni reprezentuje kraj w którym krwawo rządził Mussolini, a Włochy pomagały Niemcom... Więc dogadywanie się ze zbrodniarzami wojennymi widać jest we krwi Włochów...
ptys Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) ktoś tui się ostatnio podniecał świstkiem papieru który podpisali Załeński, Starmer i Macron, co oczywiście skrytykowałem i zostałem ruską otulistopką bo oni słyszeli w rezimowej TV jaka ta EU nie jest mocna i skonsolidowana tymczasem posłuchajcie dr. Szewko od 9:30min jak pisałem wcześniej kolejny papierek do podcierania gluteus maximus Edytowane 9 Stycznia przez ptys
nozownikzberlina Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 1 godzinę temu, hubio napisał(a): Giorgia Meloni, premier Włoch, powiedziała, że Europa powinna otworzyć się na dialog z Rosją. https://www.o2.pl/informacje/slowa-meloni-ida-w-swiat-mowi-o-rozmowach-z-putinem-7241619178945504a A ja się pytam: jak się skończył "dialog" z hitlerem przed 1939 r i ze stalinem po 1945r. No, ale w końcu Pani Meloni reprezentuje kraj w którym krwawo rządził Mussolini, a Włochy pomagały Niemcom... Więc dogadywanie się ze zbrodniarzami wojennymi widać jest we krwi Włochów... prędzej czy później wszyscy euromocarze będą ćwierkać z ruskimi jak skowronki
hubio Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) Proszę o komentarz osoby z pclaba co pisały w 2023r, że możliwości wojskowe rosji skończą się w ciągu roku. Że rosja nie ma żadnego uzbrojenia. Praktycznie stare mundury i kamienie: https://www.bbc.com/polska/articles/c98j16deg86o Pisałem wtedy o swojej, wtedy kilkuletniej bratanicy co spojrzała na mapę i spytała jak jest możliwe, że ta mała kropka na mapie jaką jest Ukraina jest w stanie wygrać z tą wielką plamą czyli rosją. Dziecko 5 letnie miało więcej rozumu niż ludzie po studiach co prawili wtedy takie farmazony. Oczywiście, że zbrodniarz z kremla jest kanalią i cała rosja, ale podobnie jak hitlera nie wolno go było nigdy lekceważyć. Zresztą z kolei dzisiaj ile jest głosów, że rosja nie odważy się zaatakować Polski i NATO. I co - boleśnie się mamy przekonać, tym razem na własnej skórze, jakie pier... i się obecnie farmazony? No, ale jak ktoś sobie siedzi, jeszcze z daleka od Polski w Holandii albo Szwajcarii za wygodną klawiaturą to cóż szkodzi pier....ć głupoty? Prawda? A tymczasem kolejne osoby zginęły. A rosja stanowi bezpośrednie, ogromne zagrożenie dla Polski. Taki obraz - 4 lata po rozpoczęciu wojny... Więc te osoby co wtedy pisały o "możliwościach wojskowych" rosji proszę o komentarz w sprawie broni hipersonicznej jaką posiada rosja. Edytowane 10 Stycznia przez hubio
Suchy211 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, hubio napisał(a): Proszę o komentarz osoby z pclaba co pisały w 2023r, że możliwości wojskowe rosji skończą się w ciągu roku. Że rosja nie ma żadnego uzbrojenia. Praktycznie stare mundury i kamienie: To nie ja, ale ja Ci odpowiem jaka ja odpowiedź usłyszałem od kogoś z nich. To chodziło o broń która Rosja ma na stocku a nie o ta co sobie kupi lub wyprodukuje. I choć wszyscy wiedzieli co kto ma na myśli, to udowodnisz teraz takiemu co wtedy myślał? No nie udowodnisz. 18 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a): prędzej czy później wszyscy euromocarze będą ćwierkać z ruskimi jak skowronki Zwłaszcza że rosję trzeba albo pokonać, a ten pociąg to już nie odjechał tylko goni sondy Voyager poza układem słonecznym. Albo ostatecznie trzeba będzie z nimi gadać. Melonik ma rację z tym udziałem UE w procesie pokojowym. Jeżeli UE chce mieć wpływ na jej kształt ktoś od nas będzie musiał gadać ze wszystkimi stronami. W innym razie ograniczamy się do bycia dostarczycielem zasobów dla Ukrainy. Edytowane 10 Stycznia przez Suchy211
NotQuite Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia 2 godziny temu, hubio napisał(a): Proszę o komentarz osoby z pclaba co pisały w 2023r, że możliwości wojskowe rosji skończą się w ciągu roku. Że rosja nie ma żadnego uzbrojenia. Praktycznie stare mundury i kamienie: Proponuję chronologicznie : najpierw osoby, które przekonywały że te wszystkie wojska przy granicy to tylko straszak.
TheMr. Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) 4 godziny temu, hubio napisał(a): Proszę o komentarz osoby z pclaba co pisały w 2023r, że możliwości wojskowe rosji skończą się w ciągu roku. Że rosja nie ma żadnego uzbrojenia. Praktycznie stare mundury i kamienie: https://www.bbc.com/polska/articles/c98j16deg86o Pisałem wtedy o swojej, wtedy kilkuletniej bratanicy co spojrzała na mapę i spytała jak jest możliwe, że ta mała kropka na mapie jaką jest Ukraina jest w stanie wygrać z tą wielką plamą czyli rosją. Dziecko 5 letnie miało więcej rozumu niż ludzie po studiach co prawili wtedy takie farmazony. Przypominam, że od 2023 roku powinieneś usunąć konto. 3000 km2, 250k trupów, prawdopodobnie KIA+WIA 400k tylko w tym roku, do tego używanie koni do transportu. Brandzluj się dalej do pustego Oreszkina, który zostałby przejęty przez Arrow-3 z Niemiec szybciej niż Ty zdobędziesz jakąkolwiek wiedzę. Edytowane 10 Stycznia przez TheMr.
8V32 PcLab Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia 4 godziny temu, hubio napisał(a): Więc te osoby co wtedy pisały o "możliwościach wojskowych" rosji proszę o komentarz w sprawie broni hipersonicznej jaką posiada rosja. Ależ proszę Cię bardzo: Rakieta oriesznik wdrożona na początku konfliktu, hipersoniczna - to słowo prawdopodobnie Cię przeraziło Bardzo droga, szacowana wartość wraz z wyrzutnią 200 mln USD Ilość sztuk- homeopatyczna Celność na hektary, dlatego celują w miasta Więcej jest filmików jak oriesznik eksploduje podczas startu, niż tych co doleciało do Ukrainy Wczorajszy atak to była zemsta putina, za rzekomy atak Ukraińców na jego dom. Od początku wojny na Ukrainie, ruskie wystrzelili około 20 000 rakiet na Ukrainę, w tym balistyczne i inne hipersoniczne i co? i nic, front dalej stoi.
hubio Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) @TheMr. jeden ban ci nie wystarczył? Słowa o usunięciu konta niezrozumiałe. Nigdy nie pisałem, że usunę konto. Chyba kogoś pomyliłeś. Tak czy inaczej uwaga personalna. A uwaga o brandzlowaniu się do.... No cóż... A na koniec kolejna prowokacja dotycząca mojej wiedzy. Fora są po to żeby uczyć się nawzajem więc jak czegoś nie wiedziałem to już wiem. Za resztę merytorycznej odpowiedzi dziękuję choć odp. merytorycznej było z 10% w twojej odp. Mam ciebie w ignorach, ale tym razem odwinąłem - na moje nieszczęście @8V32 PcLab oby stał jak najdłużej. No i ten pocisk to jednak nie byle co. Nie ma co zaklinać rzeczywistości i prawić kolejne farmazony: https://wiadomosci.wp.pl/zmasowany-atak-ukraincow-na-rosyjski-woronez-wybuch-za-wybuchem-7242043159677440a Oriesznik to rosyjski system rakietowy średniego zasięgu (IRBM). Zdaniem zachodnich ekspertów to zmodyfikowana wersja międzykontynentalnego pocisku balistycznego RS-26 Rubież. Pocisk porusza się z prędkością nawet do 8-10 machów (ponad 10-12 tys. km/godz.) i ma zasięg do 5,5 tys. km. Teoretycznie może on przenosić głowice jądrowe. (...)Według lwowskiej administracji obwodowej podczas ataku uszkodzony został ważny obiekt infrastruktury krytycznej. Czyli pewno ogrzewanie. Ukraińcy odpowiedzieli w podobny sposób. Rezultat jest taki, że po obu stronach cierpi ludność cywilna. Gubernator biełgorodzki Wiaczesław Gładkow przekazał w sobotę na Telegramie, że 600 tys. mieszkańców nie ma prądu, ogrzewania i wody na skutek ukraińskiego ataku rakietowego. Na dworze panują siarczyste mrozy. Jak podaje Reuters, nie działa oświetlenie uliczne Nie wiem dokąd to wszystko zaprowadzi. Ani putler ani Załenski nie ustąpi póki oboje żyją. Inna sprawa, że ruski zbrodniarz tak naprawdę nie chce żadnego pokoju. Dla niego 600 tyś zmarzniętych mieszkańców to nic. A pewno jeszcze większość z nich ma tak wyprane mózgi, że tylko zwiększa to nienawiść do Ukrainy. Edytowane 10 Stycznia przez hubio
drex1 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 18 godzin temu, hubio napisał(a): Ani putler ani Załenski nie ustąpi póki oboje żyją. No widziałem że z putlerem cos jest nie takk.......ale że jest kobietą?
Camis Opublikowano 11 Stycznia Autor Opublikowano 11 Stycznia Cytat Donald Trump miał wydać rozkaz w sprawie Grenlandii. Generałowie uznali plan za "szalony" Donald Trump miał wydać dowódcom sił specjalnych rozkaz opracowania planu inwazji na Grenlandię, ale spotkał się ze sprzeciwem wysokich rangą wojskowych — informuje "Daily Mail". Źródła dziennika wskazują, że w grze nadal jest kilka scenariuszy. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/trump-mial-wydac-rozkaz-w-sprawie-grenlandii-generalowie-uznali-plan-za-szalony/e7s9hgp
VRman Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Chyba Trump się uczy od kremlinów jak można rządzić, ale mu nikt nie powiedział o różnicy pomiędzy onuclandią a USA. W USA prezydent nie ma władzy nad wszystkimi innymi pod groźbą przelotu z okna na ziemię.
Cappucino Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 2 godziny temu, Paarthurnax napisał(a): za to sam może wypaść Putler nie miał by go kim zastąpić, więc na razie ten scenariusz mało realny.
kubikolos Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Cytat ONZ: działania Izraela wobec Palestyńczyków zaczynają przypominać apartheid Dyskryminacja i segregacja Palestyńczyków, prowadzone przez Izrael na Zachodnim Brzegu Jordanu, zaczynają przybierać formę apartheidu - ocenił w opublikowanym w środę komunikacie Wysoki Komisarz ONZ ds. Praw Człowieka Volker Tuerk. Agencja AFP zwróciła uwagę na fakt [...] https://www.wnp.pl/wiadomosci/onz-dzialania-izraela-wobec-palestynczykow-na-zachodnim-brzegu-zaczynaja-przypominac-apartheid,1020025.html "zaczynaja" XD Bonus hardcore: Spoiler
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kadajo,
Zasady "przechwycania" dla nieogarniętych ;)
Rekomendacja dodana przez Kadajo
1 reakcja
Pokaż odpowiedź