Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Nie mają ale dalej krzyczą swoje

Tak jak wielu Polaków krzyczy o polskim Lwowie czy Wilnie. Przegrało się wojnę to się przegrało, zwycięzcy później dzielili się ziemiami. A że zawsze znajdzie się ktoś, kto zbija kapitał polityczny na historii to już inna para kaloszy.

Opublikowano
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Nie mają ale dalej krzyczą swoje, tymczasem Polacy nawet na tym forum sami szukają argumentów za Ukrainą, i argumentów jak to Polska była zła chociaż sytuacja Ukrainy w 1918-1920 była bardzo trudna i Polska nie tylko jej przeszkadzała ale też i pomagała.

Nasi politycy jak zawsze gówno załatwią. No bo przecież Ukraina walczy z Rosją - jakby przez to już nie można było zrobić żadnego interesu pod siebie. A wejście Ukrainy do UE to dla nas duża strata. Już teraz przez Ukrainę cierpi mocno nasze rolnictwo i transport.

My już zaraz będziemy małą potęga militarną. Nie które zakupy są bardzo głupie by liczby głównie w celach politycznych fajnie wyglądały w gazetach. Dalej nie mamy masy dronów i tarczy przeciw powietrznej.

Póki co PKB Rosji w 2025 dalej rósł około 1% vs PKB Niemiec 0,2%. Tak UE wychodzą sankcje, a Niemcom opieranie gospodarki na rosyjskim gazie. Powinniśmy teraz naprawdę mocno szczekać za sankcjami bo ta wojna Rosję zdecydowanie za mało boli.

Patrząc na statystyki Kremla widac pęknięcia.

bandicam 2026-06-02 08-24-43-803.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Póki co PKB Rosji w 2025 dalej rósł około 1% vs PKB Niemiec 0,2%

1% na papierze. Tak samo PKB Turcji rośnie a lira przebiła poziom gówna już dawno temu. Już oficjalnie wychodza komunikaty z ministerstwa finansow z Rosji, że jest źle (news z przed kilku dni).

11 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Ale to z twojego, czy tam z naszego punktu widzenia. Z ich punktu widzenie to była zdrada. 

Ale jaka zdrada jak oni nie mieli własnego państwa? Nie mieli żadnej tożsamości nardowoej do końca lat 30. Wtedy się zradykalizowali pod wpływem nazistowskich bojówek np. upa

W okolicach 1920 roku zdecydowana większość nie utożsamiala się jako ukraincy/"państwo" ukrainskie bo coś takiego nie istniało. Do była po prostu inna grupa etniczna z ruskim językiem i prawosławną wiarą. Nawet statystyki z Wołynia dotyczące podziału ludności na Polak/Ukrainiec były brane z 1931r gdzie nie było podziału na narodwość a grupę etniczną z podziałem na wyłącznie język/wiara. Pozniej wszystkich mówiących po rusku/ukraińsku kwalifikowali jako ukraińców w latach 40. - co też nie było prawdą, bo też sporo z nich utożsamiało się jako Polacy a w statystykach tak nie widnieją. 

Poza tym absurdem jest mowienie że tereny będce od setek lat w rękach Polskich nagle stają się ukraińskie i jest usprawiedliwanie ludobójstwa na polskim forum. Załóżcie sobie ithardware.ua i tam piszcie. 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Fatality napisał(a):

Poza tym absurdem jest mowienie że tereny będce od setek lat w rękach Polskich

W zasadzie to w XX wieku byliśmy posiadaczami tych terenów od kilkunastu lat dopiero. Nie uczyli o rozbiorach w szkole? 

W okolicach 1920 roku zdecydowana większość nie utożsamiala się jako ukraincy/"państwo" ukrainskie bo coś takiego nie istniało. Do była po prostu inna grupa etniczna z ruskim językiem i prawosławną wiarą. Nawet statystyki z Wołynia dotyczące podziału ludności na Polak/Ukrainiec były brane z 1931r gdzie nie było podziału na narodwość a grupę etniczną z podziałem na wyłącznie język/wiara.

Dlatego ciężko ówczesną państwowość porównywać jeden do jednego do aktualnej sytuacji w 2026, bo to były zupełnie inne czasy. Polska była wymazana z map na 123 lata, Ukraina formalnie nie istniała, a tereny Wołynia, Zamojszczyzny czy dzisiejszej Białorusi to był jeden wielki tygiel etniczno-kulturowo-religijny, jak na Bałkanach.

Poza tym absurdem jest mowienie że tereny będce od setek lat w rękach Polskich nagle stają się ukraińskie

Twoja logika też rozbija się o nasze aktualne granice - ziemie odzyskane były w Niemieckich rękach przez setki lat przecież, a koniec końców to Polska jest.

jest usprawiedliwanie ludobójstwa na polskim forum. Załóżcie sobie ithardware.ua i tam piszcie. 

Nikt nie usprawiedliwia tych zbrodni, tylko tłumaczą Ci pobudki stron do tych działań.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
14 minut temu, huudyy napisał(a):

W zasadzie to w XX wieku byliśmy posiadaczami tych terenów od kilkunastu lat dopiero. Nie uczyli o rozbiorach w szkole?

A jakie to były dopiero tereny ? Lwów ponad 400 lat był w granicach Polski. Rozbiory pozbawiły nas tych terytoriów. Nie uczyli w szkole ? A jakie tereny posiadała Ukraina przed rozbiorami ?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, skypan napisał(a):

jakie to były dopiero tereny

A jakie tereny odzyskaliśmy w 1918?

Ja mówię tylko technicznie jak było, nasz kraj zaistniał na mapie po ponad stuletniej przerwie. 

Rozbiory pozbawiły nas tych terytoriów

Czemu Tak wyrywkowo zacytowałeś, a nie odniosłeś się np. do kontekstu Ziemi Odzyskanych? 

jakie tereny posiadała Ukraina przed rozbiorami ?

Jakie tereny posiadała Polska po rozbiorach? :hmm:

Skoro odbierasz Ukraińcom prawo do panstwowości i samostanowienia, czemu ktoś nie miałby nam, Polakom tego odebrać? 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
32 minuty temu, huudyy napisał(a):

Czyli ziemie pownny należeć do rosjan wg tej logiki? Warszawa też  powinna teraz wrócić do Putina w takim razie? Dlaczego nie poprosimy o przyłączenie?

34 minuty temu, huudyy napisał(a):

Twoja logika też rozbija się o nasze aktualne granice - ziemie odzyskane były w Niemieckich rękach przez setki lat przecież, a koniec końców to Polska jest.

Ja się cały czas odnosiłem to próby usprawiedliwainia ludobójstwa. Czy Polacy robili takie rzeczy we Wrocławiu na przykład? No nie. W sumie nikt nie był tak brutalny. nawet ruscy podczas 2WŚ

11 minut temu, huudyy napisał(a):

Ja mówię tylko technicznie jak było, nasz kraj zaistniał na mapie po ponad stuletniej przerwie. 

Czy podczas tej przerwy istniało coś takiego jak ukraina? Nie. Więc koneic tematu.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Fatality napisał(a):

podczas tej przerwy istniało coś takiego jak ukraina? Nie. Więc koneic tematu.

Od kiedy możemy uznać, że kraj ma prawo istnieć? Ile lat musiał być na kartach historii, żebyś dał im zielone światło na istnienie? 100? 200? 1000?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, huudyy napisał(a):

Polska była wymazana z map na 123 lata, Ukraina formalnie nie istniała

Nieformalnie też nie istniała. To jak porównać to do sytuacja, że śląsk chce się odłaczyć od Polski. Morduje wsystkich nie mówiący po śląsku i nabija noworodki na pal a ty próbujesz to tłumaczyć tym, że chcieli niepodległości. Absurd.

1 minutę temu, huudyy napisał(a):

Od kiedy możemy uznać, że kraj ma prawo istnieć? Ile lat musiał być na kartach historii, żebyś dał im zielone światło na istnienie? 100? 200? 1000?

Myslę, że ma prawo istnieć wtedy gdy dyplomatycznie zostaną ustanowione granice. A nie przez nabijanei dzieci na pal. Chyba, że cofamy się 2000 lat wstecz. Mnie z perspektywy Polaka to nie obchodzi w jaki sposób. Ukraina dostała niepodległość w 91r. w cywilizowany sposób i tyle. Szukanie argumentu co zrobili 80 lat temu i że mogą ich gloryfikować jest chore

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Fatality napisał(a):

Myslę, że ma prawo istnieć wtedy gdy dyplomatycznie zostaną ustanowione granice

Czyli Izrael ma prawo istnieć w swojej formie, dzięki za potwierdzenie XD 

Dla ciebie świat jest bardzo ograniczony, czarne albo białe. Mnie lata nauki historii nauczyły, że nie można przekładać przeszłości zbyt mocno na aktualne czasy, bo jednak jako narody europejskie (społeczeństwo) wyrośliśmy w większości ponad barbarzynskie metody. Eot. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że ma. W takich granicach jak dostali kraj w 1946r a nie w jaki sobie rozszerzają. Chętnie bym zamknął wszystkich zydów w izraelu i niech sobie tam żyją i nie mieszają w innych krajach :) 

9 minut temu, huudyy napisał(a):

Mnie lata nauki historii nauczyły, że nie można przekładać przeszłości zbyt mocno na aktualne czasy, bo jednak jako narody europejskie (społeczeństwo) wyrośliśmy w większości ponad barbarzynskie metody

Ukraińcy jak widać nie.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

A jakie tereny odzyskaliśmy w 1918?

Technicznie to jest bzdura bo historycznie wygląda inaczej.

5 minut temu, huudyy napisał(a):

Czemu Tak wyrywkowo zacytowałeś, a nie odniosłeś się do kontekstu Ziemi Odzyskanych? 

Mogłeś szybciej edytować wpis. Ale proszę bardzo. Odniosę się do edytowanego tekstu.

33 minuty temu, huudyy napisał(a):

Dlatego ciężko ówczesną państwowość porównywać jeden do jednego do aktualnej sytuacji w 2026, bo to były zupełnie inne czasy. Polska była wymazana z map na 123 lata, Ukraina formalnie nie istniała, a tereny Wołynia, Zamojszczyzny czy dzisiejszej Białorusi to był jeden wielki tygiel etniczno-kulturowo-religijny, jak na Bałkanach.

Historycznie. Polska była pod zaborami 123 lata a formalnie Ukraina nie istniała. I koniec bo co tu tłumaczyć. To, że Polska była wielokulturowym narodem to też uczyli. Na 123 lata wymazali Polskę. Nigdzie nie ma słowa, że też Ukrainę ;) 

16 minut temu, huudyy napisał(a):

Jakie tereny posiadała Polska po rozbiorach? :hmm:

Tu odpowiedź

41 minut temu, huudyy napisał(a):

Ukraina formalnie nie istniała,

dodając: przed rozbiorami a tym bardziej w trakcie rozbiorów :)

18 minut temu, huudyy napisał(a):

Skoro odbierasz Ukraińcom prawo do panstwowości i samostanowienia, czemu ktoś nie miałby nam, Polakom tego odebrać? 

Ja im teraz nic nie odbieram. Odnoszę się do historii. Niech mają to co mają. Nic lepszego po II WŚ nie mogło przytrafić się Polsce jak odcięcie terytoriów gdzie używana jest cyrylica.

Opublikowano
14 minut temu, Fatality napisał(a):

Ukraińcy jak widać nie

Czym Ukraina teraz reprezentuje barbarzyńców? Bo się chyba zgubiłem. 

7 minut temu, skypan napisał(a):

Technicznie to jest bzdura bo historycznie wygląda inaczej

Jak wyglądała Polska w 1910 roku na mapach? Gdzie nie mam racji? 🤨 

Historycznie. Polska była pod zaborami 123 lata a formalnie Ukraina nie istniała. I koniec bo co tu tłumaczyć

Pozwolisz, że zacytuję inny mój post:

21 minut temu, huudyy napisał(a):

9 minut temu, skypan napisał(a):

Ja im teraz nic nie odbieram. Odnoszę się do historii. Niech mają to co mają

No cóż, bez naszego wsparcia niestety ale nawet tego nie będą mieli. 

10 minut temu, skypan napisał(a):

Nic lepszego po II WŚ nie mogło przytrafić się Polsce jak odcięcie terytoriów gdzie używana jest cyrylica

A wiesz co może być jeszcze lepszego? Jak r0sja wybije sobie zęby na Ukrainie, a gospodarczo spadnie z rowerka ¯\_(ツ)_/¯ 

Opublikowano

Najpierw sam sobie musisz odpowiedzieć kogo dotyczył rozbiór.

W Twoich wpisach są sprzeczności. 

Najpierw odpowiedz mi gdzie w tych całych rozbiorach Polski była Ukraina ? Technicznie i historycznie. Ten 1910 też mnie interesuje w kontekście "rozbioru" Ukrainy :)

Opublikowano
1 minutę temu, skypan napisał(a):

Najpierw sam sobie musisz odpowiedzieć kogo dotyczył rozbiór.

Najpierw odpowiedz mi gdzie w tych całych rozbiorach Polski była Ukraina ? Technicznie i historycznie. Ten 1910 też mnie interesuje w kontekście "rozbioru" Ukrainy :)

No to jeszcze raz - od kiedy możemy uznać, że kraj ma prawo istnieć? Ile lat musiał być na kartach historii, żebyś dał im zielone światło na istnienie? 100? 200? 1000? 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, huudyy napisał(a):

Czym Ukraina teraz reprezentuje barbarzyńców? Bo się chyba zgubiłem. 

Banderowskie flagi na instytucjach państwowych, POLSKICH cmentarzach na ukrainie, ostatnia próba ściągniecia szczątków bandery na ukrainę, muzea narodowe poświęcone upa, publiczne wyparcia wladz urkainskich dotyczace odpowiedzialnosci za ludobostwo, prowadzenie propagandy, że ukraincy nic nie wiedzą o wołyniu, gdzie fakty mówią co innego.

Dalej wymieniać? Nawet chyba nie wiesz że od tego zaczął się ten temat

5 minut temu, huudyy napisał(a):

No to jeszcze raz - od kiedy możemy uznać, że kraj ma prawo istnieć? Ile lat musiał być na kartach historii, żebyś dał im zielone światło na istnienie? 100? 200? 1000? 

Wg ciebie wystarczył przedział ok 8-10 lat aby wymordować 100k Polaków i to jest okej :salut: Mówię o 8-10 latach bo tyle podają źródła, że w takim czasie nastąpił wzrost tożsamości nardowowej ukrainców, czyli po 1931 roku. Wcześniej absolutna większość nie brała tego pod uwagę. Sytuacja po 1 WŚ np. we Lwowie było sprokurowana przez jakiś margines / bojówki paramilitarne - a my mowimy o całym społeczeństwie.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

24 minuty temu, skypan napisał(a):

Ja im teraz nic nie odbieram. Odnoszę się do historii. Niech mają to co mają. Nic lepszego po II WŚ nie mogło przytrafić się Polsce jak odcięcie terytoriów gdzie używana jest cyrylica.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Fatality napisał(a):

Wg ciebie wystarczył przedział ok 8-10 lat aby wymordować 100k Polaków i to jest okej :salut:

Ty to powiedziałeś XD i próbujesz odwracać kota ogonem - ja tylko opisuje jak wyglądała faktycznie historia i nastroje społeczne. 

Szkoda, że w dalszym ciągu ani ty ani skypan nie odpowiedział wprost na to jedno proste pytanie ¯\_(ツ)_/¯ 

Żeby nie wyjść na monotematycznego 

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ostra-klotnia-trumpa-i-netanjahu-wszyscy-cie-teraz-nienawidza/zeb9g59

Friendship with Bibi ended XDDD 

I na dokładkę fajny tekst o upadku gospodarczym r0sji 

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-bankrutuje-kreml-nie-ma-juz-zadnych-dobrych-opcji-opinia/spry8md?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Fatality napisał(a):

Nie ma to nic wspólnego z tym, że ukraina powstała 30 kilka lat temu.

Jako formalne państwo tak, jako region z własną kulturą/jezykiem/religią/historią nie ¯\_(ツ)_/¯ 

Nie masz co się tu zacietrzewiać, bo prawda jest taka, że nastroje narodowe mieli od dawna, a okres drugiej wojny światowej pozwolila odrzucic cywilizowane rozwiązania i doprowadziła do sytuacji gdzie sąsiad prawoslawny mordował sąsiada katolika widłami w imię swoich zasad. 

Nasza wspólna historia jest trudna, brudna i naprawdę nie jest jednostronna. Absolutnie nie popieram kultu zbrodniarzy wojennych, brzydzą mnie te zachowania, ale w czasach wojny obronnej, gdzie każda para rąk się liczy, raczej nie dziwie się Zelenskiemu skąd ucieczka w nacjonalistyczne symbole. 

My, jako Polacy musimy na to pluć, oburzać się i wysyłać noty dyplomatyczne, bo realnie tylko to nam pozostaje w takiej sytuacji. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
12 minut temu, huudyy napisał(a):

Szkoda, że w dalszym ciągu ani ty ani skypan nie odpowiedział wprost na to jedno proste pytanie ¯\_(ツ)_/¯ 

Czekaj. Po kolei.

37 minut temu, huudyy napisał(a):

27 minut temu, skypan napisał(a):

Czekam na techniczną i historyczną argumentację a nie na odpowiedź pytaniem typu

28 minut temu, huudyy napisał(a):

I wracając

22 minuty temu, huudyy napisał(a):

zkoda, że w dalszym ciągu ani ty ani skypan nie odpowiedział wprost na to jedno proste pytanie ¯\_(ツ)_/¯ 

A wiesz, że tak prosto nie idzie tego określić.

Cytat

od kiedy możemy uznać, że kraj ma prawo istnieć? Ile lat musiał być na kartach historii, żebyś dał im zielone światło na istnienie? 100? 200? 1000?

Jednak są oficjalne dane kiedy konkretne państwo pojawiło się na światowych mapach. Mamy Ukrainę, Białoruś, Litwę, Łotwę i Estonię. Różnie to bywa.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli tak sięgać do korzeni, to Ukraina wywodzi się z Rusi Kijowskiej. 

Także nasza historia była bardzo trudna, tak patrząc w "dawne wieki" to moga mieć do nas sporo pretensji o najazdy i okupację. Aczkolwiek nie sądze by ktoś dziś tak zamierzchłe czasy traktował inaczej niz jako naukę o historii, bez żadnych pretensji.

P.S. Przegranie wojny, nie tylko obronnej ale nawet napastniczej nie powoduje, że nacjonaliści danego narodu z czegokolwiek rezygnują. Przykłady to afd i ich urojone "Niemcy Wschodnie" na terenie zachodniej części Polski; ale i Węgry czy Austriacy i ich dawne mocarstwo Austro-Węgry.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano (edytowane)

@Badalamann ale to nie oznacza, że my jako obywatele czy jako państwo Polskie mamy teraz sobie dawać pluć w twarz i mówić, że róbcie jak chcecie a my wam i tak oddamy 5% naszego PKB. Za 5% PKB moglibyśmy mieć zerowy podatek dochodowy. Ja tam wolę kilkadziesiąt tys więcej w kieszeni, tym bardziej, że zamiast tego tylko Polska jest pośmiewiskiem

Edit: kolejny gest dobrej woli banderowców. Polaczki zrobili 95% projektu to teraz można im nie zapłacić i mieć za darmo.  

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
17 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Ale łykasz propagandę. Pierwszy to raz jak armia rosyjskich botów się odpala? Już po samych nazwach kont widać, że są fejkowe :heu:

To bait? To konta z dosyć dużą ilością obserwujących chwalące Zełenskiego a nie moskiweskie trolle. W tym rzecz, że to nie boty.