Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Badalamann napisał(a):

za dużo łykasz kacapskiej propagandy o narodzie ukraińskim, który pragnie się zjednoczyć z rosyjskim, tylko źli zachodni sataniści im nie pozwalają!

tu nie chodzi o zjednoczenie. Oni mają tam swoje majątki i interesy życiowe. Będą żyć pod takim butem, jaki na nich stanie. Przynajmniej większość z nich. 

Opublikowano
19 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Nie o to mi chodziło. Chodziło mi o ten ukłon w stronę UPA. No i wybranie drogi gloryfikacji UPA. Może i to ich bohaterowie, ale przez metody jakich ci ich bohaterowie używali Ukraińcy powinni być wobec nich powściągliwi i nie wywlekać ich na wierzch kiedy aż tylu ich sąsiadów mam takie zdanie o UPA jakie ma.

A jak do tego mają się nasi Wyklęci, co ich tak na świecznik wyciągnęliśmy kilkanaście lat temu?
Być może w świadomości Ukraińców nie istnieją tak silnie jak UPA u nas, no ale jednak Wyklęci czarną stronę mają, a my ich upamiętniamy pomnikami, nazwami ulic, dniem pamięci itp.

Przypuszczam, że jakby Ukraina protestowała przeciwko upamiętnianiu ŻW, to byśmy identycznie się spinali, że to nasi bohaterowie walczący z komunizmem itp.

Opublikowano
W dniu 3.06.2026 o 13:12, adashi napisał(a):

Nikomu nie marzy się ciągła walka przez połowę życia, tylko ludzie chcą normalnie i bezstresowo funkcjonować.

Dlatego kto będzie mógł to jeszcze wyemigruje. 

16 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Oni mają tam swoje majątki i interesy życiowe.

Co większe interesy szczególnie z tej wschodniej części są już dawno przeniesione bądź uruchomione na nowo np. w Polsce czy innych krajach.

Opublikowano
7 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

A jak do tego mają się nasi Wyklęci, co ich tak na świecznik wyciągnęliśmy kilkanaście lat temu?

Mają się tak że nie zostawiali po sobie masowo takich dołów, a nawet wielu z nich samych do takich trafiło.

Yg3k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

Opublikowano

Putin obsrany. Jego ostatni Plan B czyli masowa mobilizacja wzial w leb. Przy takim nasyceniu dronami polujacymi na ludzi i teraz tymi uderzajacymi w zaopatrzenie i sprzet do 100km to bedzie jedna wielka rzez. OPL brak. I jeszcze te nowe pociskodrony wchodza niedlugo. 

Zelenski wie ze Putin sie nie zgodzi na te warunki i moze o taki efekt mu chodzi. Jesli rosja zostanie w konflikcie w 2027. Moze dojsc do zalamania ruskiej wladzy lub armii co dawalo by szanse na odbicie sporych jak nie wszystkich terenow.  

Opublikowano

Mobilizacja jest szykowana na koniec tego roku i początek 2027 według plotek. Dużo osób mówi że nic to nie da, ja uważam że przeciwnie, może straty Rosji wzrosną, ale przebicie się małych grup które zrobią zamieszanie na tyłach wzrośnie niesamowicie, a z tym Ukraińcy mają bardzo duże problemy. Logistyka jest atakowana dopiero od 2 miesięcy, więc na efekty wymierne trzeba będzie czekać do końca roku przy zwiększonym wysiłku by te ataki zwielokrotnić. 

Wydaje mi się że Żeleński jest naciskany na użycie balistyków, które mogą mieć słaby współczynnik CEP, i otwarty list to ostatnia deska którą chce podać Putinowi. Być może ukraińskie balistyki będą trafiać w ludność cywilną równie skutecznie jak Rosjanie (z uwagi na słabą celność broni) - tylko to jest dywagowanie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, skypan napisał(a):

Kacapy tylko czekają aż coś pierdyknie w cywili. Żelek o tym wie a pisać sobie to on może pod publikę o zakończeniu wojny. 

...bo sami robią ludzkie safari po Chersoniu

https://www.facebook.com/konflikty2025/videos/-rosyjski-dron-uderzył-w-karetkę-w-chersoniu-w-dzielnicy-dniprowskiej-w-chersoni/26413389668339234/

https://wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-martwa-strefa-w-ukrainie-rosjanie-nie-maja-skrupulow,nId,21400320

Opublikowano

@skypan Niedawno były ukraińskie uderzenia w Moskwę. Właśnie w budynki mieszkalne. Był to odwet za wcześniejszy atak kacapów na Kijów.

Także Ukriana proporcjonalnie odpowiada także na ataki w ludność cywilną. I ruskie nic nie mogą z tym zrobić. Nie są w stanie chronić przed dronami nawet celów przemysłowych jak rafinerie a co dopiero całych miast.

Opublikowano
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

Nie są w stanie chronić przed dronami nawet celów przemysłowych jak rafinerie a co dopiero całych miast.

Nie wiem czy jest sens w licytowaniu się na skalę ataków ale kacapy mają przewagę.