Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, huudyy napisał(a):

Czyja to wina, jak ludzie nie wiedzą jak zareagować na syreny alarmowe po 4 latach od rozpoczęcia wojny? Ile razy w mediach było mówione? Wszyscy Polacy dostali przecież książeczki z przewodnikiem co robić na wypadek wojny/stanu zagrożenia życia, ostatnio był nawet krajowy test syren, więc jeśli ktoś do tej pory nie wie co robić, to wychodzi na ignoranta bądź głąba. 

Wina rządu i tego i poprzedniego. Syreny wyją ciągle. Przeprowadziłem się na wieś i przy OSP przy każdej pierdole są odpalane. Gdzie są miejsca schronów?

Rozdanie książeczki, która podobno trafiła do wszystkich(do mnie nie) załatwia sprawe?

Gdzie szkolenia ludności, gdzie systemowe nauczanie w szkole/na studach przez kompetentnych ludzi jak się zachować i co robic w przypadku alarmu/alertu? 

Zwalanie winy na Józka i Zośkę z pierdziszewa dolnego, że nie wiedzą jak się zachować bo zapomnieli co jest w książeczce jest absurdalne. 

Cytat

A syreny? sam sobie zaprzeczasz. 

Przestań.

Zobacz jak to wygląda w innych krajach:

Edytowane przez johny11
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

To może być zależne od samego OSP, ale z mojego doświadczenia to OSP wzywali w godzinach 8-18 mniej więcej. Syrena w nocy to ogromny powód do niepokoju i przemyślenia co robić. 

Czekać aż pojedzie sznur samochodów wyjących jeszcze mocniej ;) czołgi tego nie mają. Więc jestem prawie pewny że to mogło być nawet o 23:00

Edytowane przez Keller
Opublikowano
4 minuty temu, johny11 napisał(a):

Wina rządu i tego i poprzedniego. Syreny wyją ciągle. Przeprowadziłem się na wieś i przy OSP przy każdej pierdole są odpalane

OSP tak wzywa druhów do pożaru - na wsi nie każdy miał telefon, a jakoś trzeba było zwołać ekipę. Teraz mamy metody i jak najszybciej powinniśmy odejść od wycia syrenami alarmowymi z byle powodu, masz rację. 

5 minut temu, johny11 napisał(a):

Rozdanie książeczki, która podobno trafiła do wszystkich(do mnie nie) załatwia sprawe

Zasadniczo, zdecydowana większość społeczeństwa powinna już wiedzieć. Jak nie wiedzą, no to sorry, ale to już głupota granicząca z ignorancją. Od ponad 4 lat mamy wojnę za ścianą, rakiety czy drony już nie raz do nas wpadały, więc jak ktoś chciał się dowiedzieć jak zachować, to już to zrobił.

10 minut temu, johny11 napisał(a):

Gdzie szkolenia ludności, gdzie systemowe nauczanie w szkole/na studach przez kompetentnych ludzi jak się zachować i co robic w przypadku alarmu/alertu

Za moich czasów miałem 2 lata przedmiot który nazywał się przysposobienie obronne - z tego co kojarzę był obowiązkowy we wszystkich szkołach, więc... Mamy WOT, mamy szkoły o profilu obronnym, mamy 'Strzelców' oraz harcerzy, więc j/w - kto chciał, to się dowiedział jak należy reagować. 

12 minut temu, johny11 napisał(a):

Zobacz jak to wygląda w innych krajach:

Wiem jak to wygląda człowieku, mam telefon, regularnie dostaje alerty RCB XD 

Zawalili, że nic nie napisali, w radiu też cisza była, tylko bodajże WP i wykop podawało informacje XD 

Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

OSP tak wzywa druhów do pożaru - na wsi nie każdy miał telefon, a jakoś trzeba było zwołać ekipę. Teraz mamy metody i jak najszybciej powinniśmy odejść od wycia syrenami alarmowymi z byle powodu, masz rację. 

Wiem bo od urodzenia mieszkałem na wsi i teraz wróciłem po kilku latach w mieście. No, ale jak mówisz czasy się zmieniły. Syreny ręczne odpalali nawet po golach w B klasie. Każdy ma je w d...

Cytat

Zasadniczo, zdecydowana większość społeczeństwa powinna już wiedzieć. Jak nie wiedzą, no to sorry, ale to już głupota granicząca z ignorancją. Od ponad 4 lat mamy wojnę za ścianą, rakiety czy drony już nie raz do nas wpadały, więc jak ktoś chciał się dowiedzieć jak zachować, to już to zrobił.

Skoro ludzie nie wiedzą tzn. że system nie był odpowiednio skonstruowany.

Cytat

Za moich czasów miałem 2 lata przedmiot który nazywał się przysposobienie obronne - z tego co kojarzę był obowiązkowy we wszystkich szkołach, więc... Mamy WOT, mamy szkoły o profilu obronnym, mamy 'Strzelców' oraz harcerzy, więc j/w - kto chciał, to się dowiedział jak należy reagować. 

Też miałem, strzelaliśmy z wiatrówki w puszki i zakładaliśmy maski, które zostały po PRL.

Mówię o poważnym podejściu a nie tej kpinie.

Ciągle piszesz o chętnych a tu chodzi żeby większość wiedziała co ma robić. 

Cytat

Wiem jak to wygląda człowieku, mam telefon, regularnie dostaje alerty RCB XD 

Zawalili, że nic nie napisali, w radiu też cisza była, tylko bodajże WP i wykop podawało informacje XD 

No właśnie, nie jestem ekspertem od obrony cywilnej, ale jakoś ten system telewizyjno radiowo telefoniczny powinien być sprzęgnięty żeby wszyscy wiedzieli co się dzieje. Jeden słucha radia, drugi śpi, trzeci ogląda tv. Chodzi o to żeby do każdego dotarła ta informacja. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, johny11 napisał(a):

Syreny ręczne odpalali nawet po golach w B klasie. Każdy ma je w d...

Nie wiem jak to opisać, ojp XD u dziadków odpalali po ślubach druhów i na dożynkach, więc w sumie nie jakoś lepiej... 

Skoro ludzie nie wiedzą tzn. że system nie był odpowiednio skonstruowany.

Jedyna skuteczniejsza metoda to na jehowców i pukanie od drzwi do drzwi z poradnikami przetrwania - bo serio nie wiem jak inaczej poinformować tych co nie wiedzą DO TEJ PORY. 

Też miałem, strzelaliśmy z wiatrówki w puszki i zakładaliśmy maski, które zostały po PRL.

Mówię o poważnym podejściu a nie tej kpinie

Ja miałem ćwiczenie opatrunków (jodelka, usztywnienia), oczyszczanie ran (teoria), przenoszenie rannych, musztrę, meldunki, tworzenie okopów, zakładanie masek pgaz na czas oraz systemy alaramowania ludności - czyli absolutnie wszystko co niezbędne cywilom. Każda szkoła jak widać jest inna ¯\_(ツ)_/¯ 

Za to o takim strzelaniu, nawet z wiatrówki to mogłem co najwyżej pomarzyć. Aaa dobra, mieliśmy rzucanie cebulą XD do celu. Do wiadra dokładniej ujmując :E

Ciągle piszesz o chętnych a tu chodzi żeby większość wiedziała co ma robić

A to dalej większość nie wie? 

Myślałem że mówimy o zdecydowanej mniejszości. 

jakoś ten system telewizyjno radiowo telefoniczny powinien być sprzęgnięty żeby wszyscy wiedzieli co się dzieje. Jeden słucha radia, drugi śpi, trzeci ogląda tv. Chodzi o to żeby do każdego dotarła ta informacja. 

Absolutna racja, tymczasem w Lublinie w nocy była absolutna cisza w mediach. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
Cytat

Jedyną reakcją było uruchomienie syren alarmowych. Problem w tym, że zawyły one dopiero około godziny 3:50, kiedy pocisk już spadł. Trudno uznać takie ostrzeżenie za skuteczne, zwłaszcza że w wielu miejscach wciąż brakuje schronów.

Tak na koniec dyskusji.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Ludzie olewają syreny w dzień?, dalej niech je włączają co jakaś uroczystość...

To też ale u nas przede wszystkim brakuje sensownej wielowarstwowości w systemie ostrzegania ludności. Niezależnie od tego czy kolejnego dnia ma mocniej wiać czy może w twoim kierunku leci pocisk balistyczny to dostaniesz (albo i nie)...Alert RCB.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

Nasi jak zwykle nic nie wiedzą czy coś w ogóle wleciało i spadło tylko jakiś minister przekazuje z Ukrainy że wleciała rakieta. Jeszcze doskonale wiedzą jaki model. Potem to trafia do mediów i zaczyna się szopka. Jeszcze wałkują że im dalej trzeba pomagać. Temat można zamknąć bo jak zwykle nic z tego nie wyniknie i można się rozejść.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano
6 minut temu, Badalamann napisał(a):

Cały czas pomijacie to, że póki nie giną od rakiet lub dronów ludzie, to wszyscy mają alarmy i syreny w 4 literach. I to musiałoby byc sporo ofiar, do tego często i w pobliżu.

Znowu historie sobie dopowiadacie. To mi zarzucacie że wymyślam jakieś niestworzone tematy, a wam się od rana lampka zapaliła i siejcie zamęt. 

Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

Czego nie rozumiecie? Rakiety lecą na Polskę?

W sensie dla jednej rakiety chciałbyś przejść z systemami obrony z trybu czuwania na tryb pełnej pracy? Może jeszcze wyślesz Rosjanom do tego napisane na papierze pełne spektrum częstotliwości każdego z radarów? I frytki.

Co działa w tle to Rosjanie doskonale wiedzą, po co mają wiedzieć więcej?

2 godziny temu, Keller napisał(a):

I sygnał jest identyczny do tego "wojennego".

Hę? Przecież to chodzi o modulację.

image.thumb.png.4df8c0917fd104b774a01a8573d2c67c.png

Do tego OSP jak się wzywa to mają 3 sygnały po 20-30s.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, trepek napisał(a):

W sensie dla jednej rakiety chciałbyś przejść z systemami obrony z trybu czuwania na tryb pełnej pracy? Może jeszcze wyślesz Rosjanom do tego napisane na papierze pełne spektrum częstotliwości każdego z radarów? I frytki.

Co działa w tle to Rosjanie doskonale wiedzą, po co mają wiedzieć więcej?

Co oznacza tryb czuwania od trybu pełnej pracy? jakiś kamuflarz dla ruskich że nie potrafimy przechwycić niczego co wpadnie? :E

Poza tym jest stanowisko rządu, że dzisiejszej nocy pracowali na pełnej parze a nie zestrzeili bo była pod kontrolą. Ale jak nie o tym przecież pisałem.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
Godzinę temu, trepek napisał(a):

Hę? Przecież to chodzi o modulację.

Też mi się wydawało, że tak jest ale zajrzyj sobie do naszego krajowego, oficjalnego poradnika bezpieczeństwa. Okroili to do "alarm", "odwołanie alarmu". Nawet nie chcę wiedzieć który "geniusz" na to wpadł.

Opublikowano (edytowane)

Ma M'ke w Lublinie, mam rodzine w Lublinie i okolicach, znajomych etc.

Ogolnie z perpsektywy osoby na miejscu - kraj z dykty. Na 1 osiedlu syreny, na drugim juz nie, bez ladu i skladu. 0 informacji. Sa ludzie mieszkajacy 20km od krateru, ktorzy o sytuacji dowiedzieli sie teraz po moim telefonie :> Tak wiec, jest git. 

Edytowane przez oldfashioned
Opublikowano (edytowane)

jedną lepiankę by może rozwaliło. Czekać na histeryka co sprzedałby naszą całą obronę przeciwlotniczą i rzucił wszystko "bo ma" i z jego emerytury. Można się rozejść. Taki mamy klimat. Btw jak ćwiczenia idą na wypadek mobilizacji jeśli faktycznie zajdzie taka potrzeba? Dla kolegi pytam.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
7 minut temu, Winter napisał(a):

Wczoraj Zelenski w Lublinie i w nocy nagle coś spadło. Co za przypadek :)

HOeEp63W0AAxTvm.jpg

No fakt, Rosjanie są tak nieudolni, że nie potrafili wysłać rakiety na Lublin gdy był tam Zelenski ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

Opublikowano
45 minut temu, Fatality napisał(a):

Co oznacza tryb czuwania od trybu pełnej pracy?

To, że działa tylko część anten i nie w pełnej mocy. Głównie Patrioty (a Ruskie wiedzą jak w widmie wyglądają Patrioty). Każda z anten generuje swoje widmo elektromagnetyczne. To teraz uruchom umysł i pomyśl co by było, jak w czasie P, gdy szum elektromagnetyczny jest niski odpalasz wszystko co masz. Idealnie widać w widmie co i gdzie się pojawiło, szczególnie, że szum od Patriota jest znany i można go "wyciąć". Wystarczy tylko nasłuchiwać. A mając tak selektywnie zebrane dane można później precyzyjnie zagłuszać i to co ma chronić w czasie W nagle staje się ślepe. To jest zwykłe zbieranie informacji i późniejsza walka WRE. Ot, taka gra w cykora połączona z pokerem.