Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, skypan napisał(a):

Z zamknięciem Jasionki to typowy bełkot polityczny pod publikę. Jak by z tego lotniska zaopatrzenie szło tylko z Polski to jeszcze miało by to szanse powodzenia. Ale tam idzie "wszystko zewsząd" więc naciski naszych partnerów były by spore. Nie mamy takiej siły przebicia. 

Ale tu nich chodzi o to aby zamykać hub logistyczny bo to wbrew polskim interesom tylko odciąć pomoc finansową, koniec 800+, darmowej służby zdrowia itd. Z pragmatycznego punktu widzenia im mniej banderowcow i ruskich tym lepiej dla Polski

Opublikowano
Godzinę temu, ptys napisał(a):

tylko odciąć pomoc finansową, koniec 800+, darmowej służby zdrowia itd. Z pragmatycznego punktu widzenia im mniej banderowcow i ruskich tym lepiej dla Polski

taaaaaak a ty pojdziesz i twoi koledzy na kasę do biedry lub na inne setki tysiecy ich miejsc pracy??

Opublikowano
W dniu 28.06.2026 o 16:34, 8V32 PcLab napisał(a):

To akurat karma wróciła za "bohaterów upa" a na granicy polskie migi stoją ;) 

Wojna bedzie trwac długo. Bandera moze dawac nawet 10% sily bojowej ukrainy a polskie migi 1%. Zełeński wie co wybrac

Opublikowano
19 godzin temu, drex1 napisał(a):

taaaaaak a ty pojdziesz i twoi koledzy na kasę do biedry lub na inne setki tysiecy ich miejsc pracy??

Przecież ci co pracują i tak nie wyjadą a 800+ ma służyć dzietnosci Polaków a nie innych nacji

Pojawił się świetny materiał Mateusza Lachowskiego z Damianem Dudą warto posłuchać i dowiedzieć się trochę nowoczesnym polu walki i sensownosci zakupów  z pożyczki SAFE 

Opublikowano

ruskie zaatakowały kijów a Ukraina  jak zwykle rafinerię 

Potężny atak ukraińskich dronów. Płonie rosyjska rafineria w Kstowie

Do zdarzenia doszło w nocy z 1 na 2 lipca - poinformował Sztab Generalny Sił Zbrojnych Ukrainy (w skrócie ZSU). "Potwierdzono udany atak na rafinerię, po którym w zakładzie wybuchł pożar. Wstępne doniesienia wskazują, że trafiono główny zakład przetwarzania ropy naftowej AVT-6" 

https://polskieradio24.pl/swiat/ukrainski-atak-na-gigantyczna-rafinerie-rosji-drony-pokonaly-800-km

Opublikowano (edytowane)

przed kim/przed czym niby USA (NATO) chroni GB czy Francję? Jeśli chodzi o kraje przyfrontowe to faktycznie, może jest potrzebna ich obecność, ale w takiej Francji to co oni robią? Slumsów pilnują przed pontoniarzami? XD

5 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

najśmieszniejsze co dziś czytałem :E dzięki!

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, huudyy napisał(a):

przed kim/przed czym niby USA (NATO) chroni GB czy Francję? Jeśli chodzi o kraje przyfrontowe to faktycznie, może jest potrzebna ich obecność, ale w takiej Francji to co oni robią? Slumsów pilnują przed pontoniarzami? XD

najśmieszniejsze co dziś czytałem :E dzięki!

Parasol nuklearny francja sobie sama ogarnia jak typa co tu filmik wrzuciłem zrozumiałem. Anglicy tak jakby dzierżawili. Już nie są potęgą kolonialną. Zapytać co robią Niemcy i cała reszta. Ja wiem że propaganda jak i wywiad musi "jeść". Podrzucam bo czemu nie. Pohukiwania które są słuchane i ciekawe w co to się obróci. USA to nie jest dobry wujek broniący słabszych i przy okazji reszty już dorobionych demoludów z przesuwającą się linią.

Mam wrzucić co? Kolejne przepychanki ukraińsko-polskie? Wania nie bądź niewdzięczny i nie gloryfikuj zbrodniarzy bo zaraz będą u nas oddziały bohaterów z buczy...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
13 godzin temu, huudyy napisał(a):

Z takim podejściem po co w ogóle NATO, skoro główni członkowie nie potrzebują takiego wsparcia?

NATO to nie tylko wojsko, to szerzej zakrojona współpraca to także np. projekty badawcze: https://en.wikipedia.org/wiki/NATO_Science_and_Technology_Organization

Umożliwia przepływ technologii, napędza wymianę handlową, zacieśnia współpracę między członkami.

Inna sprawa, że DT jak zwykle pitoli i sumuje całe wydatki na wojsko, jakby to wszystko były działania natowskie. Przecież Stany prowadzą różne akcje poza Układem, na własną rękę.

A korzyści to mają choćby w eksporcie uzbrojenia, kupują sobie spokój.

Opublikowano

@Badalamann Masz racje tylko w kwestii powstania NATO ale to były inne czasy inne realia inna sprawczość i inny hegemon.

Znów ciśniesz narrację amerykańską. Nie ma koalicji państw wrogich zachodnim demokracjom.

Jest koalicja państw broniących swoich interesów i sprzeciwiająca się dyktaturze USA.

Czy Chiny albo Indie grożą UE albo atakują mniejsze państwa pod jakimkolwiek pretekstem? Jakoś nie zauważyłem.

Za to USA odgrażało się Danii wielokrotnie.

Jedynym państwem wrogim zachodnim demokracjom jest USA, które z demokracją ma coraz mniej wspólnego.

Oczywiście ustrojowo pozostaje państwem demokratycznym ale zaczyna działać jako model biznesowy grupy ludzi łamiących wszystkie prawa w tym międzynarodowe wedle własnego uznania.

Jak inaczej określić państwo, które finansuje Izrael i umożliwia robienie czystek etnicznych z mordowaniem lub przepędzaniem chrześcijan włącznie. 

Pomijając kwestie handlu, to żadne inne państwo tak mocno nie szkodzi państwom Europy jak USA.

USA stacza się w dół, a właściwie spada na pysk i chwyta się wszystkiego żeby przy upadku nie rozbić sobie mordy, a to odbywa się też  kosztem UE.