Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mentalność ukraińców może się zmienić (z ruskiej na zachodnią) gdy faktycznie będą mieli długie lata pokoju, będą wprowadzali zmiany zachodnie co do poglądów, ale też minie kilka pokoleń. Więc na razie mrzonka.

Opublikowano
30 minut temu, TheMr. napisał(a):

Niestety ani Przydacz, ani Bosak nie są źródłem informacji. Co do pomocy od 2022 roku, jest wiadome że przekazujemy sprzęt jeśli dostajemy coś w zamian, albo spina się to z dostawą nowego uzbrojenia. Tak jak w 2022 oddaliśmy 40-50% naszego uzbrojenia, tak przez te 2-3 lata dostaliśmy w zamian Babramsy, artylerię, i mnóstwo innego drobnego sprzętu (Pod tym względem Płaszczak nieźle się wywalił na ryj, bo tam nic się nie spinało :E ) . Pociski do Patriotów są zbierane w Europie i wysyłane bez narażania danych państw na wrażliwość, tak z pewnością było tym razem. A że spin trafił akurat kiedy mamy napietę stosunki z Ukrainą (no któż by chciał żeby to wyszło na jaw ;) ) no to tak wyszło. 

Norwegia i Dania praktycznie do zera dały pociski do NASAMS (tylko do zera to oznacza ich możliwości wysyłania) czyli nadal mają rezerwę krytyczną. 

Popraw mnie, jeżeli coś pokręciłem, ale Ty piszesz o uzbrojeniu, które my dostajemy/kupujemy od naszych zachodnich partnerów, a ja piszę o tym, co w zamian za udzieloną dostajemy stricte od Ukrainy. A mianowicie dostajemy całkowity brak szacunku, skoro podjęli taką decyzję o nadaniu jednostce imienia "bohaterów" UPA, doskonale wiedząc, jaką to wywoła reakcję, i że jest to niestosowne. Ja pisałem wcześniej, niczego materialnego od Ukrainy nie oczekuję za udzieloną pomoc, ale zwykła ludzka przyzwoitość byłaby wskazana. Bo Ukrainie pomogliśmy naprawdę dużo i cały czas pomagamy.

Opublikowano

A to tak, decyzja z UPA niepodważalna, Polska powinna mocniej naciskać na Ukrainę, choć krok w te stronę był (odkopanie grobów, identyfikacja). Niestety Zeleński zagrał wewnątrz państwowo nie spodziewając się reakcji międzynarodowej, gdzie EU wsparła Polskę. Ale mówię o samym przekazaniu pocisków do Patriotów które obecnie grzeją prawicę, i w sumie tylko prawice która jak zwykle swój debilny spin uskutecznia. 

Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Niestety ani Przydacz, ani Bosak nie są źródłem informacji. 

No nie, wicemarszałek i prezydencki minister to jakieś pajace, random z neta to najlepsze źródło  ;D 

Tym bardziej że ta informacja od marca lata po Twiterze, i nikt tego nie zdementował.

48 minut temu, TheMr. napisał(a):

A to tak, decyzja z UPA niepodważalna, Polska powinna mocniej naciskać na Ukrainę, choć krok w te stronę był (odkopanie grobów, identyfikacja). Niestety Zeleński zagrał wewnątrz państwowo nie spodziewając się reakcji międzynarodowej, 

Ekshumacje dla Polski są kolejnym poniżeniem, osobne pozwolenia na poszukiwania, następnie nie wolno tego wykopać tylko trzeba czekać na pozwolenie na ekshumację. Może potrzebują czasu żeby stamtąd pousuwać te dziewczęce warkoczyki.

Opublikowano
2 godziny temu, ptys napisał(a):

jeśli to okaże się prawdą to w mojej opinii odpowiedzialni zasługują na karę śmierci za zdradę stanu, t

To ja bym poleciał po wszystkich już. Kaczyńskiego za przekazywanie uzbrojenia do Gruzji - jego już się nie rozstrzela, ale można wyprowadzić z Powązek gdzieś za płot.

Ale Millera to by trzeba wymyślić jakąś potrójną karę śmierci, bo on nie tylko bron, ale nasi chłopcy umierali za "demokrację" w Iraku. I dodatkowo uciąć rękę każdemu posłowi, który głosował za.

Opublikowano
4 minuty temu, 209458 napisał(a):

Ale Millera to by trzeba wymyślić jakąś potrójną karę śmierci, bo on nie tylko bron, ale nasi chłopcy umierali za "demokrację" w Iraku. I dodatkowo uciąć rękę każdemu posłowi, który głosował za

Radykalizujesz sie i nic z tego nie wynika:hihot:

Opublikowano
6 minut temu, janek25 napisał(a):

Radykalizujesz sie i nic z tego nie wynika:hihot:

Żartuję sobie, choć akurat Miller wylazł ostatnio spod kamienia i poszedł do obozu "nie nasza wojna", więc mógłby mu ktoś przypomnieć. Aczkolwiek wtedy to chyba tylko Giertych z Lepperem byli oficjalnie przeciw.

Opublikowano
56 minut temu, tomcug napisał(a):

A mianowicie dostajemy całkowity brak szacunku, skoro podjęli taką decyzję o nadaniu jednostce imienia "bohaterów" UPA, doskonale wiedząc, jaką to wywoła reakcję, i że jest to niestosowne.

Ja podejrzewam że w samej Ukrainie klimat społeczno-polityczny podyktował taki ruch. Jednak zamiast spróbować jakoś załatwić to z nami zrobili to na zasadzie "będziemy robić co będziemy chcieli, a Polacy niech "spieprzają"". A może Ukraińcy to naprawdę bardziej homo sovietus niż homo sapiens.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

A mianowicie dostajemy całkowity brak szacunku, skoro podjęli taką decyzję o nadaniu jednostce imienia "bohaterów" UPA, doskonale wiedząc, jaką to wywoła reakcję, i że jest to niestosowne.

To nie wyglądało jak celowy atak na nas tylko gaszenie ognia w ukraińskiej polityce wewnętrznej, jak chce się coś przykryć to Zeleński (i nie tylko on) uderza w tony narodowościowe i UPA. O tym jak ważne osoby w państwie nagle zaczęły pielgrzymki do Polski widać że przeraziło ich to jakim echem odbiło się wszystko za granicą. Zobaczymy czy zmądrzeją, ale raczej wątpię, Ukraina nie ma szczęścia do elit.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, 209458 napisał(a):

Żartuję sobie, choć akurat Miller wylazł ostatnio spod kamienia i poszedł do obozu "nie nasza wojna", więc mógłby mu ktoś przypomnieć. Aczkolwiek wtedy to chyba tylko Giertych z Lepperem byli oficjalnie przeciw.

Bylem przy tym jak dzielili strefy.Stoly szwedzkie pierwsza klasa :hihot:

Edytowane przez janek25
Opublikowano

Łocho... w końcu się dowiem ile ukraińców krwią swoją obdarowałem.

łocho... będzie o czym pisać...

Z mordy niemiec...

Hieroiniom slawa

Ale nie wróć. Oni giną tłukąc znudzonego ruska.

Win win

gotowi na kolejny rollercoaster sprzętowy?

Opublikowano
19 godzin temu, tomcug napisał(a):

Jeżeli ktoś lubi się pocieszać, że Ukraińcy tak naprawdę, to nas lubią (bardzo wręcz lubią!), to droga wolna.

Serio uważasz, że jest tylko czarne i białe?

Serio uważasz, że socialmedia przekazują prawdę i należy się nimi kierować w wyrabianiu opinii o innym kraju?

Uważam, że generalnie wszędzie jest podobnie, tak jak u nas nienawiścią płonie tylko część społeczeństwa, tak samo jest u nich. Większość jest neutralna, bo ma generalnie w trąbce. Kolejna mniejsza część faktycznie nas lubi.

Szkoda tylko, że ta garstka nienawidząca jest w stanie tak łatwo wpłynąć na neutralnych. Przykro się patrzy jak gładko obecnie wchodzi nacjonalistyczna propaganda, jak łatwo wchodzi skłócanie.

Opublikowano
18 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Szkoda tylko, że ta garstka nienawidząca jest w stanie tak łatwo wpłynąć na neutralnych. Przykro się patrzy jak gładko obecnie wchodzi nacjonalistyczna propaganda, jak łatwo wchodzi skłócanie.

Niestety kacapska kropla od lat drążyła skałę nawet tutaj i w końcu przy wydatnej pomocy polityków obu krajów się udało.

Opublikowano

Tak, Rosja im każe nazywać place i ulice na cześć Bandery i Szuchewycza, Rosja nakazuje im czcić zbrodniarzy z UPA, Rosja wszędzie umieszcza banderowskie barwy.

Bzdura kompletna, to jest tam od lat, to było w 2016 roku, czyli w momencie jak idioci z PiS podpisali umowę z Ukrainą robiąc z Polski ich wojenne zaplecze,  co było ogromnym błędem.

Amerykanie szkolący ludzi z Prawego Sektora również na to nie zwracali uwagi, dopiero żydowscy kongresmeni narobili rabanu że jak USA może szkolić neonazistów, wystarczyło że zobaczyli zdjęcia tych rekrutów gdzie roiło się od nazistowskich symboli. Symbole poukrywano, gapy i swastyki zakryto rękawkami, i wszystko super.

Opublikowano

Admin dowiaduje się że 1% neonazistów  nie decyduje o polityce i geopolityce :E 

Azow to neonaziści a patrz, mają największy poklask wśród wojskowych, i społeczeństwa. Jak to. Miliony pytań bez odpowiedzi :E 

W czerwcu 2026 prowadzone przez oficera 3 Brygady Szturmowej Azow, Ołeksija Reinsa „Konsula”, wydawnictwo Reinshouse wypuściło naszywkę, na której znajdował się napis „Wołyń Pride”, symbol noża i hasło „Jesteśmy dumni ze swojej historii”

A teraz tak. Źródło tej naszywki to materiał od, jakżeby inaczej, DoRzeczy. Źródłem dorzeczy jest skompromitowana Marta Havryshko która jest dobrze znaną osobą pod wpływem Rosji. :E 

Oczywiście naszywki nikomu innemu nie przeszkadzały, jakimś dziwnym trafem tylko prawicy w PL. Tylko to trochę dziwne że skrajna prawica czyli neonazizm krytykuje inny neonazizm 🫢

Opublikowano

.....Odnoszę wrażenie, że nasi politycy zaczynają pracować jako analitycy białego wywiadu rosyjskiego. Zbierają informacje, wyciągają wnioski i wrzucają je do pieca wewnętrznej walki polsko-polskiej - ocenia gen. Koziej w rozmowie z Wirtualną Polską. - To jest dramat - dodaje.

https://wiadomosci.wp.pl/mon-odtajni-dokumenty-pracujemy-za-rosyjski-wywiad-7304536925653408a

Omsk po raz pierwszy 

Gorący dzień w Omsku. Po godzinie 12 nad miastem pojawiły się drony. Wkrótce nad jedną z największych rafinerii w Rosji, znajdującą się ok. 2,5 tysiąca kilometrów od Ukrainy, pojawiła się gęsta chmura dymu.

https://wiadomosci.wp.pl/atak-dronow-na-omsk-plonie-najwieksza-rafineria-rosji-7304552677083552a

Opublikowano

@Mar_s Sugerujesz, że zachód (w tym Polska) nie powinien pomagać UA i Polska powinna mieć w tej chwili prawie 750 km granicę z ruskimi? Nie wydaje mi się, żeby takie rozwiązanie było korzystne dla Polski.

Moim zdaniem lepiej mieć przy nodze wrzeszczącego i kąsającego chihuahua niż spokojnego owczarka kaukaskiego nawet takiego starego i kulawego...

Też nie jestem zwolennikiem dawania wszystkiego za free i razi mnie ten brak wdzięczności ze strony UA, ale to tylko my jesteśmy winni (nasze elyty), że nie zobowiązaliśmy UA do podpisania odpowiednich papierów w chwili kiedy UA miała nóż na gardle. Przespaliśmy to jak i wszystko inne.

Wsparcie UA militarne jak i pomoc humanitarna było i jest niezbędne.

Już zaakcentowaliśmy, że też możemy im życie utrudniać i to powinno wystarczyć. Raczej dotarło do tych co miało.

Nawet jak strzelili focha z orderami i migami, to dobrze wiedzą, że nie da się nas przeskoczyć. Można pominąć raz, czy dwa ale tak na stałe to nie przejdzie.

Sami nie mamy do siebie szacunku, a oczekujemy, że kto inny będzie miał... jak przestaniemy całować amerykanów w tyłek, to może nawet nabiorą ukraińcy nabiorą do nas szacunku.

Nie musimy ich kochać, ale wróg mojego wroga jest moim przyjacielem i tego należy się trzymać.

Moim zdaniem w UA mają świadomość, że jesteśmy im tak samo potrzebni jak oni nam i na dłuższa metę muszą się z nami liczyć.

Polska dla UA jest tym samym, co Niemcy dla Polski i nawet jak się nie lubimy, to są cele nadrzędne, które będą łączyć.