TheMr. 3 054 Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Tylko administracja Trumpa i jego poplecznicy, nie USA jako całość. Chiny miały na cel dominację surowcową na świecie, i nadal mają, pod pretekstem szlaku jedwabnego praktycznie zrobili kolonie z EU zasypując nas tanimi panelami, samochodami, bateriami, itd. Itp.
MaxaM Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca (edytowane) 11 godzin temu, MaxaM napisał(a): Gdzie benzyna https://gdebenz.ru/ Ludzie na X mają dobrą zabawę. Siedzą na VPN i zmieniają statusy stacji z pustej na pełną Tu kolejna stronka https://benzinradar.com/ Edytowane 3 Lipca przez MaxaM
huudyy Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Ojoj, znowu ktoś fajka źle zgasił https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ukraina-uderzyla-w-terminal-naftowy-w-sankt-petersburgu-850-km-od-granicy/cnx3qly,79cfc278
Fatality Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) Ja proponuję przekształcenie Polski w kolonie ukraińską. Siłowy pobór Polaków do wojska ukraińskiego, 50% pkb do Ukrainy, ukraiński drugi język urzędowy i budowa pomników bandery w każdym polskim miejscie wojewódzkim. To tak na początek aby polski rząd się nie buntował Edytowane 5 Lipca przez Fatality
Badalamann Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca @Fatality Nic w tym zaskakującego. Jak wiele razy pisałem Polska jest sojusznikiem Ukrainy i od lat robimy co możemy by ich wspierać w pełnym dołączeniu do państw zachodnich. W tym struktur UE i jak się uda NATO. Medialne spiny o historie są tu tak naprawdę bez znaczenia; bo wszyscy wiedzą że zostaną już na zawsze a co ważniejsze że to kwestie historyczne a nie współczesne. To rozgrywaki na użytek wewnętrzny, u nas PiSowców i tu niestety Batyr mocno odwalił zaczynając cyrk z orderami. Jednak nadal w skali całości stosunków i wsparcia to tez bzdety, co już zaczyna być widoczne bo szczyt "konfliktu" mamy już za sobą i teraz jest "stygnięcie". Zresztą na szczęście rząd nie dał się w to wciągnąć i obecnie pracują z stroną ukraińską nad wygaszeniem sporu medialno-politycznego. Od strony praktycznej Polska cały czas robi doskonałą robotę wspierając militarnie i gospodarczo Ukrainę.
tomcug Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca W sumie to wiele tłumaczy w podejściu Ukrainy do nas. Skoro jak ostatni frajer, kolejny raz oddaliśmy uzbrojenie za darmo, bez żadnego "dealu", a do tego jeszcze miejsce w kolejce, to co się dziwić, że traktują "sługów narodu ukraińskiego" w taki sposób, w jaki traktują. Przy tak frajerskim podejściu Polski tylko skończony idiota by nie doszedł do wniosku, że można nam nawet nalać na łeb, a my i tak powiemy, że tylko deszcz pada. Sami sobie zgotowaliśmy ten los i taką pogardę ze strony Ukrainy (tak @Badalamann, kult nazistowskich kolaborantów i ludobójców to jest pogarda wobec Polski, a nie tylko nic nieznaczący incydent dyplomatyczny).
ptys Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 51 minut temu, Fatality napisał(a): Ja proponuję przekształcenie Polski w kolonie ukraińską. Siłowy pobór Polaków do wojska ukraińskiego, 50% pkb do Ukrainy, ukraiński drugi język urzędowy i budowa pomników bandery w każdym polskim miejscie wojewódzkim. To tak na początek aby polski rząd się nie buntował jeśli to okaże się prawdą to w mojej opinii odpowiedzialni zasługują na karę śmierci za zdradę stanu, to jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu że ten rząd z tym bydlakiem tfuskiem na czele jest bardziej szkodliwy dla Polski i Polaków niż sama Rosja
wamak Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 24 minuty temu, Mar_s napisał(a): Widzę że przelew z Kijowa dotarł na czas... Część polityków i społeczeństwa jest za bezgranicznej pomocy Ukrainie po to, aby Ukraina lepiej sobie radziła na polu walki z Rosją. To nie oznacza, że osoby takie zarabiają na propagowaniu pomocy Ukrainie. Mi się akurat nie podoba brak wdzięczności za pomoc. 1 minutę temu, ptys napisał(a): eśli to okaże się prawdą to w mojej opinii odpowiedzialni zasługują na karę śmierci za zdradę stanu Oni naprawdę myślą, że bezgraniczna pomoc Ukrainie jest korzystna dla Polski, dlatego nie uważam tego za zdradę stanu, a jedynie głupotę.
tomcug Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 1 minutę temu, wamak napisał(a): Mi się akurat nie podoba brak wdzięczności za pomoc. Wdzięczność w polityce to rzadkość, wystarczy brak niestosownych gestów, co powinna podpowiadać zwykła ludzka przyzwoitość. Ale jak widać, rząd w Kijowie jej nie posiada.
Mar_s Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca @wamak No sorry ale maski ostatnio opadły, widać że Ukraina nie tylko nie jest żadnym "sojusznikiem" (nie są bo nie mamy żadnej umowy, my jesteśmy w NATO a oni nie), ale jest wręcz państwem wrogim. Równie wrogie jest społeczeństwo, bo niemożliwością jest żeby tak od razu w sieci pojawiła się aż taka wrogość, to tam ciągle buzuje i oznaki były już widoczne na przykład w czasie kryzysu zbożowego i transportowego (okrzyki "śmierć Lachom" na granicy). Ukraina nie chce być w UE, ale chce dostępu do rynku, to da oligarchom możliwość zarabiania gigantycznych pieniędzy, a politykom zapewni brak kontroli więc korupcja będzie nadal kwitła. Do NATO nikt ich nie przyjmie, to jest mrzonka, zaczynając od tego że musieliby zakończyć wojnę i podpisać pokój, a nie tylko zamrozić konflikt. Sybiha grozi Polsce że oni mają teraz armię i są mocni, więc jak będzie tu źle Ukraińcom to...to co? Zaatakują? Armią co od gaci po rakiety ma wszystko z darów? Której wypłaty pokrywa zachód? Z kolei Kuleba w wywiadzie mówi że trzeba unikać zadrażnień, na razie, ale jak poczują się silni to przyjdzie czas rozliczeń. No sojusznicy pełną gębą!
janek25 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 4 minuty temu, Mar_s napisał(a): Ukraina nie chce być w UE, ale chce dostępu do rynku, moze w dwie strony to dziala,po co mercosur jak mozna to blizej zrobić ach tak nie kupią tyle opli
tomcug Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 5 minut temu, Mar_s napisał(a): No sorry ale maski ostatnio opadły, widać że Ukraina nie tylko nie jest żadnym "sojusznikiem" (nie są bo nie mamy żadnej umowy, my jesteśmy w NATO a oni nie), ale jest wręcz państwem wrogim. Równie wrogie jest społeczeństwo Patrząc na sprawę trzeźwo, nie można się nie zgodzić. Bo to, że po incydencie dyplomatycznym zapoczątkowanym przez Ukrainę, za którym nie poszły jakiekolwiek realne działania (za Starlinki dalej płacimy, ukraińskie długi dalej spłacamy, sprzęt przez Jasionkę dalej przechodzi, itd.), u Ukraińców wybuchła nienawiść do Polski i Polaków, pokazuje że takie jest ich realne nastawienie, czasowo tylko maskowane "bo tak wypada". Na takich fundamentach żadnej przyjaźni, ani nawet neutralności polsko-ukraińskiej nie da się zbudować. Chyba, że zadowala nas rola "sługów narodu ukraińskiego", to wtedy rzeczywiście z fałszywą przyjaźnią problemu nie będzie... do czasu, aż przy pierwszej lepszej okazji nastąpi spięcie.
Mar_s Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca No dokładnie tak to wygląda, jak robisz co każą to są "przyjaźni", tylko że mam wrażenie że takie zachowanie ma jakieś inne słowo je określające, ale chyba nie wypada mi go tutaj używać.
Badalamann Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca @tomcug Podejście Ukrainy do Polski ani w drugą stronę nie ma tu nic do rzeczy. Cała w uproszczeniu prozachodnia Ukriana oparta jest o mit historyczny czy jak kto woli kult banderowców i UPA. SUgerowanie żę to coś związanego w taki czy inny sposób z samą Polską to pewna megalomania Polska nie jest nawet w pierwszej lidze państw Europejskich(ta pierwsza to Niemcy, Francja i Wielka Brytania), nie mówiąc o poziomie światowym, by inny duży kraj miał jakoś istotnie się przejmować naszymi problemami, do tego nawet nie współczesnymi a historycznymi. Cały "banderyzm" jest nagłaśniany i propagowany w społeczeństiwe Ukriańskim od conajmniej 2014 roku, w kontrze do mitów prosovieckich. A i wcześniej oczywiście była wśród inteligencji ukraińskiej w zachodniej części Ukriany oraz na emigracji, np w Kanadzie. Właśnie jako odróżnienie od ruskeigo miru. Nie oddaliśmy niczego za darmo. Cały czas robimy deal i to dla nas strategiczny. Długookresowym celem strategicznym Polski jest, by Ukraina była wroga Rosji i by dołączyłą do struktur zachodnich. A w tym celu musi się przed kacapstwem obronić. Z tego wynikało(czołgi i masa innego sprzętu roaz amunicji) i nadal wynika(opisywana amunicja do patriotów a także KRABy części do nich i amunicja) tak duże wsparcie. W najlepszym razie ruskie zostaną tam na tyle wyniszczone że nie uderzą na NATO. W gorszym Ukraińcy kupili nam kilka alt na rpzygotowania do wojny z ruską zarazą.
Bono_UG Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca Patrząc na sprawę trzeźwo, to internet, a zwłaszcza socialmedia nie są żadnym wiarygodnym źródłem wiedzy o nastrojach społecznych, przyjazności, wrogości itp. Przerażające jak łatwo ludzie dają się manipulować jakimiś bzdurnymi tweetami czy innymi rolkami.
tomcug Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 1 minutę temu, Badalamann napisał(a): Nie oddaliśmy niczego za darmo. Cały czas robimy deal i to dla nas strategiczny. Długookresowym celem strategicznym Polski jest, by Ukraina była wroga Rosji i by dołączyłą do struktur zachodnich. A w tym celu musi się przed kacapstwem obronić. Z tego wynikało(czołgi i masa innego sprzętu roaz amunicji) i nadal wynika(opisywana amunicja do patriotów a także KRABy części do nich i amunicja) tak duże wsparcie. Czyli za darmo
janek25 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 2 minuty temu, Badalamann napisał(a): Długookresowym celem strategicznym Polski jest, by Ukraina była wroga Rosji a nie była?tutaj trzeba coś robić?
tomcug Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 1 minutę temu, Bono_UG napisał(a): Patrząc na sprawę trzeźwo, to internet, a zwłaszcza socialmedia nie są żadnym wiarygodnym źródłem wiedzy o nastrojach społecznych, przyjazności, wrogości itp. Przerażające jak łatwo ludzie dają się manipulować jakimiś bzdurnymi tweetami czy innymi rolkami. Jeżeli ktoś lubi się pocieszać, że Ukraińcy tak naprawdę, to nas lubią (bardzo wręcz lubią!), to droga wolna.
ptys Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) 32 minuty temu, Badalamann napisał(a): @tomcug Podejście Ukrainy do Polski ani w drugą stronę nie ma tu nic do rzeczy. Cała w uproszczeniu prozachodnia Ukriana oparta jest o mit historyczny czy jak kto woli kult banderowców i UPA. SUgerowanie żę to coś związanego w taki czy inny sposób z samą Polską to pewna megalomania Polska nie jest nawet w pierwszej lidze państw Europejskich(ta pierwsza to Niemcy, Francja i Wielka Brytania), nie mówiąc o poziomie światowym, by inny duży kraj miał jakoś istotnie się przejmować naszymi problemami, do tego nawet nie współczesnymi a historycznymi. Cały "banderyzm" jest nagłaśniany i propagowany w społeczeństiwe Ukriańskim od conajmniej 2014 roku, w kontrze do mitów prosovieckich. A i wcześniej oczywiście była wśród inteligencji ukraińskiej w zachodniej części Ukriany oraz na emigracji, np w Kanadzie. Właśnie jako odróżnienie od ruskeigo miru. Nie oddaliśmy niczego za darmo. Cały czas robimy deal i to dla nas strategiczny. Długookresowym celem strategicznym Polski jest, by Ukraina była wroga Rosji i by dołączyłą do struktur zachodnich. A w tym celu musi się przed kacapstwem obronić. Z tego wynikało(czołgi i masa innego sprzętu roaz amunicji) i nadal wynika(opisywana amunicja do patriotów a także KRABy części do nich i amunicja) tak duże wsparcie. W najlepszym razie ruskie zostaną tam na tyle wyniszczone że nie uderzą na NATO. W gorszym Ukraińcy kupili nam kilka alt na rpzygotowania do wojny z ruską zarazą. czyli oddaliśmy za darmo a nie wiem czy wiesz ale USA produkuje rocznie około 700 pocisków PAC-3, sami się wystrzelali w zadymie z Iranem a więc musza uzupełnić zapasy Izraela, swoje a później pociski trafią do innych państw czyli przez najbliższe 3-5 lat prawdopodobnie nie dostaniemy nic a idioci jaśnie nam panujący wydali co co posiadaliśmy upadlinie w nie posiadamy myśliwców przechwytujących i w razie konfliktu jesteśmy w czarnej ..pie a o przydatności bwp i czołgów na linii frontu ciekawie się wypowiadał ostatnio Damian Duda który jest na upadlinie medykiem, na 10km do linii frontu nic nie podjeżdża bo jest niszczone Edytowane 5 Lipca przez ptys
Fatality Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) 47 minut temu, tomcug napisał(a): u Ukraińców wybuchła nienawiść do Polski i Polaków, pokazuje że takie jest ich realne nastawienie, czasowo tylko maskowane "bo tak wypada" W drugim wątku była mowa o tym dokumencie o Wołyniu na amazon prime. Obejrzałem - i tam była pokazana sytuacja, gdzie w latach przedwojennych do ~1943 gdzie ukraińcy celowo maskowali się i pokazywali, że są pozytywnie nastawieni do Polaków a następnie wbili nóż w plecy. Historia zatacza koło? Oby nie. Już mi życzono śmierci i wyzywano od ruskich onuc, gdy napisałem że starsi ludzie na wschodzie Polski luźno gdybają, że kiedyś po wojnie ukraina upomni się o "swoje" tereny w lubelskim/podkarpackim. Że jak śmiałem coś takiego napisać coś takeigo o naszych wschodzich braciach, że to rosyjska propaganda. Z biegiem czasu mogę na razie stwierdzić jedno. Mistrzami w propagowaniu ruskiej propagandy jest rząd w Kijowie. Mnie nie zdziwi, jeśli po latach wyjdzie na jaw, że za część ruskich akcji dywersyjnych na terenie polski w ostatnich latach odpowiadał wywiad banderowski. Nie mówię, że wszystkie, większość - ale chociaż jeden. Wysadzili nord stream, to mogli i coś więcej. Najgorsze jest to, że nawet jeśli polskie władze o tym wiedzą to tuszują sprawę, jak każdą inną niewygodną. Zero wiarygodności polskiego rządu Edytowane 5 Lipca przez Fatality
TheMr. Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) Godzinę temu, tomcug napisał(a): W sumie to wiele tłumaczy w podejściu Ukrainy do nas. Skoro jak ostatni frajer, kolejny raz oddaliśmy uzbrojenie za darmo, bez żadnego "dealu", a do tego jeszcze miejsce w kolejce, to co się dziwić, że traktują "sługów narodu ukraińskiego" w taki sposób, w jaki traktują. Przy tak frajerskim podejściu Polski tylko skończony idiota by nie doszedł do wniosku, że można nam nawet nalać na łeb, a my i tak powiemy, że tylko deszcz pada. Sami sobie zgotowaliśmy ten los i taką pogardę ze strony Ukrainy (tak @Badalamann, kult nazistowskich kolaborantów i ludobójców to jest pogarda wobec Polski, a nie tylko nic nieznaczący incydent dyplomatyczny). Niestety ani Przydacz, ani Bosak nie są źródłem informacji. Co do pomocy od 2022 roku, jest wiadome że przekazujemy sprzęt jeśli dostajemy coś w zamian, albo spina się to z dostawą nowego uzbrojenia. Tak jak w 2022 oddaliśmy 40-50% naszego uzbrojenia, tak przez te 2-3 lata dostaliśmy w zamian Babramsy, artylerię, i mnóstwo innego drobnego sprzętu (Pod tym względem Płaszczak nieźle się wywalił na ryj, bo tam nic się nie spinało ) . Pociski do Patriotów są zbierane w Europie i wysyłane bez narażania danych państw na wrażliwość, tak z pewnością było tym razem. A że spin trafił akurat kiedy mamy napietę stosunki z Ukrainą (no któż by chciał żeby to wyszło na jaw ) no to tak wyszło. Norwegia i Dania praktycznie do zera dały pociski do NASAMS (tylko do zera to oznacza ich możliwości wysyłania) czyli nadal mają rezerwę krytyczną. Edytowane 5 Lipca przez TheMr.
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kadajo,
Zasady "przechwycania" dla nieogarniętych ;)
Rekomendacja dodana przez Kadajo
1 reakcja
Pokaż odpowiedź