Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Daryzda67 napisał(a):

Jak coś to mogę "pomóc" syn starszy pracuje w urzędzie skarbowym 😉

Możesz zapytać jak podchodzą do osób które przekroczyły limity w ramach dyrektywy DAC7 ?
Był kiedyś taki temat na ŚP.PcLab odnośnie tego

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)

Urzad szuka tych co robia walki i tych ktorzy omijaja placenie, a nie tyuch co sprzedaja sobie legalnie uzywane swoej rzeczy ;) Co najwyzej moze ci przyjsc pismo do domu i wtedy odpisujesz proste wyjasnienie ;)  Gdyby oni mieli przeswietlac zwyklych uczciwych kowalskich to do konca swiata bym im czasu nie starczylo. 

" W sytuacji, gdy ze sprzedaży przedmiotu nie osiągniesz zysku lub sprzedawany przedmiot znajduje się w Twoim posiadaniu więcej niż 6 miesięcy, podatku nie będzie trzeba płacić. Z reguły jedynie osoby, które prowadzą działalność nastawioną na zysk, będą musiały przedstawić ewentualne dowody. 
Dlatego nawet, jeśli zdarzy się, że organ podatkowy poprosi Cię o dowód – wystarczy, że przedstawisz własne oświadczenie lub oświadczenie lub osoby, która dała Ci dany przedmiot:

„Zapłaciłem za ten przedmiot 250 zł. Sprzedałem go za 180 zł. Nie osiągnąłem zysku”.

„Kupiłem ten przedmiot rok temu, więc posiadam go dłużej niż 6 miesięcy”. 

Przyklad x olx.

Edytowane przez Phoenix.
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
20 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Dlatego nawet, jeśli zdarzy się, że organ podatkowy poprosi Cię o dowód – wystarczy, że przedstawisz własne oświadczenie lub oświadczenie lub osoby, która dała Ci dany przedmiot:

„Zapłaciłem za ten przedmiot 250 zł. Sprzedałem go za 180 zł. Nie osiągnąłem zysku”.

„Kupiłem ten przedmiot rok temu, więc posiadam go dłużej niż 6 miesięcy”. 

I tak po prostu uwierzą na słowo? :E wyobraziłem sobie jak Pentium składa słowne lub pisemne oświadczenie że kupił coś drożej a sprzedał taniej i wszystko git :hihot:

Opublikowano

Slowo nie slowo, zawsze moze urzad zarzadac dowodu zakupu towaru w celu potwierdzenia oswiadczenia. Niemniej tak jak pisalem to powstalo w celu szukaniu walkow podatkowych.

A nie skupianiu sie na oosbach co kilka razy w roku cos sprzedadza.