Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, hubio napisał(a):

A zwierzałem się Ai od google

To jeszcze gorzej :D 

Cytat

Gdy nasi przeszkoleni weryfikatorzy pracują nad poprawą jakości modeli uczenia maszynowego dostępnych w wyszukiwarce, stosujemy szereg środków ostrożności, aby chronić prywatność użytkowników:

Dane, które widzą i opisują weryfikatorzy, są oddzielone od kont użytkowników.

Zautomatyzowane narzędzia pomagają rozpoznawać i usuwać znaczną część informacji umożliwiających identyfikację oraz poufnych danych osobowych.

Czyli bazę danych rozwija zespół ludzi, który dostaje te dane w formie zanonimizowanej przez automat o nieznanej skuteczności anonimizacji.

No i google ogólnie zbiera wszystko, nawet dźwięk jeżeli masz mikrofon. 

Z platformy Amazona i jej podobnych przy szkoleniu modelu AI korzystają prawie wszystkie firmy, więc to że to google a nie openAI nic nie zmienia ;) 

Ponadto jakbyś poszedł do jakiejkolwiek firmy gdzie dostaniesz pracę przy kompie, to w większości pierwsze co obecnie usłyszysz, to żeby nie przekazywać absolutnie żadnych informacji i danych do AI, właśnie między innymi z tego względu, że są one gromadzone i służą do nauki modelu, więc powierzasz obcej firmie dane, których dostać nie powinna. 

Z której strony byś na to nie patrzył, to co napisałeś do bota zostało zapisane, sprofilowane, w jakiś sposób zanonimizowane (lepiej, gorzej, tego nie wiesz, w każdym razie proces jest odwracalny ze względu na prawo i możliwe działania służb) i obrabiane dalej w bazie danych.

Opublikowano (edytowane)

Raczej zabieg celowy. Na razie tylko kary wymuszają na nich jakieś tam pozorne ograniczenia.

Tak jak Gordon napisał zawsze dokonują pseudonimizacji, co teoretycznie sprawia, że dane wyglądają anonimowo i mają tylko jakiś ID ale gdzieś zawsze jest druga tabela, gdzie można to ID powiązać z użytkownikiem.

Malo tego, zawsze muszą przechowywać dane osobowe użytkownika (przynajmniej przez kilka lat), żeby móc wykazać transparentność i rozliczalność.

Edytowane przez Paarthurnax
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.05.2026 o 00:43, hubio napisał(a):

@LeBomB powiem ci tyle: przed poznaniem Ai miałem 1 pomysł biznesowy. Po poznaniu mam już 5 :) Do tego ogromne poszerzenia bazy wiedzy dotyczącej nawet tego przed Ai pomysłu. 

;)

Edytowane przez andzic
Opublikowano

Szanowni Państwo,

zwracamy się z uprzejmą, choć stanowczą prośbą do rodziców @hubio o rozważenie wprowadzenia adekwatnych mechanizmów kontroli rodzicielskiej bądź czasowego ograniczenia dostępu do urządzeń mobilnych. Obserwowane zachowania wskazują na możliwy negatywny wpływ niekontrolowanej ekspozycji na treści cyfrowe, co w literaturze psychologicznej bywa wiązane z zaburzeniami w zakresie regulacji emocjonalnej, obniżeniem krytycznego myślenia oraz zwiększoną podatnością na sugestię.

Nadmierna immersja w środowisku internetowym – szczególnie w kontekście interakcji z systemami sztucznej inteligencji – może prowadzić do zjawisk takich jak poznawcze zniekształcenia, iluzja wiedzy czy też osłabienie autonomii poznawczej. U młodych osób, których struktury poznawcze i mechanizmy samokontroli są nadal w fazie rozwoju, ryzyko to jest szczególnie istotne.

Z perspektywy psychologii rozwojowej kluczowe wydaje się wprowadzenie jasnych granic oraz wsparcia w kształtowaniu zdrowych nawyków cyfrowych. Ograniczenie dostępu do niektórych treści nie jest formą restrykcji, lecz działaniem profilaktycznym, sprzyjającym prawidłowemu rozwojowi psychospołecznemu dziecka.

Z wyrazami troski

użytkownicy forum ithardware :D

Opublikowano (edytowane)

A ja zwracam się do moderatorów forum o banowanie użytkowników jak ten powyżej, którzy w formie pośredniej i bezpośredniej pozwalają sobie na prowokacje i wycieczki osobiste zamiast dyskutowanie o temacie. Narusza to co najmniej kilka punktów regulaminu. :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Niezly smietnik tutaj :E
Czy ktos tutaj posiada 2x3090 lub A6000 Ampere/Ada (48GB total VRAM) i moglby sie wypowiedziec jak to wyglada jesli chodzi o przeskok z Qwen 32B Q4_K_M z przyzwoicie skonfigurowanym RAG na Qwen 32B Q6 lub Q8? Kontekst 16k–32k.

Czy jest realne 70B z jakas sensowna kwantyzacja? Przy inferencji w llama.cpp - research naukowy. Czy ktos z was sprawdzal jak zmniejszyla sie ilosc halucynacji albo bledow faktograficznych albo jeszcze lepiej - zrobil analize statystyczna tych rzeczy i chcialby sie podzielic wynikami? :) 

Opublikowano

o  pane, to też poczekam

ja od dwóch dni używam qwen3,6 27 i 35b z MTP w q8 do ogólnego  wnioskowania i poprawy  kodu  w niewymagających  rzeczach na 5090

nawet jak wylezie poza VRAM jest 1,5-2 razy szybciej niż bez MTP, wygląda na to, żę pozwoli trzymać że RAG/większy kontekst w sensownej prędkości

Opublikowano
Godzinę temu, bofff napisał(a):

o  pane, to też poczekam

ja od dwóch dni używam qwen3,6 27 i 35b z MTP w q8 do ogólnego  wnioskowania i poprawy  kodu  w niewymagających  rzeczach na 5090

nawet jak wylezie poza VRAM jest 1,5-2 razy szybciej niż bez MTP, wygląda na to, żę pozwoli trzymać że RAG/większy kontekst w sensownej prędkości

5090 dla mnie odpada - ta karta ma 32GB pamieci a kosztuje tyle co Ampere A6000 z 48GB pamieci :E takze do pracy to bardzo slaba opcja.
Ja generalnie mysle nad dolozeniem drugiej 3090 do kompa roboczego i polaczeniu tego nvlinkiem. 4 tys. za 2x24GB pamieci to brzmi bardzo sensownie (+wymiana PSU ale to szczegol ;p).

Opublikowano (edytowane)

Tak, nvlink to był fajny wynalazek i 2x3090 to chyba najrozsądniejszy wybór koszt/efekt

Ale jako że lubię pograć to raczej mam do wyboru druga 5090, albo opchnąć obecna i 6000 pro

A była jedna do wzięcia ostatnio...

Tylko to do domowego użytku straszna fanaberia 

Ale możnaby wykastrowanego deepseeka V4 zmieścić 

Ale jeśli pojawią się openweights na poziomie opus4.6 z mtp i kompresja cache mieszczące się w 96gb to nie będzie wyboru

Edytowane przez bofff