Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znowu te obsrane menele przywróciły błąd gdzie system obsrywa zbroje gdy się zorientuje, że ma 2 lub więcej dysków na tym samym ID. 
Siedziba MS po wrzuceniu ogólnodostępnej aktualizacji 

• Confused 2
Opublikowano

Dziś mi zaczął skubany drivery przeinstalowywać, pomimo zablokowanej możliwości update'u z WU. Obraz zgasł zrobiło się 640p handshake z hdcp się zesrał po hdmi obraz zgasł i już nie wrócił. Testowałem właśnie stabilność to dobrze, że chciałem sobie profil wrzucić na kartę a tam brak adrenaliny i drivery z przed roku xD a już miałem zmieniać ustawienia i testować od nowa. 
Ciekawe co te długonose ścierwa jeszcze robią pomimo nie wyrażenia na coś zgody. 

Opublikowano (edytowane)

Aktualizacje spowodowały dość nietypowe problemy z grami. Mogę na przykład włączyć grę Far Cry Primal i gdy gra się załaduje przed pojawieniem się menu gry wywala Error. Postal 2 nagle ma problem z jakimiś brakiem paczek i pojawia się informacja error mimo to gra działa normalnie.:woot:

Naprawdę po ostatnich aktualizacjach dzieją się dziwne anomalie w systemie Windows 11...:E

Edytowane przez Czubatka Boża
Opublikowano
1 godzinę temu, Czubatka Boża napisał(a):

Aktualizacje spowodowały dość nietypowe problemy z grami. Mogę na przykład włączyć grę Far Cry Primal i gdy gra się załaduje przed pojawieniem się menu gry wywala Error. Postal 2 nagle ma problem z jakimiś brakiem paczek i pojawia się informacja error mimo to gra działa normalnie.:woot:

Naprawdę po ostatnich aktualizacjach dzieją się dziwne anomalie w systemie Windows 11...:E

Gry akurat mi śmigają normalnie ale skurczybyk robi rzeczy, których nie powinien robić, bo ma powiedziane, że to jest złe. Choć akurat tych gier co wymieniłeś nie mam i moglibyśmy się spotkać w typowym miejscu czyli "dziwne u mnie działa" :rotfl:

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.05.2026 o 11:39, wamak napisał(a):

Zainstalowałem tą aktualizację i menu start faktycznie szybciej się otwiera, eksplorator plików też. To są minimalne różnice, ale jednak da się zauważyć.

A u mnie różnice są radykalne. Klikam w ikonę Worda i od razu jest okno, otwieram inny program, który nie wiedzieć czemu odpalał się z 10 sekund (Mp3tag) i okno jest natychmiast. Normalnie jak pokaz slajdów (taki bez animacji). Robi wrażenie.

Edytowane przez Ankietowany z Familiady
Opublikowano
1 godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

ej pobrala mi sie akutalizacja i gralem ostatnio w farcry primal bez zadnych problemow. sprawdz czy to nie problem driverow albo inny

Sprawdź podgląd zdarzeń/zdarzenia administracyjne. Primal jest jedną z tych gier, które sypią się po cichu przy wyłączaniu. :E 

4 godziny temu, Art385 napisał(a):

Dziś mi zaczął skubany drivery przeinstalowywać, pomimo zablokowanej możliwości update'u z WU.

Ciekawe w jaki sposób. Bo jeśli zrobiłeś tak: https://www.elevenforum.com/t/enable-or-disable-include-drivers-with-windows-updates-in-windows-11.2232/ to nie ma prawa przepuszczać aktualizacji sterowników.

Opublikowano

Czy ty myślisz, że jakbym nie miał wyłączonej najbardziej irytującej funkcji windy szczególnie z radeonem gdzie jak mu twoje numerki drivera wychodzą mniejsze niż te ze stringa na serwerze ( który to nie jest w formacie rok/miesiąc/numer drivera w danym miesiąca) to będzie próbował ci cały czas przeinstalowywać driver grafiki to bym o tym napisał? No nie. 

Opublikowano

Spokojnie w życiu trafiło mi się to dwa razy. Głównie dlatego, że microslop trzyma numer w formie ciągu liczb a nie np. 26.6.1. Teraz nic nie zmieniałem ustawienia takie same i drivera już nie przeinstalowuje, poprzednie kilka dni też mu nie przeszkadzał. Just Microsoft things. 
Ja się ogólnie wpieniłem bo za monitor mam TV po HDMI a tutaj szczególnie jak testujesz stabilność czymś takim jak y-crunchera to jak ci w tle zmieni driver, to będą fajerwerki. Na DP tylko ci ekran mignie na HDMI najczęściej. Na HDMI jak robi handshake bo HDCP to obraz może nie wrócić.
Takie gówno akcje strasznie irytują. 

Opublikowano
22 godziny temu, Art385 napisał(a):

Dziś mi zaczął skubany drivery przeinstalowywać, pomimo zablokowanej możliwości update'u z WU. Obraz zgasł zrobiło się 640p handshake z hdcp się zesrał po hdmi obraz zgasł i już nie wrócił. Testowałem właśnie stabilność to dobrze, że chciałem sobie profil wrzucić na kartę a tam brak adrenaliny i drivery z przed roku xD a już miałem zmieniać ustawienia i testować od nowa. 
Ciekawe co te długonose ścierwa jeszcze robią pomimo nie wyrażenia na coś zgody. 

Musisz iść do Częstochowy na kolanach, wtedy będzie u ciebie OK.

10 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Windows tak robi, jeśli nie zablokujesz manualnie to z automatu w końcu pobierają się nowsze z Windows Update, ekran tylko mignie i już - można to łatwo przegapić.

Tak, MS narzuca swoje, ale można pozbyć się brudu:

4.jpg

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

do paska polecam explorerpatcher i opcje minimalistycznego paska 

image.png.17589b2a951c549222c3af4e96cdd802.pngchyba ze ty o tym gigantycznym pasku po kliknieciu windows - nie znalazlem poki co opcji by to zmiejszyc

Nie nie mi sie rozchodzi o microshit. Nie zewnetrzne aplikacje. Jesli nie ma opcji to trudno sie mowi. 

Edytowane przez Tooth
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam kłopot z rozwiązaniem problemu na laptopie. Otóż aktualizacje idą bardzo, ale to bardzo powoli. Pobieranie i instalowanie potrafi trwać 2 - 3h. Wczoraj w końcu jakaś wpadła "wersja naprawy". Nie wiem o co chodzi, gdyż żadnej naprawy systemu nie uruchamiałem, ale zainstalowało się w końcu. Oczyszczanie dysku stoi w miejscu. W ustawieniach pamięci nie może podliczyć w ogóle ile zajmują aplikacje, pliki tymczasowe itd.

Poza tym, działa normalnie. Uruchamia się w typowym czasie, programy również. Jakieś pomysły? :hmm:

Opublikowano

Ok. 400GB. Dysk 0,5TB gdzie jest tylko system i parę zdjęć, sprzęt wyłącznie do neta służy. 

Aczkolwiek udało się rozwiązać. Zostawiłem go tak wczoraj aby sobie przemielił na parę godzin i wróciło do normy o dziwo. Tam jeszcze w tle szła jakaś aktualizacja Lenovo i przy każdym restarcie ciągle był monit o instalacji w trakcie.  Odczekanie aby przetrawił te aktualizacje MS i Lenovo wraz z restartami, to pewnie zeszło ze 3h, potem jeszcze z godzinę mielił oczyszczanie, no i jakoś wrócił. Sądzę, że to mogło się jakoś pożreć kombo Lenovo z Windowsa aktualizacjami i tak zamuliło. Już działa normalnie oczyszczanie, lipcowa aktualizacja też normalnie poszła.

Zapomniałem wczoraj wieczorem odpisać.