Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na pulpit nie jestem na 100% pewny, ale jak próbowałem na belkę, to był przekreślony znak, oznaczający, że nie można. Umieściłeś na pulpicie i belce?

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Faktycznie nie da się na belkę. Miałem "Ten komputer" na belce jeszcze założony na W10, potem zrobiłem upgrade do 11 i został. Teraz usunąłem z belki aby sprawdzić, czy się da i zonk, nie da się (ale się urządziłem), ale jeszcze popróbuję i dam znać.

Edytowane przez wamak
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@j4z

Działa. W opisie filmu jest adres do skrótu:

explorer.exe shell:::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}

Trzeba utworzyć skrót na pulpicie, wklepać ten adres z opisu filmu, zmienić ikonkę i można przenosić na belkę.

Edytowane przez wamak
  • Thanks 2
  • Upvote 1
Opublikowano

@j4z da się, tylko jest trochę zachodu. "Ten Komputer" to nic innego jak określone okno eksploratora więc skrótem musisz je po prostu wywołać. 

1. PPM na pulpicie i wybierasz opcję utwórz nowy skrót

2. We "wpisz lokalizację elementu" wpisujesz 

Tak jak jest, nic nie zmieniasz

4. Nadajesz mu nazwę Ten Komputer lub dowolną inną, nie ma znaczenia.

5. Klikasz zakończ.

Dostajesz skrót do Ten Komputer, który możesz przypiąć do paska jak każdy inny skrót.

Jak chcesz zmienić ikonę, to jak klikniesz właściwości->zmień ikonę, to w polu "szukaj ikon w pliku" wpisz:

imageres.dll

Powinien się zmienić dostępny zestaw ikon i jak przewiniesz go w prawo to znajdziesz ikonę jaką masz oryginalnie do Ten Komputer

Opublikowano

Nie bede zakladal nowego watku zapytam tutaj.

Jako ze konczy sie wspieranie win 10 "kolega" chce przesiasc sie na win 11 i zakupic klucz na gvgmall.

Mam pytanie. W jakiej kolejnosci wykonac taki proces.

Zakupic klucz do win 10 wpisac i wtedy zupdatowac do 11 (co jakis czas wyskakuje propozycja od Microsoftu wraz z info o koncu wsparcia)

Da sie w ogole zupdatowac win10 do 11 bez posiadania aktywnego klucza? Taka opcja wydaje sie najwygodniejsza i pozniej dokupic klucz, ale obawiam sie ze cos sie wykrzaczy podczas uppdatu z uwagi na brak licencji.

Co myslicie o kluczach z gvgmall?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.09.2025 o 12:15, wamak napisał(a):

@j4z

Działa. W opisie filmu jest adres do skrótu:

Trzeba utworzyć skrót na pulpicie, wklepać ten adres z opisu filmu, zmienić ikonkę i można przenosić na belkę.

Działa, tylko eksplorator z 24h2 nie pozwala na skopiowanie adresu z ikonki tylko z nazwy Ten komputer, jedyna różnica.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Nie bede zakladal nowego watku zapytam tutaj.

Jako ze konczy sie wspieranie win 10 "kolega" chce przesiasc sie na win 11 i zakupic klucz na gvgmall.

Mam pytanie. W jakiej kolejnosci wykonac taki proces.

Zakupic klucz do win 10 wpisac i wtedy zupdatowac do 11 (co jakis czas wyskakuje propozycja od Microsoftu wraz z info o koncu wsparcia)

Da sie w ogole zupdatowac win10 do 11 bez posiadania aktywnego klucza? Taka opcja wydaje sie najwygodniejsza i pozniej dokupic klucz, ale obawiam sie ze cos sie wykrzaczy podczas uppdatu z uwagi na brak licencji.

Co myslicie o kluczach z gvgmall?

Zamiast  tracić kasę na różnych pseudo kluczykowniach ,wejdź sobie na massgrave , poczytaj i aktywuj system

Opublikowano

@Radziuwilk jeżeli win10 jest na legalnej/oryginalnej licencji to uaktualnienie do win11 jest bezpłatne

image.png.8f1d6c9a5419b8aec30214f97b772164.png

Jeżeli win10 to lewizna, albo używana bez klucza, to najpierw kup klucz do win10, aktywuj go tym kluczem i uaktualnij. 

Obecnie nie rozumiem ludzi, którzy chcą oszczędzać na windowsie nie kupując go...

Póki co w system zainwestowałem raz, 15 lat temu i cały czas jadę na tej samej licencji win7->win10->win11. Wszystko bez dodatkowych opłat. Koszt z każdym kolejnym miesiącem użytkowania spada. Obecnie 500zł/15lat/12miesięcy=2,78zł miesięcznie. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

Póki co w system zainwestowałem raz, 15 lat temu i cały czas jadę na tej samej licencji win7->win10->win11. Wszystko bez dodatkowych opłat. Koszt z każdym kolejnym miesiącem użytkowania spada. Obecnie 500zł/15lat/12miesięcy=2,78zł miesięcznie. 

Przy zmianie platformy musiałem kupować kolejny klucz. Pewnie masz BOXa.

Edytowane przez wamak
Opublikowano

@LeBomBNiecały rok temu zmieniałem z LGA1700 na AM5, na WIn 10, klucz oem. Kupiłem kolejny klucz oem, ale taki za 40zł z pckeys.pl i nie wnikam, skąd pochodzi.

Z perspektywy czasu kupno BOXa z pewnego źródła ma też sens, tak jak pisałeś, wychodzi kilka zł miesięcznie.

Opublikowano

Nie miałem problemu z przerzuceniem systemu na nową platformę, tylko w takich przypadkach najpierw robię klon systemu na docelowym dysku w nowym PC, uruchamiam i uaktualniam do win11. Tylko najlepiej jak licencja jest przypisana do konta MS, bo wtedy w zasadzie nie pyta o klucz, a jedynie o potwierdzenie tożsamości przy logowaniu do konta MS, co sprowadza się do kliknięcia w link w mailu jaki się dostaje. 

Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Tylko najlepiej jak licencja jest przypisana do konta MS

I tu jest sedno problemu. Nie miałem klucza przypisanego do konta MS, tylko konto lokalne.

Opublikowano

Ja od visty mam konto MS i zawsze instaluję nowy system na nowa platformę i aktywuję system poprzez konto MS. Ostatnio zmieniałem 1151 na 1700 i tak właśnie aktywowałem system, ale jak juz wspomniałem, mam konto na MS z kluczem systemu. nie wiem, jak to działa, ale działa :)

Opublikowano

Najlepsze jest to, że system mam za darmo :) Jak wyszła Vista zapisałem się do grona Insider i w ten sposób dostałem system, który migruje na nowsze bez podania klucza. Samo wejście na konto MS aktywuje system, jak zmieniam platformę. Jak ostatnio zmieniałem platformę, system był nieaktywny, wtedy kliknąłem opcję aktywacji, zalogowałem się do MS, wszedłem do pomocy technicznej i nagle system został aktywowany :)  Może 10 minut to trwało. 

• Upvote 1
Opublikowano

Czy ktoś z was używa albo ma styczność z oficjalnie nieobsługiwanym komputerem (np. na Skylake) i zainstalowany Win 11? Chodzi mi o sytuację z aktualizacjami czy normalnie działają, instalują się, czy MS próbuje je jednak jakoś blokować?

Opublikowano (edytowane)

wszystko działa normalnie. Miałem w jednej lokalizacji problem z aktualizacją do kompilacji 24H2 i musiałem pobrać ISO i zapuścić polecenie

Cytat

setup.exe /product server

Od tamtej pory wszystko się ładnie instaluje nawet na starszych sprzętach, zobaczymy jak 25h2 wyjdzie.

Edytowane przez zakk87