Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://stop-cham.pl/nagranie-wypadku-po-policyjnym-poscigu-nie-zyje-21-letni-motocyklista/

FAFO. 

Kompletnie nie rozumiem komentarzy mówiących o tym, że Policja go zabiła. Gdyby do niego strzelali - to bym rozumiał.

Ale on mógł w każdej chwili to przerwać i się poddać po prostu. Każda sekunda ucieczki narażała nie tylko jego życie, ale też osób postronnych - zupełnie niewinnych. 

Całe szczęście, że zginął tylko on. Na własne życzenie.

Opublikowano
W dniu 1.03.2026 o 17:10, Dimazz napisał(a):

Z tą teorią to nie wiem. Bo co innego teoria a co innego praktyka. Dopiero podczas jazdy przyzwyczajasz się od realiów na drodze i podzielności uwagi. Tego nie da się zrobić bez praktyki. 
Ja zdawałem niedawno prawko i nie miałem wykładów tylko aplikację z testami i przepisy. I z tego co wiem dużo ludzi wybiera ten sposób nauki bo taniej i szybciej. Kilka stów oszczędności. Po tygodniu nauki poszedłem na egzamin i zdałem za pierwszym bez błędów. 

To na zdjęciach prosta droga. Zrobią porządne progi zwalniające i skończy się kozaczenie.

Wiadomo że praktyka najważniejsza, bo trzeba sobie wyrobić nawyki ale żeby wiedzieć jakie, to trochę teorii też trzeba. Mało kto zdaje sobie sprawę ile rzeczy ucieka, jest podświadomie pomijanych, to trzeba wskazać i przekazać jak kompensować, np. nie gapić się w jeden punkt, tylko jak sprawdzamy np. okolice przejścia, to przelecieć wzrokiem przez 3 punkty, dzięki temu poszerza się pole widzenia, dodatkowo niweluje pewne filtry wzrokowe (można sobie zrobić prosty test, skupić wzrok w jednym punkcie tekstu/obrazu na ekranie na jakiś czas i uświadomić sobie ile faktycznie widzi się wyraźnie; powtórzyć ale przeskoczyć wzrokiem po 3 punktach obok siebie).

Jeżeli na jazdach skupia się tylko na jeździe, to też się tej praktyki nie nabierze. Można wyrobić bezwiedne odruchy ale świadomej obserwacji się nie nauczy (chyba że super instruktor i to wyłoży).

I to jest właśnie to co mówiłem, zakuć, zdać, zapomnieć.

Obecnie są progi ale zdecydowanie nie porządne i takich raczej nie zrobią (raz, że jeżdżą tu autobusy, dwa kwestia bylejakości zarządzania miastem). Pomogło tyle, że 80 raczej już nikt nie jeździ ale okolice 60 między progami nadal zbyt często (zwłaszcza na odcinku od Kartuskiej do Andersa).

W dniu 1.03.2026 o 19:46, nozownikzberlina napisał(a):

za wyłamanie szlabanów jest chyba ze od 2 do 5k mandatu i 15 punktów karnych. ja się nie dziwię, że bał się wyłamać, jakby miał zostawić wypłatę i prawo jazdy za to

I tak nie powinno być. Wysoka kara za wjazd na przejazd na czerwony ale wyłamanie od strony torów nie powinno być traktowane jako kolizja. Działania ratujące życie nie powinny być sankcjonowane.