Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przede wszystkim nie są egzekwowane i dlatego problem się tak rozrósł.

4 godziny temu, Kyle napisał(a):

Ten na hulajnodze, na drugim nagraniu, co mu kierowca wymusił - nie widział jadąc tą hulajnogą kierunkowskazu, który zapewne wrzucił kierowca auta w lewo? Generalnie dosyć szybko, "dziarsko i pewnie" jechał sobie tą hulajnogą, nawet nie zwalniając.

A ty samochodem zwalniasz jak widzisz, że ktoś z naprzeciwka wrzuca lewy kierunkowskaz?

Pytanie jest czy kierowca nie widział hulajnogi skoro tak dziarsko skręcił. Nie widział świateł, które hulajnogi mają włączone?

Inna sprawa czy faktycznie dał kierunek, bo to wcale nie takie oczywiste. Bardzo dużo kierowców włącza zbyt późno jak już są w skręcie, a nie przed.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

A ty samochodem zwalniasz jak widzisz, że ktoś z naprzeciwka wrzuca lewy kierunkowskaz?

Bardzo uważnie obserwuję czy czegoś nie odp. (taki właśnie samochód, który jest w takiej sytuacji jak na tym filmie), bo wymuszenia się zdarzają (pewnie w takiej sytuacji faktycznie bym zwolnił, przez choćby puszczenie gazu ... a jak bym widział że drgnął do przodu to bym hamował). ... a ty byś jechał prosto, nie zważając na nic, jak ten na hulajnodze? Przyznaję, że są tacy, co widzą że im ktoś wymusił, ale cisną dalej na kolizję - nie rozumiem ich podejścia.

4 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Pytanie jest czy kierowca nie widział hulajnogi skoro tak dziarsko skręcił. Nie widział świateł, które hulajnogi mają włączone?

Pewnie widział, ale myślał, że to jedzie jak pieszy :hihot: W ogóle rowerzyści na drogach i "hulajnodziarze" to stwarzające niebezpieczne sytuacje elementy ruchu. Już lepiej jak jadą chodnikiem, byle WOLNO.

2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Bardzo wolno jechała, biorąc pod uwagę jakie strefy zgniotu ma ten pojazd i widoczny poziom zniszczeń.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
28 minut temu, Kyle napisał(a):

są tacy, co widzą że im ktoś wymusił, ale cisną dalej na kolizję - nie rozumiem ich podejścia.

próbą unikniecia kolizji z NIE ICH WINY mogą doprowadzic do wiekszej kolizji lub narazić sie na wspolwine.

Ale czesto tez panika i brak wiedzy 'co teraz robic'

Opublikowano
6 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

próbą unikniecia kolizji z NIE ICH WINY mogą doprowadzic do wiekszej kolizji 

Miałem na myli sytuację, gdzie nie ma zagrożenia, to ewidentnie cisną na kolizję, żeby do niej doszło, bo i tak będzie "nie z ich winy" - akurat wczoraj coś takiego widziałem na nagraniu - jak znajdę, to podeślę.

Opublikowano (edytowane)

No ciężka sprawa z tymi polskimi parkingami. Optymalne pod auta pokroju Toyota AYGO.

Parkingi powinny być przynajmniej na tyle duże, by przy przeciętnej wielkości samochodzie, można było otworzyć drzwi na max, bez dotykania stojącego obok samochodu średniej wielkości.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

14 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

czy komus serio to przeszkadza?

i czy ktoś serio jest oburzony normalnym parkowaniem na nie odpowiednio szerokim parkingu?

Nowe minimum to 2,5 szerokości ale do 2017 było 2,3 i wiele jeszcze tak stoi do dziś, natomiast niektóre kraje zalecają na dziś 2,6 a nawet 2,75 szerokości 

Opublikowano
19 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

z innej beczki:

image.thumb.png.9a7df3374c2ca4281c37afdc8eec0bdf.png

i czy ktoś serio jest oburzony normalnym parkowaniem na nie odpowiednio szerokim parkingu?

Tak, mi to przeszkadza. 

Bo to wcale nie jest zależne od szerokości miejsca parkingowego, tylko od buractwa właściciela gruza. 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie i walić 30k aż się barany tz. rodzice nie nauczą. 

Teraz na drodze naprawdę trzeba mieć oczy dookoła głowy żeby jakiegoś dzieciaka nie uczynić kaleką w najlepszym wypadku. Nawet to, że będzie to jego wina jest tak po ludzku marnym pocieszeniem.

Tu rozwinięcie tego wątku 

https://zero.pl/news/policja-ma-prawny-bat-na-rodzicow-surroniarzy-nagle-widze-duzo-motocykli-na-sprzedaz

5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Tak, mi to przeszkadza. 

Bo to wcale nie jest zależne od szerokości miejsca parkingowego, tylko od buractwa właściciela gruza. 

Mazak do ręki i napisać na szybie co się o tym myśli ;)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

Wysokie mandaty + konfiskata, a jak będzie "recydywa" najwyższy mandat x5, tylko takim sposobem się do tych "ludzi" dotrze, innej opcji nie ma. Żadnych taryf ulgowych, już się za długo gada o tych hujnogistach że niebezpiecznie jeżdżą i do tego bez jakiegokolwiek rozsądku. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

z innej beczki:

image.thumb.png.9a7df3374c2ca4281c37afdc8eec0bdf.png

Można zaparkować na jednym miejscu, ale później może być problem z wejściem do samochodu. :E

Bezmyślność ludzi na parkingach nie zna granic, dobrze, że mam do miasta mniejszy samochód, nie zajmuje tak dużo miejsca jak SUV. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
13 godzin temu, Kyle napisał(a):

a ty byś jechał prosto, nie zważając na nic, jak ten na hulajnodze? Przyznaję, że są tacy, co widzą że im ktoś wymusił, ale cisną dalej na kolizję - nie rozumiem ich podejścia.

Jak bym tak jeździł, to pewnie by mnie już dawno nie było.

Pytanie czy faktycznie widzą, czy są zajęci czymś innym lub po prostu wylane co się dzieje wokół.

Nie raz widziałem sytuację, że wyjeżdżający z boku po prostu coś odwali, a jadący przede mną nic, jakby kompletnie byli sami na drodze, a potem panika i po hamulcach.

Zdarzyło mi się też w drugą stronę, że formalnie pewnie wymusiłem a jadący na pierwszeństwie zero reakcji, jak jechał tak jechał we mnie. Co by nie mówić, skrzyżowanie było durne, z prawej barierki i wiata zasłaniające widok, na wprost zakręt. Na wprost niby było pusto, skupiłem się na prawej stronie i jak już byłem na skrzyżowaniu to wyjechał ten z naprzeciwka (imo z przekroczeniem prędkości). Trzeba patrzeć na 2017: https://maps.app.goo.gl/RXRLQx5CbHmzJJ4QA

Opublikowano

W przypadku takiego buraka w bmw sprawa jest prosta i z tego co widze coraz czesciej egzekwowana -> kilka razy juz widzialem jak auta parkowaly prostopadle, blokujac barana + te 0.75x miejsca ktore zostawil. 

Na pierwszy rzut oka wyglada ze kolejny baran parkuje 'wzdluz' miejsc parkingowych, ale jak sie zerknie za niego to wiadomo o co chodzi. ;)

Opublikowano
13 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

koleś na miejscu obok jakoś mógł normalnie zaparkować, tylko pan w BMW jak zwykle się nie mógł zmieścić XD

Jak się nie umie parkować, to trzeba oddać prawko albo wynieść się na wieś, gdzie miejsca na parkowania aż nadto.

Opublikowano

Tam nie powinno byc w takim razie miejsca parkingowego chyba ze dla fiatów 500.

image.png.f117ecc086b13098781859ab3f1ec7e3.png

Chcąc nie chcąc auto i tak by wystawało o szerokosc kół przez filar. Wciskają milion miejsc parkingowych gdzie używalnych jest połowa to potem takie sytuacje są

Tamten auto ktore zaparkowalo normalnie to malutkie miejskie auto a nie sedan/dlugie auto

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Chcąc nie chcąc auto i tak by wystawało o szerokosc kół przez filar. Wciskają milion miejsc parkingowych gdzie używalnych jest połowa to potem takie sytuacje są

Tamten auto ktore zaparkowalo normalnie to malutkie miejskie auto a nie sedan/dlugie auto

Brednie.

F10 ma szerokość 1860mm, a miejsce ma 2300mm. Długość 4899mm, a miejsca są na 5000mm. Dla kierowcy BMW 10 cm to dużo :E 
Nawet na obrazku widać, że miejsca jest wystarczająco.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
1 godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

no dobra, ale to czy w takim wypadku nie mógł poszukać INNEGO miejsca tylko parkować jak ostatni debil?

Jeszcze trochę i zacznę podejrzewać, że sam jeździsz BMW.