Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.09.2026 o 01:03, sino napisał(a):

Bzdury! Niedawno dziewczynka została tak potrącona na zielonym (ona zielone, ciężarowy czerwone = zielona strzałka), wcale nie jechała szybko na rowerze, jedynie zielono-strzałkowiec czyli mający czerwone myślał, że ma pierwszeństwo (bo jego samochód twardy, a ona miękka).

słyszalem o tym wypadku .... biedne dziecko ... ale wielu kierowcow ma gdzies zielona strzalke, zapala sie oni piz... na gaz i do przodu ... 

Opublikowano (edytowane)

... ciekawe jak się ten ujek będzie tłumaczył. Muszę przyznać, że tupet miał niezły. Za coś takiego powinni mu dożywotnio zabrać prawo jazdy + zabór pojazdu (po opłaceniu przez niego naprawy w ASO ... może lepiej przed) + wyrok w zawieszeniu + solidne odszkodowanie dla poszkodowanej. ... aha ... i prawie zapomniałem: do tego jeszcze przecież mandat.

3 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

uciekł bo nie miał lejcy

Może, ale tak czy inaczej wyglądało jakby był naćpany.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Generalnie się zgadzam, że jak ktoś szarżuje i sam się wyeliminuje, to w zasadzie lepiej dla ogółu jak się rozwali na drzewie, słupie, czy takiej betonowej szykanie.

Niemniej, infrastruktura drogowa nie może zwiększać zagrożenia, powodować obrażeń, czy zabijać. Nie każdy przegina, a błędy się zdarzają, nie zawsze jest to wina kierowcy, bo ktoś inny może wymusić, zepchnąć, czy po prostu trafi się ciężka do przewidzenia awaria.

W powyższym przypadku ograniczenie było do 60 i nie było znaku ostrzegającego przed szykaną. W 2019 niby było dodatkowe ograniczenie przed samą szykaną do 20 ale w 2021 znaku nie ma.

Obecnie jest ograniczenie do 50, razem z ostrzeżeniem o szykanie ograniczenie do 20, które postawili w większej odległości. Tak samo spełni rolę zwalniającą, uspokajającą, a jest lepiej widoczna i w razie co nie zabije.

Opublikowano

Hujnogiści to chyba pod specjalne prawo podlegają... bo jak egzekwować coś od kogoś co mózgu nie posiada? 

Ostatnio widziałem że chłop skręcał w prawo, hujnogista wpierdzielił się w niego i co? Chłop dostał 1500zł i ileś tam punktów...

Tym co nie umrą, wpierdzielać takie mandaty, że rodzice do 18 roku życia będą płacić za amebę. 

Opublikowano

Jak wymusił, to dostał mandat - w czym problem?

Jak zwykle w sztywności karku i braku chęci rozejrzenia się?

Oddzielną kwestią jest czy to była hulajnoga, jak nie to odpowiednia kara dla prowadzącego ten pojazd.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Bono_UG napisał(a):

Jak wymusił, to dostał mandat - w czym problem?

Jak zwykle w sztywności karku i braku chęci rozejrzenia się?

Oddzielną kwestią jest czy to była hulajnoga, jak nie to odpowiednia kara dla prowadzącego ten pojazd.

Nawet nie widziałeś o czym mowa, a już jakieś dziwny komentarz... 3:41 oceń kogo wina. Ja tylko słyszałem komentarz o karze(filmik widziałem z innego źródła) dla kierującego, tego co tu mówią nie zweryfikuję ponieważ brak głośności. Moim zdaniem zapierdalacz na hujnodze winny, no ale :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

Podtrzymuję. To na kierowcy przecinającego chodnik ciąży obowiązek ustępowania poruszającym się tym chodnikiem.

To że na hulajnodze jechał jak debil to oddzielna kwestia i powinien za to odpowiednio odpowiedzieć.

Być może na drodze sądowej kierowca dałby radę wykazać brak swojej winy ale na miejscu zdarzenia policja słusznie ukarała mandatem, bo to na kierowcy w takiej sytuacji ciąży obowiązek ustąpienia. Nie ma tutaj miejsca i czasu na jakieś ekspertyzy, co kto mógł widzieć, zareagować.

Przecież nie raz były sprawy, że wyjeżdżający z podporządkowanej władował się pod przekraczającego prędkość i jakoś mało kto ma wątpliwości, że doszło do klasycznego wymuszenia i nadmierna prędkość nie zmienia winnego.

Opublikowano
W dniu 27.09.2026 o 18:59, GordonLameman napisał(a):

Nie wiem. Trudno im

będzie to przeciągać bo jest presja społeczna. 

I wątpię aby udało mi się wykpić stanem zdrowia. 

Oby, bo inny całkiem głośny wypadek z powiedzmy "mojego podwórka" i jego historia wygląda tak: 

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/11271177,wypadek-aleksandrow-lodzki-agnieszka-z-dlaczego-nie-siedzi-wiezieniu.html

Opublikowano
6 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Podtrzymuję. To na kierowcy przecinającego chodnik ciąży obowiązek ustępowania poruszającym się tym chodnikiem.

To że na hulajnodze jechał jak debil to oddzielna kwestia i powinien za to odpowiednio odpowiedzieć.

Być może na drodze sądowej kierowca dałby radę wykazać brak swojej winy ale na miejscu zdarzenia policja słusznie ukarała mandatem, bo to na kierowcy w takiej sytuacji ciąży obowiązek ustąpienia. Nie ma tutaj miejsca i czasu na jakieś ekspertyzy, co kto mógł widzieć, zareagować.

Przecież nie raz były sprawy, że wyjeżdżający z podporządkowanej władował się pod przekraczającego prędkość i jakoś mało kto ma wątpliwości, że doszło do klasycznego wymuszenia i nadmierna prędkość nie zmienia winnego.

Dzięki za wytłumaczenie.

Najgorsze tutaj jest to że jakby debil jechał normalnie to znaczy zgodnie z przepisami to śmiałoby wyhamował, a tak jakby to ująć "dwie pieczenie na jednym ogniu" :E ale małpy się nigdy nie nauczą... 

Niech się łamią, zabijają ale żeby to normlanych uczestników ruchu drogowego czy pieszych omijało.