Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.10.2025 o 09:37, Dimazz napisał(a):

to przekroczenie prędkości o 50 i utrata prawa jazdy na zawsze wydaje mi się bez sensu.

Zbyt surowe

Ale on proponuję, aby to było za 3 razem. Całkowicie zapomnijmy, że utrata jazdy nie powoduje, że ludzie przestają prowadzić samochody. 

Jeśli ktoś już 2 razy przekroczył prędkość o 50km/h I za każdym razem trafił prawo jazdy na 3 miesiące to chyba zakładamy, że nie chcemy, aby wciąż tak robił. 

Nie chodzi o to, aby ludzi karać za łamanie prawa tylko o to, aby ich zmusić do tego, aby tego nie robili. 

Nie chcesz trafić prawa jazdy na całe życie? Nie przekraczaj prędkości o 50km/h.

A jeśli uważamy, że takie przekroczenie to drobnostka to w ogóle nie każmy za to nikogo. 

IMO mogą nawet skazywać na dożywocie Za takie przekroczenie. Nie widzę problemu, aby przekraczać prędkość o nie więcej niż 30km/h 🤣

Opublikowano

Są takie miejsca gdzie łatwo przekroczyć prędkość bo tak jest infrastruktura  zrobiona i znak są dziwnie ustawione.  A w Polsce znaków nawalone jakby mięli nadmiar rur na składach.

3x w życiu złapie cię fotoradar i tracisz prawko

To musi być racjonalne zrobione. Jak ktoś jedzie 250-300 po autostradzie to rozumiem

Opublikowano
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Są takie miejsca gdzie łatwo przekroczyć prędkość bo tak jest infrastruktura  zrobiona i znak są dziwnie ustawione.  A w Polsce znaków nawalone jakby mięli nadmiar rur na składach.

3x w życiu złapie cię fotoradar i tracisz prawko

To musi być racjonalne zrobione. Jak ktoś jedzie 250-300 po autostradzie to rozumiem

Podaj mi przykład z życia, gdzie łatwo jest przypadkiem przekroczyć prędkość o 50km/h. Najlepiej pinezkę z Google maps to sobie obejrzę. 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, michasm napisał(a):

Podaj mi przykład z życia, gdzie łatwo jest przypadkiem przekroczyć prędkość o 50km/h. Najlepiej pinezkę z Google maps to sobie obejrzę. 

Da się nieświadomie wlecieć w teren zabudowany na jakimś odludziu. 

Mi się zdarzyły sytuacje zobaczenia znaku dopiero jak go mijałem, bo był zasłonięty krzakami (więc równie dobrze mógłbym go wcale nie zobaczyć w takiej sytuacji).

Ale to już skrajności i trzeba byłoby trafić na chamskich policjantów.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

znam jedno miejsce gdzie na drodze w lesie na górce jest ograniczenie do 50. Przed górką słabo widać znak

i jedno miejsce z ograniczeniem do 30 dziwnie zrobione.
nie będe dawał punktów na mapie

mi chodzi o to że damy władzy narzędzie czyli takie ograniczenie z surową karą a z czasem władza może zacząć je egzekwować w postaci większej ilości fotoradarów czy innych urządzeń bo cyfryzacja i braki kadrowe
Pewnie w dużej części sytuacji się wybronisz ale to już będzie sąd, adwokat. Koszta, nerwy, stracone prawko.

Był niedawno raport nik o chaosie na polskich dogach przez znaki

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/w-polsce-jest-za-duzo-znakow-chaos-informacyjny-nik-bije-na-alarm/tr2kjt5

https://www.money.pl/gospodarka/inspektorzy-ruszyli-w-teren-161-znakow-na-jednym-tylko-skrzyzowaniu-7161875223972544a.html

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

Gwintowane zawieszenie uratowało go od wywrotki do rowu. Swoją drogą piękny korytarz pościgowy. Ciekawe jak to się zakończyło :punch:

Taka Ibiza po koksie może mieć grubo ponad 200 kucy a odpychała się uczciwie.

Opublikowano

W tym filmiku nie zgadzają mi się 3 rzeczy. Prędkość Seata, bo tam przepisowo nie było na bank. Brak reakcji ciężarowy, już mógł przyhamować. BMW które wyprzedza nic nie widząc. Combo. Wszyscy tam znaleźli prawko w chipsach. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
23 minuty temu, Camis napisał(a):

Zastanawiam się zawsze, co myśli sobie taki młody łebek po takim czymś, jak reaguje jego rodzina, rodziny tych, którzy przez takiego giną, bo ja bym do końca życia mu na pewno nie wybaczył, abstrahując już czy mieli zapięte pasy itp...

Opublikowano
30 minut temu, T-Srcipt-36 napisał(a):

Zastanawiam się zawsze, co myśli sobie taki młody łebek po takim czymś, jak reaguje jego rodzina, rodziny tych, którzy przez takiego giną, bo ja bym do końca życia mu na pewno nie wybaczył, abstrahując już czy mieli zapięte pasy itp...

Zmusil je zeby wsiadly? Spojrz na to szerzej. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Zmusil je zeby wsiadly? Spojrz na to szerzej. 

Nie, ale sama presja rówieśnicza potrafi być nieco przymusem, by zrobić coś, czego normalnie by się nie zrobiło.

Ale czy to serio, zmienia fakt, że gość jest ewidentnie winny ? bo dla mnie, to nie ulega jakiejkolwiek wątpliwości

Opublikowano

@T-Srcipt-36Jest i powinien zostać ukarany, no i co z tego? Dziołchy przyjęły na siebie ryzyko śmierci i ono się ziściło. Po wyjściu z więzienia o ile do niego trafi będzie po prostu żył dalej, choć moim zdaniem wpłynie to na jego życie. Choć nie koniecznie negatywnie. Może zostanie zarabiającym miliony tiktokerem albo celebrytą? Ludzie lubią dawać atencję odklejeńcom.  

• Upvote 2
Opublikowano

@T-Srcipt-36

chodzilo mi o "ja bym do końca życia mu na pewno nie wybaczył".

Nie bronie typa, selekcja naturalna - on prowadzil, on jest winny wypadkowi. Jako czlonek rodziny/rodzic w takim wypadku bardziej bym sobie nie mogl wybaczyc, ze nie 'wbilem' troche rozumu do glowy dziecka. Bo to czy prowadzil jeden czy drugi, bez znaczenia. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Jako czlonek rodziny/rodzic w takim wypadku bardziej bym sobie nie mogl wybaczyc, ze nie 'wbilem' troche rozumu do glowy dziecka.

Ty myślisz racjonalnie. Weź jednak pod uwagę, że Ci konkretni rodzice mogą być niewiele rozsądniejsi, więc nie miał kto "wbijać ten rozum".

Taka historia z życia: znałem taką, co jej imponowało to, jak chłopak jej siostry uciekał przed policją (razem z jej siostrą, czy kto tam jeszcze był w tym aucie). Swoją drogą też jeździł bez prawa jazdy ("małolat" akurat, a nie dla tego, że mu odebrano).

Także tym dziewczynom też pewnie imponował "specyficzny rodzaj człowieka" ¯\_(ツ)_/¯

Edytowane przez Kyle