Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

Niestety... Ciekawy jestem czy moderzy wpadną na jakiś pomysł by wgrać FSR/Losless, to byłoby bardzo ciekawe. 

Swoją drogą, ciekawe, jaka wersja DLSS trafi do Switcha 2 - chyba nigdzie nie było jeszcze oficjalnej informacji? Najbardziej prawdopodobne, że to będzie DLSS 2.x, pewnie z jakimiś customowymi zmianami pod sprzęt. W trybie przenośnym nie powinno być źle - ekran ma 7,9 cala i 1080p, więc nawet jak gra będzie renderowana w 720p czy 900p i podbita DLSS-em do 1080p, to jakość obrazu powinna być całkiem dobra. W docku może być już trudniej, szczególnie jeśli będą celować w wyższe rozdzielczości - na dużym ekranie łatwiej wyłapać wszelkie niedoskonałości upscalingu.

• Like 1
Opublikowano

Nieeee no jak dadzą 2.X to sorry ale szanujmy się, porażka w 2025 roku takie coś wypuszczać :E 

Konsola już na starcie przeterminowana, to samo co jedynka xD Oby wrzucili nowszą wersję, tym bardziej do LCD gdzie dużo ludzi podpina pod TV i niepotrzebna im wersja OLED. Padnę na cyce jak przy OLED dadzą DLSS3 albo 4 xD 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, slafec napisał(a):

HZD ma tyle samo lat co Zelda BOTW.

Miałem na myśli tę wersję na peceta. Wydali grę w jej najlepszej formie, a po kilku latach ponownie – w wersji zremasterowanej.

9 minut temu, galakty napisał(a):

Nieeee no jak dadzą 2.X to sorry ale szanujmy się, porażka w 2025 roku takie coś wypuszczać

No nie może być wyżej, bo Ampere tego nie wspiera natywnie. :E 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Jaycob napisał(a):

No nie może być wyżej, bo Ampere tego nie wspiera natywnie. :E 

Oł sziet, aż tak się nie interesowałem co tam siedzi w środku. No to hype mi przeszedł kompletnie, bo myślałem że dwójkę podepnę pod TV i z nowym DLSS będzie super śmigać, a jak ma być 2.X to tyłka nie urwie :/ 

Zresztą ostatnio się zastanawiałem, jakbym miał dać 2k za Switcha dwójkę, to chyba bym wolał w Steam Deck iść... Czasami pograłbym w coś co mam na kompie i nie wymaga 4070Ti z 5800X3D na pokładzie, a konsola u mnie mimo że handheld to i tak nie jest mobilna (najdalej to kanapa) + emulator Nintendo jest. Jedynkę kupiłem bo mnie wyszła 900 zł :E 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

i z nowym DLSS będzie super śmigać, a jak ma być 2.X to tyłka nie urwie :/ 

Leniwe studia może machną po prostu zwykły DLSS, ale Nintendo najpewniej planuje robić oddzielne profile DLSS do każdej gry, tak jak to było w DLSS1, gdzie trenowali AI na grze. Dzięki temu efekt może być bardzo dobry, ale zobaczymy jak wyjdzie w praktyce.

Opublikowano
28 minut temu, galakty napisał(a):

a jak ma być 2.X to tyłka nie urwie

Zobaczymy, weź pod uwagę, że nie będzie to taki sam DLSS jak na PC, tylko customowy.
W czerwcu, w dniu premiery, wszystko będzie jasne - DF już to szczegółowo przeanalizuje.

Dlatego też nie ma co się spieszyć z zakupem. :P 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Jaycob napisał(a):

Zobaczymy, weź pod uwagę, że nie będzie to taki sam DLSS jak na PC, tylko customowy.
W czerwcu, w dniu premiery, wszystko będzie jasne - DF już to szczegółowo przeanalizuje.

Dlatego też nie ma co się spieszyć z zakupem. :P 

Ja jeśli kupię to i tak tylko OLED, więc mam sporo czasu :E 

Kupno LCD w 2025 roku to żart stulecia, hatfu Nintendo.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, slafec napisał(a):

Kolejny abonament, tylko czekać aż Nintendo podniesie ceny, bo za czasów NS1 był on wyjątkowo tani.

Nadal jest tani. Na CD-keys można kupić za 130 zł/12 miesięcy, a abonament, z tego co wiem, przechodzi na SW2.

16 minut temu, slafec napisał(a):

Poza tym wiadomo czy BOTW w wersji NS2 zawiera już dodatki? Bo trochę słabo, jeśli kupujemy remastera za 70$ i trzeba jeszcze osobno DLC dokupić.

Nic o tym nie wiadomo.  Możliwe, że trzeba będzie dokupić osobno. :E 

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, slafec napisał(a):

P.S. Ten film z reddita ciekawy, ludzie nagle wolą LCD od OLEDa

Przesadzają – największe znaczenie ma czerń, a to porównanie wydaje się nietrafione. Zastanawiam się, jak mogłoby to wyglądać w jakichś lochach w Zeldzie.

Mimo to ten LCD obsługuje HDR (co jest sporym ulepszeniem w porównaniu do oryginalnego Switcha), więc przy odpowiednich ustawieniach chyba nie będzie tak źle. ;)

Szkoda, że wszystkie eventy związane z SW2 odbywają się wszędzie, tylko nie w Polsce. Nie mam zamiaru jechać do Paryża. :E  A chętnie sprawdziłbym na własne oczy, jak prezentuje się ekran.

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano
4 godziny temu, Isharoth napisał(a):

Ja myślę że oburzenie wzięło się głównie ze względu na ceny gier. Cenę konsoli to raczej każdy by przebolał. ;) 

Dla mnie 2k to niedużo jak za taką konsolę.

Ja myślę że nie będzie tak źle,  te (oczywiście śmieszne) 80$ (czy ile to tam było) to i tak będą tylko największe tytuły a nie wszystko

Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

weź pod uwagę, że nie będzie to taki sam DLSS jak na PC, tylko customowy

Ale wiesz że ta customowość będzie polegała na jego ograniczeniu? :D

Na małym ekraniku i tak zrobi mega robotę ale na dużym trzeba renderować CP2077 z RT :D :D

Opublikowano (edytowane)

Domyślam się, że będzie ograniczony ze względu na mniejsza moc obliczeniowa - to jasne. :D 

Mam nadzieję, że zaprzestaną tak szalonych pomysłów jak dodawanie RT w tak "słabej" maszynce. 

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano
49 minut temu, Jaycob napisał(a):

Mimo to ten LCD obsługuje HDR (co jest sporym ulepszeniem w porównaniu do oryginalnego Switcha), więc przy odpowiednich ustawieniach chyba nie będzie tak źle. ;)

Reklamują się HDRem, ale bez lokalnego wygaszania to jest za przeproszeniem **** nie HDR. Czyli musiałby tam być jakiś miniled, ale jakby był to by się chyba pochwalili? Mocno mnie to nurtuje :)

Opublikowano
17 minut temu, slafec napisał(a):

W Amazon FR chyba się ktoś pomylił i za wcześnie się cieszyłem (jak ktoś bierze NS2 na premierę to warto skorzystać z tego błędu cenowego).

W pozostałych oddziałach widnieją już "normalne" ceny. Gry Nintendo Switch 2 dostępne w Amazon. Przegląd ofert na preordery pudełkowych wydań

Szkoda, już myślałem, że ceny się uregulowały.;D Tak czy inaczej, ja i tak będę jechał na rynku wtórnym, ale kolekcjonerom to nie zazdroszczę. ;) 

Opublikowano (edytowane)

co wy macie z tym OLEDEM znowu, jak ludzie grają na laptopach gdzie nie ma żadnych oledów w topowe gierki na szybkich matrycach z vrr/g-sync itd i nikt nie płacze że nie ma oleda, kolory są git i wszystko wygląda dobrze, a tutaj raban jakby to był jakiś mega game-changer, ja rozumiem że w bazowym switchu na start ten ekran był już mocno średni, ale tutaj z tego co się zapowiada to ten LCD nie będzie taki byle jaki i powinien dawać radę

PS: jak by ktoś wcześniej napisał że na Switchu 2 np ten Metroid poleci w 4k/60fps to by każdy się brechtał że nie możliwe i w ogóle, a o wsparciu dla 120 klatek to też można by zapomnieć, a jednak, coś tam dłubią i chcą w tym segmencie dla "purystów" coś poprawić, ale i tak dalej D00PA bo nie ma OLEDA nawet jakby to miał być jakiś szrot z przed 5-6 lat to i tak dla was by był lepszy od tego nowego LCD bo to LCD i tyle w temacie, nie ma prawa być w czymś lepszy lol ^^

Edytowane przez Amphilyon
  • Confused 1
Opublikowano
39 minut temu, Zdzichon napisał(a):

Reklamują się HDRem, ale bez lokalnego wygaszania to jest za przeproszeniem **** nie HDR. Czyli musiałby tam być jakiś miniled, ale jakby był to by się chyba pochwalili? Mocno mnie to nurtuje :)

HDR400 i już można się chwalić... a że to nic wspólnego nie ma, czy to ważne? :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

i o co ten raban wielki ?
nintendo zwyczajnie w ten sposób próbuje ogarnąć ten cały bajzel z twórcami 3rd party, którzy z lenistwa nie chcę wydawać gry na karta tylko wydać taką pseudo fizyczną-cyfrę po taniości i elo, gdzie w dalszym ciągu po ściągnięciu gry możemy grać offline a sama gra (ten kartridż) nie przypisuje się do konta jakimś kluczem, tylko można go spokojnie odsprzedać

chyba to lepsze rozwiązanie niż olanie tematu przez N i wolna ręka dle 3rd party partaczy aby w pudełku z grą umieszczali tylko cyfrowy kodzik na grę z wypisanym małym druczkiem info gdzieś ledwo widocznym na pudełku, że w środku nie znajduje się fizyczna gra...

Edytowane przez Amphilyon
Opublikowano

Co do preordera.
Znajomy na steamie pisze, że dostał odzew z Amazona.de, zapisywał się na podstawkę i na wersję z grą, dostał możliwość zakupu wersję z grą. Wyszło mu 2247zł z wysyłką z ceny 509,99 euro , bo nie ma prime na de, a wiadomo pl to inna strona. Szczególnie, że Media Markt wrzuciło zwykłą wersję Switcha 2 bez gry za 2199zł to ta wersja na Amazonie wydaje się w porządku, gra wychodzi dużo taniej.

Opublikowano (edytowane)

Ekran hdr400 wbrew pozorom też robi różnicę ;) 
A gry pudełkowe bez danych to jak wyżej... Będzie to po prostu potwierdzenie licencji, jak w czasach gier na DVD, gdzie bez płyty w napędzie nie ruszy. 

Nintendo może przejechać się na wstecznej kompatybilności, bo chyba będzie można odczytać zawartość kart ze zhakowanego Switcha?
Jak sobie przejrzałem techpowerup we specyfikacji GPU to Switch 2 będzie gdzieś w okolicy mx570 z 12gb zamiast 2gb, który był na ampere z 15-25w i ~2000 rdzeni. O dziwo 1050ti / gtx1650 ma podobną przepustowość.
Ooo, integra 680m ma trochę gorszą / podobną wydajność, ale Vram i optymalizacja na Switch 2 jeszcze mocniej go przeskoczy. Obstawiam że końcowo zobaczymy efekty podobne do gtx1650, ale po użyciu DLSS i optymalizacji, czyli będzie blisko PS4 Pro, tylko pewnie z DLSS Perfomance. 
Zobaczę czy szklana kula się sprawdzi :magik:

image.png.ae43e058aa34ad43bbcab1f9a1005d4b.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
7 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Ekran hdr400 wbrew pozorom też robi różnicę ;)

Nawet jeśli nie, to przynajmniej gry będą dostawać wsparcie HDR i będzie można z tego skorzystać w docku.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Amphilyon napisał(a):

jak ludzie grają na laptopach gdzie nie ma żadnych oledów w topowe gierki na szybkich matrycach z vrr/g-sync itd i nikt nie płacze że nie ma oleda, kolory są git i wszystko wygląda dobrze

Nie płaczą, bo nie mieli OLED-a. :E 

Jakoś nie zauważyłem, żeby ktoś wracał z OLED-a na LCD. OLED praktycznie w każdym aspekcie (poza ceną i ewentualnym wypalaniem) bije LCD na głowę. Do tego w konsoli wygląda dużo lepiej - bez tych grubych ramek, wszystko prezentuje się estetyczniej.

Edit: A dodatkowo mniej prądu pożera, bateria będzie trzymać dłużej. 

Edytowane przez Jaycob
  • Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, Isharoth napisał(a):

Nawet jeśli nie, to przynajmniej gry będą dostawać wsparcie HDR i będzie można z tego skorzystać w docku.

I to chyba jedyna zaleta, LCD grany na TV OLED z upscalingiem. Bo handheld porażka z takim śmiesznym ekranikiem. Telefon za 800 zł ma lepszy xD