sierotaZpclaba 46 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Wczoraj jakieś apogeum zwierząt, które przy niedzieli mają zdecydowanie zbyt dużo czasu. Ględzenie, zadawanie pytań, których odpowiedź uzyskuje się po przeczytaniu zwięzłego opisu. Udane negocjacje cenowe klienta, po których owy klient milknie, czy tam się rozmyśla. A ja siedzę jak Drozda, kwestionuję rodzaj ludzki. 1
cervandes 67 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Ojezusmaria. Musiałem tu napisać, bo jak nie dam ujścia ciśnieniu to udaru dostanę. Sprzedaję sporadycznie, zawsze jakieś używki. Negocjacje mnie tak samo denerwują jak tu zgromadzonych, ale nic mnie tak nie traumatyzuje jak zmiana telefonu i sprzedaż starego iPhona. Zdjęcia dobre, opis długi ale dokładny - i zaczyna się najazd karyn i januszy biznesu. Robactwo z budżetem pozwalającym na zakup uszkodzonego albo zalanego wyje od rana na smsach, olxach i błaga o obniżenie ceny. Zacznę pisać w ogłoszeniach, że zastrzegam sobie prawo do nieodpowiadania na wiadomości, które wywołują mój dyskomfort. Albo wiem, zacznę umawiać ich grupowo na tę samą godzinę i niech prostaczkowie walczą pod domem. Chyba przestanę zmieniać telefony co dwa lata. 2
trepek 1 357 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 8 minut temu, cervandes napisał(a): i sprzedaż starego iPhona. Co dwa lata to przeżywam x2 Z autopsji wiem, że najlepszymi klientami są rodzice nastolatków. Zwykle coś tam zawsze trzeba z ceny urwać choćby te 50zł, przyjadą do domu z nastolatkiem (oczywiście nastolatek speszony, boi się odezwać), nastolatek sprawdza czy telefon działa, rodzice płacą i tyle ;-)
huudyy 2 848 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 58 minut temu, cervandes napisał(a): Albo wiem, zacznę umawiać ich grupowo na tę samą godzinę i niech prostaczkowie walczą pod domem. organizuj walki pato mma pod domem, zwycięzca dostaje iPhona (używanego), a Ty zwrot prowizji z ppv. WIN WIN WIN 2
lokiju 526 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca (edytowane) Właśnie, zapomniałem. Jak ostatnio sprzedawałem rower to dosłownie w tym samym czasie zadzwoniły dwie osoby w jego sprawie. Byłem zajęty więc odpowiedziałem smsowo i z tym kto był szybszy umówiłem się na "oglądanie". Ten drugi jak usłyszał, że już jestem z kimś umówiony to się obraził i nigdy więcej nie odezwał. Dałem mu jasno do zrozumienia, że to nic pewnego i zapytałem kiedy będzie miał czas. Godzinę temu, trepek napisał(a): Co dwa lata to przeżywam x2 Z autopsji wiem, że najlepszymi klientami są rodzice nastolatków. Zwykle coś tam zawsze trzeba z ceny urwać choćby te 50zł, przyjadą do domu z nastolatkiem (oczywiście nastolatek speszony, boi się odezwać), nastolatek sprawdza czy telefon działa, rodzice płacą i tyle ;-) Miałem tak z rowerem ostatnio. Dzieciak przyjechał z mamą i było widać, że bardzo mu zależy. Po 2-3 minutach było po wszystkim. Matka tylko się go zapytała czy mu się podoba i po jego odpowiedzi dostałem pieniądze do ręki. Zero kombinowania ale opuściłem 50 zł bo z takimi ludźmi miło robi się interesy Edytowane 25 Marca przez lokiju 1 1
duniek 255 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca u mnie chcieli 50zl targowac przy telefonie za 120zl 2
Áltair 270 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Raz pozbywaliśmy się nadmiaru doniczek z parapetów i daliśmy ogłoszenie w sieci, że sprzedajemy rośliny za 15 zł od sztuki. Przyszła baba, wzięła w progu kwiata (nie wiem, jak się nazywał, takie bardzo długie, wąskie zielone liście), dała 10 zł i zaczęła spierdzielać z nim po schodach, bo "resztę wydała na zakupy i nie ma" 4
marcin2468 28 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Czy odpisujecie na propozycję ceny na olx jeśli nie jesteście zainteresowani (jako sprzedający)?
Killer85 52 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Zależy czy jest rozsądna czy z kosmosu. Czasem spotkamy się pośrodku oczekiwań z kupującym ale większość to propozycje z d...
adashi 1 638 Opublikowano 25 Marca Autor Opublikowano 25 Marca Ja zawsze odpisuję. Najczęściej, że spóźnił się dosłownie półtorej godziny i już poszło za około 5% taniej niż on proponuje. To czasem prowadzi do interesujących rozmów, w tym wyznań miłości lub nienawiści. 1 2
marcin2468 28 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 20 minut temu, Killer85 napisał(a): Zależy czy jest rozsądna czy z kosmosu. Czasem spotkamy się pośrodku oczekiwań z kupującym ale większość to propozycje z d... Ostatnio mam same propozycje z d... Wcześniej odpisywałem że nie jestem zainteresowany ale teraz już nawet nie mam siły na tych ludzi.
Killer85 52 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Nie odpisuj...szkoda nerwów...kasuj od razu 1 1
cervandes 67 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Telefon się sprzedał w 12 godzin. Wieczorem dzwoni typ - czy odbiór osobisty jest możliwy - oczywiście jest. Jak tam dojechać, bo on ma potłuczony ekran i nie może wpisać w nawigacji - tłumaczę. Ale to nie on jedzie, tylko kolegę wyśle, bo ten ma bliżej - spoko, byle szybko. I nagle ciach, kupiony na OLX z przesyłką przez kogoś innego. No to dzwonię do typa, żeby mu oznajmić, że ktoś się nie ceregielił, kliknął i nara - a ten rzuca hasłem, że to on, a ta cała gadka była po to, żeby mnie sprawdzić Chyba zdałem test. 3 2
lokiju 526 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca (edytowane) Czytając spodziewałem się, że historia skończy się wyzwiskami, że on już jechał a ty miałeś czelność sprzedać komuś innemu. Edytowane 26 Marca przez lokiju
blabla123 838 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca 12 godzin temu, marcin2468 napisał(a): Czy odpisujecie na propozycję ceny na olx jeśli nie jesteście zainteresowani (jako sprzedający)? Zależy jaki mam dzień. Zwykle blokuję od razu ale jak mam humor to zdarza mi się odpisać coś na zasadzie "chyba pomylono ogłoszenia", "po*ebało?", "opowiedz pan jeszcze jeden dowcip". Zwykle już nic nie piszą albo pytają o co chodzi Ale to raczej od czasu do czasu, w 90% od razu jest blok.
Áltair 270 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca (edytowane) 9 godzin temu, lokiju napisał(a): Czytając spodziewałem się, że historia skończy się wyzwiskami, że on już jechał a ty miałeś czelność sprzedać komuś innemu. I że syn bardzo chciał ten telefon i przez niego teraz będzie płakał. Edytowane 26 Marca przez Áltair 1
Kakarotto 730 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia 14 minut temu, Alek_M napisał(a): Oszustwo, czy jakiś błąd OLX? Przekręt. Konto zaraz będzie zablokowane. 1
Alek_M 233 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Gdzie najlepiej teraz wystawiać coś na sprzedaż, bo ten OLX, to jakaś patologia?
Kakarotto 730 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Raczej olx to najlepsza opcja. Bardzo dużo gratów sprzedawałem, z autem włącznie i nie licząc sporadycznych przekrętasów i stękających Januszy, nie jest tam tak źle. Oczywiście to moja opinia, poparta moim doświadczeniem. Znam osoby, co wystawiają coś raz do roku lub rzadziej i im się co wiadomość zdarza próba oszustwa lub "daję mniej niż połowę ceny i mje sprzedoj". Po prostu jak się ma pecha, to jest jak jest. Najlepiej byłoby gdyby się odbywało bez problemów, ale cóż. 1
Tankietka 218 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Też sobie cenię OLX. Mieszkam blisko Warszawy i wszystko schodzi na odbiór osobisty. Numer telefonu podaje na sam koniec, po ustaleniu wszystkiego w wiadomościach. Wiadomo, czasem ktoś się zapadnie pod ziemię, ale i tak prędzej czy później wszystko zejdzie. No ale to Warszawa. W wysyłkę się nie bawię.
Alek_M 233 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia @Tankietka OLX się teraz wycwanił, że w niektórych kategoriach nie ma możliwości wyłączenia przesyłki Ale z tego co pamiętam, sprzedający musi potwierdzić sprzedaż jakby ktoś kupił z przesyłką, a ja tego na przykład nie chce. Cytat Przesyłka OLX W tej kategorii wymagane jest dodanie Przesyłki OLX do ogłoszenia. Możesz jednak sprzedać w inny sposób: spotkać się osobiście lub uzgodnić dostawę z kupującym. 1
Lameismyname 2 343 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia 33 minuty temu, Alek_M napisał(a): @Tankietka OLX się teraz wycwanił, że w niektórych kategoriach nie ma możliwości wyłączenia przesyłki Ale z tego co pamiętam, sprzedający musi potwierdzić sprzedaż jakby ktoś kupił z przesyłką, a ja tego na przykład nie chce. Jest na to sposób. Jak ktoś chce wysyłkę olx, to klonujesz ogłoszenie (treść, zdjęcie itd.) i wystawiasz w innym dziale i podsyłasz delikwentowi linka. Ew. omijasz działy które mają to zablokowane - trochę gorzej jak ktoś kategoriami szuka ale jak to jest konkretna rzecz to znajdzie.
duniek 255 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) az mi sie przypomnialo 1. daaaawno temu sprzedawalem zasilacz bequieta pytanie nietypowe jak na tamte czasy - czy mozna zwrocic jak nie bedzie dzialac, 2 razy sie upewniał (nikt o to nie pytal nigdy) oczywiscie po 1 dniu - nie dziala, chce zwrocic jako ze zasilacz rozbieralem do wyczyczenia (nie mialem kompresora) to zrobilem foty srodka (tak dla siebie) zasilacz przyszedl - podlaczam - głucho - rozebralem i na trafo wogole inny SN niz na moim zdjeciu - powiedzialem gosciowi ze zgłaszam za probe wyłudzenia juz nie odpisal 2. gpu - tez dostalem kiedys inne - najlepsze ze chlodzenie bylo to samo bo SN na chlodzeniu bylo moje, a na PCB inne - gosc na to: kupilem kilka u musialem sie pomylic - gpu spowrotem juz nie chcial - i juz sie wogole nie odezwal 3. cpu - gosc ihs-a przekleil i myslal ze sie nie skapne - po 1 widac bylo ze nie fabryczine sklejony (chociaz zwykla osoba moze by sie nie poznala), a po 2 na prockach byl jeszcze kod QR (ja zawsze robilem foty cyfrowka canona i rozdzielczosc byla bardzo duza i bylo dokladnie widac ze moj QR nie jest taki sam jak ba procku ktory dostalem Edytowane 16 Kwietnia przez duniek
Rekomendowane odpowiedzi