Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zarabiam 5-6x tyle co żona. Finansuje wakacje, zakup auta, budowę domu, garażu, altan, tarasów, remontów co sobie wymyśli. Nie widzę uzasadnienia konsultowania wydatku niecałych 5k na GPU jeśli to stanowi jakiś ułamek mojego dochodu miesięcznego.

Opublikowano
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Druga runda z garderobą z Ikei zakończona, udało się korpusy zmontować :E tylko 3 razy się pomyliłem :E będzie dogrywka, ale to innego dnia, na dziś miałem dosyć.

2 razy wyszła meblościanka, raz szafka pod tv :E

• Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Druga runda z garderobą z Ikei zakończona, udało się korpusy zmontować :E tylko 3 razy się pomyliłem :E będzie dogrywka, ale to innego dnia, na dziś miałem dosyć.

A jaką garderobą braliście?

Mnie zrobił znajomy wykonawca, ale leciałem wtedy na oparach gotówki i taka w sumie średnia nam wyszła ta garderoba. Podejrzewam, że jeszcze maks 2-3 lata i do wymiany :E 

Opublikowano

Panowie szukam dobrego zestawu skrzynek na narzędzia i inne pierdoły. W oczy rzuciły mi się dwie pozycje Qbricka:

https://allegro.pl/oferta/skrzynka-narzedziowa-na-kolach-zestaw-qbrick-pro-drawer-set-1-17010374897

https://allegro.pl/oferta/zestaw-qbrick-system-pro-red-workshop-drawer-set-3-14137218200

Warto brać? Chce tam upchnąć wszystko co wala mi po garażu, łotki, srubokręty które nie mają zestawu itd..

Opublikowano

ja ostatnio odkryłem ze można kupić neodymowe magnesy z dziurką na wkręt. 

gruba OSB na ścianę, te magnesy i wszystko będzie można poukładać. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Gang napisał(a):

ale sie torta, ciast i grilla objadłem. od piątku tylko jem. masakra, męczące te urodziny 

Ja przyszły weekend obstawiam gruby...jedziemy paczką 28 osobową (zbieranina dobrych znajomych z małopolski i Śląska) do Wisły od czwartku do niedzieli. Będzie się działo :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, bergercs napisał(a):

Ostatnio było pytanie o świece do CDTI 2.0 z czujnikiem - Beru rzuciło dużą partię towaru na rynek - PSG006, jeśli ktoś się zastanawia nad zakupem to szybciutko, szybciutko...

I kuhwa połowa ceny :E

Opublikowano

Panowie, pytanie. Ma ktoś doświadczenie z wypożyczaniem samochodów na kilka dni?

Na początku maja będę miał wyjazd, zrobię przez 4 dni ok 1500km. W maju też będę chciał sprzedać obecnie leasingowany samochód więc nie wiem czy to nie ryzyko by się nim pchać w dalszą podróż (kwestia jakiś przygód po drodze typu obcierka czy kamień na drodze) czy czegoś sobie na taki wyjazd nie wypożyczyć. Jak wygląda w praktyce wypożyczanie takich aut?

Opublikowano (edytowane)

W wypożyczalniach w umowie masz wysokość wkładu własnego przy szkodach z własnej winy. Jednak często można dopłacić, żeby wkład własny wyłączyć z umowy.

Czy się opłaca? Aut na wynajem nigdy się nie opłaca. Wypożyczasz, bo potrzebujesz, a nie bo Ci tak taniej.

Kiedyś kminiłem wziąć mniejsze auto do codziennego użytku, a na urlopy z wypożyczalni. Kosztowo wyszło mi jednak na to samo, więc wolę mieć większe auto na co dzień. 

Edytowane przez marko
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja wypożyczałem parę razy na wyjazdach bo nie lubię jeździć autem bardzo długich tras, wtedy samolot i na miejscu auto. Dla mnie to też fajna okazja aby potestować auta dłużej niż parę chwil, z reguły trafia się coś nowego to można posprawdzać co i jak.

Z reguły wypożyczalnie mają kilka opcji, gdzie najtańsza wiąże się z dużym depozytem (rzędu 5-6 tysięcy) i za wszelkie obcierki mogą policzyć jak za zboże. Do tego trzeba wysprzątać i umyć auto przed odstawieniem. Najwyższe opcje są drogie (np. 400-500 zł za 3 dni za kompakt) ale w zasadzie nic cię nie interesuje i raczej nikt wtedy problemów nie robi z niczym. Często też liczą za dodatkowego kierowcę (wiadomo nikt tego nie sprawdzi - do ewentualnej kolizji..). Więc w dłuższą trasę trzeba to przemyśleć.

Sam proces wypożyczania i oddawania - z moich doświadczeń - zawsze był bezproblemowy. Oddanie auta to najczęściej wrzucenie kluczyków do jakieś skrzynki na lotnisku - ja zawsze wypożyczam i oddaje na lotniskach. Kwestia tylko tego, że jak chcesz wypożyczyć auto o nietypowej porze - np. 4 rano to raz, że może to być problematyczne a dwa dodatkowo płatne.

Ja korzystałem z Panka i Hertz. W nich nie miałem problemów. Profilaktycznie zawsze robiłem zdjęcia auta przed oddaniem z każdej strony w dużej rozdzielczości (200 MP) aby w razie czego mieć podkładkę że nie oddałem uszkodzonego (czy z nowymi uszkodzeniami, których nie było). Póki co nie miałem potrzeby używać takiej dokumentacji ale różne rzeczy już czytałem w internecie.

Co do opłacalności to się opłaca tylko jeśli nie potrzebujesz auta na co dzień, a od święta - odpada Ci garażowanie, OC/AC, przeglądy, serwis. Wypożyczasz na parę dni i reszta problemów z głowy.

• Upvote 1